Sisääntuloväylää voi juhlistaa talon tyyliin sopivalla puuportilla, jonka pylväätkin ovat puuta. Portin puutavaraksi kannattaa valita painekyllästetty puu, jonka kestoikä on varsin pitkä. Porttiin ei muurata tässä ratkaisussa massiivisia pylväitä.

Kaariporttien tekoon tarvitaan hieman kätevyyttä, mutta työ onnistuu kyllä normaalitaidoin. Vaivan palkaksi tulijaa tervehtii kestävä portti, joka henkii lumoavaa romantiikkaa.

Portti painekyllästetystä puusta

Portti tehtiin painekyllästetystä puusta, joka kestää käytössä vuosia. Painekyllästetty puu maksaa parikymmentä prosenttia enemmän kuin vastaava perussahatavara.

Osat on liitetty yhteen loviliitoksilla ja vahvistettu 21 mm puukepistä katkaistuilla puutapeilla. Näin portista saatiin vankkarakenteinen. Se pysyy ryhdissään, jos maaperää on routimaton.

Liitoslovia joutuu kyllä tekemään melkoisen määrän, mutta niiden tekoa helpottaa tiheästi poistettavaan puuhun porattavat reiät, jolloin taltalla poistettavaksi jää varsin vähän puuta.

Porausteline on tässä työssä korvaamaton apu, sillä lähes tehtävän loven leveyttä vastaavalla poralla porattavat reiät pitää porata kohtisuoraan.

Reiät voi porata käsivaraltakin, mutta silloin puuhun kannattaa vetää merkkiviivat, joiden linjoja noudattaen poraus tapahtuu riittävän suoraan.

Pylväät tehtiin puusta ja levystä

Portinpylväät tehdään usein kivestä tai tiilestä muuraamalla. Mallityössä ne ovat puuta.

Kumpikin pylväs on koottu 75 x 75 mm sahatavarasta sijoittamalla rima jokaiseen kulmaan. Rimat on liitetty toisiinsa laudoilla. Pylväitä varten on kaivettu 80 cm kuopat, joihin on kaadettu betonia, johon pylväät on istutettu.

Ratkaisu ei sovi routivaan maaperään. Pylväät on päällystetty fenolihartsipintaisella vanerilla eli ns. muottivanerilla ja listoitettu. Niiden kansiksi on kiinnitetty liimamassalla kivilaatat, jotka muodostavat pylväisiin tiiviit katot.

Lataa koko artikkeli, niin saat tarkat työohjeet.

ENNEN: Ei porttia pihaan vievän tien päässä.