Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lämmönsiirtojärjestelmä

Tulosta Tallenna artikkeli

Jotta lämmitysuunista olisi mahdollisimman paljon hyötyä, lämpö kannattaa siirtää yhteen tai useampaan huoneeseen.

Tätä varten voi rakentaa lämmitysjärjestelmän, johon kuuluu useita putkia ja tuuletin. Lisäksi tarvitaan paljon eristeitä.Työkaluiksi tarvitaan kunnollinen veitsi, pari reikäporaa ja muutamia käsityökaluja.

Lämmin ilma nousee tunnetusti ylöspäin, joten lämpö otetaan järjestelmään lämmitysuunin yläpuolelta. Aluksi kattoon porataan reikä. Tähän kannattaa käyttää pitkää poraa, jolla ulottuu varmasti eristeiden ja ullakon lattian läpi. Sen jälkeen katon läpi porataan 60-millisellä reikäporalla.

Ennen poraamista on aina tarkistettava, ettei katossa ole johtoja eikä putkia.Aukon pituus on 6,5 cm. Se merkitään putkeen koko matkalta ja leikataan sitten kulmahiomakoneella, jossa on metallia varten käytettävä terä.

Rosot poistetaan metalliviilalla. Kun on päästy alkuun, kaikki putket kannattaa sahata saman tien. Putken kappale lasketaan alas katossa olevasta reiästä, ja huoneen puolelta siihen asennetaan pieni kiristysrengas kolmella ruuvilla. Sitten asennetaan suodatin pienhiukkasten poistamiseksi.

Sen jälkeen voi asentaa venttiilin. Muista varmistaa, että sen voi avata ja sulkea. Nyt tuloilman saanti on varmistettu. Kattoon asennetaan ensimmäinen kulmaputki ja välikappale, jota pidennetään 15-senttisellä putkenpalalla.

Kulma on nyt valmis, ja siihen asennetaan kappale eristettyä putkea, joka vaimentaa tuulettimen äänen. Sitten asennetaan tuuletin, joka kierrättää lämpimän ilman ylös ja edelleen järjestelmään. Asentamiseen käytetään taas putkenkappaletta ja tuulettimen aukkoon sopivaa kiinnitysnauhaa.

Tuulettimesta näkyy selvästi, mihin suuntaan se puhaltaa ilmaa. Moottorin toiselle puolelle asennetaan myös kappale eristettyä putkea, ennen kuin putkia jatketaan.

Nyt putkia jatketaan kaikkiin huoneisiin, joita on tarkoitus lämmittää lämmitysuunin avulla. Tähän tarvitaan U-putkia, yhteitä ja liitoskappaleita. Niihin kohtiin, joista putki tulee alas huoneeseen, porataan taas reikä, joka suurennetaan ylhäältäpäin reikäporalla.

Siihen asennetaan läpivientikaulus ja venttiili aivan samalla tavoin kuin aiemminkin. Ullakolla putkia liitetään edelleen, ja järjestelmään lisättävien huoneiden kattoon porataan aukot.

Perusjärjestelmässä lämmintä ilmaa puhalletaan yleensä kolmeen huoneeseen, joiden pinta-ala vastaa noin 120 neliömetrin asuntoa. Putkien liitokset kiristetään teräväkärkisillä ruuveilla, joita varten ei tarvitse porata reikää.

Eristeet asetetaan paikalleen ullakolle, ja jos eristettä jää yli, sillä kannattaa eristää kaikki putket erikseen. Nyt tarvitsee enää tilata sähkömies kytkemään tuulettimen moottori. Sitä ei saa tehdä itse. Nyt lämmitysuunista saa lämpöä kolmeen huoneeseen, mikä näkyy pienentyneenä lämmityslaskuna.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Video: Lämmönsiirtojärjestelmä
Kokonaishinta: null purchase.price.currency
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 €.
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin