Savuputken asentaminen takkaan

VIDEOLEIKKEITÄ Uutta takkaa asennettaessa on oleellista, että savuputken asennus ja tiivistys tehdään oikein. Muuten asennus ei ole hyväksytty. Katso, miten se tehdään.

Ennen putkien sovittamista aukko harjataan puhtaaksi ja hormin paksuus mitataan. Tässä se on 12 cm.

Sitten merkitään, mistä kohdasta putki on katkaistava. Se tehdään 11 senttimetrin kohdalta eli senttimetriä muurin paksuutta lyhyemmäksi. On nimittäin tärkeää, ettei liitosputken liitoskappale tule hormin sisään. Silloin nuohooja ei ehkä hyväksy rakennetta.

Kun putki katkaistaan kulmahiomakoneella, on käytettävä kuulosuojaimia ja suojalaseja. Leikkauspinta siistitään viilalla. Näin putkia koottaessa ja hormia nuohottaessa ei tule viiltohaavoja. Liitoskappale muurataan kiinni hormiin, ja aukko kostutetaan sitä varten.

Jos laastia on jäänyt jäljelle, loput voi käyttää nyt, kun aukon ulkoreunoille levitetään laastia koko matkalle. Aseta putki aukkoon, mutta älä työnnä sitä pohjaan asti. Yritä aluksi saada taakse hieman laastia.

Uuni vetää parhaiten, kun liitoskappale on täysin tiivis. Siksi seuraavaksi otetaan kourallinen laastia joka painellaan putken ja muurin väliin. Tässä kannattaa käyttää käsineitä, koska laasti on aika kovaa käsille.

Rappaus sivellään pensselillä, niin että siitä tulee sileä ja tasainen. Putki työnnetään paikalleen, ja sen takaosaan kannattaa yrittää lisätä laastia väliin. Ylimääräiset laastinjäänteet pestään seinästä kostealla siveltimellä. Jos laastia on jäänyt yli, sillä voi rapata muurin niistä kohdista, joista rappaus on lohkeillut.

Liitosputken liitoskappale on nyt tukevasti paikallaan, ja uunin voi liittää hormiin. Kaikki likaava työ on nyt tehty, joten suojamuovin voi poistaa. Nyt uuni asetetaan paikalleen.

LUE LISÄÄ: Uudet lasikuitutiivisteet uuninluukkuun

Jos uunin alle panee kaksi vahvaa kangaspalaa, uunia voi vetää pitkin lattiaa ilman että se naarmuuntuu. Uuni asetetaan aluksi silmämääräisesti, minkä jälkeen sen mitat merkitään niin, että se tulee tarkalleen syvennyksen keskelle.

Tämä syvennys on rakennettu kaakeliuunia varten, ja se on tehty liuskeesta, joka ei ole palava materiaali. Siksi uuni sijoitellaan vain sillä perusteella, että se näyttää hyvältä aivan keskellä. Uunin etäisyys palaviin materiaaleihin pitää tarkistaa valmistajan ohjeiden mukaan.

90 asteen liitosputki puretaan pakkauksesta ja asetetaan uunin päälle. Kuten näkyy, se ei ole tarpeeksi pitkä, joten siihen mitataan jatkopala. Sitä varten mitataan etäisyys putken yläreunasta hormissa olevaan aukkoon.

Tämä 21,5 senttimetrin mitta merkitään nyt suoraan putkeen. Kulmahiomakoneella leikattaessa työ on tehtävä ulkona, koska siinä syntyy paljon likaa ja kipinöitä. Halkaisijaltaan samankokoiset putket yhdistetään liitoskappaleen avulla ja asennetaan paikoilleen.

Vesivaa’an avulla tarkistetaan, että putki on suorassa. Ennen kuin liitosputki asennetaan lopullisesti hormiin, se tiivistetään koko matkalta tiivistysnauhalla. Näin varmistetaan ettei hormi vuoda mistään kohtaa. Näin putki naputellaan paikalleen kumivasaralla. Nyt putket yhdistetään viimeisen kerran.

Kun kankaanpalat on poistettu uunin alta, varmistetaan, että uuni on vielä aivan keskellä ja että putket ovat yhä täysin pysty- ja vaakasuorassa. Nyt uuni on liitetty kunnolla paikalleen. Nuohoojan pitää vielä hyväksyä se ennen käyttöön ottamista.

LUE LISÄÄ: Uudet tulitiililaat parantavat palamista

    Muut lukevat juuri nyt …