Parempi lämpötalous oikealla sytytyksellä

Tulisija saastuttaa vähemmän, kun sytytät puut ylhäältä. Lisäksi saat puusta enemmän lämpöä. Opettele tekniikka

Moni sytyttää polttopuut siten, että panee alimmaiseksi pieniä puunkappaleita ja päälle isot halot. Tuli kuitenkin palaa puhtaammin ja tuottaa lämpöä tehokkaammin, kun se sytytetään juuri päinvastoin.

Vaihda siis järjestystä: pane isot puut alimmaiseksi ja pienet sytykkeet päällimmäiseksi, niin takan tulipesä lämpenee. Pohjalla olevat isommat halot syttyvät vähitellen. Jotta ne palaisivat puhtaasti, tulipesän lämpötilan tulee olla vähintään 680 astetta.

Päältä sytyttämisen etuja ovat puhtaampi palaminen, tehokkaampi puun lämpöenergian hyödyntäminen ja savupiipun nokeentumisen väheneminen.

Lue täältä, miten se tehdään.

Toimitus suosittelee: 14 vinkkiä: Paras teho polttopuista

1

Lado puhtaat ja kuivat puut tulipesään ilmavasti vaakasuoraan. Paras polttotulos saadaan käytettäessä halkaisijaltaan 8–10 cm:n puita. Aseta puiden päälle puutikkuja ja tuohta sytykkeeksi.

2

Sytytä tulisija päältä. Lieskat ovat pieniä ja puhtaita, savua ei tule. Päältä sytytettäessä päästöt ovat vähäiset ja poltto on tehokasta. Anna tulen saada tarpeeksi ilmaa lieskojen kasvaessa.

3

5–10 minuutin kuluttua tulisija ja hormi ovat niin lämpimiä, että ne vetävät itse ilmaa sisään. Sulje luukut, mutta avaa tulisijan ilmanottoritilät. Kuten näet, savukaasut palavat pohjalla matkallaan ylös.

4

Tämän jälkeen nykyaikainen tulisija palaa pitkälti itsekseen. Vanhemmissa malleissa on varmistettava, että liekit ovat vaaleat: tällöin puu palaa puhtaasti eikä lämpö vain puhallu hormiin.

5

Kun liekit pienenevät, sulje ilmaraot pitkittääksesi lämpöä. Kun jäljellä on vain hiiliä, puusta ei vapaudu juuri lainkaan kaasuja, ja puu palaa vain käytettävissä olevan hapen tahtiin.

6

Seuraava sytytys sujuu paljon helpommin: tulisija on lämmin, joten riittää, että ladot klapit pesään ja avaat ilmaraot: lieskat ilmestyvät nopeasti, ja 5–10 minuutin päästä voit pienentää ilmarakoa.

4 vinkkiä oikeaan polttamiseen

  1. Poista liika tuhka. Tulisijan pohjalla saisi olla 2–3 cm tuhkaa. Se eristää, jolloin tulisija lämpenee nopeammin. Liian iso määrä tuhkaa sen sijaan estää ilmavirtausta.
  2. Polta ripeästi. Palamisnopeuden on oltava riittävä, jotta lämpötila pysyy sopivan korkeana. Säädä pala-misnopeutta paloilman avulla.
  3. Kuivaa, puhdasta puuta. Käytä vain kuivaa, puhdasta puuta. Kostea puu pitää lämpötilan alhaalla, jolloin hormiin pääsee savua ja nokea.
  4. Ei maalattua tai kyllästettyä. Älä koskaan laita tulisijaan maa-lattua tai kyllästettyä puuta. Niiden polttaminen on sallittua vain jätteenpolttolaitoksille.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Takka