Ylimääräinen palokammio parantaa palamistehokkuutta ja vähentää savun hiukkaspäästöjä.

Ylimääräinen palokammio parantaa palamistehokkuutta ja vähentää savun hiukkaspäästöjä.

Nykyaikainen takka säätelee tarkasti liekkeihin tulevan ilman määrää. Testasimme nykyaikaisen takan ja tutkimme, miten takka levittää lämpöä ja vähentää polttopuun menekkiä.

Paraskaan puulämmittäjä ei pysty kilpailemaan tehokkuudessa nykytekniikan kanssa.

Lue lisää: Uusi tulisija antaa paremman lämmön

Näin fiksuja parhaat takat ovat

Tehokas polttopuun käyttö on mahdollista vain, jos ilmaa virtaa takkaan juuri sopivasti. Parhaat takat säätelevät ilman virtausta automaattisesti joko ajan, lämpötilan tai hapen määrän mukaan. Tärkeintä on, että takkaan pääsee juuri niin paljon tai vähän ilmaa kuin palamiseen tarvitaan. Siten polttopuuta menee vähemmän, päästöt pysyvät pienempinä ja lämpötila pysyy sopivana.

Tekniikka ei paranna vain ulkoimaa. Myös sisäilma pysyy parempana ja puu palaa puhtaammin, kun luukkua auotaan harvemmin.

Vähemmän polttopuuta

Useimpien mielestä tärkeintä on kuitenkin se, että polttopuuta kuluu vähemmän. Tekniikka voi vähentää polttopuun menekkiä jopa 40 prosenttia.

Savupiippu hukkaa lämpöä joka tapauksessa, joten noin 80 prosentin tehokkuutta voi pitää hyvänä. Perintesen takan energiatehokkuus on noin 60 prosentin luokkaa.

Takan ilman kierto alkaa olla oma tieteenalansa, jonka tarkoitus on saada polttopuista niin paljon lämpöä kuin mahdollista.

Näin nykyaikainen takka toimii

Nykyaikaista takkaa sanotaan myös konvektio- eli kiertoilmatakaksi. Kiertoilmatakka jakaa lämmön huoneeseen perinteistä takkaa paremmin ilman kautta.

Ilma kiertää joko takan sisällä olevassa putkessa tai takan päällä olevassa kuoressa. Kuoren ja takan sisäosan väliin virtaa alhaalta kylmää ilmaa, joka muuttuu lämpimäksi ja nousee ulos takan päältä.

Lämpö voi levitä naapurihuoneeseen asti. Kiertoilmatakka ei myöskään lämpene yhtä kuumaksi kuin tavallinen takka, joten se on turvallisempi lapsille.

Lataa artikkeli nykyaikaisista takoista

Takat ovat mukavia ja halpoja käyttää. Nykyaikaiset takat hyödyntävät energian optimaalisesti, joten polttopuun menekki pienenee selvästi.

Lataa artikkeli nykytakoista ja lue lisää siitä, miksi ne ovat niin tehokkaita.

Lue myös, miten voit parantaa vanhan takkasi tehokkuutta ja vähentää hiukkaspäästöjä kätevän mobiilisovelluksen avulla.

Lataa koko artikkeli ja lue lisää nykytakkojen tekniikasta.

Toimitus suosittelee: Ovatko polttopuusi tarpeeksi kuivia?

Polttopuiden kosteusprosentin pitäisi laskea alle 18:n, ennen kuin niitä käytetään lämmittämiseen. Muuten puut eivät pala tarpeeksi kuumasti. Märkä puu savuaa enemmän kuin kuiva, ja noki tarttuu hormin sisäpintaan. Se voi johtaa hormipalon syttymiseen.

Siksi suosittelemme, että tarkistat puiden kosteusprosentin ennen lämmittämistä. Varmin tapa on käyttää kosteusmittaria.

JUURI NYT: Saat 2 numeroa Tee Itse -lehteä ja kuusitoimisen yleistunnistimen vain 14,90 eurolla. Säästät 57,30 euroa!

Kyllä kiitos: Näyttäkää tarjous minulle NYT!

Täältä voit katsoa videon kuusitoimisen yleistunnistimen toiminnoista

Kosteusmittari