Ovatko polttopuusi tarpeeksi kuivia?

Kosteasta polttopuusta muodostuu myrkyllistä nokea, ja se palaa yleensä huonosti. Onneksi puun kosteus on helppo tarkistaa, jotta voit olla varma, että se on sopivaa polttamiseen.

Märkien klapien polttaminen voi olla pahimmillaan hengenvaarallista. Märistä puista syntyy myrkyllisiä yhdisteitä, ja savukaasut tarttuvat pahimmassa tapauksessa piipun reunoihin. Piippuun kertynyt noki voi aiheuttaa huonolla tuurilla hormipalon.

Polttopuun kosteus

Polttopuiden kosteusprosentin pitäisi olla alle 18. Tuoreen puun kosteusprosentti on noin 50, joten halkojen pitää kuivua hyvän aikaa, ennen kuin niitä voi polttaa.

Eri puulajit kuivuvat eri tahtia. Pienet mäntyklapit kuivuvat hyvissä olosuhteissa jo muutamassa kuukaudessa, mutta isojen kuivuhalkojen kuivumiseen menee usein toista vuotta.

Paljaalla silmällä ja käsikopelolla on vaikea tietää, milloin puut ovat tarpeeksi kuivia uuninpesään. Puiden kosteuden voi onneksi selvittää kolmella kätevällä niksillä.

LUE LISÄÄ: Mikä polttopuu on parasta?

3 fiksua tapaa selvittää polttopuiden kosteus

1. Kosteusmittari

Elektroninen kosteusmittari on varmin ja tarkin tapa puun kosteusprosentin selvittämiseen. Kosteusmittaria voi käyttää myös maalattavien puiden kosteusprosentin selvittämiseen. Perusmallit maksavat noin 10 euroa.

Lue lisää: 14 vinkkiä: Paras teho polttopuista

2. Ääni

Lyö kaksi polttopuuta vastakkain ja kuuntele, Jos puista lähtee kumea ääni, ne ovat vielä liian märkiä. Jos ääni on kipakka ja terävä, puut ovat kuivuneet tarpeeksi.

3. Saippuakuplat

Polttopuiden kosteuden voi selvittää myös hauskalla tavalla. Hiero saippuaa puun toiseen päähän ja puhalla toiseen päähän niin lujasti kuin keuhkoista lähtee.

Ilma virtaa kuivan puun läpi. Jos halko on kuiva, saippuoitu pää alkaa vaahdota!

Klikkaa tästä ja katso, kuinka hyvin se toimii!

LUE LISÄÄ: 5 VINKKIÄ: Näin poltat lämmityspuut oikein

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Takka