Hieno ja kestävä terassi jalopuusta

Kovasta jalopuusta tehty terassi on ilo silmälle ja kestää tavallista pitempään puussa olevien öljyjen ansiosta. Terassin rungon voi rakentaa edullisesta kestopuusta, sillä sekin kestää pitkään, kun puu suojataan vedeltä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
1.500 euroa

Johdanto

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten rakennat tyylikkään puuterassin. Näytämme muun muassa, miten tuet terassin rungon:

 • seinään kiinnitetyillä palkkikengillä
 • betoniin valetuilla tolppakengillä
 • laatoilla
 • palkilla, joka asennettaan terassin etureunaan

Näytämme myös, miten asennat terassilaudat runkoon.

Työn iloa!

LUE LISÄÄ: Terassilaudat- mikä puu sopi parhaiten?

Ohjeet

01
Palkkikengät 5 Vaihe

Puuterassin rakentaminen kannattaa aloittaa lyömällä maahan muutama puukeppi ja virittämällä niiden välille linjalangat. Ne auttavat mittaamaan terassin koon ja korkeuden. Terassin ovi ratkaisi tämän terassin korkeuden.

Runkolankut asennetaan palkki­ kenkiin, jotka kiinnitetään seinään. Terassin ulkoreunaan tulee palkki.

Runkolankut asennettiin 54 sentin välein, jotta kalliista ipe­laudoista tuli mahdollisimman vähän hukkapätkiä.

1

Pidä terassilautaa oven kohdalla, sillä ovi määrittää terassin korkeuden. Tämä terassi rakennetaan oven toisella puolella olevan lattian tasolle.

2

Piirrä terassin korko seinään. Käytä vatupassia ja piirrä korkoviiva koko terassin matkalle. Merkitse palkkikenkien paikat.

3

Tee palkkikengälle sapluuna ja piirrä kiinnitysruuvien paikat seinään. Aseta palkin päälle pätkä terassilautaa ja tarkista, että sen pinta on merkkiviivan korkeudella.

4

Poraa seinään palkkikenkien asennusreiät. Palkkikengät kiinnitetään 7,5 millin ruuveilla, joille porataan valmiit reiät poravasaralla ja 6,5 millin terällä. Näiden ruuvien kanssa ei tarvita tulppia.

5

Kiinnitä palkkikengät seinään betoni­ ruuveilla. Se on helpointa tehdä iskuruuvin­ vääntimellä, mutta voit käyttää myös tavallista ruuvinväännintä.

02
Päätypalkki 6 Vaihe

Terassin ulkoreuna tuetaan järeällä palkilla, ja runkolankut kiinnitetään siihen. Palkki tuetaan kahdella betoniin valettavalla tolppakengällä ja laatoilla. Tolppakengille kaivetaan kuopat, ja laatat asetellaan niiden väliin.

Palkki tuetaan laattojen kohdalta pienillä muoviliuskoilla, jotka ruuva-taan kiinni alustaan. Palkki kiilataan suoraksi kiinnittämällä siihen kolme runkolankkua ja pitämällä vatupassia niiden päällä.

1

Kaiva kuopat tolppakengille, jotka tukevat poikittaista päätypalkkia. Asettele laatat palkin kohdalle.

2

Nosta palkki laattojen päälle. Aseta runkolankut palkin päälle molempiin päihin ja keskelle. Kiilaa palkki vaaka­ tasoon. Löydät oikean koron helposti, kun asetat vatupassin lankkujen päälle.

3

Ruuvaa muovikorokkeet kiinni palkkiin, jotta ne pysyvät varmasti yhdessä. Asenna ruuvit vinoon palkin alareunan läpi.

4

Kiinnitä runkolankut väliaikaisesti palkkiin kulmaraudoilla ja 4x30 millin naulalevyruuveilla. Lankut irrotetaan, kun tolppakengät kiinnitetty palkkiin.

5

Kiinnitä tolppakengät palkkiin kuoppien kohdalle. Tässä käytetään kansiruuveja, jotka kiinnitetään räikkävääntimellä ja hylsyllä.

6

Vala tolppakengät maahan. Tässä käy-tetään kuivabetonia, johon pitää sekoittaa vain vesi. Tasoita betonin pinta ja anna valun kuivua yön yli.

03
Runkolankut 7 Vaihe

Runkolankut asennetaan seinässä oleviin palkkikenkiin ja kiinnitetään toisessa päässä olevaan palkkiin kulma raudoilla.

Lankut tuetaan keskeltä laatoilla, jotta terassista tulee mahdollisimman tukeva. Runkolankkujen ja laattojen väliin asennetaan pienet lankunpätkät. Ne sahataan poikki viistosti, jotta niiden päälle satava vesi valuu nopeasti maahan. Lankunpätkien alle asenne pienet huopapalat, jotta kosteus ei nouse puuhun laatoista.

1

Asenna loput lankut palkki-kenkiin ja päätypalkin päälle. Kiinnitä reunimmaiset lankut terassin reunaan ja asenna loput lankut enintään 60 sentin jaolla.

2

Kiinnitä poikkilankku runkolankkujen päähän. Kiinnitä lankku kulmaraudoilla ja naulalevyruuveilla.

3

Ruuvaa lankut kiinni palkkikenkiin, kun olet kiinnittänyt lankut toisesta päästä. Käytä 4x30 millin naulalevyruuveja.

4

Tue lankut laatoilla. Jokaisen lankun puoliväliin asetetaan laatta. Laattojen päälle pystytetään lankunpätkät, jotka toimivat pienten tolppien tapaan.

5

Kiinnitä huopapalaset lankunpätkien pohjaan, jotta vesi ei nouse puuhun laatoista.

6

Sahaa tolppien yläpäät poikki viistossa kulmassa, jotta vesi ei jää seisomaan niiden päälle. Tolpat on helppo katkaista puukkosahalla.

7

Lankkujen päälle asennetaan huopa­ kaistaleet. Kiinnittämiseen kannattaa käyttää nitojaa tai huopanauloja. Huopa suojaa lankkuja vedeltä.

04
Terassilaudat 9 Vaihe

Kun runko on valmis, on aika asentaa terassilaudat.

Kovia jalopuulautoja ei ole yhtä helppo käyttää kuin tavallista kesto­ puuta. Asentaminen aloitetaan kiinnittämällä joka neljäs lauta tarkasti oikeaan linjaan, jotta lautarivit pysyvät suorina. Seuraavaksi loput laudat asennetaan niiden väliin. Jos laudat ovat kieroja, ne pitää vääntää suoriksi sorkkaraudalla.

1

Asenna peitelaudat terassin päätyyn ja sivuille. Kohdista laudat sentin päähän lankkujen pinnasta. Voit käyttää apuna muoviliuskaa, jotta rako pysyy sopivan levyisenä ruuvaamisen ajan.

2

Merkitse terassilautojen paikat. Tässä merkitään joka neljännen laudan paikka. Pidä huoli, että kaikista raoista tulee yhtä leveitä. Tässä lautojen väliin jätetään kahdeksan millin raot.

3

Kiinnitä joka neljäs terassilauta merkkien kohdalle. Ruuvaa laudat valmiiksi porattuihin reikiin 6x60 millin ruuveilla. Asenna lauta myös terassin reunalle ja anna laudan ulottua hieman reunan yli.

4

Mittaa keskimmäisen laudan paikka. Varmista, että lauta on yhtä kaukana viereisistä laudoista ja ruuvaa se kiinni.

5

Asenna lauta aiemmin kiinnitettyjen lautojen väliin. Väännä lauta tarvittaessa paikalleen sorkkaraudalla tai käytä apuna kiiloja.

6

Kiilaa laudat suoraan ja varmista, että raot ovat yhtä leveät. Kiinnitä laudat 6x60 millin ruuveilla.

7

Asenna reunimmainen lauta. Laudan reuna ulottuu sentin verran peitelaudan yli niin kuin pitääkin.

8

Piirrä sahauslinjat terassin reunoille. Laudat kannattaa asentaa hieman ylipitkinä ja sahata poikki kerralla.

9

Sahaa laudat poikki upotussahalla ja ohjainkiskolla viivaa pitkin. Nämä laudat katkaistaan kolme senttiä peitelaudan ulkopuolelta.

Materiaalit

 • Ipe-lautoja, 12x140x2750 mm
 • Kestopuutolppia, 95x95 mm
 • Kestopuulankkuja, 48x98 mm
 • Vanhoja laattoja
 • Palkkikenkiä
 • Betoniruuveja, 7,5x92 mm
 • Kulmarautoja, 2x35x50x50 mm
 • Naulalevyruuveja, 4 x 30 mm
 • Terassiruuveja, 6x60 mm (ruostumattomia/haponkestäviä)
 • Muoviliuskoja
 • Kuivabetonia, 25 kg
 • Huopaa
 • Kuitukangasta

Erikoistyökalut

 • Upotussaha ja ohjainkisko

Vie aikaa

11 neliön terassin rakentaminen kestää 3-4 päivää.

Hinta

Noin 1500 euroa.

Vaikeusaste

Jalopuusta rakentaminen on tavallista vaikeampaa, sillä lautoja on hankala väännellä ja ruuveille pitää porata valmiit reiät.

Piirustus

Terassin tukeminen

Terassin tukeminen on ratkaisevan tärkeää, jotta terassi ei notku jalkojen alla tai vajoa alaspäin pihakalusteiden kohdalta. Terassin rungon voi tukea monella tavalla. Tämän terassin tukemiseen käytettiin useampaa tapaa:

PALKKIKENGÄT kiinnitettiin seinään.

TOLPPAKENGÄT valettiin kiinni betoniin. Ne tukevat päätypalkkia, johon runkolankut kiinnitetään toisesta päästä.

LAATAT muodostavat tukevan ja kestävän pohjan, jota käytetään päätypalkin, tolppakenkien ja lankkujen tukemiseen.

PÄÄTYPALKKI on jykevä tolppa, jota käytetään lankkujen kiinnittämiseen terassin ulkoreunassa.

Terassin tukeminen

3D-malli

3D-malli

Jalopuuterassi

Tämän puuterassin rakenne on erittäin yksinkertainen

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tuettu laattojen varaan

Lankkujen alla oleva palkki on tuettu laatoilla ja kiiloilla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Ilman palkkia

Rakennuksen vieressä ei ole tilaa palkille. Jokainen tolppa ruuvataan kiinni tolpanpätkään, joka on laatan päällä.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

TEKNIIKAT: Tulpilla peitetyt terassiruuvit

Tulppateräsarjalla saat täydellisen tuloksen

TEKNIIKAT: Terassilautojen katkaiseminen

Upotussahalla ja ohjainkiskolla reunasta tulee suora

VINKIT: Sahaa helposti kovaa puuta

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Vinkit & niksit

Vinkki kovalle jalopuulle

PORAA REIÄT METALLITERÄLLÄ
Kovasta jalopuusta sahattuihin lautoihin pitää porata valmiit ruuvin­ reiät. Ruuvit eivät uppoa kunnolla ehjään lautaan tai jos uppoavat, lauta halkeaa helposti. Ipe on niin kovaa, että tavallinen puuporanterä tylsyy nopeasti pilalle. Jalopuulautojen poraamiseen kannattaa käyttää HSS­terää, joka on suunniteltu metallin poraamiseen.

RUUVIT, JOIDEN KANTOJA EI TARVITSE UPOTTAA
Tämän terassin rakentamiseen käytetttiin 6x60 millin kokoisia NKT High End Rustfri KV.A4 ­ruuveja, jotka ovat hapon­ kestäviä. Ruuvi on paksu ja tukeva, eikä siinä ole leveää kantaa, joka pitäisi upottaa laudan sisään. Kapea kanta uppoaa valmiiksi porattuun 5,5 millin reikään lähes ko­ konaan eikä pistä silmään, kun terassi on valmis.

TIHEÄHAMPAINEN TERÄ
Kovien puulajien sahaamiseen kannattaa käyttää terää, jossa on paljon hampaita. Tiheähampainen terä tekee siistiä jälkeä ja kuormittaa moottoria tavallista vähemmän. Tämän terassin rakentamiseen käytettiin akkusirkkeliä ja terää, jossa on 48 hammasta.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …