Uusi puuterassi vanhoille laatoille

Tämän talon asukkaat päättivät rakentaa komean puuterassin vanhan ja kuluneen laattaterassin peitoksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
20 euroa / neliö

Johdanto

Uusi terassi tehtiin kokonaan järeistä lankuista, ja kansilankkujen ruuvit piilotettiin puutulppien alle. Samanlaista runkoa voi käyttää myös lautaterassin rakentamiseen.

LUE LISÄÄ: Terassilaudat- mikä puu sopi parhaiten?

Lataa täydelliset rakennusohjeet ja katso, miten voit rakentaa nopeasti ja helposti uuden puuterassin vanhojen laattojen päälle. Näytämme muun muassa, miten tasoitat epätasaisuudet ja teet viivasuoran terassin. Lisäksi rakennamme kätevän penkin, joka viimeistelee terassin.

Ohjeet

01
Mittaa ja suorista pohja 5 Vaihe

Vanhan laattaterassin pitää olla kutakuinkin suora ja tasainen, jotta sen päälle voi rakentaa lankkurungon. Pienet korkeuserot ja epätasaisuudet on helppo oikaista, mutta jos laatat törröttävät villisti joka suuntaan, laatoitus kannattaa purkaa kokonaan ja pohja oikaista kunnolla.

Onneksi tilanne ei yleensä ole kovin paha. Rungon rakentaminen aloitetaan etsimällä terassin korkein kohta. Runko rakennetaan korkeimman kohdan mukaan, jotta terassista tulee suora.

1

Etsi terassin korkein kohta. Tässä käytetään apuna pyörivää laseria, joka piirtää mittatikkuun vaakaviivan. Laatoituksen korkein kohta määrittelee puuterassin lopullisen koron.

2

Selvitä terassin korkein mahdollinen korkeus. Tässä tapauksessa ovi rajoittaa terassin korkeutta. Varmista, että oven ja terassin pinnan väliin jää vähintään 3-4 senttiä tilaa.

3

Käsittele terassilankut (B) öljyllä tai kuullotteella molemmin puolin. Puut kannattaa käsitellä irrallaan, jotta öljy leviää tasaisesti joka puolelle.

4

Levitä kuitukangas laattojen päälle. Paksu ja tumma kuitukangas estää rikkaruohojen kasvamisen terassin alla.

5

Käännä lankut sydänpuoli ylöspäin. Sydänpuu kestää kulutusta ja vääntyy kuivuessaan oikeaan suuntaan eli alaspäin. Puu on oikein päin, kun se ”hymyilee”.

02
Rakenna runko ja kiinnitä lankut 9 Vaihe

Terassi on helppo hahmottaa, kun kuitukangas on levitetty laattojen päälle. Asettele runkolankut paikoilleen ja koolaa ne oikeaan korkeuteen.

Lankut (A) ovat 48x98 mm kestopuuta. Tässä tapauksessa lankut ladottiin lappeelleen matalalla olevan terassin oven takia. Lappeellaan olevien runkolankkujen välinen etäisyys saa olla korkeintaan 60 senttiä.

Jos lankut mahtuvat syrjälleen, ne voi asetella metrin välein, sillä ne kantavat paremmin.

1

Asettele lankut (A) oikeisiin paikkoihin. Lappeellaan olevien lankkujen välinen etäisyys saa olla korkeintaan 60 senttiä. Tällä terassilla lankkujen jaoksi tulee noin 58 senttiä.

2

Kiilaa seinän viereinen lankku oikeaan korkoon. Nosta lankku samaan korkoon laattaterassin korkeimmassa kohdassa olevan lankun kanssa.

3

Koolaa joka toinen tai kolmas runkopuu oikeaan korkoon laudoilla (C) ja kiiloilla. Terassin pitää kallistua talosta pois päin noin sentin jokaista metriä kohti. Käytä koolaamiseen huopaa, kestopuuta ja kiiloja.

4

Koolaa loput runkopuut (A) oikeaan korkoon. Käytä koolaamiseen huopaa, koolaus lautaa ja kiiloja. Aseta vatupassi oikeassa korossa olevien lankkujen päälle ja kiilaa välissä olevat lankut kiinni vatupassiin.

5

Katkaise terassin kansilankut (B). Suurin osa lankuista on yhtä pitkiä, joten ne voi sahata kerralla. Lankut kannattaa sahata katkaisusirkkelillä.

6

Kiinnitä ensimmäinen lankku. Aseta lankku suoraan kulmaan taloon nähden. Sahaa lankusta hieman terassia pitempi, jotta sen päät jäävät roikkumaan 4,5 senttiä runkolankkujen (A) reunojen yli. Ruuvaa kansilank-ku kiinni olevien ohjeiden mukaan.

7

Merkitse ruuvien paikat. Kiinnitä kansilankut jokaiseen runkopuuhun (A) kahdella ruuvilla 3,5 sentin päähän lankun (B) reunasta.

8

Merkitse lankkujen paikat joka toiseen runkopuuhun. Tee merkit joka viidennelle lankulle. Muista laskea mukaan 8 milliä leveät saumat. Kiinnitä aluksi joka viides lankku suoraan ja loput niiden mukaan.

9

Jätä neljä lankkua välistä ja kiinnitä viides lankku paikalleen. Kiinnitä lankku aluksi kummastakin päästä. Kiinnitä loput lankut ensimmäisten väliin.

03
Viimeistele ruuveilla ja tulpilla 6 Vaihe

Upotetut ruuvit ja puutulpat viimeistelevät terassin pinnan siistiksi ja yhtenäiseksi. Tässä ruuvit peitetään 15 millin pyörölistalla. Se on helppoa, mutta tulpat kestävät vain, jos terassi maalataan tai öljytään säännöllisesti. Toinen vaihtoehto on tehdä tulpat kestopuulankusta tulppaterällä.

Ruuvien pitää olla niin pitkät, että ne uppoavat runkopuihin noin 2/3 syvyyteen. Vain ruuvin kierteetön kaula jää terassilankkuun. Tulppa pitää veden pois reiästä ja ehkäisee puun lahoamista.

Tulpat muuttuvat lähes näkymättömiksi, kun ne käsitellään öljyllä tai kuullotteella.

1

Rakenna syvyysrajoitin. Katkaise pyörö-listasta sopiva pätkä ja poraa reikä sen läpi. Terän kärjen pitää yltää noin 2 senttiä pätkän toisen pään läpi.

2

Poraa ruuveille reiät syvyysrajoitimen avulla. Aseta terän kärki tarkasti merkin kohdalle ja pidä terä pystysuorassa poraamisen aikana.

3

Terä porautuu puuhun itsestään ja pysähtyy, kun syvyys rajoitin osuu lankun pintaan. Voit nyt ruuvata lankut runko-puihin 5x60 millin ruostumattomilla terassiruuveilla.

4

Upota reikään pyörölista (D). 15-millinen tappi sopii täydellisesti 15 millin reikään. TÄRKEÄÄ! Pyörölista sopii terassille, joka maalataan tai öljytään säännöllisesti. Tee tulpat kestopuusta, jos et käsittele terassia.

5

Sahaa pyörölista poikki multicutterilla. Aseta terän ja terassin väliin lasta tai jokin muu litteä esine, jotta terä ei riko lankun pintaa. Tulpan pitää jäädä hieman koholle, jotta vesi ei jää sen päälle.

6

Hio tulppa. Tee tulpasta hieman kupera, jotta sen päälle ei jää vettä. Käsittele hiottu pinta öljyllä tai kuullotteella. Öljyä tulpat mielellään kahteen kertaan.

04
Viimeistele terassi siistillä penkillä 7 Vaihe

Tämä terassi viimeistellään penkillä. Penkin takareuna tuetaan kukkapenkin tukimuurin päälle, joten penkin eturungosta pitää tehdä takarunkoa korkeampi. Tasaisella alustalla reunoista tehdään yhtä korkeat.

1

Yhdistä alajuoksut (B) runkotolppiin (C). Tolpat ovat eripituisia korkeuseron vuoksi. Suoralla pohjalla tarvitaan vain yhden pituisia tolppia.

2

Nosta tolpat pystyyn. Lisää jokaisen tolpan kohdalle pätkä koolauslautaa ja huopaa, jotta alajuoksu pysyy irti vedestä.

3

Merkitse vaakapuiden (D) korko päätytolppiin. Jätä vaakapuun yläpinnan ja terassin kannen väliin kahden lankun ja kolmen sauman verran tilaa.

4

Ruuvaa vaakapuut (D) reuna-tolppiin merkkien kohdalle.

5

Kiinnitä vinotuet (E), kun tolpat ovat suorassa.

6

Merkitse korot välitolppiin linjalangan avulla. Ruuvaa kaikki vaakapuut (D) ja vinotuet (E) kiinni. Sahaa tolpat poikki.

7

Kiinnitä kansilankut (A). Kaksi päälle, kaksi sivuille.

Materiaalit

 • 48x198 mm kestopuulankkua (B)
 • 48x98 mm kestopuulankkua (A)
 • 19x100 mm kestopuulautaa koolaamiseen (C)
 • 15 mm pyörölistaa ruuvinreikien tapeiksi (D)
 • Kuitukangasta, min. 80 g / neliö
 • 5x60 mm ruostumattomia ruuveja
 • Muovikiiloja
 • Huopaa
 • Öljyä tai kuullotetta

Erikoistyökalut

 • Multicutteri
 • 15 mm puuporanterä
 • Pitkä vatupassi
 • Pyörivä tai ristilinjalaser

Materiaalit (Penkillä)

 • 48x198 mm kestopuu lankkua (A)
 • 48x98 mm kestopuulankkua, alajuoksut (B), tolpat (C), vaa-kapuut (D) ja vinotuet (E)
 • 19x100 mm kestopuulautaa koolaamiseen (F)
 • 15 mm pyörölistaa ruuvin- reikien tapeiksi (D)
 • 5x60 mm ruostumattomia ruuveja
 • 5x120 mm ruostumattomia ruuveja
 • Huopaa
 • Terassimaalia

Vie aikaa

Terassin rakentaminen vie noin viikon.

Hinta

Noin 20 euroa / neliö.

Vaikeusaste

Tämän terassin rakentaminen on niin helppoa, että se sopii kaikille. Muista tehdä työt tarkasti.

3D-malli

3D-malli

Puuterassi laattojen päälle

Uusi puuterassi on helppo rakentaa vanhojen laattojen varaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Lankkujen tukeminen

Kiilat ja kapulat varmistavat, että pohjasta tulee tukeva.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Terassilankkujen tukeminen

Säädettävillä kiiloilla saat lankut suoraan

TEKNIIKAT: Terassilautojen asentaminen

Asenna laudat pienissä erissä, jotta voit jakaa raot tasaisesti

TEKNIIKAT: Terassilautojen yhdistäminen

Tee liitokset lankkujen kohdalle

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

TYÖKALUT: Näin käytät pyörivää laseria

Tällä videolla näytetään, miten käytät ja säädät pyörivää laseria. Laite heijastaa ympärilleen yhtenäisen viivan ja tarkan pisteen yhteen suuntaan. Kun olet opetellut käyttämään pyörivää laseria, voit merkitä helposti tarkat korkomerkit pitkille etäisyyksille. Siitä on hyötyä esimerkiksi lattian ja terassin tekemisessä.

VINKIT: Väännä puu suoraksi

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Puuterassi