10 asiaa, jotka pitää ottaa huomioon vajan rakentamisessa

Ennen vajan rakentamista kannattaa miettiä tarkasti, miten sitä on tarkoitus käyttää. Suunnittele vaja huolellisesti, jotta se vastaa tarpeitasi mahdollisimman hyvin ja pitkään.

Vaja

Liukuovi on kätevä, jos vajassa säilyttään isoja koneita.

Jos olet rakentamassa vajaa, mieti muutamia perusasioita, ennen kuin aloitat.

Voit lukea tästä jutusta 10 asiasta, jotka pitää ottaa huomioon esimerkiksi eristämisestä, kunnossapidosta, valosta, sijainnista ja kattotyypistä, jotta vajasta tulee mahdollisimman hyvä.

1. Millainen ovi vajaan sopii parhaiten?

Ovi kannattaa valita vajan käyttötarkoituksen mukaan. Jos vajassa säilytetään isoja tavaroita kuten ruohonleikkuria, pyöriä ja pihakalusteita, ne on helppo saada sisään ja ulos liukuovista tai pariovista. Jos haluat saada sisälle paljon päivänvaloa, voit valita ikkunallisen oven. Mieti myös, pitääkö ovessa olla kiinteä lukko, vai riittääkö siihen riippulukko.

2. Onko vaja pakko eristää?

Jos aiot säilyttää vajassa maalia ja akkutyökaluja myös talvella, seiniin, kattoon ja lattiaan tarvitaan eristeet ja lämmitys. Vajan eristäminen ja lämmittäminen tulee kalliiksi, joten sitä ei kannata tehdä huvikseen. Usein on helpompaa ja halvempaa säilyttää akut ja maalit sisällä.

3. Pidä tuhoeläimet ulkona

Hiiret, myyrät ja muut haittaeläimet voivat etsiä vajasta pesäpaikkoja, suojaa ja ruokaa. Voit estää eläinten pääsyn rakenteisiin asentamalla pienisilmäisen rautaverkon vajan reunoille maata vasten. Jos eristät rossipohjaisen lattian, voit asentaa verkon myös runkolankkujen väliin.

4. Huomioi säännöt

Ennen vajan rakentamista pitää ottaa selville kaikki rakentamista koskevat säännöt ja rajoitukset.

Vuoden 2025 alussa voimaan tuleva rakentamislaki lähtee siitä, että alle 30 neliön piharakennuksen saa rakentaa ilman lupaa, kunhan rakentamis- ja kaavamääräykset täyttyvät. Jos haluat rakentaa piha­rakennuksen heti, tarvitset nykylain mukaisen rakennusluvan. Kaava­määrykset kertovat nyt ja tulevaisuudessa, kuinka paljon rakennusoikeutta tontilla on ja mihin kohtaan piharakennuksen voi rakentaa.

5. Mikä on paras paikka vajalle?

Mieti, mille puolelle pihaa vaja kannattaa rakentaa. Jos käytät vajaa lähinnä pyörien säilyttämiseen, se kannattaa rakentaa etupihalle tien viereen. Jos käytät vajaa työkaluvarastona, se kannattaa rakentaa pihan puolelle. Jos pihallasi on käyttämätön nurkkaus, se on hyvä paikka vajalle. Tarkista kaavasta, mihin kohtiin vajan saa rakentaa.

6. Kuinka paljon valoa tarvitaan?

Harkitse, kuinka paljon valoa tarvitset. Voi olla, että yhdestä ikkunasta tuleva valo riittää, mutta voit asentaa vajaan sen lisäksi esimerkiksi ikkunallisen oven. Jos käytät vajaa verstaana, tarvitset pistorasioita ja tehokkaat sähkövalot. Jos et käytä vajassa yleensä sähkölaitteita, voit jättää kiinteät sähköasennukset sikseen ja valaista vajan tarvittaessa työvalon ja jatkojohdon avulla.

7. Mistä katto kannattaa tehdä?

Vajan katon voi tehdä monesta eri materiaalista. Peltikaton asentaminen on helppoa ja nopeaa, ja se kestää pitkään. Valokatteen läpi pääsee paljon valoa, mutta muovi ei kestä kolhuja kovin hyvin, ja valokatelevyt hapertuvat auringossa ajan kuluessa.

Voit tehdä vajaan myös huopakaton. Myös rullahuovan ja huopapaanujen asentaminen on helppoa.

Muista ottaa huomioon katon kaltevuus ja valitse kate­materiaali sen mukaan. Esimerkiksi monet kattopellit sopivat vain tarpeeksi jyrkille katoille.

8. Mitä materiaalia ulkoseiniin?

Mieti myös sitä, kuinka paljon aikaa haluat käyttää vajan ulkoseinien huoltamiseen. Puuseinät pitää huoltomaalata säännöllisesti, jotta ne pysyvät kunnossa mahdollisimman pitkään. Jos et halua käyttää aikaa maalaamiseen nyt tai myöhemmin, voit tehdä seinät komposiitista tai kuitusementistä, joita ei tarvitse huoltaa lainkaan.

9. Muista jäykistys

Vajan runko pitää jäykistää, jotta se pysyy suorassa myös myrskyissä. Se tehdään vinolaudoilla tai lankuilla, jotka naulataan viistosti runko­tolppien päälle tai upotetaan niihin. Voit käyttää myös metallista tehtyjä reikävanteita.

10. Millaiset perustukset vajalle tarvitaan?

Vajan perustukset voi tehdä monella tavalla. Pienen pihavajan voi tehdä pelkkien laattojen varaan, jos rakennuspaikan maa ei roudi. Voit rakentaa vajan myös tolppien varaan, jos maa ei ole routivaa, tai vääntää maahan ruuvipaalut, jotka yltävät routarajan alapuolelle. Isolle pihavarastolle kannattaa valaa kiinteä sokkeli, joka routa­eristetään kaikkien määräysten mukaan. Perustustapa pitää valita pihavajan koon, rakennuspaikan ja käyttötarkoituksen mukaan.

    Lisää samasta aiheesta Pihavarasto