Halkokatos helpolla tavalla

Halkokatokseen tarvitaan vain kaksi seinää ja katto. Tämä halkokatos on rakennettu mahdollisimman yksinkertaisesti. Halot pysyvät kuivina kahden eurolavan, kymmenen kattoruoteen ja muutaman vuorilaudan avulla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
200 eurora

Johdanto

Märkien halkojen polttaminen on todella turhauttavaa. Märät puut savuavat ja nokeavat savupiipun. Yksinkertainen halkokatos on helppo ja halpa keino pitää polttopuut rutikuivina.

Yksinkertainen ja halpa halkokatos

Tämän halkokatoksen rakentamiseen tarvitaan vain muutamaa materiaalia, jotka maksavat yhteensä noin 200 euroa. Halkokatoksen pohja tehdään eurolavoista, jotka asetetaan kestopuutolppien päälle. Seinät tehdään kahdesta elementistä, jotka vuorataan lehtikuusilaudoilla. Harja peitetään kattohuovalla. Mustaksi maalatut seinät näyttävät tyylikkäiltä ja pitävät polttopuut kuivina.

Ohjeet

01
Näin rakennat halkokatoksen 10 Vaihe

Seinäelementtien rungot tehdään viidestä lankusta. Pitkät lankut asennetaan pystyyn ja lyhyet vaakaan elementin pohjalle ja päälle. Runko-tolpat ruuvataan kiinni toisiinsa ja vuorataan lehtikuusilaudoilla.

Kun elementit on vuorattu, ne asennetaan kahden eurolavan päälle. Osat kiinnitetään toisiinsa ylhäältä pienellä poikkipuulla.

Osat voi sahata käsisahalla, mutta katkaisusirkkeli säästää sekä aikaa että voimia ja tekee kaikista päistä varmasti suorat.

Halpa puuliiteri 1

Kiinnitä sirkkeli työpöytään, purista stoppari paikalleen ja sahaa kaikki lankut ja laudat. Voit käyttää myös tavallista käsisahaa.

Halpa puuliiteri 2

Seinärungot tehdään kolmesta pysty­ lankusta (A) ja kahdesta vaakalankusta (B). Vaakalankut kiinnitetään rungon pohjaan ja päälle, pystylankut reunoille ja keskelle.

Halpa puuliiteri 3

Poraa osien päihin valmiit reiät, jotta puut eivät halkea. Käytä joka liitokseen kaksi 6x100 millin ruuvia. Keskimmäisen lankun reikiä ei ole pakko porata valmiiksi.

Halpa puuliiteri 4

Tarkista kulmien suoruus ennen vuori-lautojen asentamista. Jos kulmat eivät ole suorat, väännä runko suoraksi. Kiinnitä runko puristimilla tasaiselle alustalle ennen lautojen kiinnittämistä.

Halpa puuliiteri 5

Rakenna yksinkertainen sapluuna, jotta ruuvit osuvat lankun keskelle ja kolmen sentin päähän lautojen reunoista.

Halpa puuliiteri 6

Limitä lautoja 1,8 senttiä, jotta vesi valuu alas. Tarkista välillä, että laudan molemmat päät ovat yhtä kaukana seinän yläreunasta. Ruuvaa vuorilaudat aluksi kiinni vain reuna­ lankkuihin.

Halpa puuliiteri 7

Nosta elementit pystyyn, kun kaikki vuorilaudat ovat paikoillaan. Käytä pitkää vatupassia ja piirrä keskilankun kohdalle viiva. Kohdista ruuvit 3 ja 9 senttiä laudan alareunasta, jotta ruuvit eivät halkaise lautoja. Jokainen lauta kiinnitetään yhteensä kuudella ruuvilla.

Halpa puuliiteri 8

Nosta seinät tolppien päällä oleville lavoille. Kiinnitä seinät aloilleen puristimilla ja varmista, että seinät ovat yhtä kallellaan. Poraa reikä ja kiinnitä poikkipuu harjan alle pulteilla.

Halpa puuliiteri 9

Maalaa halkokatos. Tässä käytetään terva­ maalia. Se suojaa puuta ja tuoksuu hyvältä. Tavallinen maali käy yhtä hyvin.

Halpa puuliiteri 10

Viimeistele halkokatos peittämällä harja kattohuovalla. Huovan pitää peittää elementtien välinen rako, jotta polttopuut eivät kastu sateella.

Materiaalit

48x73 tai 48x98 mm lankkua:

• 6 pystylankkua (A) á 197 cm
• 4 vaakalankkua (B) á 120 cm

25x125 mm lautaa:

• 40 lautaa (C) á 135 cm

Lisäksi:

• 100x100 mm kestopuutolppia
lavojen alle, kaikkiaan 5,7 m
• 2 lavaa, 80x120 cm
• A4 ruostumattomia ruuveja,
4,2x42 mm
• Säänkestäviä ruuveja, 6x100 mm
• 4 pulttia
• Maalia

Vie aikaa

2 päivää + maalausaika.

Hinta

200 euroa

Piirustus

Näin rakennat seinät

Halkokatoksen seinät tehdään kolmesta 197 senttiä pitkästä pystylankusta (A) ja kahdesta 120 sentin vaakalankusta (B). Vaakalankut muodostavat seinän ylä- ja alareunat. Rungot voi rakentaa myös kestopuusta, sillä painekyllästetty puu kestää säätä paremmin kuin käsittelemätön puutavara. Seinän nurkkien pitää olla suorat, ja kaikkiin liitoksiin pitää ruuvata kaksi ruuvia. Vuorilautojen pitää ulottua molemmilla puolilla 7,5 senttiä seinäelementin reunan yli. Laudat pitää asentaa hieman limittäin, jotta vesi valuu alas seiniä pitkin.

Näin rakennat seinät

3D-malli

Halpa puuliiteri: Piirustus
3D-malli

Helppo halkokatos

Halkokatos lavojen päällä.

Avaa 3D-malli

Halpa puuliiteri: Piirustus
3D-malli

Halkokatoksen runko

Halkokatoksen seinät koostuvat kolmesta pystylankusta, kahdesta vaakalankusta ja vuorilaudoista.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …