Fiksu keksintö - leijuva puuterassi

Kun arkkitehti piirtää talon kirvesmiehelle, voi syntyä vain hyvää jälkeä. Talon ulkopuolella leijuva terassi tuntuu uhmaavan fysiikan lakeja. Näytämme tässä jutussa, miten sellainen rakennetaan.

Johdanto

Terassin voi rakentaa monella tapaa ja monista eri materiaaleista. Tämä terassi rikkoo rajoja ja näyttää uskomattoman kevyeltä, vaikka se on tehty järeistä, 48x198 millin kestopuulankuista.

Terassin leijuva vaikutelma syntyy siitä, että lankkujen ulommainen tukipiste on noin 160 senttiä syvemmällä kuin lankkujen päät.

LUE LISÄÄ: Terassilaudat- mikä puu sopi parhaiten?

Järeät, syrjälleen käännetyt ja yhdeksi isoksi levyksi ruuvatut kestopuulankut kestävät hyvin useamman ihmisen painon. Lankkujen välissä on 10-milliset raot, jotta sade- ja sulamisvedet pääsee valumaan pois. Se lisää osaltaan terassin käyttöikää.

Terassi ei keikahda nokalleen, vaikka koko perhe asettuisi seisomaan sen päähän, sillä joka kolmas lankku on kiinnitetty taloon palkkikengällä. Palkkikengät eivät näy valmiin terassin alta.

Leijuvan terassin rakentaminen ei ole vaikeaa. Muista kuitenkin käsitellä lankut muutamaan kertaan puunsuojausaineella ennen terassin rakentamista, sillä lankkuja on vaikea suojata jälkikäteen. Saat vaivojesi palkaksi terassin, joka kestää käytännössä ikuisesti.

Ohjeet

01
Asentaminen 5 Vaihe

Joka kolmas lankku kiinnitetään sokkeliin palkkikengällä. Käytä palkkiken-kiä, joissa on sisään käännetyt liepeet. Ne eivät pistä silmään terassin alta.

Terassin paino lepää kahden poikittaisen palkin varassa. Ulompi palkki on niin kaukana etureunasta, ettei se näy terassin alta.

Ruuvaa syrjälleen käännetyt kansilankut kiinni toisiinsa 60 sentin välein. Käytä välissä 12 millin välika-puloita. Maalaa kapulat mustiksi, jotta ne eivät näy lankkujen välistä.

1

Ruuvaa ensimmäinen palkkikenkä (C) kiinni sokkeliin samaan korkeuteen vaakapalk-kien (B) kanssa. Kiinnitä joka kolmas lankku taloon palkkikengällä.

2

Asenna ensimmäinen lankku (A) palkkiken-kään (C). Tarkista, että lankku on suorassa, ennen kuin ruuvaat sen kiinni. Tässä palkki-kengät asennetaan 174 millin jaolla.

3

Poraa seuraavaan lankkuun (A) reiät 60 sentin välein. Älä poraa useampaa lankkua kerrallaan, sillä reiät pitää tehdä eri kohtiin.

4

Ruuvaa välikapulat (D) kiinni takapuolelta irrallaan olevaan lankkuun (A).

5

Nosta lankku paikalleen ja ruuvaa se kiinni ensimmäiseen lankkuun. Jatka lankkujen asentamista ja tarkista vähän väliä, että ne ovat täysin suorassa molempiin suuntiin.

Materiaalit

300x480 cm terassiin:

 • 48 x 198 mm kestopuulankkua: 52 lankkua (A) á 480 cm
 • 95 x 95 mm kestopuutolppaa: 2 pohjapalkkia (B), 300 cm
 • 14 palkkikenkää (C), 48 x 95 mm
 • Noin 260 välikapulaa (D). Sahaa 10 milliä paksusta sementtilastu-levystä 50 x 50 mm palasia.
 • 10 betonilaattaa (E)
 • 1 rulla huopaa
 • 520 ruostumatonta ruuvia, 6 x 80 mm
 • 84 ankkuriruuvia, 5 x 40 mm

Hinta:

Vain 1300 €

Vaikeusaste

 • Ristilinjalaser
 • Pitkä vatupassi
 • Pitkä linjalauta tai ohjainkisko
 • Sirkkeli

Piirustus

Leijuvan terassin rakenne

Terassi leijuu kahden poikkilankun (B) varassa. Lankut (A) asetellaan tasaisesti siten, että uloin kolmannes leijuu tyhjän päällä. Palkkien ja laattojen (E) väliin laitetaan pala huopaa. Ylimpänä ovat syrjälleen käännetyt lankut. Joka kolmas lankku kiinnitetään seinään palkkikengällä (C). Ne eivät näy kunnolla valmiin terassin alta. Jokaiseen lankkuväliin työnnetään viisi mustaksi maalattua välikapulaa (D), ja lankut ruuvataan yhteen. Välikapulat kiinnitetään lankkuihin noin 60 sentin välein.

Leijuvan terassin rakenne

3D-malli

3D-malli

Leijuva terassi

Kansi näyttää leijuvan ilmassa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Puuterassin pohja

Terassi on tehty kahden poikkilankun varaan. Niiden alla on betonilaattoja ja huopakaistaleet.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Puukansi

Lankut asennetaan vähän matkan päähän toisistaan ja kiinnitetään palkkikengillä seinään.

Avaa 3D-malli

Vinkit & niksit

Näin teet täydellisen terassin

Terassin rakentamisessa kannattaa ottaa oppia ammattilaisilta. Osta vain suoria lankkuja ja tarkista vielä työmaalla, etteivät lankut ole taipuneet mutkalle viime metreillä.

Muista öljytä lankut ennen terassin rakentamista. Asenna tyhjän päällä roik-kuvien lankkujen alle ohjainlauta, ennen kuin ruuvaat lankut kiinni toisiinsa. Ohjuri varmistaa, että lankut asettuvat keskenään samaan tasoon. Terassin keskellä olevien lankkujen korkeutta on mahdotonta säätää enää siinä vaiheessa, kun ne ovat kiinni toisissaan.

Mittaa ja säädä jokainen lankku tarkasti paikalleen ennen ruuvaamista.

Tarkista ennen ruuvaamista, etteivät lankut ole mutkaisia.

Ohjuri pitää lankut samassa tasossa ruuvaamisen aikana.Ohjuri pitää lankut samassa tasossa ruuvaamisen aikana.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Puuterassi