Puukori pyörillä

Ison polttopuukorin omistajan ei tarvitse kantaa klapeja sisään kuin kerran viikossa. Urakka helpottuu entisestään, jos asennat korin alle pyörät, joilla sitä on helpompi siirrellä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
90 euroa

Johdanto

Tämä polttopuukori on siirreltävä, joten sillä on helppo tuoda takkapuut ulkoa sisään. Koriin mahtuu enemmän klapeja kuin tavalliseen puukoriin, joten liiterissäkään ei tarvitse käväistä yhtä usein kuin ennen. Lisäksi korissa on laatikko, joka kerää yhteen paikkaan kaikki polttopuista irtoavat roskat ja säleet ja jota voi käyttää sytytystarvikkeiden, harjan ja sihvelin säilyttämiseen.

Laatikkoa voi käyttää sytytystarvikkeiden ja siivousvälineiden säilytykseen.

Tämä polttopuukori on siirreltävä, joten sillä on helppo tuoda takkapuut ulkoa sisään. Koriin mahtuu enemmän klapeja kuin tavalliseen puukoriin, joten lii-terissäkään ei tarvitse käväistä yhtä usein kuin ennen. Lisäksi korissa on laatikko, joka kerää yhteen paikkaan kaikki poltto-puista irtoavat roskat ja säleet ja jota voi käyttää sytytystarvikkeiden, harjan ja sihvelin säilyttämiseen.

Ohjeet

01
Kokoa sivut 8 Vaihe

Ennen kuin ryhdyt rakentamaan uutta puukoriasi, mittaa niiden polttopuiden pituus, joita yleensä poltat. Kun mitta on selvillä, voit sovittaa korin syvyyden juuri omiin puihisi sopivaksi.

Tämä kori on muotoiltu niin, että se sopii noin 30 cm:n pituisille poltto-puille. Lisäksi se on rakennettu yhtä korkeaksi kuin takka ja sovitettu siihen mittasuhteiltaankin.

1

Lyhennä kaikki listat korin sivuja varten. Purista listat yhteen - poikkipienat (E) ja pystyjäykisteet (D). Merkitse, mistä kohdasta listat (E) asetetaan jäykisteiden (D) loviin.

2

Talttaa muutama viilto kohtaan, johon liitokset tulevat, ja talttaa puuaines irti, jotta poikkipienat ja pysty-jäykisteet voidaan koota loviliitoksin.

3

Esiporaa korin sivujen ruuvin-reiät (C) 5 mm:n poralla. Upota ruuveja 20 mm käyttämällä 10 mm:n poraa, jotta tapeille saadaan tilaa.

4

Purista korin sivuosat yhteen puristimilla liitoskohdista. Sivele liimaa esiporattuihin reikiin ja ruuvaa osat yhteen 5 x 60 mm:n ruuveilla.

5

Laita ruuvinreikiin liimaa ja iske niihin 10 mm:n tapit (K). Sahaa sivu-kappaleiden tapit pinnan tasoon ja hio jäljet nauhahiomakoneella. Voit käyttää myös hiomapaperia.

6

Poraa 10 mm:n reiät 6:ta terästan-koa varten poikkipienoihin (E) korin sivuille. Poraa noin puoliväliin puuta. Tangot muodostavat pohjaritilän. Käytä poratelinettä, niin saat rei’istä yhäläiset.

7

Merkitse takakappaleeseen (A), mihin kohtaan kahva-aukko tulee. Poraa 20 mm:n reikä aukon molempiin päihin ja avaa aukko pistosahalla.

8

Liimaa laatikon sivut (H) etu- ja takakappaleiden (G) väliin reuna reunaa vasten ja ruuvaa ne yhteen 4 x 50 mm:n ruuveilla. Sivele liimaa laatikkoraamin alapintaan ja naulaa pohja (J) kiinni uppo-kantanauloilla. Asenna laatikkoon vedin.

02
Kokoa kori 6 Vaihe

1

Maalaa korin sisäpinnat. Maalaa ensin pohjamaalilla ja sen jälkeen vesiliukoisella puolikiiltävällä maalilla. Kun maali on kuivunut, hio kevyesti ja maalaa sen jälkeen vielä kerran.

2

Kokoa pohja (B) ja takakappale (A) liimalla ja 5 x 60 mm:n ruuveilla. Sivele liimaa pohja- ja takakappaleiden toiselle puolelle ja aseta korin toinen puoli päälle. Ruuvaa kiinni kolmella 5 x 60 mm:n ruuvilla.

3

Käännä kori ja napauta kuusi terästankoa (L) reikiin. Laita niihin liimaa ja aseta korin viimeinen sivu paikalleen. Ruuvaa osat yhteen kolmella 5 x 60 mm:n ruuvilla.

4

Kiinnitä korin pohjaan neljä pyörää (M) 4 x 25 mm:n ruuveilla. Tarkista, että pyörät kiinnittyvät kunnolla, jotta ne kestävät korin painon.

5

Kiinnitä poikkijäykiste (F) korin sivujen väliin 5 x 60 mm:n ruuveilla. Maalaa poikkijäykiste tarvittaessa ennen kuin kiinnität sen, sillä tällöin selviät viimeis-telymaalauksesta paljon helpommalla.

6

Täytä viimeiset ruuvinreiät puu-täytemassalla ja hio pinta tasaiseksi, kun massa on kovettunut. Pohja- ja pintamaalaa kori täysin valmiiksi. Muista väli-hioa, niin saat pinnasta upean sileän. Kun maali on kuivunut, puukori on valmis.

Materiaalit

26 mm puulevy:

 • 1 takakappale (A), 40 x 96 cm
 • 1 pohja (B), 30 x 40 cm

24 x 45 mm listaa:

 • 4 sivusäleikköön (C) á 91 cm
 • 4 pystyjäykistettä (D) á 82 cm
 • 12 poikkipienaa (E) á 23,6 cm
 • 1 poikkijäykiste (F), 40 cm

19 x 68 mm lautoja:

 • 2 laatikon sivua (G) á 39,6 cm
 • 2 laatikon sivua (H) á 26,2 cm

4 mm kovalevy:

 • 1 laatikkopohja (J), 30 x 39,6 cm

Lisäksi:

 • 10 mm tappeja (K),
 • 6 kpl 10 mm terästankoja (L) á 42,2 cm,
 • 4 kalustepyörää (M) noin 10 cm:n nostokorkeu-della,
 • 1 laatikon kahva (N), 2 x 25 mm lankanauloja 5 x 60, 4 x 50 mm ja 4 x 25 mm ruuveja, puuliimaa, pohjustetta ja vesiliukoista puolikiiltävää maalia

Erikoistyökalut

 • Nauhahiomakone
 • Porateline

Vie aikaa

Päivä

Hinta

Noin 90 €

Vaikeusaste

Jotta lopputuloksesta tulisi siisti, mittaa ja talttaa lovetukset tarkasti. Kaiken kaikkiaan tehtävä on varsin yksinkertainen.

Piirustus

Kori koostuu näistä osista

Polttopuukorissa on monta erilaista osaa. Tämän vuoksi kaikki levyt ja listat on hyvä sahata valmiiksi jo ennen kuin aloittaa korin kokoamisen. Jos valmis kori on tarkoitus maalata täysin peittävällä maalilla, erilliset osat on hyvä varustaa kirjaimilla (kts. piirros). Näin saat korista selkeän kokonaiskuvan.

Korin sivuilla olevat säleiköt takaavat puille hyvän ilmanvaihdon.

Terästangot (L) ovat kätevä yksityiskohta, sillä puista irtoavat roskat putoavat säleikön läpi alla olevaan laatikkoon.

Korin takana oleva kahva-aukko (A) helpottaa korin siirtelyä.

Kori koostuu näistä osista

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Takka