Takka

Takat ovat miellyttäviä ja halpoja käyttää. Jutuissamme kerrotaan, miten valitset oikean takan. Lue esimerkiksi, miksi vanha takka kannattaa vaihtaa uuteen ja ympäristöystävällisempään malliin.

Säteily- vai kieroilmalämpöä?

Tavallisesta takasta säteilevä lämpö lämmittää nopeasti ja paikallisesti. Tavallinen takka voi kohdella kaltoin huonekaluja, jotka ovat aivan sen vieressä.

Kiertoilmatakka levittää lämpöä koko huoneeseen. Kiertoilmatakassa on ylimääräinen ulkokuori, jonka alta lämpö leviää huoneeseen. Takka vetää sisäänsä kylmää ilmaa takan alta, johtaa sen ylös takan kylkeä pitkin ja puhaltaa lämpimän ilman ulos takan päältä. Kiertoilmatakat tuottavat tasaista ja miellyttävää lämpöä.

Takan asentaminen

Voit kysyä neuvoa uuden takan hankintaan omalta nuohoojaltasi. Varmista ennen asentamista, että takka ja savupiippu täyttävät paloturvallisuusmääräykset.
Sytytä takka oikein
Moni sytyttää polttopuut siten, että panee alimmaiseksi pieniä puunkappaleita ja päälle isot halot. Tuli kuitenkin palaa puhtaammin ja tuottaa lämpöä tehokkaammin, kun se sytytetään juuri päinvastoin.

Vaihda siis järjestystä: pane isot puut alimmaiseksi ja pienet sytykkeet päällimmäiseksi, niin takan tulipesä lämpenee. Pohjalla olevat isommat halot syttyvät vähitellen. Jotta ne palaisivat puhtaasti, tulipesän lämpötilan tulee olla vähintään 680 astetta.

Päältä sytyttämisen etuja ovat puhtaampi palaminen, tehokkaampi puun lämpöenergian hyödyntäminen ja savupiipun nokeentumisen väheneminen.

Takan huoltaminen

Ilma virtaa takkaan parhaiten, kun luukut sulkeutuvat tiiviisti. Tiivistyslistat kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja vaihtaa tarvittaessa uusiin. Tulipesän sisäpuoli pysyy puhtaana itsestään. Sisäpuolen nokeentuminen kertoo siitä, että tuli palaa liian matalalla lämmöllä. Haljennut sisäkuori pitää korjata tai vaihtaa uuteen. Myös luukun lasin pitää pysyä puhtaana. Lasi saattaa harmaantua ajan kuluessa, mutta se on helppo puhdistaa tuhkaan painetulla, kostealla talouspaperilla. Varmista, että tuhka on kylmää.