Mukava pihalounge

Aurinko laskee, ja naapurit vetäytyvät sisätiloihin. Tällä terassilla ei tarvitse hätäillä, sillä lämmittävän valokatteen alla tarkenee istua iltaa vielä pitkään. Saat tässä jutussa ohjeet katetun oleskelutilan ja aidan rakentamiseen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
3.000 euroa
Mukava pihalounge

Rakenna katettu terassi ja tyylikkäät pihakalusteet. Saat yksityiskohtaiset 3D-työpiirustukset, vaiheittaiset ohjeet ja kuvat vaikesta paikoista.

Johdanto

Terassi on erinomainen lisä jokaiseen taloon. Pelkkä terassi ei kuitenkaan vedä vertoja katetulle nurkkaukselle, jossa voi istua iltaa suojassa tuulelta, kosteudelta ja kylmyydeltä. Katoksen alla on myös kätevää säilyttää tyynyjä ja vilttejä.

Tässä jutussa vanhalle terassille rakennetaan 16 neliön kokoinen oleskelutila. Aluksi tehdään katoksen runko, sen jälkeen katto ja aita. Lopuksi rakennetaan penkit, joiden sisällä voi säilyttää tavaraa.

Tämä katos rakennettiin puuterassille. Voit rakentaa katoksen myös laattaterassille ja muokata katoksen mittoja oman terassisi koon mukaan.

Lue lisää: Katettu terassi

Näissä Tee Itse -ohjeissa on:

 • yksityiskohtaiset työpiirustukset
 • neljä lisäsivua leikkauskuvia
 • perusteelliset ohjeet vaihe vaiheelta
 • vinkkejä ja niksejä
 • ideoita ja osaamista
 • taitavaa rakentamista

Työn iloa!

Ohjeet

01
Pystytä tolpat ja vala ne maahan 7 Vaihe

Katoksessa on monta fiksua yksityis­ kohtaa. Yksi niistä ovat tolpat, jotka pystytetään terassin reunan sisäpuolelle. Siten rakenteestä tulee siisti ja tyylikäs.

Katoksen rakentaminen aloitetaan irrottamalla kaksi ulointa terassilautaa tolppien tieltä. Mittaa tolppien paikat huolellisesti, jotta ne sopivat katto­ palkkien jakoon.

1

Irrota varovasti kaksi reunimmaista terassilautaa, jotta pääset kaivamaan kuopat tolppia varten. Varo, etteivät laudat mene rikki. Niitä tarvitaan myöhemmin.

2

Tee maakairalla noin 90 senttiä syvät kuopat tolppien kohdalle. Harkitse terassin runkolankkujen katkaisemista, jos ne ovat tolppien tiellä. Tue runkolankut, ennen kuin sahaat ne poikki.

3

Sekoita betoni 1 osasta sementtiä ja 6 osasta valuhiekkaa. Lisää hieman vettä. Betonin koostumuksen pitää muistuttaa kosteaa multaa. Sekoita betoni kunnolla porakoneella ja vispilällä.

4

Aseta ensimmäinen tolppa (A) kuoppaan ja kaada pohjalle 10 senttiä betonia. Tiivistä betoni laudalla. Kaada päälle 40 senttiä hiekkaa, lisää toinen 10 sentin kerros betonia, tiivistä ja täytä kuoppa kokonaan hiekalla. Varmista, että tolppa on suorassa syvyys- ja leveyssuunnassa.

5

Asenna loput tolpat (A) samalla tavalla. Varmista, että tolpat eivät osu katto­ palkkien kohdalle

6

Tarkista kaikkien tolppien suoruus vatupassilla syvyys­ ja leveyssuunnassa. Jos tolpat ovat vinossa, oikaise ne ja tiivistä maa uudelleen.

7

Tue tolpat suoraan laudoilla tai rimoilla. Anna betonin kovettua vuorokauden ajan ja pidä hyvin ansaittu vapaailta.

02
Asenna poikkipalkit ja kattopalkit 11 Vaihe

Betoni on nyt kovettunut, ja tolpat ovat pystysuorassa. On aika aloittaa urakan toinen osa eli asentaa etupalkki (B), takapalkki (E) ja kattopalkit (C + D). Aluksi asennetaan etupalkki sekä reunimmaiset ja keskimmäinen katto-palkki. Loput kattopalkit asennetaan myöhemmin.

Jos talossasi on samanlainen räystäs kuin tässä, veistä palkkien päät siten, että ne sopivat räystään muotoihin.

1

Purista etupalkki (B) kiinni tolppiin kutakuinkin oikeaan korkeuteen. Palkin korkeutta on helppo hienosäätää myöhemmin puristinten avulla.

2

Asenna palkki (E) talon seinään. Tämän palkin alapinta on 220 senttiä terassin yläpuolella. Katos on yhtä leveä kuin terassi eli 391,5 senttiä tolpan ulkoreunasta toisen tolpan ulkoreunaan. Seinään kiinnitettävä lankku on 98 milliä korkea. 198 millin lankku sopii takapalkiksi vähintään yhtä hyvin.

3

Poraa tiiliin, älä saumoihin. Mittaa kunnolla, ennen kuin aloitat. Kiinnitä palkki seinään 7,5 millin ankkureilla noin puolen metrin välein.

4

Piirrä räystään muoto lautaan ja kopioi mitat reunimmaisiin palkkeihin (C). Sahaa tarkasti, jotta palkit painuvat tiiviisti seinää vasten.

5

Ruuvaa reunimmaiset palkit (C) kiinni takapalkin (E) päihin kahdella 5,0x100 millin ruuvilla.

6

Tarkista, että reunimmaiset palkit (C) ovat yhtä korkealla. Käytä vatupassia ja säädä korkeutta nostamalla tai laskemalla etupalkkia.

7

Ruuvaa palkit (C) kiinni tolppiin (A) neljällä 5,0x100 millin ruuvilla. Muista, että katoksen pitää kallistua ulospäin vähintään sen verran kuin valo­ katevalmistaja suosittelee.

8

Asenna palkkikengät keskipalkkien kohdalle. Tässä palkkiin (E) asennetaan kolme 45x88 millin palkkikenkää 5 millin naulalevyruuveilla.

9

Sahaa palkkien (D) päät viistoiksi ja tee alapuolelle palkkikenkiin sopivat lovet. Sahaa myös palkin alapää viistoksi, jotta se yhdistyy siististi etupalkkiin (B).

10

Asenna palkit (D) palkkikenkiin. Kiinnitä palkit väliaikaisesti etupalkkiin (B) yhdellä ruuvilla. Ruuvaa seuraavaksi palkit kiinni palkkikenkiin 5 millin naulalevyruuveilla.

11

Ruuvaa kaikki keskipalkit (D) kiinni etu-palkkiin (B) kahdella 5,0x100 millin ruuvilla. Keskimmäisen tolpan (A) pää on sahattu vinoksi, jotta se sopii palkin alle.

03
Valokate 3 Vaihe

Valokatteissa on todella paljon valinnanvaraa. Valikoima kattaa kaiken halvoista poimulevyistä kalliisiin luksusmalleihin, jotka eristävät lämpöä. Yhteistä kaikille valo­ katteille on, että ne pitää asentaa tarkasti valmista­ jan ohjeiden mukaan. Se takaa, että katos pysyy tiiviinä, ja varmistaa, että tuotetakuu kattaa mahdolliset vauriot.

1

Plastmo- valokatteisiin kuuluu valtavan paljon erilaisia pääty tulppia, korotus-, reuna- ja peitelistoja.

2

Katokseen on saatu lisää korkeutta sahaamalla palkkiin lovet otsalaudoille (F), räystäskourulle ja tiilille.

3

Räystäskourun alle sahataan lovet peitelistoihin. Alle asennetaan tähän kattomalliin kuuluva tiiviste.

04
Tee aita ja penkit 9 Vaihe

Katoksen runko ja katto ovat nyt valmiit, joten on aika rakentaa aita ja penkit. Se on mukavaa työtä, jossa voi käyttää luovuutta.

Voit tehdä aidasta niin korkean kuin haluat tai rakentaa penkit vain terassin toiselle reunalle. Jos haluat, voit tehdä aitaan myös ikkunan ja laudoittaa seinät ylös asti.

Tämän terassin aita ja penkit rakennettiin selkeyden vuoksi yhtä aikaa.

1

ASENNA NURKKARIMAT
Asenna nurkkarimat (J) tolppiin (A)
. Tee rimoista yhtä korkeat kuin laudoituksesta, jotta vuorilautojen päät peittyvät siististi alhaalta ylös asti. Tee alussa irrotettuihin terassilautoihin kolot, jotta laudat sopivat tolppien ympä-rille. Asenna terasilaudat takaisin 45 paikoilleen.

2

TEE PENKIN POHJALEVYT
Mittaa penkit ja sahaa pohja-levyt (K)
siten, että ne sopivat tolp-pien (A) ympärille. Näistä penkeistä tehdään 80 senttiä syvät. Levyjä tar-vitaan pohjaan, reunoihin ja istuimiin.

3

ASENNA VUORILAUDAT
Sahaa vuori-laudat (G)
ja kiinnitä ne jokai-seen tolppaan (A) kahdella 4,2x56 millin ruuvilla. Aloita alhaalta ja tarkista joka kolmannen laudan jälkeen, että laudat ovat suorassa. Tee ai-dasta niin korkea, että se toimii sisä-puolella penkkien selkänojana.

4

ASENNA PENKKIEN LEVYT
Kun ensimmäinen puoli aidasta on valmis, on aika rakentaa penkit.
Aseta 45x45 millin rimat (L) vanerilevyjen (K) päälle ja kiinnitä rimat levyihin 5,0x100 millin ruuveilla. Paina levyt kiinni aitaan. Asenna myös pystylevyt (K). Voit tehdä niistä niistä niin korkeat kuin haluat. Rakenna aita loppuun ja jatka toisen reunan penkkien levyjen asentamista.

5

LAUDOITA PENKIT
Kun levyt (K) ovat paikoillaan, ne peitetään terassilaudoilla (H). Aloita ylhäältä, sillä penkki näyttää siistimmältä, jos viimeinen, halkaistu lauta on terassia vasten.

6

LAUDOITA PENKIT
Jos aiot maalata penkit, levyt (K) kannattaa maalata lautojen (H) saumojen kohdalta samalla värillä. Muuten vaaleat levyt pilkottavat selvästi lautojen raoista. Yksi pensselinveto saumaa kohti riittää.

7

LAUDOITA PENKIT
Ruuvaa loput laudat (H) kiinni. Jos työskentelet yksin, voit käyttää apuna puristinta. Se pitää laudat paikoillaan ruuvaamisen ajan.

8

RAKENNA ISTUIMET/KANNET
Terassi on melkein valmis.
Nyt on aika tehdä penkkien istuinkannet. Kuvassa näkyy, että pen-kin kansi on kuusi lautaa syvä. Laudat on kiinnitetty sisäpuolelta levyyn (K) ja kolmeen poikkirimaan. Huomaa myös, että pitkät penkit on vahvistettu kes-keltä kahdella laudalla (H), jotta lautojen toinen pää ei jää tyhjän päälle.

9

ASENNA SARANAT
Maalaa kaikki saranat spraymaalilla saman värisiksi kuin terassi.
Pienten kansien asenta-miseen tarvitaan kolme saranaa, viimeisen ja suurimman kannen asentamiseen neljä. Sen jälkeen koko katos maalataan. Kun se on tehty, voit kutsua koko perheen nauttimaan tunnelmasta.

Materiaalit

95x95 mm kestopuutolppia:

 • 3 kpl á 420 cm (A). Ylipitkä mitta, keskitolppa katkaistaan viistossa kulmassa.

48x198 mm lankkua:

 • 1 kpl 391,5 cm (etupalkki) (B)
 • 2 kpl á 430,7 cm (reunapalkit) (C)
 • 3 kpl á 406,7 cm (keskipalkit) (D)

48x98 mm lankkua:

 • 1 kpl 391,5 cm (seinäpalkki) (E)

21x120 mm kestopuulautaa:

 • 2 kpl á 470 cm (otsalaudat) (F) (ei kuvassa, tarkka mitta riippuu katoksen koosta)

21x120 mm kestopuulautaa seiniin:

 • 58 kpl á 480 cm (G) (ylipitkä mitta)

28x120 mm lehtikuusilautaa terassille:

 • 33 kpl á 480 cm (H) (ylipitkä mitta)

21x45 mm kestopuurimaa nurkkiin:

 • 3 kpl á 175 cm (J) (ylipitkä mitta)

Vaneria, 122x244 cm:

 • 7 kpl (penkkien sisäpuolelle) (K)

Katto:

 • Plastmo TwinLite, 16 mm, 99 cm

Lisäksi:

 • Rimoja, 45x45 mm (L) (penkkeihin)
 • Kulmarautoja, 90x90x2,5 mm
 • Palkkikenkiä, 45x88x1,5 mm
 • Saranoita penkkeihin
 • Ruuveja ja karmiruuveja (säänkestäviä)
 • Sementtiä + valuhiekkaa

Vie aikaa

3-5 päivää

Hinta

Noin 3000 euroa. Plastmo TwinLite -valokatteen osuus on yli puolet kokonaishinnasta. Katoksen hinta putoaa huomattavasti, jos valokate tehdään halvemmasta materiaalista.

Vaikeusaste

Iso urakka, jossa pitää ottaa huomioon monta asiaa. Tolppien pystytys ja katoksen rakentaminen on sisänsä varsin helppoa.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Kokonainen lounge

Lounge on katon, seinien ja kalusteiden muodostama kokonaisuus.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Rungon rakentaminen

Runko koostuu kolmesta tolpasta, parista palkista ja pitkittäisistä lankuista.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Yksityiskohta katon vieressä

Lankut on sahattu siten, että ne noudattavat talon muotoa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Aita antaa suojaa ja selkänojaa

Tolppien väliin on asennettu lauda sekä ulko- että sisäpuolelle.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Penkki ja säilytystilaa

Penkin alla on reilusti säilytystilaa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kattolankut ruuvataan tolppiin

Reunimmaiset kattolankut ruuvataan tolppien ulkopuolelle.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Tolpat suoraan riviin

Linjalanka auttaa saamaan ne suoraan linjaan

VINKIT: Johda vesi maahan laudan päästä

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Katettu terassi