Parempi palaminen lisäilmalla

Takka tarvitsee raikasta ilmaa voidakseen hyödyntää polttopuut parhaalla mahdollisella tavalla, tuottaakseen vähemmän pienhiukkasia ja varmistaakseen puiden helpon syttymisen. Tämä luo haasteita nykyaikaisissa tiiviissä taloissa. Onneksi ongelmaan on olemassa helppo ja edullinen ratkaisu. Raitisilmajärjestelmän voi asentaa helposti noin 250 eurolla. Edellytyksenä on, että takassa on valmiina liitäntä järjestelmää varten. Sellainen löytyy lähes kaikista nykytakoista.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Puoli päivää.
Hinta
250 euroa

Johdanto

Tuli tarvitsee ilmaa

Kun uunissa on tuli, piippu imee savun ylös. Tämä luo uuniin alipaineen, joka voi tukahduttaa liekit hapen puutteen vuoksi. Kun alaosan tuuletusputki johdetaan suoraan uunin takana olevan seinän läpi ja suljetaan ulkosivun ritilällä, syntyy raitista ilmaa, joka optimoi palamisen.

Ilma kulkee seinän läpi eristetyssä joustoletkussa, joka kiinnitetään takan pohjaan.

Ohjeet

01
Tee näin 7 Vaihe

Asennamme tässä Varde AirBox -järjestelmän, mutta saatavana on muitakin samalla periaatteella toimivia järjestelmiä. Toiminta perustuu siihen, että talon ulkopuolelta johdetaan raitista ilmaa palamista varten sisäilman käyttämisen sijasta.

Ilma johdetaan uuniin 80 millin joustoletkulla, joka liitetään polttokammion alapuolella olevaan liittimeen.

Letku johdetaan ulos takan takaosan kautta ja ulkoseinän läpi. Jos takan alla on kellari, voit vetää putken alas lattian läpi ja ulos kellarin seinästä.

1

Irrota takan takapuolella oleva suojalevy. Siinä on pienet kielekkeet (tässä 5 kpl), jotka katkaistaan monitoimityökalulla. Jos letku on tarkoitus asentaa lattian läpi, poista sen sijaan takan pohjan suojalevy.

2

Poraa reikä seinän läpi. Merkitse reiän keskipiste 7-8 sentin korkeudelle lattiasta ja poraa 105 millin reikä. Näin saat tilaa sekä ilmaputkelle että eristeelle. Poraa molemmilta puolilta.

3

Ilmaletku (joustoputki) eristetään 20 millin mineraalivillalla. Kiinnitä eriste alumiiniteipillä samalla kun pyörität sitä. Kierrä lopuksi useita kerroksia alumiiniteippiä eristeen ympärille.

4

Ilmaletku asennetaan edestä. Työnnä putki alaosan aukon läpi ja kiinnitä se pohjaan alumiiniteipillä. Eristeen tulee ulottua noin 4 sentin päähän takan pohjasta. Toinen pää työnnetään ulos takaseinästä.

5

Viimeistely ulkotiloissa. Mukana toimitettu kaulus painetaan ilmaputkeen, jossa sitä pitää paikallaan kumitiiviste. Laita hieman kumimassaa kauluksen yläosaan ja työnnä se paikoilleen reikään.

6

Läpivienti tiivistetään sisäpuolelta. Raot tiivistetäänsaumanauhalla ja päällemaalattavalla akryylimassalla. Tiivistäminen on tärkeää, jotta lämmin ilma ei pääse ulos seinän läpi, sillä siitä voi aiheutua kosteuden tiivistymistä.

7

Piilota letku. Tämä ei ole ehdottoman välttämätöntä, mutta lopputulos näyttää paremmalta, jos rakennat ilmaletkun piilottavan laatikon. Voit tehdä laatikon laudanpätkistä tai kipsilevystä.

Materiaalit

  • Ilmansyöttöjärjestelmä (tässä Varde AirBox -järjestelmä)
  • Putkieristeet
  • Kumimassaa, saumanauhaa ja akryylimassaa

Erikoistyökalut

  • Pora reiän poraamiseksi seinään

Vie aikaa

Puoli päivää.

Hinta

Noin 250 euroa.

Vaikeusaste

Kun tiedät, mihin takka sijoitetaan, ilmanottoaukon asentaminen käy helposti.

Video

Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellääna työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Takka