Kurssi: RAKENNA TERASSI

Jos aiot rakentaa puuterassin, aloita tästä. Olemme koonneet yhteen kaikki materiaalit, joita tarvitset ammattimaiseen lopputulokseen.

1. Ennen kuin aloitat

Saat kaiken tämän rakennuskurssissa RAKENNA TERASSI:

 • Neuvoja ammattilaisilta ja asiantuntijoilta.
 • Käytännön taitoja, joilla saat hyvän lopputuloksen.
 • Hintaesimerkkejä rakennusprojektin kaikista osista.
 • 20 rakennusohjetta, joita voit noudattaa.
 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet ja perusteelliset piirustukset.
 • Paljon videoita, 3D-malleja ja materiaalilistoja.
 • Lyhyesti sanottuna: Opit rakentamaan puuterassin.

Teemapaketin sisältö

Jos suunnittelet puuterassin rakentamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä isossa teemapaketissa käydään läpi kaikki, mitä tarvitaan hyvään lopputulokseen.

Teemapaketti lähtee liikkeelle asioista, jotka pitää ottaa huomioon ennen terassin rakentamista. Ennen aloittamista pitää tietää, miltä terassin on tarkoitus näyttää sekä tutustua rakennusperiaatteisiin, jotta terassi pysyy kunnossa pitkään. Kerromme myös terassien hinnoista, jotta kustannukset eivät karkaa käsistä.

Kun olet lukenut ammattilaisten ja asiantuntijoiden neuvot, voit siirtyä itse asiaan. Saat kaupan päälle 20 rakennusohjetta. Ne takaavat hyvän lopputuloksen.


Alustavat pohdinnat

Kun astut terassille, et ole enää sisällä mutta et myöskään pihalla. Terassissa yhdistää ne toisiinsa. Se tekee talosta isomman ja kesäkaudesta pidemmän. Terassilla voi kävellä villasukissa, ja kalusteet pysyvät tukevasti pystyssä.

Hyvällä säällä voit nauttia auringosta ja katsella pihalle. Toisaalta terassilla tulee kylmä heti, kun sää viilenee.

Tuleeko terassista iso vai pieni, pyöreä vai nelikulmainen, korkea vai matala, onko se puuta vai komposiittia ja onko siinä kaiteet? Joudut elämään kaikkien valintojen kanssa pitkään. Harkitse kaikkia kysymyksiä tarkasti, ennen kuin edes suunnittelet rautakauppaan menemistä.


Kovaa vai pehmeää puuta?

Tärkein valinta koskee sitä, millaisesta puusta terassi tehdään. Valinta vaikuttaa terassin käyttöikään, ulkonäköön ja rakentamiseen. Sen lisäksi puulajin valinta vaikuttaa siihen, kuinka paljon terassia pitää huoltaa tulevaisuudessa. Vaihtoehtoja on käytännössä kolme.

Painekyllästetyt terassilaudat ovat halvimpia. Männystä tehtyä lautaa on helppo sahata, ja terassi kestää pitkään, kun laudat öljytään säännöllisesti. Rautakaupoissa on perinteistä vihreää kestopuuta sekä ruskeaa kestopuuta, joka muistuttaa kalliimpia jalopuulautoja. Jos et pidä lautojen väristä, voit maalata ne värillisillä puuöljyllä.

Jalopuut kuten ipe, bangkirai ja cumaro ovat kalliimpia, mutta ne näyttävät tyylikkäiltä ja niitä on helpompi huoltaa. Toisaalta niitä on vaikeampi sahata ja porata, sillä puu on kovempaa. Ruuveille pitää porata valmiit asennusreiät, ja terät tylsyvät nopeasti.

Komposiittilaudat. Laudat muistuttavat oikeaa puuta, sillä niissä on vuosirenkaskuvio. Todellisuudessa komposiittilaudat ovat sekoitus puuta ja muovisia sidosaineita, joiden ansiosta laudoissa on kova pinta. Laudat eivät ime kosteutta, eikä niitä tarvitse huoltaa. Komposiitti on melkein yhtä kallista kuin jalopuut. Ota huomioon, että mustat komposiittilaudat kuumentuvat auringossa niin paljon, että ne voivat polttaa jalkoja.


Missä päin pihaa terassin pitää olla?

Terassin paikka on yleensä takaoven edessä, mutta takaovi ei ole aina auringon puolella. Päätä itse, mikä on sinulle tärkeintä: aamuaurinko, ilta-aurinko vai tuulensuoja.

Jos terassi ei sovi takaoven eteen vaan esimerkiksi talon nurkkaan, voit rakentaa kulkuväylän takaovelta terassille. Kulkuväylä on samalla kuin kapea terassi. Terassin paikkaan voi vaikuttaa myös moni muu asia kuten pihan muoto ja maisemat.


Miltä terassin pitää näyttää?

Useimmat terassit ovat nelikulmaisia ja ne on tehty yhdenlaisesta laudasta. Se on yksinkertaista ja näyttää hyvältä. Terassista voi kuitenkin tehdä tavallista hienomman muokkaamalla yksityiskohtia.

Voit tehdä terassiin esimerkiksi pienen syvennyksen tai kaarevan reunan. Yksi vaihtoehto on jakaa terassi osiin asentamalla laudat eri suuntiin, ja terassin reunoille voi tehdä koristeraidan tummemmasta puusta. Ota huomioon, että lautojen asentaminen eri suuntiin muuttaa rungon rakennetta.

Päätä myös, haluatko jättää ruuvinkannat näkyviin vai asentaa ne piiloon. Ruuvien piilokiinnitykseen on monta tapaa. Tyylikkäin mutta samalla työläin tapa on porata lautoihin reiät, asentaa ruuvit niihin ja peittää ruuvinkannat erivärisillä puutapeilla.


Pitääkö terassille tehdä kaiteet?

Terassin kaiteen tekemiselle voi olla monta hyvää syytä. Kaide voi estää koiran karkaamisen tai lasten putoamisen. Kaide voi suojata terassia myös tuulelta.

Terassille voi tehdä monenlaisia kaiteita. Kaiteet kannattaa suunnitella valmiiksi alusta asti, jotta ne on helppo rakentaa. Jos alat suunnitella kaiteita vasta kun terassi on valmis, joudut irrottamaan osan laudoista ja kiinnittämään kaiteen tolpat terassin runkoon.

Terassilla on mukava istua tuulensuojassa, mutta kaide peittää osan maisemasta. Lasikaiteet luovat tilan tuntua mutta tulevat kalliiksi. Kaikki lasikaiteet pitää kiinnittää lujasti terassiin, jotta ne eivät kaadu tuulella. Yksi vaihtoehto on asentaa terassille sivumarkiisi, jonka voi levittää auki kovalla tuulella.


Pitääkö terassilla olla katos?

Jos haluat käyttää terassia pitkälle syksyyn, sen suojaksi kannattaa rakentaa katos. Katetulla terassilla voi syödä varjossa kovalla auringonpaisteella ja istua suojassa, kun sataa.

Auringonvarjo on helppo ratkaisu, mutta voit rakentaa terassin päälle myös kevyen puurungon ja panna köynnöskasvit kiipeilemään sitä pitkin. Voit asentaa terassiin myös pari isoa tolppaa ja kiinnittää niihin avattavan aurinkopurjeen.

Voit pidentää terassin käyttöaikaa syksyllä ja keväällä tekemällä katoksen halvoista valokatelevyistä ja paksummista lämpölevyistä, joiden alapuoli ei kerää kosteutta.


Tarvitsetko portaat?

Korkealle terassille tarvitaan portaat, joita pitkin pääsee pihalle. Portaista voi olla hyötyä myös matalalla terassilla.

40 senttiä korkealle terassille kannattaa tehdä yksi tai kaksi porrasta. Portaat voivat olla pari metriä leveät tai yltää terassin reunasta toiseen. Askelmilla voi istua ja pitää kukkaruukkuja.

Leveät askelmat tekevät terassista monipuolisemman ja lisäävät sen käyttömahdollisuuksia.


Yrttejä vai kukkia?

Terassilla olevissa kohopenkeissä voi kasvattaa yrttejä ja kukkia. Se on kätevää ja mukavaa. Kohopenkki voi olla pieni laatikko tai yltää terassin reunasta reunaan. Kohopenkki rajaa terassin, ja sen nurkassa on mukava istua.

Kohopenkillä voi tehdä terassille mielenkiintoisia yksityiskohtia. Voit asentaa lautojen sekaan yhden erivärisen laudan tai tehdä reunuksen toisesta puulajista. Mahdollisuuksia on paljon.

Kohonpenkin voi rakentaa myös sen jälkeen, kun terassi on valmis. Kohopenkin rakentaminen sujuu kuitenkin paljon helpommin, jos se suunnitellaan jo aluksi.


Tarvitaanko terassille sohva?

Pihakalusteet ostetaan yleensä valmiina. Tuolit ja pöydät ostaa kaupasta, mutta leposohva kannattaa rakentaa itse.

Itse tekemisessä on monta hyvää puolta. Vaihtelevaa säätä kestävät valmiskalusteet ovat melko kalliita, eikä niiden mittoja voi päättää itse.

Voit rakentaa sohvan vasta jälkikäteen, mutta suosittelemme tekemään sen yhtä aikaa terassin kanssa.

Voit rakentaa terassille myös kiinteän grillipöydän tai kokonaisen kesäkeittiön, jossa on tiskiallas ja säilytystilaa ruuanlaittovälineille.


Millaisia tyynyjen pitää olla?

Joitakin terassin tavaroita pitää siirrelle edestakaisin sään mukaan. Tyynyt, tuolit ja sohvat kastuvat sateella ja päivänvarjo voi lähteä kovan tuulen mukaan.

Voit ostaa sohvatyynyille valmiin säilytyslaatikon, mutta muovilaatikko voi näyttää tökeröltä upealla puuterassilla.

Säilytyslaatikot kannattaa ottaa huomioon suunnitelmissa alusta asti. Jos terassi on korkea, voit tehdä siihen luukun tai oven ja säilyttää tyynyjä terassin alla. Ellei se ole mahdollista, voit tehdä luukun sohvaan ja säilyttää tyynyjä sen alla.


2. Terassilautojen valinta

Terassin voi tehdä monenlaisista laudoista. Lautojen ei ole pakko olla puuta, sillä terassin voi tehdä myös komposiitista. Laudat voivat olla painekyllästettyä puuta tai kovaa jalopuuta.

 • Kovat puulajit kuten tiikki, ipe ja merbau ovat paljon kalliimpia kuin painekyllästetty puu. Kovia puulajeja on vaikeampi käyttää, sillä ruuvinreiät pitää porata valmiiksi ja terät tylsyvät nopeasti. Toisaalta jalopuut näyttävät tyylikkäiltä ja niitä pitää huoltaa vähemmän.

 • Pehmeät puulajit kuten lehtikuusi, kuusi ja mänty ovat halvempia. Niitä on myös helpompi käyttää, ja ne kestävät pitkään, kun laudat öljytään säännöllisesti.

 • Komposiittilaudat sisältävät noin 60 prosenttia puuta, 30 prosenttia muovia ja 10 prosenttia sidosaineita ja hieman väriaineita. Laudoissa on syykuviot, joten ne näyttävät puulta, mutta ne ovat paljon kalliimpia. Komposiittilautojen paras puoli on se, etteivät ne lahoa. Komposiittiterassia pitää huoltaa säännöllisesti pesemällä ja harjaamalla, mutta sitä ei voi pestä painepesurilla. Komposiitti saattaa haalistua ajan kuluessa.

Terassilaudat - kovat puulajit

Kovista puulajeista tehdyt terassilaudat kestävät pitkään ja antavat terassille ylellisen vaikutelman. Tässä jutussa tarkastellaan lähemmin joitakin yleisimpiä kovia puulajeja.

ERITYISTÄ
Kovat puulajit kuluttavat työkaluja. Sekä sirkkelin että käsisahan terät kuluvat isossa terassiprojektissa. Terassin rakentamiseen kannattaa käyttää kahta porakonetta. Käytä toista porakonetta ruuvinreikien poraamiseen ja toista ruuvien ruuvaamiseen.

TERASSILAUTA: TIIKKI
Tiikki on kovapuuksi pehmeää, mutta pohjoismaisiin havupuihin verrattuna kovaa puuta. Puu kestää hyvin luontaisten kyllästysaineidensa ansiosta. Halkeaa helposti, joten poraa ruuveille valmiit reiät.

TERASSILAUTA: TAMMI
Sydänpuu kestää pitkään, jopa 12–18 vuotta, vaikka sitä ei käsitellä mitenkään. Pintapuu alkaa lahota 4–6 vuodessa, joten halvat tammilaudat voivat tulla kalliiksi. Puu on kovaa ja sisältää parkkihappoja.

TERASSILAUTA: VALEAKAASIA
Valeakaasia on eurooppalainen vaihtoehto tiikille. Se on tiikkiä kovempaa ja lujempaa mutta kestää yhtä pitkään. Valeakaasian kanssa on helppo työskennellä. Ruuvinreiät pitää porata valmiiksi.

TERASSILAUTA: LÄMPÖKÄSITELTY SAARNI
Saarni muuttuu lämpökäsittelyssä kullanruskeaksi ja alkaa muistuttaa trooppisia puita. Samalla puu muuttuu kovemmaksi eikä ime yhtä paljon kosteutta. Lahoaa kuitenkin helposti.

TERASSILAUTA: IPE
Ipe on yksi raskaimmista, kovimmista ja kestävimmistä puulajeista. Puun värivaihtelut ovat selviä. Ipellä on hyvin hankala työskennellä. Ruuvinreiät on porattava valmiiksi.

TERASSILAUTA: MERBAU
Merbauta käytetään usein silloissa ja paalutuksissa, mikä kertoo puun lujuudesta ja kestävyydestä. Puu sisältää kumia, eikä se ime juuri lainkaan vettä. Sen kanssa on vaikea työskennellä.

Mittasuhteet

Kovat terassilaudat ovat usein ohuempia kuin pehmeät puulaadut. Pehmeät laudat ovat usein 28 milliä paksuja, kun kovapuulautojen yleisiä mittoja ovat esimerkiksi:

 • 19 x 150 mm
 • 21 x 145 mm
 • 26 x 141 mm
 • 26 x 193 mm

Muita eksoottisia puulajeja
Markkinoille tulee tasaisin väliajoin uusia puulajeja. Jotkut ovat markkinoilla vain vähän aikaa, mutta jotkut päätyvät osaksi pysyvää valikoimaa.

Cumaru, bilinga, jatoba ja bankirai ovat olleet markkinoilla jo pitkään. Ne kaikki ovat kovia ja todella kestäviä puita.

Azobea on ollut markkinoilla pitempään, mutta satunnaisesti. Sitä on käytetty ratapölkkyinä ja satamien laitureina. Ajoittain markkinoille tulee azobelautoja. Azobe on yksi kovimmista puulajeista, ja se kestää hyvin kosteutta.


Terassilaudat

Vihreä ja ruskea kestopuu ovat ylivoimaisesti suosituimpia terassilautoja. Markkinoilla on myös muita materiaaleja. Lue, mikä sopii parhaiten juuri sinun terassillesi.

ERITYISTÄ
Puuterassit pitää puhdistaa säännöllisesti levistä ja jäkälistä. Moni käyttää puhdistamiseen painepesuria, mutta kova paine ei tee hyvää pehmeille puulajeille. Puutarhaletku ja siihen yhdistetty suihkupää pesevät terassin tarpeeksi varovasti.

TERASSILAUTA: SIPERIANLEHTIKUUSI
Lehtikuusi sopii terassilaudaksi korkean pihkapitoisuutensa ansiosta. Lehtikuusta ei ole pakko käsitellä. Käsittelemätön lehtikuusi muuttuu tasaisen harmaaksi noin vuodessa.

TERASSILAUTA: VIHREÄ KESTOPUU
Kotimainen kestopuu eli painekyllästetty puu on Suomen ylivoimaisesti yleisin terassimateriaali. Kestopuu on mäntyä ja joko vihreää tai ruskeaa. Vihreä väri tulee kyllästysaineen sisältämästä kuparista.

TERASSILAUTA: RUSKEA KESTOPUU
Ruskean kestopuun kyllästysaine ja -tekniikka ovat samoja kuin vihreällä kestopuulla. Ruskea väri syntyy kyllästysaineeseen lisättävästä väripigmentistä. Yhtä kestävää kuin vihreä kestopuu.

TERASSILAUTA: LÄMPÖKÄSITELTY MÄNTY
Lämpöpuu tehdään käsittelemällä puuta yli 160 asteen lämmössä. Lämpöpuu kestää hyvin sään vaihteluja eikä lahoa. Toisin kuin kyllästetyn puun, lämpöpuun pätkät voi polttaa.

TERASSILAUTA: MAALATTU KUUSI
Kuusen ja männyn solurakenne on erilainen, eikä kuusta voi painekyllästää. Kuusi sopii terassilaudaksi maalattuna. Rautakaupoissa myydään harmaaksi maalattua kuusiterassilautaa.

TERASSILAUTA: KEBONY (MÄNTY)
Norjalainen Kebony on alkoholissa, lämmössä ja kovassa paineessa käsiteltyä mäntyä. Tuotteessa ei ole myrkkyjä, ja se elää vain vähän. Muuttuu ilman öljyä tai maalia harmaaksi kuten lehtikuusi.

TERASSILAUTA: ORGANOWOOD
Ruotsalainen Organowood on molekyylitasolla muunneltua puuta. Mineraalipohjaiset aineet pitävät lahottajasienet erossa puun kuiduista. 10 vuoden lahoamattomuustakuu. Ei pala.

TERASSILAUTA: BAMBU
Hollantilaisen Moson kuumapuristettu bambu on kovaa ja kestävää terassilautaa. Kuumapuristus poistaa bambusta kasvin luonnollisen sokerin. Tuotteella on kymmenen vuoden takuu.

Mittasuhteet

Terassilautojen leveys vaihtelee valmistajasta ja mallista riippuen. Tavallinen terassilauta on 28 milliä paksu, urasta kiinnitettävä 26 milliä. Kaidepuut ovat 21-millisiä.

Tavallisimmat koot ovat:

 • 28x95 mm
 • 28x120 mm
 • 28x145 mm
 • 26x92 mm
 • 26x117 mm

Muita mittoja:

 • 21x95 mm

Erilaisa komposiittilautoja

MASSIIVIPUULAUTA
Komposiitista tehdyt massiivipuulaudat ruuvataan kiinni normaalisti laudan päältä ilman kiinnikkeitä. Ruuvit upotetaan laudan pinnan alle. Laudan pinta voi olla joko uritettu tai tasainen.

ONTTO SISUS, URAPINTA
Ontoista komposiittilaudoista on tehty sekä leveä- että kapeauraisia malleja. Joissakin laudoissa on leveät urat toisella puolella ja kapeat toisella. Laudat ruuvataan kiinni erikoiskiinnikkeillä.

ONTTO SISUS, PUUN PINTAKUVIO
Komposiittilaudoista on tehty myös puuta muistuttavia versioita. Vinkki: Laudan sisään tunkeutuva kosteus pääsee valumaan pois, jos poraat lautaan reiän alhaalta päin.

Tarvikkeet komposiittirakentamiseen

ASENNUSKIINNIKKEET
Asennuskiinnikkeet pitää ostaa yhdessä komposiittilautojen kanssa, sillä eri valmistajien kiinnikkeissä on eroja.

PÄÄTYKAPPALEET
Kaikkien onttojen komposiittilautojen päissä käytetään päätykappaleita. Ne tekevät terassista huolitellun näköisen ja suojaavat lautoja lialta.

TOLPAT JA LANKUT
Myös terassin rungon voi rakentaa komposiitista. Komposiitista valmistetaan sekä erivärisiä runkopuita että tolppia.

PEITELISTAT JA -LAUDAT
Peitelistat viimeistelevät terassin ulkonäön. Niiden muotoilu vaihtelee, joten osta peitelistat yhdessä lautojen kanssa.

Mittasuhteet

Komposiittilautojen mittasuhteet vaihtelevat valmistajan mukaan.

 • 28 x 150 mm (UPM Profi Deck)
 • 26 x 140 mm (Lunacomp Deck)
 • 22,5 x 138 mm (Kärnsund)

Useimmat komposiittilaudat ovat nelimetrisiä, mutta pituudet vaihtelevat:

 • 2,8 metriä (Kärnsund)
 • 3 metriä (UPM Profi Deck, 120 mm leveä)
 • 4 metriä (Lunacomp Deck, UPM Profi Deck 140 mm.)

3. Rungon rakenne

Terassin rakentamisessa on muutamia perusperiaatteita, joita pitää noudattaa. Mittaamisessa, rungon rakentamisessa ja lautojen kiinnittämisessä pitää olla huolellinen. Myös perustusten tekemisessä ja kiinnittämisessä pitää ottaa huomioon joitakin asioita, joista kerrotaan lisää pitemmällä teemapaketissa.


Mittaaminen ja kulmat

Terassin kulmista tulee suorat, kun mittaat ne 3-4-5-kaavan mukaan. Kaava perustuu pythagoraan lauseeseen, jonka mukaan suorakulmaisen kolmion sivut ovat 3, 4 ja 5 metriä pitkät. Kaavalla on helppo varmistaa, että terassista tulee suorakulmainen.

3 ja 4 metriä pitkien sivujen välisestä kulmasta tulee suora, kun niiden päätepisteiden välinen sivu on 5 metriä pitkä. Sivujen ei tarvitse olla 3, 4 ja 5 metriä pitkiä, kunhan niiden suhde on sama. Mitat voivat olla esimerkiksi 1,5, 2 ja 2,5 metriä).


Määritä terassin korkeus

Terassista tulee joka puolelta yhtä korkea, kun mittaat terassin korkeuden samasta lähtökorkeudesta eli nollakorosta. Korkeus on helpointa määrittää laserilla. Halvan laserin viivaa voi olla vaikea nähdä päivävalossa. Jos viiva ei näy, odota pimeän tuloa.

Aloita pystyttämällä muutama keppi terassin ulkoreunojen kohdalle ja seinän viereen. Aseta laser terassin keskelle. Laser vakautuu itsestään parissa sekunnissa.
Nyt voit piirtää keppeihin merkkiviivat ja virittää linjalangat niiden välille. Viivojen ei tarvitse olla tietyllä korkeudella, kunhan ne ovat samalla tasolla.


Terassin suoruus

Terassin perustukset voi tehdä monella tavalla, mutta tärkeintä on, että laudat ovat suorassa. Se edellyttää, että kaikki runkolankut ovat samalla tasolla. Jos lankut ovat eri korkeudessa, laudat eivät asetu siististi paikoilleen.

Jos teet terassin tasaiselle kiinteälle alustalle, lankkujen pitäisi olla samalla tasolla. Alustassa voi olla pieniä epätasaisuuksia, mutta ne on helppo tasoittaa kiiloilla. Kiilaa jokainen lankku oikeaan korkeuteen kahdella muovikiilalla. Lankku nousee ylöspäin, kun lyöt kiiloja vastakkain. Jos vedät kiiloja irti toisistaan, lankku laskee alemmas.


Lankkujen välinen etäisyys

Matalan terassin rungon voi tehdä suoraan laattojen päälle 48x98 millin lankusta. Jos terassi on irti maasta, lankkujen pitää olla järeämpiä (esimerkiksi 48x123 mm).

Terassin runkolankut asennetaan yleensä 60 sentin jaolla, mutta ohuille terassilaudoille tarvitaan tiheämpi runko. Lankkujen väli voi olla sitä isompi, mitä paksumpia terassilaudat ovat. Asenna runkolankut mieluummin liian lähekkäin kuin liian kauas toisistaan, jotta terassi ei ala notkua jalan alla.


Terassilaudat

Kaikki puusta tehdyt terassilaudat pitää asentaa oikein päin, oikealle etäisyydelle toisistaan, ja kierot laudat pitää vääntää suoriksi ennen kiinnittämistä. Puu on elävä materiaali, ja lautoja pitää usein säätää.

Asenna laudat oikein päin
Terassilautojen pitää olla oikein päin, jotta ne kestävät paremmin. Voit tarkistaa asian katsomalla laudan päätä. Lauta on oikein päin, kun vuosirenkaan kaartuvat ylöspäin.

Lautojen välinen etäisyys
Terassilaudat ovat ulkona koko vuoden, joten ne kastuvat ja kuivuvat vähän väliä. Lautojen välissä pitää olla raot, jotta laudat mahtuvat laajenemaan ja vesi pääsee valumaan maahan niiden välistä. Lautojen väliin jätetään yleensä noin 5 millin rako. Voit asentaa laudat välikapuloiden avulla, jotta raoista tulee yhtä leveät.

Suorista kierot laudat
Osa laudoista on kieroja, ja ne pitää vääntää paikoilleen. Voit vääntää laudat suoriksi sorkkaraudalla tai käyttää vääntämiseen tarkoitettua erikoistyökalua.

Saumat lankkujen kohdalle
Tarkista jo suunnitteluvaiheessa, kuinka pitkiä terassilautoja on saatavilla. Hukkapaloja tulee vähemmän, jos terassi on hieman lyhyempi kuin laudat tai laudat osuvat runkolankun puoliväliin. Terassi voi tulla yllättävän kalliiksi, jos jokaisesta laudasta jää 40 sentin hukkapätkä. Muista jättää lautojen saumakohtiin 3-5 millin raot.


Asentaminen

Painekyllästetyt laudat ja jalopuulaudat pitää asentaa haponkestävillä A4-ruuveilla. Ne ovat hieman tavallista kalliimpia, mutta laudat syövyttävät tavalliset ruuvit pilalle ajan kuluessa.

Ruuvaa huolellisesti
Lautojen asentamisessa pitää olla tarkkana, jotta ruuvit eivät uppoa liian syvälle. Jos niin käy, sadevesi kerääntyy ruuvin kannan ympärille ja imeytyy puuhun. Väännä ruuvinkannat puun pinnan tasolle ja poraa viimeisten ruuvien reiät valmiiksi, jotta lauta ei halkea. Asentamiseen kannattaa käyttää kahta porakonetta, toista ruuvaamiseen ja toista reikien poraamiseen.

Piiloruuvit
Voit asentaa laudat myös piiloruuveilla. Se näyttää tyylikkäältä mutta tulee kalliimmaksi kuin tavallisten ruuvien käyttäminen.

Peitä ruuvit tapeilla
Jos olet ostanut kalliita terassilautoja, voit ruuvata ne kiinni ja peittää ruuvinkannat tapeilla. Poraa lautaan kolo, asenna ruuvi siihen ja poraa reikään sopiva tappi samanlaisesta puusta. Siihen tarvitaan oksa- ja tulppaterät ja paljon kärsivällisyyttä. Lopputulos näyttää upealta.


Viimeistely

Terassiprojektin viimeisessa osassa laudat lyhennetään samanpituisiksi ja runko peitetään näkyvistä.

Sahaa laudat poikki kerralla
Terassilaudat kannattaa yleensä asentaa ylipitkinä ja sahata poikki kerralla urakan lopuksi. Lautojen päät on helppo lyhentää upotussahalla ja ohjainkiskolla tai käsisirkkelillä. Siten terassin päästä tulee varmasti suora. Jos laudat sahataan yksitellen, päästä tulee aina hieman epätasainen.

Peitä runko
Terassista tulee siistin näköinen, kun sen reunat peitetään terassilaudoilla. Syrjälleen asennettavat terassilaudat peittävät runkolankut. Terassi kannattaa suunnitella siten, että sen reunoille voi asentaa yhden tai kaksi kokonaista lautaa.

4. Perustus ja kiinnittäminen

Terassin pitää kestää vettä, lunta ja loskaa, eli sille pitää tehdä kunnon perustukset. Jos rakennat terassin talon seinustalle, terassin sisäreuna kannattaa kiinnittää sokkeliin. Voit kiinnittää poikkilankut palkkikenkien avulla tai asentaa lankut seinässä olevan palkin päälle.

Loput perustukset voivat olla pisteperustuksia, jotka asennetaan noin 60 sentin välein. Perustamistapa riippuu muun muassa alustasta.

 • Jos terassin kohdalla on vanha laattaterassi, voit tukea puuterassin sen varaan.
 • Jos paikalla on maata, voit upottaa siihen tolppakivet, joissa on säädettävät tolppakengät.
 • Voit tehdä perustukset myös kaivamalla maahan kuopat ja valamalla tolppakengät kiinni betoniin.
 • Voit käyttää päädyissä ruuvipaaluja. Se on todella helppoa, muttei kovin halpaa.

Rakenna tukevasti

Jos terassi tulee valmiin kiveyksen päälle, ei maita tarvitse tietenkään vaihtaa. Kiveystä voi käyttää tukevana pohjana. Jos kiveys on kovin epätasainen, kuoppakohdat voi täyttää betonilla.

Routimattomalla maalla terassin voi rakentaa myös tolppien varaan. Maa-aineksia ei tarvitse vaihtaa koko pohjan alta, eikä edes lätkää tarvita. Niskat voi kiinnittää tolppien kylkiin.

Terassin voi rakentaa myös tolppakenkien päälle. Tolppakengät valetaan betoniin, mieluiten putken sisään ja ne kiilataan oikeaan korkoon. Tarkista, että kenkä on vaakasuorassa.

Kiilaa puuterassi muovikiiloilla

Vinojen pintojen hampaat lukitsevat kiilat oikeaan korkoon. Kisko varmistaa, etteivät kiilat liu’u sivulle.

Vinojen pintojen hampaat lukitsevat kiilat oikeaan korkoon. Kisko varmistaa, etteivät kiilat liu’u sivulle.

Jos terassi rakennetaan laattojen päälle, tarvitaan matalia korokkeita. Helpoiten työ käy muovisilla kiiloilla ja korokkeilla. Kappaleiden pohjassa ja päällä olevat hahlot varmistavat, etteivät ne lähde liukumaan helposti.

Jos terassin niskat tuetaan puisilla kiiloilla ja korokkeilla, pitää alimman korokkeen alle laittaa bitumikaistale, jotta maasta nouseva kosteus ei tunkeudu puuhun. Korokkeet kiinnitetään paikoilleen parilla ruuvilla, jotta ne eivät karkaa.

Træterrasse konstruktion: Sådan bruges kiler 1

Kun rakennelma on valmis, kiilojen näkyviin jäävän osan voi katkaista pois esimerkiksi sahalla.

Træterrasse opbygning: Sådan bruges kiler 2

Tässä niska on kiilattu oikeaan korkoon kahdella kiilalla. Tällä yhdistelmällä niskaa voi nostaa 32 millistä aina 250 milliin.

Træterrasse konstruktion: Sådan bruges kiler 3

Markkinoilla on myös erilaisia muovisokkeleita, jotka on helppo säätää oikeaan korkoon. Ne ovat kuitenkin kalliimpia kuin kiilat.

Paljon perustusvaihtoehtoja

Terassin voi kiinnittää myös monilla muilla tavoilla tässä esiteltävien vaihtoehtojen lisäksi. Voit valaa tolpat maahan, käyttää tolppakiviä tai ruuvipaaluja. Klikkaa alla olevia 3D-malleja. Voit katsoa kuvaa lähempää ja käännellä sitä mielesi mukaan.

3D-malli

Støbte stolper

Upota tolpat maahan ja vala ne betoniin 10-20 sentin välein.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tolppakivet

Myös tolppakivet upotetaan maahan. Ne muodostavat terassille lujan perustuksen.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Ruuvipaalut

Ruuvipaalut väännetään maahan. Niiden on tarkoitus kantaa alimman palkin paino.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Palkki seinään

Jos rakennat terassin talon seinustalle, toinen reunapalkki kannattaa yleensä kiinnittää seinään.

Avaa 3D-malli

5. Ota oppia ammattilaisilta

Teksti ja kuvat auttavat ymmärtämään terassin rakentamisen perusteita, mutta muutama hyvä video kertoo, miten terassi rakennetaan käytännössä. Olemme koonneet yhteen asiaan liittyviä videoita, joita voit hyödyntää oman terassisi rakentamisessa.


Terassilankkujen tukeminen

Säädettävillä kiiloilla saat lankut suoraan


Ensimmäinen terassilauta

Kapulat pitävät laudan irti seinästä.


Terassilautojen asentaminen

Asenna laudat pienissä erissä, jotta voit jakaa raot tasaisesti


Terassilautojen yhdistäminen

Tee liitokset lankkujen kohdalle


Terassilautojen katkaiseminen

Upotussahalla ja ohjainkiskolla reunasta tulee suora


Tulpilla peitetyt terassiruuvit

Tulppateräsarjalla saat täydellisen tuloksen


Ruuvipaalujen asentaminen

Käytä vatupassia tiheästi, jotta ruuvi menee suoraan


Lankut ruuvipaalujen väliin

Kiilat tukevat lankun suoraan


Putkeen valetut tolppakengät

Siten saat tolppakengät vaakasuoraan ja samaan linjaan keskenään


Puuterassin öljyäminen

Vaatii vain pensselin ja puuvillapyyhkeen


Terassin puhdistus

Pesuaine ja hankaaminen puhdistavat pintaa syvemmältä

6. Hinnat

50 neliön terassi, kolme hintaa

Uuden terassin hinta riippuu ennen kaikkea terassilautojen laadusta. Painekyllästetty mänty eli kestopuu on monta kertaa halvempaa kuin trooppiset jalopuut. Ulkomailta tuodut laudat voivat maksaa jopa 70 prosenttia terassin kokonaishinnasta.

Terassin runko pitää rakentaa suunnilleen samalla tavalla riippumatta siitä, millaisista laudoista terassin kansi tehdään. Sen sijaan terassin perustukset voi tehdä monella eri tavalla. Tolpat voi upottaa maahan, valaa kiinni betoniin tai korvata ruuvipaaluilla. Perustusten hinnoissa on pieniä eroja, mutta kansilautojen laatu ratkaisee käytännössä sen, kuinka kalliiksi terassi tulee. Halvimmassa vaihtoehdossa terassilaudat maksavat noin 40 prosenttia kokonaishinnasta, mutta luksusversiossa lautojen osuus nousee 70 ­prosenttiin – siitä huolimatta, että ruuvipaalut nostavat yhteishintaa. ­Jalopuulautoja on joskus tarjouksessa, mutta ne ovat joka tapauksessa todella kalliita.

Painekyllästetty puu, maahan upotetut tolpat

Runko
50x150 mm painekyllästettyä lankkua:
■ Pitkittäiset palkit: 110 metriä = 400 €
■ Poikittaiset palkit: 70 metriä = 250 €

Perustus
100x100 mm painekyllästettyä tolppaa:
■ Tolpat: 12 kpl á 110 cm = 85 €

Muuta = 200 €
■ 51x135 mm palkkikenkiä 6 kpl
■ Ruuveja 6x50 mm
■ Kiila-ankkureita
■ Öljyä tai maalia
■ Lukkokantapultteja 12x160 mm

Terassilaudat
■ 28x95 mm painekyllästettyä mäntyä 55 m² = 715 €
■ 2 000 terassiruuvia 4,5x55 mm = 120 €

Yhteensä: 1770 €

Hinta: 36€/m²

Lämpöpuu, valmiit tolppakivet

Runko
50x150 mm painekyllästettyä lankkua:
■ Pitkittäiset palkit: 110 metriä = 400 €
■ Poikittaiset palkit: 70 metriä = 250 €

Perustus
85x185x700 mm betonipilareita:
■ 12 kpl = 215 €

Muuta = 200 €
■ 51x135 mm palkkikenkiä 6 kpl
■ Ruuveja 6x50 mm
■ Kiila-ankkureita
■ Öljyä tai maalia
■ Kansiruuveja 8x80 mm

Terassilaudat
■ 28x95 mm lämpöpuuta = 1 900 €
■ Piilokiinnikkeitä = 90 €
■ 2 000 terassiruuvia 4,5x55 mm = 120 €

Yhteensä: 3 175 €

Hinta: 64€/m²

Jalopuulaudat, ruuvipaalut

Runko
50x150 mm painekyllästettyä lankkua:
■ Pitkittäiset palkit: 110 metri = 400 €
■ Poikittaiset palkit: 70 metriä = 250 €

Perustus
120 cm pitkiä ruuvipaaluja:
■ 12 kpl = 600 €

Muuta = 200 €
■ 51x135 mm palkkikenkiä 6 kpl
■ Ruuveja 6x50 mm
■ Kiila-ankkureita
■ Öljyä tai maalia
■ Kansiruuveja 8x80 mm

Terassilaudat
■ 25x145 mm ipe-lautaa = 4 000 €
■ Piilokiinnikkeet = 150 €
■ 2 000 terassiruuvia 4,5x55 mm = 120 €

Yhteensä: 5 750 €

Hinta: 115€/m²

7. Työkalut

Terassin rakentamiseen tarvitaan paljon erilaisia työkaluja. Pyörivällä laserilla on helppo tehdä suora runko, ja laudat on helppo halkaista upotussahalla tai käsisirkkelillä. Katso tästä, miten parhaat terassinrakennustyökalut toimivat.


Ruuvinäännin

Kun haluat ruuvata, porata, hioa ja kiillottaa

Näin käytät ruuvinväännintä. Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.


Katkaisu- ja jiirisirkkeli

Nykyaikainen jiirilaatikko

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä. Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.


Upotussaha

Kiskoilla kulkeva tarkkuussaha

Näin käytät upotussahaa. Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.


Pyörivä laser

Korkomerkit pitkille etäisyyksille

Näin käytät pyörivää laseria. Tällä videolla näytetään, miten käytät ja säädät pyörivää laseria. Laite heijastaa ympärilleen yhtenäisen viivan ja tarkan pisteen yhteen suuntaan. Kun olet opetellut käyttämään pyörivää laseria, voit merkitä helposti tarkat korkomerkit pitkille etäisyyksille. Siitä on hyötyä esimerkiksi lattian ja terassin tekemisessä.


Monitoimityökalu

Kätevä ongelmanratkaisija

Näin käytät monitoimityökalua. Videolla esitellään työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

8. Rakennusohjeet

Rakennusohjeissa näytetään, miten rakennelma tehdään vaihe vaiheelta. Saat myös perusteelliset piirustukset, 3D-malleja, paljon asiaa koskevia videoita, vinkkejä ja niksejä ja materiaalilistat. Rakennusohjeet ovat hyvän lopputuloksen tae!

Puuterassin rakennusohjeet

  Muut lukevat juuri nyt …