Kuivat puut palavat PAREMMIN

Tässä hyllyssä on aina kuivia puita käden ulottuvilla. Hylly on helppo rakentaa, ja sitä voi käyttää myös penkkinä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
50 euroa

Mustaksi maalatut laatikot piiloutuvat hyllyn sisään, ja puut näyttävät suorastaan leijuvan ilmassa.

Johdanto

Tehokkaan ja puhtaan palamisen salaisuus on kuivissa polttopuissa. Puiden pitää kuivua vähintään kaksi kuukautta, ennen kuin ne voi polttaa. Havupuut, haapa ja leppä kuivuvat nopeasti, koivu hitaasti.

Myös kuivan puun pinta imee ilmasta kosteutta. Jos puut haetaan ulkoa suoraan tulipesään, energiaa kuluu pinnan kuivumiseen, eivätkä puut pala hyvin. Pari päivää sisällä olleet puut syttyvät helpommin, nokeavat vähemmän ja lämmittävät paremmin.

Lähellä aina kuivia puita

Tässä hyllyssä on aina kuivia ja lämpimiä polttopuita. Hyllyn laatikot voi irrottaa ja täyttää vuorotellen sitä mukaan, kun ne tyhjenevät haloista. Laatikoita on neljä, joten uudet puut ehtivät kuivua sisätiloissa vähintään muutaman päivän, ennen kuin ne työnnetään takkaan.

Ilma kiertää hyvin tilavassa hyllyssä, ja puut lämpenevät nopeasti. Samalla suurin osa roskista jää halkoliiterin.

LUE LISÄÄ: 3 fiksua tapaa selvittää polttopuiden kosteus

Ohjeet

01
Sahaa kaikki osat valmiiksi 4 Vaihe

Kaikki osat kannattaa sahata katkaisusirkkelillä yhdellä kertaa. Jos samanmittaisia osia tarvitaan paljon, puut kannattaa katkaista topparin avulla eikä piirtää jokaista merkkiä erikseen. Sahaus sujuu helpommin ja nopeammin, ja osista tulee varmasti yhtä pitkiä.

Oikea sirkkelipöytä on paras vaihtoehto, mutta voit rakentaa topparin myös parilla puukapulalla ja puristimella.

1

Sahaa pitkät osat sirkkelillä. Sahaaminen käy nopeasti, kun sirkkeli ruuvataan kiinni levyyn ja sopivan matkan päähän kiinnite-tään toppari. Sahaa laudan vino ”metsäpää” suoraksi, ennen kuin teet ensimmäisen osan.

2

Kiinnitä sirkkelin päälle puukapula lyhyiden osien sahaamista varten, jos sirkkelissä ei ole liikkuvaa pituusrajoitinta.

3

Kasaa kulmalistat rimoista (E ja F), ennen kuin katkaiset rimat oikeaan mittaan. Kulma listat pitävät hyllyn kasassa ja toimivat samalla laatikoiden kiskoina. Kasaa jokainen listanpätkä kahdella ruuvilla.

4

Katkaise kulmalistat sirkkelillä, kun liima on ehtinyt kuivua tunnin ajan.

02
Kasaa ja maalaa laatikot 5 Vaihe

Kun kaikki osat on sahattu valmiiksi, niiden päät ja halkaisupinnat hiotaan. Hiotut pinnat näyttävät siistiltä ja saavat laatikot liukumaan.

Sen jälkeen laatikot kasataan. Sekä laatikot että kulmalistat maalataan mustiksi, jotta ne ikään kuin katoavat hyllyn sisälle.

Rakenna yksinkertainen sapluuna laatikoiden kasaamista varten. Kahdesta rimasta (X) tehty, levyyn ruuvattu suorakulma pitää puut paikallaan ja oikeassa asennossa ruuvauksen aikana.

1

Esiporaa osiin reiät ruuveja ja ruuvin-kantoja varten, jotta puut eivät halkea kasausvaiheessa.

2

Kokoa laatikoiden rungot. Sivele liimaa kaikkiin liitoksiin, jotta laatikot kestävät mahdollisimman pitkään. Mahdut ruuvaamaan paremmin, jos kiinnität sapluunan kylkeen lyhyen lisäkapulan (V).

3

Tee kasaamista varten aputyökalu. Kiinnitä kaksi rimaa (Y ja Z) toisiinsa. 14 senttiä pitkä rima Z pitää laatikon reunojen etäisyyden samana ja helpottaa kasaamista. Tee työkalu 46 millin rimasta.

4

Kasaa laatikoiden reunat yhteen kahdella poikkirimalla (J). Rimat toimivat samalla laatikoiden kantokahvoina. 46 milliä leveä aputyökalu pitää riman etäisyyden reunasta vakiona.

5

Maalia pintaan. Öljyä hyllyn laudat ja maalaa kaikki laatikot ja kulmalistat mustiksi. Hyllyn vaalea puu sulautuu hienosti puulattiaan, mutta laatikot ikään kuin katoavat silmistä ja korostavat polttopuita.

03
Kokoa hylly kulmalistoilla 6 Vaihe

Voit kasata hyllyn seuraavana päivänä, kun puut ovat kuivia. Hylly pysyy kasassa kulmalistoilla.

Kulmalistat ovat niin lujia, että voit jättää hyllyn ylä- ja sivulautojen sekä sivujen ja pohjan väliin pienen raon. Rako tekee hyllystä entistä ilmavamman.

Väliseinien laudat ovat sivulautoja pitemmät sen vuoksi, ettei väliseinän kohdalle tule rakoa.

1

Kasaa pohjalaudat (A) kulmalistoilla (F/E). Aseta laudat sapluunalle (X) ja käytä välikapulana rimaa (W). Ruuvaa ja liimaa kulma-listat kiinni hyllyn sisäpuolelta. Jätä päätyihin laudan mentävä rako.

2

Ruuvaa ja liimaa sivulaudat (B) kulma-listoihin (E/F). Aseta lautojen alle 6 millin vanerisuikale, jotta sivu- ja pohjalautojen väliin jää hieman ilmaa. (A).

3

Kiinnitä väliseinä (C) kulmalistaan. Aseta kulmalista siten, että väliseinälaudat (C) osuvat tarkasti hyllyn keskelle. Halkaise takimmainen väliseinälauta (C1) siten, että sen taakse jää tilaa taustalevylle (D).

4

Ruuvaa kulmalista väliseinälautojen (C) toiselle puolelle.

5

Kasaa hyllyn katto samaan tapaan kuin pohja ja aseta yläreuna paikalleen. Aseta ylä- ja sivulautojen väliin 6 millin vanerisuikale samaan tapaan kuin alhaalla.

6

Kiinnitä viimeiset ruuvit, kun kaikki osat ovat yhdessä. Hylly pitää vielä oikaista suoraan kulmaan ja tausta-levy (D) kiinnittää paikalleen.

Materiaalit

2 hyllyä:

21x95 mm höylättyä mäntyä:

 • 12 ylä- ja alalautaa (A) á 90 cm
 • 12 sivulautaa (B) á 40,6 cm
 • 6 väliseinälautaa (C) á 41,8 cm

12 mm vaneria:

 • 2 taustalevyä (D) á 30x41,8 cm

21x95 mm höylättyä mäntyä:

 • Lauta halkaistaan 56 mm (E) ja 36 mm (F) leveiksi rimoiksi. Rimat kasataan yhteen ja katkaistaan:16 kulmalistaksi (E+F) á 29,7 cm

4 laatikkoa:

21x95 mm höylättyä mäntyä
Lauta halkaistaan keskeltä kahtia 46 mm leveiksi rimoiksi.

 • 16 ylä- ja alarimaa á (G) a 37 cm
 • 16 pystyrimaa (H) á 32,9 cm
 • 16 poikkirimaa (J) á 24 cm

Lisäksi:

 • Ruuveja: 325 kpl. 4x40 mm
 • Valkoista puuliimaa
 • Mustaa maalia ja öljyä

Vie aikaa

Sahaaminen, hiominen, laatikoi-den kokoaminen ja maalaaminen vievät ensimmäisenä päivänä noin kuusi tuntia. Loput työt vievät kolme tuntia toisena päivänä.

Hinta

Noin 50 euroa plus maali.

Vaikeusaste

Helppo projekti etenkin, jos käytössäsi on sekä katkaisu- että halkaisusirkkeli.

Piirustus

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Takka