Säästä tilaa vajan liukuovilla

Liukuovi sopii vajaan erinomaisesti. Se ei vie tilaa vajan edestä, sillä liikkuu seinän suuntaisesti. Näytämme, miten rakennat sen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
8 tuntia
Hinta
450 euroa

Johdanto

Liukuovi säästää tilaa vajan etupuolelta, ja leveistä liukuovista on helppo kuljettaa pihatyökaluja, pyöriä ja koneita.

Tämän liukuoven rakentaminen on helppoa, sillä muottivaneri tekee ovesta tarpeeksi vakaan ja jäykän. Tämän liukuovipaketin mukana tuli perusteelliset ohjeet, joita on helppo noudattaa.

Voit rakentaa liukuoven noin 8 tunnissa kuivumisaikoja lukuun ottamatta. Materiaalit maksavat noin 450 euroa.

Näissä rakennusohjeissa on:

 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Rakennuspiirustukset
 • Materiaalilista
 • Video

Ohjeet

01
Rakenna ovi helposti 8 Vaihe

Pitääkö oven aueta sisään- vai ulospäin, vai onko kummallakin vaihtoehdolla haittansa? Molemmat vievät tilaa, joten tähän vajaan tehdään sivulle aukeava liukuovi.

Liukuovesta tehdään samannäköinen kuin vajasta. Oveen asennetaan vaakalaudat ja 40 milliä leveät reunalistat.

Oven runko tehdään vedenkestävästä muottivanerista, johon kiinnitetään listat ja ulkovuorilaudat. Se onnistuu nopeasti ja varmistaa, että rakenteesta tulee tukeva.

1

Mittaa oven koko. Mittaa aluksi liukuovi. Sen pitää olla 5-10 senttiä oviaukkoa leveämpi.

2

Sahaa muottivanerista oven kokoinen pala käsisirkkelillä ja ohjainkiskolla.

3

Aseta sivu- ja ylälistat (B) levyn (A) päälle ja kiinnitä ne puristimilla. Tässä käytetään 20x40 millin tammilistoja, mutta voit käyttää myös kestopuuta.

4

Poraa ruuveille valmiit reiät ja asenna sivulistat (B) ruostumattomilla 3,5x25 millin ruuveilla. Ylälistaan levitetään liimaa ennen ruuvaamista, sillä siitä tulee kantava osa.

5

Aloita ulkovuorilautojen asentaminen. Sahaa pontti pois alimmasta laudasta. Kohdista laudat samalle tasolle vajan ulkovuorilautojen kanssa.

6

Asenna vuorilaudat (C) yksitellen ja paina pontit huolellisesti yhteen. Ota huomioon, että laudat ruuvataan kunnolla kiinni vasta lopuksi. Se helpottaa lautojen asentamista.

7

Halkaise viimeinen lauta. Muista ottaa huomioon pontin leveys. Tästä laudasta tulee 8 senttiä leveä. Se sahataan pöytä­ sirkkelillä, mutta voit käyttää myös pisto­ sahaa tai käsisirkkeliä.

8

Valitse ruuvit sillä ajatuksella, että ruuvinkantojen pitää upota lautojen pinnan alle. Tässä käytetään ruostumattomia 3,5x25 millin ruuveja.

02
Asenna ovi paikalleen 11 Vaihe

Mittaa ovi, ennen kuin jatkat eteenpäin. Tässä käytetään liukuovipakettia, joka kestää 150 kilon painon. Jos haluat tehdä ovesta isomman ja raskaamman, käytä kiskoja ja kiinnikkeitä, jotka kestä­ vät 300 kiloa.

Tässä vaiheessa on tärkeää noudattaa tarkasti liukukiskojärjestelmän asennus­ ohjeita. Kannattimet ruuvataan kiinni oveen. Korkeus hienosäädetään lopuksi.

Vajaan kiinnitettävä kisko asennetaan kansiruuveilla, sillä kiskon pitää kantaa koko oven paino.

1

Aloita kannattimien asennus. Kiinnitä ylärimaan kaksi kannatinta niille tarkoite­ tuilla ruuveilla.

2

Kannattimen keskellä on kierretanko, jonka pitää mahtua pyörimään oven sisällä. Poraa ylärimaan reikä, ennen kuin asennat kannakkeen paikalleen.

3

Kannake on säädettävä, mutta se liikkuu vain pari senttiä. Kannakkeen pituus pitää mitata suunnilleen oikein, jotta kiskon kan­ nakkeet osuvat oikealle korkeudelle.

4

Kiskon kannakkeet kannattelevat koko ovea, joten niihin kohdistuu kova veto. Sen vuoksi kannakkeet asennetaan isoilla kansiruuveilla.

5

Kolme kannaketta ruuvataan kiinni kansi­ ruuveilla. Muista porata ruuveille valmiit asennusreiät.

6

Työnnä kisko kannakkeisiin sivulta. Kohdista kiskon ruuvinreiät kannakkeiden ruuvien kohdalle.

7

Kiinnitä kisko lopullisesti kiristämällä kannakkeiden yläruuvit. Nyt kisko on asennettu, ja voit nostaa oven paikalleen.

8

Tuo ovi oikeaan korkeuteen eli niin ylös, että voit koota ja asentaa liukuoven yläpuolella olevat kiskopyörät ja kannattimet.

9

Tue ovi kunnolla, jotta voit koota loput osat kaikessa rauhassa. Kun ovi roikkuu kiskoilla, voit poistaa tuet oven alta.

10

Asenna kiskojen mukana tuleva rajoitin, jotta ovi ei putoa kiskoilta vahingossa.

11

Sen jälkeen oveen pitää asentaa enää kahva. Jos vaja on tuulisella paikalla, oveen kannattaa asentaa stoppari tai haka, joka estää sitä aukeamasta tuulella.

Materiaalit

12 mm sileää muottivaneria :

 • 1 ovilevy (A) á 125x250 cm

20x40 mm reunalistaa:

 • 2 pystylistaa (B) á 227 cm
 • 2 vaakalistaa (B) á 122 cm

25x150 mm lautoja:

 • 15 ulkovuorilautaa (C) á 122 cm

Lisäksi:

 • Liukuovisarja
 • Ruostumattomia ruuveja, 3,5x25 mm
 • Maalia
 • Ulkokäyttöön sopivaa puuliimaa

Vie aikaa

Noin 8 tuntia + kuivumisaika

Hinta

Noin 450 euroa.

Vaikeusaste

Tämän liukuoven rakentaminen on helppoa, sillä muottivaneri tekee ovesta tarpeeksi vakaan ja jäykän. Tämän liukuovipaketin mukana tuli perusteelliset ohjeet, joita on helppo noudattaa.

Piirustus

Kätevä levyrunko

Kätevä levyrunko

Näin mekanismi toimii

Näin mekanismi toimii

Video

Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

Video

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Pihavarasto