Katettu terassi viikonlopussa

Suomen kesä on arvaamaton, mutta onneksi terassin voi suojata. Voit tehdä yhdessä viikonlopussa katoksen, jonka alla kelpaa olla joka säällä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
550 euroa

Johdanto

Katos pidentää kesäkautta ja tekee terassista tilan, jota voi käyttää säällä kuin säällä. Tämä katos rakennettiin puuterassille, jossa oli valmiina kaksi tolppaa vanhan aidan jäljiltä.

Terassille asennettiin yksi lisätolppa, joka pystytettiin tukevan betonilaatan päälle ja kiinnitettiin kahdella paksulla pultilla terassin runkolankkuihin. Katoksen etu- ja takareunassa on poikittaiset palkit.

Haluatko lukea lisää katetuista terasseista? Löydät täältä ideoita ja ohjeita katetun terassin rakentamiseen.

Rakenna viikonlopussa

Niiden päälle asennetaan lapepalkit, ruoteet ja valokatelevyt. Rakenne on niin yksinkertainen, että voit tehdä katoksen yhdessä viikonlopussa.

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään vaihe vaiheelta, miten:

 • saat tolpat suoraan
 • rakennat katoksen rungon
 • teet kattorakenteet

LUE LISÄÄ: Näin käytät valokatteita

Ohjeet

01
Pystytä tolpat tarkasti suoraan 4 Vaihe

Tolppien pitää olla tarkasti suorassa. Se on ratkaisevan tärkeää sekä katoksen rakenteen että ulkonäön kannalta. Vinot tolpat vaikeuttavat katoksen rakentamista ja pilaavat loppu­ tuloksen. Työssä pitää mitata huolellisesti ja käyttää ahkerasti vatupassia.

1

Mittaa tolpan (B) paikka ja asenna se oikeaan kohtaan katoksen leveyden mukaan. Tällä terassilla oli jo valmiiksi kaksi tolppaa, joten linjalanka oli helppo virittää niiden linjaan.

2

Aseta laatta tolpan (B) alle ja tarkista vatupassilla, että tolppa on pystysuorassa. Pane tolpan alle pala huopaa, jotta kosteus ei nouse tolppaan alhaalta päin.

3

Poraa kaksi reikää tolppaan (B) ja terassin runkolankkuun. Voit käyttää apuna kulmarautaa, jotta tolppa ei heilu kesken poraamisen.

4

Työnnä kaksi lukkokantaruuvia tolpan (B) ja runkolankun läpi. Kiinnitä ruuvit muttereilla ja käytä välissä aluslevyjä. Ruuveja voi olla vaikea työntää reikien läpi, mutta voit lyödä ruuveja vasaralla. Kiristä ruuvit hylsytai kiintoavaimella.

02
Palkit 6 Vaihe

Tässä vaiheessa pitää olla tarkkana, sillä etupalkin ja takapalkin korkeusero ratkaisee, kuinka jyrkkä katoksesta tulee. Takapalkin asentamisessa pitää ottaa huomioon monta asiaa, jotta katos ei tule liian ylös tai alas suhteessa takaoveen, räystääseen tai muuhun rakenteeseen.

1

Merkitse takapalkin (A) paikka seinään kiinnittämällä palkki (D) tolppaan (B) puristimella. Se on helppo tapa varmistaa, että ovi mahtuu aukeamaan ja valokatteelle jää tarpeeksi tilaa. Muista merkitä lape­ palkin paikka myös tolppiin.

2

Asenna takapalkki (A) oikeaan kor-keuteen ja poraa siihen reiät 7 millin terällä puolen metrin välein. Tee reikien kohdalle merkit ja poraa seinään reiät 6 millin kivi­ terällä. Ruuvaa ruuvit puoliväliin ja tarkista vatupassilla, että palkki on vaakasuorassa. Ellei niin ole, suorista palkki, ennen kuin jatkat. Kiinnitä palkki kiila­ankkureilla.

3

Purista lauta kiinni reunimmaisiin tolppiin (B) etupalkin (C) korkeuteen ja tarkista, että lauta on vaakasuorassa. Purista seuraavaksi tolpan ympärille kaksi puukapulaa ja sahaa tolppa poikki.

4

Sahaa reunimmaisiin tolppiin (B) lovet, jotta etupalkki (C) sopii niiden päälle ja samaan linjaan tolppien kanssa. Näihin tolppiin tehtiin 7x3,5 sentin kokoiset lovet.

5

Ruuvaa etupalkki lujasti kiinni tolppiin. Ruuvien pitää olla niin pitkät, että ne saavat hyvän otteen tolpista.

6

Tarkista vielä kerran, että etupalkki on vaakatasossa ja ruuvaa se väliaikaisesti kiinni keskitolppaan.

03
Katon rakenne 6 Vaihe

Palkit pitää asentaa tarkasti, jotta katoksen rakenteesta tulee luja ja kestävä. Se tarkoittaa, että kaikkien lapepalkkien päihin sahataan lovet, jotta ne lepäävät tukevasti etu- ja takapalkin päällä.

1

Asenna lapepalkit (D) paikoilleen. Tämän katoksen lapepalkit asennetaan 70 sentin välein. Tarkista oikea etäisyys ja palkkien koko rakennesuunnittelijalta, sillä terassin koko ja katoksen syvyys vaikuttaa katoksen kestävyyteen. Tässä lapepalkkien molempiin päihin on sahattu lovet, mutta se heikentää niiden kestävyyttä. Tapa ei sovi paikkoihin, joissa katoksen päälle kertyy lunta.

2

Ruuvaa palkit (D) kiinni ruostumatto-milla 6x100 millin ruuveilla molemmista päistä. Pidä huoli, etteivät palkit mene vinoon ruuvaamisen aikana.

3

Kiinnitä ruoteet (E) lapepalkkeihin kulmaraudoilla. Jos aiot maalata ruoteet, tee se nyt, kun ne ovat vielä irti.

4

Nosta valokatelevyt paikoilleen ja piirrä niiden alapuolelle sahauslinjat. Levyjä kannattaa käyttää paikoillaan ennen sahaamista, jotta niistä ei tule vahingossa liian lyhyitä.

5

Liimaa viivojen kohdalle teipit ja sahaa levyt poikki kulmahiomakoneella. Teippi ehkäisee levyn reunan lohkeamista.

6

Kiinnitä valokatelevyt ruoteisiin (E) valokateruuveilla. Ruuveissa on tiivisteet, jotka estävät veden valumisen reikien läpi rakenteeseen.

Materiaalit

Lehtikuusta (höylätty)

 • Palkki (A), 45x95 mm
 • Tolppa (B), 70x70 mm
 • Etupalkki (C), 70x70 mm
 • Lapepalkit (D), 45x145 mm

Painekyllästettyä puuta

 • Ruoteet (E), 40x60 mm

Muuta

 • Valokatetta ja ruuveja
 • Maalia
 • Kiila-ankkureita
 • Puuruuveja lapepalkeille
 • Naulalevyruuveja
 • Kulmarautoja tolpille
 • Kulmarautoja ruoteille
 • Lukkokantaruuveja, aluslevyjä ja muttereita

Vie aikaa

Kaksi ihmistä voi rakentaa katoksen yhdessä viikonlopussa.

Hinta

Noin 550 euroa.

Vaikeusaste

Katoksen rakenne on yksinkertai-nen, mutta tolpat ja palkit pitää asentaa tarkasti suoraan.

Video

TEKNIIKAT: Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Katettu terassi