Lämmönsiirtojärjestelmä

Jotta lämmitysuunista olisi mahdollisimman paljon hyötyä, lämpö kannattaa siirtää yhteen tai useampaan huoneeseen.

Tätä varten voi rakentaa lämmitysjärjestelmän, johon kuuluu useita putkia ja tuuletin. Lisäksi tarvitaan paljon eristeitä.Työkaluiksi tarvitaan kunnollinen veitsi, pari reikäporaa ja muutamia käsityökaluja.

Lämmin ilma nousee tunnetusti ylöspäin, joten lämpö otetaan järjestelmään lämmitysuunin yläpuolelta. Aluksi kattoon porataan reikä. Tähän kannattaa käyttää pitkää poraa, jolla ulottuu varmasti eristeiden ja ullakon lattian läpi. Sen jälkeen katon läpi porataan 60-millisellä reikäporalla.

Ennen poraamista on aina tarkistettava, ettei katossa ole johtoja eikä putkia.Aukon pituus on 6,5 cm. Se merkitään putkeen koko matkalta ja leikataan sitten kulmahiomakoneella, jossa on metallia varten käytettävä terä.

Rosot poistetaan metalliviilalla. Kun on päästy alkuun, kaikki putket kannattaa sahata saman tien. Putken kappale lasketaan alas katossa olevasta reiästä, ja huoneen puolelta siihen asennetaan pieni kiristysrengas kolmella ruuvilla. Sitten asennetaan suodatin pienhiukkasten poistamiseksi.

Sen jälkeen voi asentaa venttiilin. Muista varmistaa, että sen voi avata ja sulkea. Nyt tuloilman saanti on varmistettu. Kattoon asennetaan ensimmäinen kulmaputki ja välikappale, jota pidennetään 15-senttisellä putkenpalalla.

Kulma on nyt valmis, ja siihen asennetaan kappale eristettyä putkea, joka vaimentaa tuulettimen äänen. Sitten asennetaan tuuletin, joka kierrättää lämpimän ilman ylös ja edelleen järjestelmään. Asentamiseen käytetään taas putkenkappaletta ja tuulettimen aukkoon sopivaa kiinnitysnauhaa.

Tuulettimesta näkyy selvästi, mihin suuntaan se puhaltaa ilmaa. Moottorin toiselle puolelle asennetaan myös kappale eristettyä putkea, ennen kuin putkia jatketaan.

Nyt putkia jatketaan kaikkiin huoneisiin, joita on tarkoitus lämmittää lämmitysuunin avulla. Tähän tarvitaan U-putkia, yhteitä ja liitoskappaleita. Niihin kohtiin, joista putki tulee alas huoneeseen, porataan taas reikä, joka suurennetaan ylhäältäpäin reikäporalla.

Siihen asennetaan läpivientikaulus ja venttiili aivan samalla tavoin kuin aiemminkin. Ullakolla putkia liitetään edelleen, ja järjestelmään lisättävien huoneiden kattoon porataan aukot.

Perusjärjestelmässä lämmintä ilmaa puhalletaan yleensä kolmeen huoneeseen, joiden pinta-ala vastaa noin 120 neliömetrin asuntoa. Putkien liitokset kiristetään teräväkärkisillä ruuveilla, joita varten ei tarvitse porata reikää.

Eristeet asetetaan paikalleen ullakolle, ja jos eristettä jää yli, sillä kannattaa eristää kaikki putket erikseen. Nyt tarvitsee enää tilata sähkömies kytkemään tuulettimen moottori. Sitä ei saa tehdä itse. Nyt lämmitysuunista saa lämpöä kolmeen huoneeseen, mikä näkyy pienentyneenä lämmityslaskuna.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Takka