Näin kiertoilma toimii
Konvektio- eli kiertoilmatakat ovat uuden sukupolven takkoja, joiden tuottama lämpö leviää kierto ilman avulla. Ilma kiertää ja lämpenee joko takan sisällä olevissa putkissa tai takan ympärille rakennetun kuoren alla. Kylmä ilma tulee sisään takan alaosasta ja lämpenee kuoren ja takan ytimen välissä. Lämminnyt ilma virtaa huoneeseen uunin yläosasta, nousee kohti kattoa ja jatkaa kiertoaan huoneessa. Konvektiotakka on suhteellisen turvallinen valinta myös lapsi-perheeseen, sillä sen pintalämpötila on perinteistä takkaa matalampi.
Ilma kiertää kolmeen kertaan
Kiertoilmatakkojen toiminta on kehittynyt melkein omaksi tieteenalakseen. Valmistajien tavoite on kehittää takkoja, jotka tuottavat polttopuista mah-dollisimman paljon lämpöä.
Sytytysvaiheessa liekkien pitää saada tarpeeksi ilmaa, jota virtaa tulipesään takan alaosassa olevan lisäluukun kautta. Luukku sulkeutuu automaatti-sesti tai se pitää sulkea käsin heti, kun puut palavat kunnolla.
Lämmittämisen aikana tulipesään ohjataan niin sanottua sekundääristä eli toisioilmaa. Toisioilma nousee tulipesään luukun sisäpintaa pitkin ja pitää lasin puhtaana noesta.
Monet kiertoilmatakat hyödyntävät palamisessa myös niin sanottua tertiääri- eli kolmannen vaiheen ilmaa. Tulipesän takaseinän pie-nistä rei’istä puhaltava tertiääri-ilma saa aikaan turbulenssia ja parantaa palamistehokkuutta.
Ylimpänä kiertoilmatakassa ovat niin sanotut tulenohjaus-levyt. Levyt palauttavat yhdis-teitä sisältävän savun takaisin tulipesään, jotta palaminen olisi mahdollisimman puhdasta. Levyjen tehtävä on myös viivyttää savun nousua ja imeä mahdollisimman paljon lämpöä, ennen kuin savu nousee piippuun.
Fiksu tekniikka säätelee tuloilmaa
Täydellinen palaminen on mahdollista vain, jos liekit saavat juuri sopivasti ilmaa. Takkatehtaat kehittävät koko ajan uusia, fiksuja ratkaisuja korvausilman säätelemiseksi ja takkojen automatiikkaa parannellaan, jotta palamista ei tarvitse valvoa jatkuvasti. Valmistajat ovat keksineet erilaisia ratkaisuja, jotka toimivat joko ajastuksella, lämpötilaohjauksella tai happitunnistimella.
AJASTETTU PALAMINEN
Ajastus on selvästi yksinkertaisin tapa säädellä tuloilman määrää. Ajastin ei tarvitse sähköä, mutta se ei myöskään säätele palolämpötilaa eikä estä lasin nokeentumista. Ajastimella toimiva ilmanottojärjestelmä on yksinkertainen ja helppo pitää kunnossa.
Ajastin käynnistyy ulosvedettä-västä luukusta. Luukku on yhdistetty jouseen, joka painuu kasaan ja suoristuu hitaasti. Jousi palautuu alkuasen-toonsa noin kuudessa minuutissa ja sulkee samalla ilmaluukun.
Järjestelmän haittapuoli on, että se on mitoitettu ”normaalille” savupiipulle. Savupiiput tai yksittäiset hormit eivät kuitenkaan aina ole normaalikokoisia, ja järjestelmää pitää säätää käsin. Säätöruuvin käyttäminen on onneksi helppoa.
LÄMPÖ TILA-OHJAUS
Jotkin järjestelmät säätelevät tulo-ilman määrää automaattisesti savun lämpötilan perusteella. Lämpötilaan perustuvassa ilmanotossa on se hyvä ominaisuus, ettei järjestelmän toiminta riipu siitä, kuinka hyvin savupiippu vetää. Lämpötilaohjaus varmis-taa myös, että tulipesään pääsee sytytys vaiheessa tarpeeksi ilmaa.
Järjestelmän haittapuoli on, että automatiikka avaa luukun myös hiillos-vaiheessa, kun takan lämpötila laskee. Lisähappi polttaa hiilet loppuun turhan nopeasti, joten takkaa pitää lämmittää useammin.
Järjestelmä vaatii säännöllistä huoltoa, sillä lämpömittarit nokeentu-vat ja voivat kärsiä tulipesän korkeasta lämpötilasta. Mittarien toiminta pitää tarkastaa tasaisin väliajoin.
SÄHKÖINEN OHJAUS
Kaikkein edistynein käyttöjärjestelmä toimii sähköllä. Sähköinen ohjaus säätelee tuloilmaa savun lämpötilan ja savussa olevan hapen perusteella. Anturit lähettävät tietoa ohjausyksi-kölle, joka säätelee tuloilmaa kolmen toisistaan riippumattoman luukun kautta. Luukut liikkuvat myös huoneen lämpötilan mukaan. Järjestelmän etu on, että se voi korvata huonosti vetä-vän savupiipun aiheuttamat ongelmat. Sen avulla voi valita myös sopivan huonelämpötilan.
Järjestelmä vaatii toimiakseen takan lähellä olevan pistorasian. Varaudu myös siihen, että anturit pitää puhdistaa noesta tasaisin väliajoin.
Tekniikka on käytössä esimerkiksi seuraavalla sivulla esiteltävässä HWAMin Autopilot IHS-järjestelmässä.
Päivitä vanha takkasi nykyaikaan
Voit parantaa takkasi tehokkuuta ja vähentää haitallisten hiukkasten määrää vanhoille takoille tarkoitetun sovelluksen avulla.
Jos olet tyytyväinen vanhaan takkaasi, voit polttaa puita tehokkaammin ja vähentää haitallisia pienhiukkasia uusilla teknisillä innovaatioilla.
Takkavalmistaja Aduron kehittämä Aduro Smart Response -sovellus on hyvä erimerkki ohjelmasta, jota voi käyttää kaikkien takkojen kanssa mallista ja merkistä riippumatta.
Ohjausyksikössä on kaksi lämpömit-taria, jotka ovat langattomassa yhtey-dessä sovellukseen. Mittarit tarkkailevat palamista, ja sovellus neuvoo käyttäjää tuhansista testipoltoista kertyneiden tieto-jen perusteella. Käyttöönoton yhteydessä sovellukseen ohjelmoidaan joitakin arvoja, jotka löytyvät takan ohjekirjasta tai kyljessä olevasta merkkikilvestä.
Sovellus laskee kaavojensa avulla milloin takkaan pitää lisätä puita, näyttää, palavatko puut mahdollisimman hyvin ja miten palamista voi tehostaa. Sovellusta voi käyttää myös pelaamiseen: voit kilpailla toisten käyttäjien kanssa siitä, kuka polttaa puunsa tehokkaimmin!
Sovelluksen käyttämiseen tarvitaan savuputkeen kiinnitettävä lämpömittari. Sovellus on ilmainen, ja sen voi ladata App storesta tai Google Playsta. Lämpö-mittari maksaa noin 110 euroa.
MITTARI.
Savuputkeen kiinnitettävä lämpömittari lähettää tiedot langattomasti tablettiin tai kännykkään.
Tulevaisuuden takka
Seuraavan sukupolven takat ovat luultavasti entistä älykkäämpiä ja pienempiä, sillä niiden pitää sopia yhteen nolla energia- ja pas-siivitalojen kanssa. Takkojen teho voi olla korkeintaan 1-2 kilowattia, kun pienimpien nykytakkojen teho on 3 kW. Takkojen pitää toimia myös nykyaikaisten ilmanvaihtokonei-den ja lattialämmityksen rinnalla. Tutkimukset ovat osoittaneet, ettei huonelämpötilan nopea nousu sovi yhteen betoniin valetun lattia-lämmityksen kanssa, sillä lattialämmitys ei reagoi vähentyneeseen lämmitystarpeeseen riittävän nopeasti.
Automaattinen ilmanvaihto yleistyy koko ajan, ja talojen sisätiloissa on jatkuva alipaine. Tulevaisuuden takat saattavat toimia omalla korvausilmallaan ja täysautomatisoiduilla savupiipuilla.