Mikä polttopuu on parasta?

Kannattaako valita lehti- vai havupuuta, jos pystyt kaatamaan ja pilkkomaan itse polttopuusi? Katso vastaus, jotta saat selville, mikä on parasta puuta takkaan.

Kysymys

Haluaisin kaataa polttopuut itse, mutta mikä olisi paras puulaji? Lehtipuiden erinomaisuutta kehutaan, mutta ovatko kaikki lehtipuulajit yhtä hyviä? Entä kelpaavatko halvemmat havupuut?

Toimitus suosittelee: Enemmän lämpöä tulisijasta

Vastaus

Asiasta löytyy tukuittain mielipiteitä, mutta kannattaa muistaa, että olosuhteillakin on vaikutuksensa - erityisesti puun kaato-olosuhteilla.

Puun polttoarvo puukiloa kohden on kaikissa puulajeissa suurin piirtein sama, mutta puun ominaispaino vaihtelee lajikohtaisesti. Kuusen ominaispaino on noin 370 kg/m3 ja koivun taas noin 540 kg/m3. Kuutiometri koivua tuottaa lähes 1,5-kertaisen määrän lämpöä kuusikuutioon verrattuna. Tämä näkyy yleensä klapien hinnoissakin. Jotta saataisiin sama lämpömäärä, kuusta siis tarvitaan enemmän kuin koivua - toisaalta kuusen kuivumisaika on lyhyempi kuin koivun, mikä voi toisaalta kompensoida tilannetta (etenkin, jos puuta joutuu kuivattamaan koneellisesti).

Mieti myös klapien käyttötarkoitusta. Jos aiot polttaa puuta silloin tällöin lähinnä tunnelmaa luodaksesi, ei välttämättä kannata tuhlata rahaa koivuun – ja kuusi syttyykin helpommin.

LUE LISÄÄ: 5 VINKKIÄ: Näin poltat lämmityspuut oikein

Puulajien ominaispainot / m3 kuivaa puuta:

Valkopyökki: 640 kg/m3

Pyökki: 580 kg/m

Tammi: 570 kg/m3

Saarni: 570 kg/m3

Jalava: 565 kg/m3

Koivu: 540 kg/m3

Vaahtera: 500 kg/m3

Paju: 460 kg/m3

Leppä: 440 kg/m3

Lehtikuusi: 430 kg/m3

Mänty: 430 kg/m3

Poppeli: 370 kg/m3

Kuusi: 370 kg/m3

LUE LISÄÄ:
3 fiksua tapaa selvittää polttopuiden kosteus
14 vinkkiä: Paras teho polttopuista

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Takka