Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Siirrä lämpöä. Hyödynnä lämmintä ilmaa kylmissä tiloissa.

Siirrä lämpöä. Hyödynnä lämmintä ilmaa kylmissä tiloissa.

Onko olohuoneessasi tukalan kuuma samalla, kun makuuhuoneen nurkat ovat kuurassa? Voit ratkaista ongelman lämmönsiirtolaitteistolla, joka siirtää ilmaa huoneesta toiseen. Yksinkertainen putkisto lämmittää kylmät huoneet, vähentää lämmityskuluja ja säästää luontoa.

Pidä kursoria vihreiden nuolten päällä ja lue, miten lämmönsiirtojärjestelmä toimii.

Takan lämpö leviää kaikkiin huoneisiin, kun taloon asennetaan lämmönsiirtojärjestelmä. Se on yksinkertainen putkisto, joka kuljettaa lämmintä ilmaa olohuoneen takan luota talon muihin huoneisiin. Makuuhuoneisiin virtaava lämmin ilma työntää kylmää ilmaa tieltään olohuoneeseen takan luo. Ilma kiertää ympäri taloa ja lämpenee asteittain.

Lämmönsiirtolaitteisto on helppo rakentaa itse. Siihen tarvitaan vain ilmastointiputkia ja niihin sopivia erikoisosia sekä kanavapuhallin. Yhden huoneen putkisto maksaa vain parisataa euroa, mutta neljän huoneen järjestelmälle voi kertyä hintaa noin tuhat euroa talon koosta riippuen. Ilmastointiputket voi asentaa itse, mutta sähköasentajan pitää kytkeä virta kanavatuulettimeen.

LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta

Ilman pitää päästä kiertämään

Lämmönsiirtolaitteiston toiminta edellyttää, että ilma pääsee kiertämään vapaasti olohuoneen ja muiden huoneiden välillä. Jos makuuhuoneet ovat liian tiiviitä, putkista tuleva lämmin ilma leviä ei kunnolla huoneisiin. Ellei ilma kierrä, makuuhuoneeseen muodostuu ylipainetta. Se toimii tulpan tavoin ja estää ilman virtaamisen huoneeseen.

Ellei ilma kierrä kunnolla, kanavapuhallin voi alkaa imeä putkeen savua suoraan takasta. Se on suorastaan hengenvaarallista.

Lataa tee se itse -ohjeet ja lue, miten asennat lämmönsiirtolaitteiston

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten asennat lämmönsiirtolaitteiston. Lue, mitä kaikkea järjestelmään kuuluu ja miten se toimii. Näytämme, miten:

  • sahaat reiän kattoon
  • sahaat putket sopiviksi
  • kokoat putket
  • asennat seinäkannattimet
  • asennat tuulettimen
  • eristät putkiston