Uudet tulitiililaatat takkaan

Jos takan tulitiililaatat ovat rikkoutuneet, se vaikuttaa puiden palamiseen. Takan tiilet on onneksi helppo vaihtaa, jotta saat taas polttopuista kaiken irti.

Johdanto

Tulitiililaatat

Kaikkien nykyaikaisten tulisijojen palotila on vuorattu 30 mm paksuilla tulitiililaatoilla. Ne eristävät tulisijaa ja takaavat, että se kestää lämpöä. Levyissä voi olla pieniä halkeamia, mutta jos ne irtoavat saumoistaan kokonaan, tulisija ei polta kunnolla.

Haljenneet tulitiililaatat

Tulitiililaatat on usein tehty huokoisesta materiaalista, joka ei kestä iskuja. Halkeamat johtuvat usein polttopuiden iskuista.

Osta tulitiililaatat valmiina

Helpoin keino on ostaa valmis laattasarja tulisijaliikkeestä. Voit hankkia koko sarjan, jossa on savulevy, joka sijaitsee tulisijan yläosassa, ja siihen liittyvä metallikehikko, joka pitää levyn paikalleen. Työn jälkeen tulisija on kuin uusi.

LUE LISÄÄ: Siirrä lämpöä kylmään tilaan

Milloin tulitiililaatat pitää vaihtaa?

Jos tulikivilaatat ovat haljenneet, tulisija ei enää lämmitä kunnolla. Pienet halkeamat eivät haittaa, mutta jos ne murtuvat, palaminen heikentyy ja laatat pitää vaihtaa. Laatat pitää vaihtaa, kun ne ovat kuluneet puoleen alkuperäisestä paksuudestaan. Onneksi laattojen vaihtaminen on helppoa.

Tässä ohjeessa näytämme vaihe vaiheelta, miten tulisijan tulitiililaatat vaihdetaan.

Toimitus suosittelee: 14 vinkkiä: Paras teho polttopuista

Vie aikaa

Noin tunti

Hinta

Noin 150 € / kokonainen tulitiililaattasarja

Vaikeusaste

Hyvä aloittelijan hanke, joka onnistuu kaikilta.

Ohjeet

01
Tee näin 5 Vaihe

Tulitiililaatta: Poista vanhat tulitiililaatat tulisijan palotilasta 1

Poista vanhat tulitiililaatat tulisijan palotilasta. Jos ne ovat tiukasti kiinni, voit tarvita esim. ruuvitalttaa niiden irrottamiseksi. Poista myös palotilan pohjalla olevat laatat.

Tulitiililaatta: Puhdista tulisija sisäpuolelta 2

Puhdista tulisija sisäpuolelta, ennen kuin asennat uudet laatat, jotta saat asennettua ne täysin tasaiselle pinnalle. Käytä työhön pölynimuria.

Tulitiililaatta: Aseta laatat paikoilleen 3

Aseta laatat paikoilleen. Aloita toisen sivun laatasta ja asenna sitten takimmaiset. Asenna sen jälkeen toisen sivun etummainen laatta ja lopuksi takimmainen laatta. Kaikki laatat on nyt vaihdettu, mutta irrallisina laatat eivät pysy paikallaan.

Tulitiililaatta: Aseta metallikehikko paikalleen niin 4

Aseta metallikehikko paikalleen niin, että irralliset laatat lukittuvat. Kehikko sijoitetaan laattojen reunaan koko palotilan ympäri. Kun kehikko on paikallaan, sen huullokseen asennetaan savulevy.

Tulitiililaatta: Aseta pohjalevyt paikoilleen 5

Aseta pohjalevyt paikoilleen. Ne pitää saada asettumaan suoraan. Jos levyt asettuvat vinoon, niistä voi olla hyvin vaikea saada uudestaan otetta. Kun työ on tehty, tulisija toimii jälleen tehokkaasti.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Takka