1. Ennen kuin aloitat
Saat kaiken tämän rakennuskurssissa RAKENNA TERASSI:
- Neuvoja ammattilaisilta ja asiantuntijoilta.
- Käytännön taitoja, joilla saat hyvän lopputuloksen.
- Hintaesimerkkejä rakennusprojektin kaikista osista.
- 20 rakennusohjetta, joita voit noudattaa.
- Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet ja perusteelliset piirustukset.
- Paljon videoita, 3D-malleja ja materiaalilistoja.
- Lyhyesti sanottuna: Opit rakentamaan puuterassin.
Teemapaketin sisältö
Alustavat pohdinnat
Kovaa vai pehmeää puuta?
Tärkein valinta koskee sitä, millaisesta puusta terassi tehdään. Valinta vaikuttaa terassin käyttöikään, ulkonäköön ja rakentamiseen. Sen lisäksi puulajin valinta vaikuttaa siihen, kuinka paljon terassia pitää huoltaa tulevaisuudessa. Vaihtoehtoja on käytännössä kolme.
Painekyllästetyt terassilaudat ovat halvimpia. Männystä tehtyä lautaa on helppo sahata, ja terassi kestää pitkään, kun laudat öljytään säännöllisesti. Rautakaupoissa on perinteistä vihreää kestopuuta sekä ruskeaa kestopuuta, joka muistuttaa kalliimpia jalopuulautoja. Jos et pidä lautojen väristä, voit maalata ne värillisillä puuöljyllä.
Jalopuut kuten ipe, bangkirai ja cumaro ovat kalliimpia, mutta ne näyttävät tyylikkäiltä ja niitä on helpompi huoltaa. Toisaalta niitä on vaikeampi sahata ja porata, sillä puu on kovempaa. Ruuveille pitää porata valmiit asennusreiät, ja terät tylsyvät nopeasti.
Komposiittilaudat. Laudat muistuttavat oikeaa puuta, sillä niissä on vuosirenkaskuvio. Todellisuudessa komposiittilaudat ovat sekoitus puuta ja muovisia sidosaineita, joiden ansiosta laudoissa on kova pinta. Laudat eivät ime kosteutta, eikä niitä tarvitse huoltaa. Komposiitti on melkein yhtä kallista kuin jalopuut. Ota huomioon, että mustat komposiittilaudat kuumentuvat auringossa niin paljon, että ne voivat polttaa jalkoja.
Missä päin pihaa terassin pitää olla?
Miltä terassin pitää näyttää?
Pitääkö terassille tehdä kaiteet?
Pitääkö terassilla olla katos?
Tarvitsetko portaat?
Yrttejä vai kukkia?
Tarvitaanko terassille sohva?
Millaisia tyynyjen pitää olla?
2. Terassilautojen valinta
Kovat puulajit kuten tiikki, ipe ja merbau ovat paljon kalliimpia kuin painekyllästetty puu. Kovia puulajeja on vaikeampi käyttää, sillä ruuvinreiät pitää porata valmiiksi ja terät tylsyvät nopeasti. Toisaalta jalopuut näyttävät tyylikkäiltä ja niitä pitää huoltaa vähemmän.
Pehmeät puulajit kuten lehtikuusi, kuusi ja mänty ovat halvempia. Niitä on myös helpompi käyttää, ja ne kestävät pitkään, kun laudat öljytään säännöllisesti.
Komposiittilaudat sisältävät noin 60 prosenttia puuta, 30 prosenttia muovia ja 10 prosenttia sidosaineita ja hieman väriaineita. Laudoissa on syykuviot, joten ne näyttävät puulta, mutta ne ovat paljon kalliimpia. Komposiittilautojen paras puoli on se, etteivät ne lahoa. Komposiittiterassia pitää huoltaa säännöllisesti pesemällä ja harjaamalla, mutta sitä ei voi pestä painepesurilla. Komposiitti saattaa haalistua ajan kuluessa.
Terassilaudat - kovat puulajit
Kovista puulajeista tehdyt terassilaudat kestävät pitkään ja antavat terassille ylellisen vaikutelman. Tässä jutussa tarkastellaan lähemmin joitakin yleisimpiä kovia puulajeja.
ERITYISTÄ
Kovat puulajit kuluttavat työkaluja. Sekä sirkkelin että käsisahan terät kuluvat isossa terassiprojektissa. Terassin rakentamiseen kannattaa käyttää kahta porakonetta. Käytä toista porakonetta ruuvinreikien poraamiseen ja toista ruuvien ruuvaamiseen.
TERASSILAUTA: TIIKKI
Tiikki on kovapuuksi pehmeää, mutta pohjoismaisiin havupuihin verrattuna kovaa puuta. Puu kestää hyvin luontaisten kyllästysaineidensa ansiosta. Halkeaa helposti, joten poraa ruuveille valmiit reiät.
TERASSILAUTA: TAMMI
Sydänpuu kestää pitkään, jopa 12–18 vuotta, vaikka sitä ei käsitellä mitenkään. Pintapuu alkaa lahota 4–6 vuodessa, joten halvat tammilaudat voivat tulla kalliiksi. Puu on kovaa ja sisältää parkkihappoja.
TERASSILAUTA: VALEAKAASIA
Valeakaasia on eurooppalainen vaihtoehto tiikille. Se on tiikkiä kovempaa ja lujempaa mutta kestää yhtä pitkään. Valeakaasian kanssa on helppo työskennellä. Ruuvinreiät pitää porata valmiiksi.
TERASSILAUTA: LÄMPÖKÄSITELTY SAARNI
Saarni muuttuu lämpökäsittelyssä kullanruskeaksi ja alkaa muistuttaa trooppisia puita. Samalla puu muuttuu kovemmaksi eikä ime yhtä paljon kosteutta. Lahoaa kuitenkin helposti.
TERASSILAUTA: IPE
Ipe on yksi raskaimmista, kovimmista ja kestävimmistä puulajeista. Puun värivaihtelut ovat selviä. Ipellä on hyvin hankala työskennellä. Ruuvinreiät on porattava valmiiksi.
Mittasuhteet
Terassilaudat
Vihreä ja ruskea kestopuu ovat ylivoimaisesti suosituimpia terassilautoja. Markkinoilla on myös muita materiaaleja. Lue, mikä sopii parhaiten juuri sinun terassillesi.
ERITYISTÄ
Puuterassit pitää puhdistaa säännöllisesti levistä ja jäkälistä. Moni käyttää puhdistamiseen painepesuria, mutta kova paine ei tee hyvää pehmeille puulajeille. Puutarhaletku ja siihen yhdistetty suihkupää pesevät terassin tarpeeksi varovasti.
TERASSILAUTA: SIPERIANLEHTIKUUSI
Lehtikuusi sopii terassilaudaksi korkean pihkapitoisuutensa ansiosta. Lehtikuusta ei ole pakko käsitellä. Käsittelemätön lehtikuusi muuttuu tasaisen harmaaksi noin vuodessa.
TERASSILAUTA: VIHREÄ KESTOPUU
Kotimainen kestopuu eli painekyllästetty puu on Suomen ylivoimaisesti yleisin terassimateriaali. Kestopuu on mäntyä ja joko vihreää tai ruskeaa. Vihreä väri tulee kyllästysaineen sisältämästä kuparista.
TERASSILAUTA: RUSKEA KESTOPUU
Ruskean kestopuun kyllästysaine ja -tekniikka ovat samoja kuin vihreällä kestopuulla. Ruskea väri syntyy kyllästysaineeseen lisättävästä väripigmentistä. Yhtä kestävää kuin vihreä kestopuu.
TERASSILAUTA: LÄMPÖKÄSITELTY MÄNTY
Lämpöpuu tehdään käsittelemällä puuta yli 160 asteen lämmössä. Lämpöpuu kestää hyvin sään vaihteluja eikä lahoa. Toisin kuin kyllästetyn puun, lämpöpuun pätkät voi polttaa.
TERASSILAUTA: MAALATTU KUUSI
Kuusen ja männyn solurakenne on erilainen, eikä kuusta voi painekyllästää. Kuusi sopii terassilaudaksi maalattuna. Rautakaupoissa myydään harmaaksi maalattua kuusiterassilautaa.
TERASSILAUTA: KEBONY (MÄNTY)
Norjalainen Kebony on alkoholissa, lämmössä ja kovassa paineessa käsiteltyä mäntyä. Tuotteessa ei ole myrkkyjä, ja se elää vain vähän. Muuttuu ilman öljyä tai maalia harmaaksi kuten lehtikuusi.
TERASSILAUTA: ORGANOWOOD
Ruotsalainen Organowood on molekyylitasolla muunneltua puuta. Mineraalipohjaiset aineet pitävät lahottajasienet erossa puun kuiduista. 10 vuoden lahoamattomuustakuu. Ei pala.
Mittasuhteet
Erilaisa komposiittilautoja
MASSIIVIPUULAUTA
Komposiitista tehdyt massiivipuulaudat ruuvataan kiinni normaalisti laudan päältä ilman kiinnikkeitä. Ruuvit upotetaan laudan pinnan alle. Laudan pinta voi olla joko uritettu tai tasainen.
ONTTO SISUS, URAPINTA
Ontoista komposiittilaudoista on tehty sekä leveä- että kapeauraisia malleja. Joissakin laudoissa on leveät urat toisella puolella ja kapeat toisella. Laudat ruuvataan kiinni erikoiskiinnikkeillä.
Tarvikkeet komposiittirakentamiseen
ASENNUSKIINNIKKEET
Asennuskiinnikkeet pitää ostaa yhdessä komposiittilautojen kanssa, sillä eri valmistajien kiinnikkeissä on eroja.
PÄÄTYKAPPALEET
Kaikkien onttojen komposiittilautojen päissä käytetään päätykappaleita. Ne tekevät terassista huolitellun näköisen ja suojaavat lautoja lialta.
TOLPAT JA LANKUT
Myös terassin rungon voi rakentaa komposiitista. Komposiitista valmistetaan sekä erivärisiä runkopuita että tolppia.
Mittasuhteet
3. Rungon rakenne
Mittaaminen ja kulmat
Terassin kulmista tulee suorat, kun mittaat ne 3-4-5-kaavan mukaan. Kaava perustuu pythagoraan lauseeseen, jonka mukaan suorakulmaisen kolmion sivut ovat 3, 4 ja 5 metriä pitkät. Kaavalla on helppo varmistaa, että terassista tulee suorakulmainen.
Määritä terassin korkeus
Terassista tulee joka puolelta yhtä korkea, kun mittaat terassin korkeuden samasta lähtökorkeudesta eli nollakorosta. Korkeus on helpointa määrittää laserilla. Halvan laserin viivaa voi olla vaikea nähdä päivävalossa. Jos viiva ei näy, odota pimeän tuloa.
Aloita pystyttämällä muutama keppi terassin ulkoreunojen kohdalle ja seinän viereen. Aseta laser terassin keskelle. Laser vakautuu itsestään parissa sekunnissa.
Nyt voit piirtää keppeihin merkkiviivat ja virittää linjalangat niiden välille. Viivojen ei tarvitse olla tietyllä korkeudella, kunhan ne ovat samalla tasolla.
Terassin suoruus
Terassin perustukset voi tehdä monella tavalla, mutta tärkeintä on, että laudat ovat suorassa. Se edellyttää, että kaikki runkolankut ovat samalla tasolla. Jos lankut ovat eri korkeudessa, laudat eivät asetu siististi paikoilleen.
Jos teet terassin tasaiselle kiinteälle alustalle, lankkujen pitäisi olla samalla tasolla. Alustassa voi olla pieniä epätasaisuuksia, mutta ne on helppo tasoittaa kiiloilla. Kiilaa jokainen lankku oikeaan korkeuteen kahdella muovikiilalla. Lankku nousee ylöspäin, kun lyöt kiiloja vastakkain. Jos vedät kiiloja irti toisistaan, lankku laskee alemmas.
Lankkujen välinen etäisyys
Matalan terassin rungon voi tehdä suoraan laattojen päälle 48x98 millin lankusta. Jos terassi on irti maasta, lankkujen pitää olla järeämpiä (esimerkiksi 48x123 mm).
Terassin runkolankut asennetaan yleensä 60 sentin jaolla, mutta ohuille terassilaudoille tarvitaan tiheämpi runko. Lankkujen väli voi olla sitä isompi, mitä paksumpia terassilaudat ovat. Asenna runkolankut mieluummin liian lähekkäin kuin liian kauas toisistaan, jotta terassi ei ala notkua jalan alla.
Terassilaudat
Kaikki puusta tehdyt terassilaudat pitää asentaa oikein päin, oikealle etäisyydelle toisistaan, ja kierot laudat pitää vääntää suoriksi ennen kiinnittämistä. Puu on elävä materiaali, ja lautoja pitää usein säätää.
Asenna laudat oikein päin
Terassilautojen pitää olla oikein päin, jotta ne kestävät paremmin. Voit tarkistaa asian katsomalla laudan päätä. Lauta on oikein päin, kun vuosirenkaan kaartuvat ylöspäin.
Lautojen välinen etäisyys
Terassilaudat ovat ulkona koko vuoden, joten ne kastuvat ja kuivuvat vähän väliä. Lautojen välissä pitää olla raot, jotta laudat mahtuvat laajenemaan ja vesi pääsee valumaan maahan niiden välistä. Lautojen väliin jätetään yleensä noin 5 millin rako. Voit asentaa laudat välikapuloiden avulla, jotta raoista tulee yhtä leveät.
Suorista kierot laudat
Osa laudoista on kieroja, ja ne pitää vääntää paikoilleen. Voit vääntää laudat suoriksi sorkkaraudalla tai käyttää vääntämiseen tarkoitettua erikoistyökalua.
Saumat lankkujen kohdalle
Tarkista jo suunnitteluvaiheessa, kuinka pitkiä terassilautoja on saatavilla. Hukkapaloja tulee vähemmän, jos terassi on hieman lyhyempi kuin laudat tai laudat osuvat runkolankun puoliväliin. Terassi voi tulla yllättävän kalliiksi, jos jokaisesta laudasta jää 40 sentin hukkapätkä. Muista jättää lautojen saumakohtiin 3-5 millin raot.
Asentaminen
Painekyllästetyt laudat ja jalopuulaudat pitää asentaa haponkestävillä A4-ruuveilla. Ne ovat hieman tavallista kalliimpia, mutta laudat syövyttävät tavalliset ruuvit pilalle ajan kuluessa.
Ruuvaa huolellisesti
Lautojen asentamisessa pitää olla tarkkana, jotta ruuvit eivät uppoa liian syvälle. Jos niin käy, sadevesi kerääntyy ruuvin kannan ympärille ja imeytyy puuhun. Väännä ruuvinkannat puun pinnan tasolle ja poraa viimeisten ruuvien reiät valmiiksi, jotta lauta ei halkea. Asentamiseen kannattaa käyttää kahta porakonetta, toista ruuvaamiseen ja toista reikien poraamiseen.
Piiloruuvit
Voit asentaa laudat myös piiloruuveilla. Se näyttää tyylikkäältä mutta tulee kalliimmaksi kuin tavallisten ruuvien käyttäminen.
Peitä ruuvit tapeilla
Jos olet ostanut kalliita terassilautoja, voit ruuvata ne kiinni ja peittää ruuvinkannat tapeilla. Poraa lautaan kolo, asenna ruuvi siihen ja poraa reikään sopiva tappi samanlaisesta puusta. Siihen tarvitaan oksa- ja tulppaterät ja paljon kärsivällisyyttä. Lopputulos näyttää upealta.
Viimeistely
Terassiprojektin viimeisessa osassa laudat lyhennetään samanpituisiksi ja runko peitetään näkyvistä.
Sahaa laudat poikki kerralla
Terassilaudat kannattaa yleensä asentaa ylipitkinä ja sahata poikki kerralla urakan lopuksi. Lautojen päät on helppo lyhentää upotussahalla ja ohjainkiskolla tai käsisirkkelillä. Siten terassin päästä tulee varmasti suora. Jos laudat sahataan yksitellen, päästä tulee aina hieman epätasainen.
4. Perustus ja kiinnittäminen
- Jos terassin kohdalla on vanha laattaterassi, voit tukea puuterassin sen varaan.
- Jos paikalla on maata, voit upottaa siihen tolppakivet, joissa on säädettävät tolppakengät.
- Voit tehdä perustukset myös kaivamalla maahan kuopat ja valamalla tolppakengät kiinni betoniin.
- Voit käyttää päädyissä ruuvipaaluja. Se on todella helppoa, muttei kovin halpaa.

Tue puuterassi laatoilla
Pihalaatat ovat hyvä pohja terassille. Mitä isommat laatat, sen parempi. Terassin alle kelpaavat tietenkin vanhat, käytetyt laatat. Laatoista saa helposti suoran ja lujan pohjan, ja ne on myös helppo saada vaakatasoon, jolloin niiden päälle voi rakentaa tasaisen rungon.
Vigtigt!
Jos tuet terassin laattojen päälle, muista asentaa runkolankkujen ja laattojen väliin pala kattohuopaa. Se estää kosteutta nousemasta laatoista lankkuihin.
Rakenna tukevasti
Jos terassi tulee valmiin kiveyksen päälle, ei maita tarvitse tietenkään vaihtaa. Kiveystä voi käyttää tukevana pohjana. Jos kiveys on kovin epätasainen, kuoppakohdat voi täyttää betonilla.
Routimattomalla maalla terassin voi rakentaa myös tolppien varaan. Maa-aineksia ei tarvitse vaihtaa koko pohjan alta, eikä edes lätkää tarvita. Niskat voi kiinnittää tolppien kylkiin.
Kiilaa puuterassi muovikiiloilla
Jos terassi rakennetaan laattojen päälle, tarvitaan matalia korokkeita. Helpoiten työ käy muovisilla kiiloilla ja korokkeilla. Kappaleiden pohjassa ja päällä olevat hahlot varmistavat, etteivät ne lähde liukumaan helposti.
Jos terassin niskat tuetaan puisilla kiiloilla ja korokkeilla, pitää alimman korokkeen alle laittaa bitumikaistale, jotta maasta nouseva kosteus ei tunkeudu puuhun. Korokkeet kiinnitetään paikoilleen parilla ruuvilla, jotta ne eivät karkaa.
Tässä niska on kiilattu oikeaan korkoon kahdella kiilalla. Tällä yhdistelmällä niskaa voi nostaa 32 millistä aina 250 milliin.
Paljon perustusvaihtoehtoja
5. Ota oppia ammattilaisilta
Terassilankkujen tukeminen
Ensimmäinen terassilauta
Terassilautojen asentaminen
Terassilautojen yhdistäminen
Terassilautojen katkaiseminen
Tulpilla peitetyt terassiruuvit
Ruuvipaalujen asentaminen
Lankut ruuvipaalujen väliin
Putkeen valetut tolppakengät
Puuterassin öljyäminen
Terassin puhdistus
6. Hinnat
50 neliön terassi, kolme hintaa
Painekyllästetty puu, maahan upotetut tolpat
Runko
50x150 mm painekyllästettyä lankkua:
■ Pitkittäiset palkit: 110 metriä = 400 €
■ Poikittaiset palkit: 70 metriä = 250 €
Perustus
100x100 mm painekyllästettyä tolppaa:
■ Tolpat: 12 kpl á 110 cm = 85 €
Muuta = 200 €
■ 51x135 mm palkkikenkiä 6 kpl
■ Ruuveja 6x50 mm
■ Kiila-ankkureita
■ Öljyä tai maalia
■ Lukkokantapultteja 12x160 mm
Terassilaudat
■ 28x95 mm painekyllästettyä mäntyä 55 m² = 715 €
■ 2 000 terassiruuvia 4,5x55 mm = 120 €
Yhteensä: 1770 €
Hinta: 36€/m²
Lämpöpuu, valmiit tolppakivet
Runko
50x150 mm painekyllästettyä lankkua:
■ Pitkittäiset palkit: 110 metriä = 400 €
■ Poikittaiset palkit: 70 metriä = 250 €
Perustus
85x185x700 mm betonipilareita:
■ 12 kpl = 215 €
Muuta = 200 €
■ 51x135 mm palkkikenkiä 6 kpl
■ Ruuveja 6x50 mm
■ Kiila-ankkureita
■ Öljyä tai maalia
■ Kansiruuveja 8x80 mm
Terassilaudat
■ 28x95 mm lämpöpuuta = 1 900 €
■ Piilokiinnikkeitä = 90 €
■ 2 000 terassiruuvia 4,5x55 mm = 120 €
Yhteensä: 3 175 €
Hinta: 64€/m²
Jalopuulaudat, ruuvipaalut
Runko
50x150 mm painekyllästettyä lankkua:
■ Pitkittäiset palkit: 110 metri = 400 €
■ Poikittaiset palkit: 70 metriä = 250 €
Perustus
120 cm pitkiä ruuvipaaluja:
■ 12 kpl = 600 €
Muuta = 200 €
■ 51x135 mm palkkikenkiä 6 kpl
■ Ruuveja 6x50 mm
■ Kiila-ankkureita
■ Öljyä tai maalia
■ Kansiruuveja 8x80 mm
Terassilaudat
■ 25x145 mm ipe-lautaa = 4 000 €
■ Piilokiinnikkeet = 150 €
■ 2 000 terassiruuvia 4,5x55 mm = 120 €