Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

14 vinkkiä: Paras teho polttopuista

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tulisijassa kannattaa polttaa puita oikein ja tehokkaasti. Näin saat polttopuista enemmän lämpöä ja pidät hengitysilman puhtaampana. Katso vinkit täältä.

fire_4edi3

Tulisija on varma tunnelmanluoja mutta myös tehokas lämmönlähde, jonka ansiosta vuosittaista lämmityslaskua voi merkittävästi pienentää.

Jos osaat käyttää kodin lämmönlähdettä oikein, huomaat kyllä hyödyt. Huolla siis myös tulisijaa säännöllisesti, jotta puut palavat parhaalla mahdollisella tavalla. Lue hyvät neuvot artikkelistamme.

Lämmityskausi on parhaillaan käynnissä, ja tulisijansa jo sytyttäneet saavat nauttia mukavasta lämmöstä ja kotoisasta rätinästä. Tulisija on varma tunnelmanluoja mutta myös tehokas lämmönlähde, joka voi tiputtaa vuosit-taista lämmityslaskua merkittävästi. Jos lämmönlähdettään osaa käyttää oikein, hyödyn huomaa varmasti. Tulisija kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta puut palavat parhaalla mahdollisella tavalla. Annamme muutamia hyviä neuvoja.

Tulisijassa pitää polttaa kuivaa ja puhdasta puuainesta ilman maalia ja muita lisäaineita. Puulajilla on vähemmän merkitystä, mutta niiden keskinäisissä paloarvoissa on eroja riippuen valitusta puupolttoaineesta. Hinnat vaihtelevat myös, joten tarkista hinnat ennen kuin tilaat tai ostat puuta tai pel-lettejä. Isoissa erissä ostaminen tulee yleensä halvemmaksi.

Jos ei osta valmiiksi kuivatettua puuta, säästää satoja euroja. Jos voi itse esim. säilyttää puut yhden lämmityskauden yli, puun kuutiohinta voi laskea puoleen. Jos puut pystyy itse kaatamaan, kuljettamaan, sahaamaan, pilkkomaan ja pinoa-maan, valmiiden klapien kuutiohinta laskee neljännekseen.

14 ohjeita polttamiseen ja polttopuihin

1. Käyttöönotto vaatii luvan
Tulisijan asentaminen ja muut tulisijaan kohdistuvat toimen-piteet vaativat rakennusluvan tai rakennussuunnitelman. Tulisijat tarkistaa palo-viranomainen.

2. Käytetty tulisija
Käytettynä ostetun tulisijan tulee täyttää samat palo-määräykset kuin uudenkin tulisijan. Ota yhteyttä kuntasi paloviranomaisiin tulisijan paloturvallisuuden varmistamiseksi.

3. Tee tulisijalle huoltotarkistus
Pidä tulisija hyvässä kunnossa. Luukun tiivisteiden täytyy olla hyväkuntoisia, sisäpintojen palolevyjen ehjiä, peltien ja muiden varusteiden toiminta-kuntoisia ja uunin ja hormin liitosten tiiviitä.

4. Kuuntele klapeja
Kun kaksi kuivaa klapia kolautetaan yhteen, ääni on kirkas ja korkea. Märistä puista lähtee tukkoinen ääni.

5. Puut sisälle ajoissa
Ota polttopuut kylmällä ilmalla sisään vähintään vuorokausi ennen käyt-töä, jotta ne ehtivät ilmas-toitua - muuten lämmin ilma kondensoituu puihin.

6. Tarkista kosteus
Kun mittaat puun kosteuspitoisuutta, halkaise puukappale, jotta voit mitata kosteuden sen keskeltä.

7. Kosteusmittari
Selvitys noin 10-500 € mak-savista kosteusmittareista osoittaa, että ne kaikki mit-taavat oikein noin 20 %:n kos-teuspitoisuuksia, mutta mi-kään niistä ei ole täy-dellinen ulkopinnoilla.

8. Katso päätyjen halkeamat
Halkeamat puun päädyssä ovat merkki siitä, että puun vesipitoisuus on alle 26 %, ja puu alkaa olla sopivan kuivaa tulisijassa polttoa varten.

9. Optimoi sytytysvaihe
Sytytyspalat ovat tarpeettomia, jos saatavilla on sopivan kuivia ja ohuita tikkuja sytykkeiksi. Mutta jos syttymistä haluaa vauhdittaa, se onnistuu varmuudella käyttämällä sytytyspaloja. Valitse ympäristöystävällisin tuote.

10. Säästä tuhkaa
Tulisija palaa parhaiten, jos siellä on pieni mää-rä tuhkaa. Älä tyhjennä koko palokammiota tuhkasta, vain tuhkalaatikko.

11. Optimoi savupiippu
Pyydä nuohoojaa arvioimaan, onko piipun edessä korkeita esteitä, esim. puita tai taloja, jot-ka heikentävät piipun toimintaa.

12. Pidä savua silmällä
Mene ulos ja tarkista savun laatu, kun tulisija palaa tasaisesti. Savun pitää olla lähes näky-mätöntä ja hajutonta.

13. Osta puut keväällä
Puut kannattaa ostaa keväällä. Mitä kuivem-pia puita, sitä kalliimpia. Rahaa säästyy, kun sahaat, pilkot ja kuivatat puut itse.

14. Tarkista kuorman koko
1 irtokuutiometri vastaa 0,6:tta pinokuutiometriä ja 0,4 kiintokuutiometriä. Kysy, mitasta, kun tilaat polttopui-ta. Puita myydään myös säkeissä ja laatikoissa.

Näin sytytät oikein

Kun puut sytytetään oikein, savupiipusta ei juuri tule hajua tai savua.

SYTYTÄ 8-10 sormenpaksuisella puupalalla tai sytytyspalalla.

LAITA TÄYSI VETO PÄÄLLE. Avaa ilma-aukot sekä alhaalta että luukun alapuolelta, jotta kaa-sut palavat sen sijaan että ne nousevat piippuun ja nokeentavat. Tulisijaan johdetaan ilmaa ensi-sijaisesti arinan kautta ja toissijaisesti suuluuk-kujen yläreunan aukkojen kautta. Ilman puute aiheuttaa häkää, joka on vaarallista ja saastuttaa paljon enemmän kuin hiilidioksidi, jota syntyy oikeaoppisessa poltossa.

LISÄÄ POLTTOPUITA, kun sytytyspuut ovat palaneet kekäleiksi. Älä lisää puita liian aikaisin, sillä isot puumäärät viilentävät tulipesää ja hei-kentävät palamisprosessia.

TÄRKEIN SÄÄNTÖ kaikista mahdollisista on se, että käyttää vain kuivaa puuta. Kosteus laskee tulipesän lämpötilaa, heikentää palamiste-hokkuutta ja saastuttaa. Polttopuiden kosteus saisi olla korkeintaan 18-20 %.

VÄHENNÄ ILMAMÄÄRÄÄ, jotta tulipesä ei pala liian nopeasti ja sitä on helpompi hallita. Salli luukusta tulla yhä sekunteja ilmaa uunin lämmittävien kaasujen polttamiseksi.

KUN KAASUT OVAT PALANEET , liekit hävinneet ja hehku hallinnassa, voit sytyttää uudel-leen noin kerran tunnissa tai antaa tulipesän sammua. Tuhka-astiaan kertynyt tuhka on lähes valkoista ja hiekkamaista. Tiedämme, että puita voi polttaa optimaalisesti.

OPETA nyt koko perheesi polttamaan tulisijaa mahdollisimman oikeaoppisesti.

Kuivia faktoja polttopuista

Tulisijan hyötysuhde on parempi käytettäessä kuivia puita. Kosteat puut lisää-vät savukaasumäärää ja kasvattavat savukaasuhäviötä, mikä on suurin tulisijan hyötysuhteeseen vaikuttava tekijä. Polttopuiden hinnat vaihtelevat jonkin ver-ran lajeittain ja paikkakunnittain. Hintoja kannattaa verrata ennen tilaamista.

Älä jätä tulta palamaan yön yli

Ei ole järkevää polttaa tulisijaa yön yli polttopuilla ja pienellä vedolla. Nokea muodostuu liikaa, eikä tämä ole hyväksi ympäristölle eikä savupiipulle.

Mikään tulisija ei toimi omin avuin eikä mikään automatiikka pysty ylläpitämään tulta koko yötä 850 asteessa, joka vaaditaan, että puu tai briketit palaisivat mahdollisimman tasaisesti saastutta-matta. Ei edes erikoisbrikettejä käyttämällä, vaikka useat brikettien myyjät saattavat näin väittää.

Säilytä poltto-puita oikein

ILMAKUIVATTAVAN PUUN pitää saada mahdollisimman paljon aurinkoa ja tuulta.

PILKO PUUT ENNEN HUHTIKUUTA. Parhaat puun kuivatuskuukaudet ovat huhti-toukokuu. Kesän jälkeen puu kerää ilmasta kosteutta.

ÄLÄ PINOA POLTTOPUITA suoraan maape-rälle. Pinoa ne niin, että puut ovat tiiviisti esim. kahden pystytuen välissä, sillä puiden kutistu-minen jopa 10 %:lla voi kaataa huteran pinon.

PINOA KORKEINTAAN KAKSI RIVIÄ ilman niiden väliin jäävää ilmarakoa.

PEITÄ VAIN PÄÄLTÄ esimerkiksi pressulla huhti-toukokuussa, ja peitä loput osat talveksi.

Vaihda tulisijan palolevyt

Monet tulisijat on varustettu tulenkestävillä vermikuliittilevyillä. Niillä on vaikutusta ilmankiertoon ja palamiseen. Tämän vuoksi on tärkeää, että levyt vaihdetaan, jos ne ovat rikkoutuneet. Joitakin tulisijoja varten myydään valmiita korjaussarjoja. Jos sovitat ja asennat levyt itse, säästät rahaa.

1

Käytä vanhoja levyjä mallina uusille. Jos levyjä ei ole, voit kysyä mittoja tulisijan valmistajalta ja valmistaa itse pahvista kaavamaalin.

2

Suorat sivut sahataan käsisahalla, mutta kaarevat vaativat pistosahan käyttöä. Sahaa varovasti, ja laita tar-vittaessa teippiä niihin kohtiin, jois-ta sahaat, jotta reunat eivät murene.

3

Reunat on helppo pyöristää tai viistää hiomapalalla ja -paperilla. Tässä on käytössä karkeus 100, jolla syntyy hieno ja ammattimainen jälki.

4

Päällyslevyn voi nyt laittaa paikoil-leen ja sovittaa tarkasti yhtä suoraan kuin vanhan. Jos vaihdat takalevyn, ole varovainen, kun poraat reikiä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): 14 vinkkiä: Paras teho polttopuista
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin