Ykkösluokan polttopuut

Älä turhaan piilota polttopuitasi, vaan tuo ne komeasti esille rakentamalla puille upean kevytbetonisen hyllykön. Näin tulisijasi vierestä löytyy aina kuivia puita.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
300 euroa

Johdanto

Kun polttopuille rakennettiin iso hyllykkö kevytbetonista, olohuoneeseen saatiin paljon tilaa puille. Voimme heti luetella ainakin KOLME HYVÄÄ SYYTÄ, miksi tähän projektiin kannattaa ryhtyä:

 1. Saat erittäin kuivia polttopuita
 2. Puuteline näyttää koristeelliselta
 3. Puita riittää moneksi päiväksi

LUE LISÄÄ: 5 VINKKIÄ: Näin poltat lämmityspuut oikein

Ohjeet

01
Mittaus 5 Vaihe

Ennen kuin aloitamme työt, peitämme lattian huolella tukevalla lattiapaperilla.

Työstettävä kohde kannattaa ensiksi piirtää täysmittaisena seinään, niin ra kentamiselle saa hyvät ohjainlinjat.

Me rakennamme hyllykön 10 cm pak-suista kevytbetonilevyistä hieman sei-nästä ulos työntyvän tulisijan viereen. Hyllykön korkeus on sama kuin tulisijan, ja siinä on kuusi lokeroa, kolme molem-min puolin. Hyllykköön tulee sivu, yläreuna ja keskelle ”väliseinä”.

Koska levyjä joudutaan sahaamaan, pinoamme ne ensin kokeeksi ja tarkistamme, että levyjen yläreunat ovat vaaka- ja sivut pystysuoria.

1

Mittaa ja merkitse seinään hyllykön paikka. Käytä vesivaakaa ahkerasti, jotta saat linjoista varmasti suorat. Me piirrämme hyllykön mittasuh­ teessa 1:1, jotta voimme seurata viivoja koko rakentamisen ajan.

2

Merkitse kulmahelojen paikat. Levyt kiinnitetään niillä. Erikoishelat on kehitetty juuri tähän tarkoitukseen ja ne sijoitetaan liitoksiin. Ne ovat hyvin kestäviä, vaikka eivät vie paljon tilaa, ja ne on helppo sujauttaa levyjen väliseen liimasaumaan.

3

Kiinnitä kulmahelat seinään. Me käytämme kahta 80 mm:n ruuvia jokaiseen helaan sen jälkeen, kun olemme poranneet ruuveille reiät ja naputelleet tulpat niihin.

4

Ota mitta lattiatasosta ensim­ mäistä levyä varten, kun olet kiinnit­ tä nyt kulmahelan. Levyn yläreunan tulee olla vaaterissa ja alareunan on myötäiltävä lat tiaa, joka harvoin on täysin suora. Mittaa korkeus seinäpinnasta ja hieman ulompaa.

5

Siirrä mitat kevytbetonilevyyn. Piirrä myös reunaan merkkiviiva sahausta varten. Tarkista, että levy sopii ja sahaa muut levyt tämän jälkeen. Kasaa hyllykkö työn edetessä irto­osista. Kun kaikki osat sopivat, yhdistä levyt.

02
Kiinnitys 7 Vaihe

Kun olet sahannut kaikki levyt ja tarkis-tanut, että ne sopivat, voit siirtyä varsinaiseen rakennusvaiheeseen.

Kaikkien osien tulee olla valmiita en -nen liimausta. Kun liima on sekoitettu, se on käytettävä 5 tunnissa ja hä vitet-tävä tämän jälkeen. Kun kaikki osat ovat valmiit, voit keskittyä rakentamiseen.

Alimmat levyt, jotka tulevat lattiata-soon, asennetaan sementtipohjaisen lii-malaastin avulla. Muut kevytbetonilevyt kootaan erikoisliimalla, jota sivellään levyille erityisellä liimakauhalla, jotta liimaa tulee sopiva määrä.

Jos huoneessa on puulattia, voit liimata alimmat levyt joustavalla puulle tarkoitetulla laattalaastilla.

1

Asenna alimmat pysty levyt. Levitä lattiaan laastia pienellä muurauskau halla ja aseta levyt paikalleen. Liikuttele niitä varovasti edestakaisin, jotta saat ne asettu-maan vakaasti. Tarkista suorakulmal la, että ne seisovat tarkasti 90° kulmassa seinästä.

2

Naulaa levy kiinni kulmahelaan, kun olet tarkistanut, että sen asento on hyvä. Käytä 4 tuuman nauloja, ja iske ne hieman viistoon niin, että naula vetää levyä hieman kohti seinää. Yksi naula per hela riittää hyvin.

3

Levitä yläpintaan liimaa, jotta voit jatkaa rakentamista - ensin vaaka- ja sitten pystylevyillä. Levitä liima liimakauhalla, sillä se annostelee ja levittää liimaa sopivan määrän. Voit käyttää myös tavallista 10 mm:n hammaslastaa.

4

Jatka työtä tähän tapaan. Huomaa, että vaakalevyt lepäävät keskimmäisen pystylevyn päällä toiselta sivultaan. Näin liitoksesta tulee vahvempi. Käytä vesivaakaa ahkerasti, sillä kun liima on kuivunut, et voi enää liikuttaa mitään.

5

Poista ylimääräinen liima. Tämä kannattaa tehdä työn ede tes sä, ennen kuin liima on kuivunut kokonaan. Kuivana se nimittäin kovettuu liikaa ja jos kaavit sitä, voit myöhemmin joutua hio-maan ja tasoittamaan normaalia enemmän.

6

Kun viimeinen kevytbetonilevy on paikallaan, tarkista vielä koko hyllykkö mahdollisten liimajäänteiden varalta. Voit välttyä työläältä hionta- ja tasoitetyöltä, jos olet huolellinen.

7

Kiinnitä vaakalevyt tulisijan vastaisiin kulmaheloihin 60 mm:n kevytbetoniruuveilla. Ruuvaa pohjaan asti, niin et joudu turhaan tasoittamaan. Tämä ole välttämätöntä, jos rakennat vapaasti seisovan hyllykön.

03
Rappaa hyllykkö 8 Vaihe

Anna hyllykön seistä pari päivää, ennen kuin ryhdyt maalaamaan, jotta liima on varmasti ehtinyt kuivua täysin.

Ensin hyllykkö hiotaan, puhdistetaan ja tasoitetaan hiekkatasoitteella. Kun pinta on kuiva, se välihiotaan. Tämän jälkeen hyllykkö puhdistetaan jälleen ja hiekkatasoitetaan toistamiseen. Lopullisen hionnan jälkeen hyllykkö puhdiste-taan, ja sitten se voidaan jälkikäsitellä. Me päätimme verhoilla sen seinien tapaan lasikuitukankaalla. Voit myös maalata tasoitetut pinnat, jos levität maalin alle tartuntapohjusteen.

Lopuksi maalaamme hyllykön: ulkoa tavallisella seinämaalilla, sisältä kestä-vällä, pesua kestävällä muovimaalilla.

1

Hio hyllykkö karkealla hioma­ paperilla, esim. karkeus 40, ja imuroi pinnat, jotta saat kaiken lian ja pölyn varmasti pois. Rapattavan pinnan tulee olla täysin puhdas ja pölytön.

2

Tasoita päältä ja etureunasta tasoitteella. Käytä leveää lastaa ja levitä tasoitetta tasainen kerros etureunaa kohti.

3

Suojaa kulmia tasoitteeseen painettavilla kiskoilla. Kevytbetonilevyjen kulmat ovat alttiita kolhuille, joten kiskot ovat hyvä hankinta. Sahaa ne päistään viistoon, niin liitoksista tulee siistimmän näköiset.

4

Tasoita hyllykkö loppuun, kun kis­ kot ovat paikoillaan. Vedä kaikkiin pin­ toihin hieno, tasainen kerros - myös hyllyihin. Anna tasoitteen kuivua päivän, ennen kuin välihiot sen hiomapaperilla (karkeus 60-80), puhdistat ja hiekkatasoitat toistamiseen.

5

Hio hyllykkö tasaiseksi ja sileäk­ si, kun viimeinen tasoitekerros on kui­ vu nut. Käytä hiomapaperia (karkeus 180), esim. palikkaan kiedottuna. Palikan tulee olla täysin tasainen, jotta pinnastakin tulee ta sainen ja siisti. Poista lopuksi hiomapöly.

6

Sivele hyllykköön tartunta­ pohjuste. Pohjuste kyllästää pinnan niin, että lasikuitukankaan kiinni tykseen käytettävä liima tarttuu kunnolla kiinni.

7

Leikkaa lasikuitukangas terävällä taittoteräveitsellä ja aseta kangas hyllykön ulkosivuun. Sivele liima ja paina kangas paikalleen. Käytä painamiseen tapettiharjaa tai muovilastaa. Maalaa hyllykkö, kun se on kuiva.

8

Polttopuuhyllykkö maalataan lopuksi kahdesti, jolloin pin nasta tulee todella kaunis.

Materiaalit

 • 12 kevytbetonilevyä á 10 x 40 x 60 cm
 • Liimalaastia
 • Kevytbetoniliimaa
 • Kulmaheloja kevytbetonia varten
 • Ruuveja, 60 ja 80 mm
 • 4 tuuman nauloja
 • 2 kulmakiskoa
 • Tasoitetta, hienorakeista
 • Tartuntapohjustetta
 • Lasihuopaa, liimaa ja seinämaalia

Erikoistyökalut

 • Liimakauha
 • Harvahampainen kevytbetonisaha tai käsisaha
 • Hiomapala kevytbetonilevyjä varten
 • Tapettiharja tai muovilasta

Vie aikaa

Noin 1 vko sis. kuivumisajat

Hinta

Noin 300 €

Vaikeusaste

Työvaiheita on useita. Hanke ei ole vaikea, mutta liiman, laastin, tasoitteen ja maalin on saatava kuivua kunnolla.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Takka