Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ovatko polttopuusi tarpeeksi kuivia?

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Märkien klapien polttaminen voi olla pahimmillaan hengenvaarallista. Märistä puista syntyy myrkyllisiä yhdisteitä, ja savukaasut tarttuvat pahimmassa tapauksessa piipun reunoihin. Piippuun kertynyt noki voi aiheuttaa huonolla tuurilla hormipalon. Ongelmat voi onneksi välttää helposti. Kerromme 3 hyvää keinoa polttopuiden kosteuden selvittämiseen.

polttopuita

Polttopuiden kosteusprosentin pitäisi olla alle 18. Tuoreen puun kosteusprosentti on noin 50, joten halkojen pitää kuivua hyvän aikaa, ennen kuin niitä voi polttaa.

Eri puulajit kuivuvat eri tahtia. Pienet mäntyklapit kuivuvat hyvissä olosuhteissa jo muutamassa kuukaudessa, mutta isojen kuivuhalkojen kuivumiseen menee usein toista vuotta.

Paljaalla silmällä ja käsikopelolla on vaikea tietää, milloin puut ovat tarpeeksi kuivia uuninpesään. Puiden kosteuden voi onneksi selvittää kolmella kätevällä niksillä.

1. Kosteusmittari

Elektroninen kosteusmittari on varmin ja tarkin tapa puun kosteusprosentin selvittämiseen. Kosteusmittaria voi käyttää myös maalattavien puiden kosteusprosentin selvittämiseen. Perusmallit maksavat noin 10 euroa.

Lue lisää: 14 vinkkiä: Paras teho polttopuista

2. Ääni

Lyö kaksi polttopuuta vastakkain ja kuuntele, Jos puista lähtee kumea ääni, ne ovat vielä liian märkiä. Jos ääni on kipakka ja terävä, puut ovat kuivuneet tarpeeksi.

3. Saippuakuplat

Polttopuiden kosteuden voi selvittää myös hauskalla tavalla. Hiero saippuaa puun toiseen päähän ja puhalla toiseen päähän niin lujasti kuin keuhkoista lähtee.

Ilma virtaa kuivan puun läpi. Jos halko on kuiva, saippuoitu pää alkaa vaahdota!

Klikkaa tästä ja katso, kuinka hyvin se toimii!

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin