polttopuita

Polttopuiden kosteusprosentin pitäisi olla alle 18. Tuoreen puun kosteusprosentti on noin 50, joten halkojen pitää kuivua hyvän aikaa, ennen kuin niitä voi polttaa.

Eri puulajit kuivuvat eri tahtia. Pienet mäntyklapit kuivuvat hyvissä olosuhteissa jo muutamassa kuukaudessa, mutta isojen kuivuhalkojen kuivumiseen menee usein toista vuotta.

Paljaalla silmällä ja käsikopelolla on vaikea tietää, milloin puut ovat tarpeeksi kuivia uuninpesään. Puiden kosteuden voi onneksi selvittää kolmella kätevällä niksillä.

1. Kosteusmittari

Elektroninen kosteusmittari on varmin ja tarkin tapa puun kosteusprosentin selvittämiseen. Kosteusmittaria voi käyttää myös maalattavien puiden kosteusprosentin selvittämiseen. Perusmallit maksavat noin 10 euroa.

Lue lisää: 14 vinkkiä: Paras teho polttopuista

2. Ääni

Lyö kaksi polttopuuta vastakkain ja kuuntele, Jos puista lähtee kumea ääni, ne ovat vielä liian märkiä. Jos ääni on kipakka ja terävä, puut ovat kuivuneet tarpeeksi.

3. Saippuakuplat

Polttopuiden kosteuden voi selvittää myös hauskalla tavalla. Hiero saippuaa puun toiseen päähän ja puhalla toiseen päähän niin lujasti kuin keuhkoista lähtee.

Ilma virtaa kuivan puun läpi. Jos halko on kuiva, saippuoitu pää alkaa vaahdota!

Klikkaa tästä ja katso, kuinka hyvin se toimii!