Täydellinen tulos ilmaisella 3D-suunnitteluohjelmalla

Tässä jutussa opetetaan tarkkojen rakennuspiirustusten tekemisen perusteet ilmaisella SketchUp 3D-suunnitteluohjelmalla. Näytämme vaihe vaiheelta, miten rakennat yksinkertaisen katoksen. Voit käyttää samaa tekniikkaa esimerkiksi keittiön, vajan, terassin tai väliseinän suunnitteluun.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
Ilmainen

Johdanto

Piirrä seuraava projektisi suunnitteluohjelmalla ennen kuin rakennat. Tee aluksi 3D-piirros, jotta kaikki tolpat, laudat ja levyt sopivat täydellisesti yhteen.

Kun osaat piirtää yksinkertaisen rakennuksen, voit suunnitella mitä tahansa. Voit käyttää suunnitteluohjelmaa esimerkiksi vajan, keittiön, terassin tai väliseinän piirtämiseen.

Ilmainen piirustusohjelma, jota on helppo käyttää

Me valitsimme ilmaisen SketchUp Make -ohjelman, joka on helppo ladata netistä ja ottaa käyttöön. Asennus sujuu nopeasti ja tämän pienen oppaan avulla työhön pääsee heti kiinni.

Harjoittele seuraamalla tarkasti ohjeitamme, kun piirrät tämän kaltaisen vajan. Näin saat hyvän tuntuman siitä, miten erilaiset työkalut toimivat, ennen kuin ryhdyt rakentamaan omaa hankettasi.

Opit kaiken tämän tästä jutusta

Käyttö alkaa ilmaisella rekisteröitymisellä. Seuraavaksi näytämme, miten piirrät erikokoisia tolppia ja lautoja, maalaat ne ja teet niistä yksinkertaisen rakenteen eli tässä tapauksessa pergolan.

Lopuksi opit, miten rakennat kaaria ja räystäitä ja teet lovia tolppiin. Hyviä lukuhetkiä!

 • SketchUpin esittely
 • Rekisteröidy käyttäjäksi
 • Piirrä rakennusmateriaalit
 • Maalaa materiaalit eri väreillä
 • Rakenna pergolan runko
 • Kattopalkkien jako
 • Tee kaareva räystäs
 • Tee tolppiin lovet
 • 5 asiaa, jotka kannattaa tietää

SketchUpin esittely

SketchUpissa on laaja valikoima erilaisia työkaluja ja toimintoja. Onneksi ne on ryhmitelty niin, että oikeat välineet on helppo löytää.

Vasemmassa työkalupalkissa on kaikki piirustustyökalut ja työkalut, joita tarvitaan kolmiulotteisessa kuvassa liikkumiseen.

Oikeanpuolei-sessa palkissa on työ kaluja, joilla voi muun muassa katsoa ja viimeistellä kuvia. Tässä jutussa esitellään kaikki vasemman palkin työkalut.

Oikeanpuoleisen palkin toiminnot esitellään myöhemmin sitä mukaa, kun niitä käytetään suunnit-teluun.

MUISTA, että voit painaa yleiskuvaa ja nähdä kuvan isona. Voit zoomata lähemmäksi tuplaklikkauksella ja nähdä kaikki pienet yksityiskohdat ja työkalut.

Ohjeet

01
Rekisteröidy käyttäjäksi 4 Vaihe

3D-kuvien piirtämiseen SketchUpilla tarvitaan vain tavallinen pöytätietokone tai kannettava tietokone ja internet-yhteys.

Jos käytät suunnittelu-ohjelmaa kannettavalla, suosittelemme hankkimaan tavallisen hiiren. Ohjelma ei toimi kunnolla kannettavan tietokoneen ohjauslevyllä.

Rekisteröidy sen jälkeen käyttäjäksi Trimbleen, joka on SketchUpin takana oleva yritys.

MUISTA, että voit aina nähdä vaihekuvat isompina klikkaamalla niitä. Näet esimerkiksi pienet numerot ja muut tarpeelliset yksityiskohdat.

Näin rekisteröidyt Sketchupin käyttäjäksi. 1

Avaa tietokoneen selain, mene osoitteeseen www.sketchup.com ja paina Try SketchUp(1).

Näin rekisteröidyt suunnitteluohjelman käyttäjäksi. 2

Klikkaa For Personal Projects (2) ja valitse Start Modeling (3).

Voit käyttää sähköpostiosoitettasi, kun rekisteröidyt SketchUp-suunnitteluohjelman käyttäjäksi. 3

Kirjoita sähköpostiosoitteesi (4) ja paina Next. Järjestelmä havaitsee, ettet ole rekisteröitynyt käyttäjäksi aiemmin ja pyytää sinua rekisteröitymään.

Kun olet rekisteröitynyt SketchUpiin, saat aktivointikoodin sähköpostiisi. 4

Syötä nimesi, kirjoita koodi jota haluat käyttää, täytä laatikko (5) ja paina Create new account (6). Saat sähköpostin, jossa on aktivointinappi. Paina sitä.

02
Peruskäyttö 6 Vaihe

Kolmiulotteinen piirtäminen edellyttää sitä, että kamera voi pyöriä vapaasti näytöllä. Perusvaihtoehtoja on kolme: Orbit, Pan ja Zoom. Niiden käyttämi-nen alkaa sujua muutaman minuutin harjoittelun jälkeen.

Voit harjoitella kirjautumalla sisään ohjelmaan, aloittamalla uuden projektin ja leikkiä kierrättämällä kameraa Helen-nimisen hahmon ympärillä.

MUISTA, että voit aina nähdä vaihekuvat isompina klikkaamalla niitä. Näet esimerkiksi pienet numerot ja muut tarpeelliset yksityiskohdat.

Kirjaudu ilmaiseen SketchUp-suunnitteluohjelmaan. 1

Kirjaudu sisään osoitteessa app.sketchup.com, valitse Create New ja paina Simple Template - Millimeters (1). Uusi projekti avautuu.

Merkitse hahmo klikkaamalla. 2

Klikkaa hahmoa (2), paina kohtaa Components (3) (kolme laatikkoa), paina pientä taloa (4) ja Helenin edessä olevaa nuolta (5) ja poista merkki kohdas-ta Always face camera (6). Paina lopuksi nuolta kohdasta Components (7).

Pikanäppäin: O - Orbit on työkalu, jota tarvitaan eniten SketchUpin käyttämiseen. 3

Orbit

Pikanäppäin: O
Orbit-työkalua tarvitaan suunnittelussa eniten. Sitä käytetään kameran kulman kääntämiseen. Kokeile painaa sattumanvaraisesta kohdasta, pidä hiiren nappia pohjassa ja liikuta hiirtä sivulta toiselle tai ylös ja alas. Nyt näet, miten työkalu kääntää näkymää samaan suuntaan kuin liikutat hiirtä.

Pikanäppäin: H - Pan-työkalua käytetään koko näytön siirtämiseen ylös, alas tai sivulle. Se toimii toisin kuin Orbit, joka pyörittää kuvaa. 4

Pan

Pikanäppäin: H
Pan-työkalua käytetään siirtämään koko näyttöä ylös, alas tai sivuille. Se ei siis pyöritä kuvaa kuten Orbit-työkalu. Aseta käsi Helenin päälle, klikkaa, pidä hiiren nappi pohjassa ja vedä hiirtä ylös, alas ja sivuille.

Pikanäppäin: Z - Kolme erilaista zoomaustyökalua lähentävät ja loitontavat kuvaa. 5

Zoom

Pikanäppäin: Z
Ohjelmassa on kolme zoomaustyökalua, joita käytetään periaatteessa samalla tavalla. Kuvaa on helpointa lähentää hiiren rullalla, ja se riittää ainoaksi zoomaustyökaluksi. Voit käyttää sitä kaikkien työkalujen kanssa.

Keskitä näyttö

Voit keskittää näytön Orbit-, Pan- ja Zoom-työkaluilla nopeasti tupla-klikkauksella.

Kokeile tuplaklikata esimerkiksi Helenin vasenta kättä. Se siirtyy näytön keskelle sekunnin murto-osassa.

03
Piirrä rakennus­ materiaalit 7 Vaihe

Ensimmäinen harjoitusprojekti on 3x3 metrin kokoinen pergola. Siihen tarvitaan 4 tolppaa, 2 poikkipalkkia ja 6 kattopalkkia. Kaikkia osia ei tarvitse piirtää, sillä samanlaiset osat voi kopioida.

Pergolaan käytettyjen osien koot on laskettu tarkasti sen mukaan, kuinka paljon painoa pergolan pitää kestää. Jos teet pergolasta pitemmän tai korkeamman kuin tässä jutussa, varmista, että osat kestävät.

Tämän pergolan tolpat ovat kooltaan 90x90x2 400 milliä, poikkipalkit 45x195x 3 000 milliä ja kattopalkit 45x145x 3 000 milliä.

Seuraavaksi näytetään juurta jaksaen, miten teet tolpan. Sen jälkeen voit tehdä palkit ja katto-palkit samalla periaatteella.

MUISTA, että voit aina nähdä vaihekuvat isompina klikkaamalla niitä. Näet esimerkiksi pienet numerot ja muut tarpeelliset yksityiskohdat.

Pääset eroon hahmosta klikkaamalla sitä ja painamalla del-näppäintä. 1

Kirjaudu sisään SketchUpiin, valitse Create New ja klikkaa Simple Template - Millimeters.

Paina Rectangle-työkalua (1) ja valitse Rectangle (2) (ylin viidestä työkalusta).

Klikkaa vain kerran ja näppäile numerot. 2

Klikkaa jotain kohtaa lattiassa (3) ja vedä lyijykynää yläoikealle (4), kunnes lattiaan ilmestyy neliö. Näppäile 90,90, ja paina enteriä. Nyt neliö pienenee 90x90 millin kokoiseksi.

Pidä osoitinta neliön kohdalla ja pyöritä rullaa eteenpäin, jotta saat zoomattua. 3

Neliö on 90x90 millin kokoinen, ja nyt siitä pitää tehdä 2,4 metriä (2 400 mm) pitkä. Paina Push/Pull (5) ja valitse työkalu (6).

Liikuta Push/Pull ja tee 3D hahmo. 4

Klikkaa neliön pintaa (7), kun työkalu on oikeassa paikassa, ja liikuta (Push/Pull) ylöspäin hiirellä. Neliö muuttuu nyt kolmiulotteiseksi tolpaksi.

Neliöstä tulee tolppa. 5

Näppäile 2400 ja paina enteriä. Nyt neliö muuttuu 2,4 metriä korkeaksi tolpaksi.

Loitonna vetämällä hiiren rullaa taaksepäin. 6

Loitonna pyörittämällä hiiren rullaa taaksepäin, jotta näet koko tolpan. Valitse nuolityökalu (Select) ja merkitse tolppa painamalla tästä (8), pidä nappia pohjassa ja päästä irti tässä (9).

Anna osalle nimi, esimerkiksi 90x90x2400, jotta löydät sen helposti myöhemmin materiaalipankista. 7

Klikkaa tolppaa hiiren oikealla napilla ja valitse Make Component (10). Se kertoo ohjelmalle, että kuusi pintaa (neljä sivua + pinta ja pohja) kuuluvat yhteen.

04
Maalaa materiaalit eri väreillä 7 Vaihe

Osat kannattaa maalata eri väreillä. Sitä ei tehdä vain siksi, että se näyttää hyvältä vaan myös siksi, että maalatut osat on helpompi erottaa toisistaan.

Tässä käytetään ensimmäistä tolppaa, jossa on puunvärinen pinta. Kun olet tyytyväinen tulokseen, voit tehdä loput osat (palkit ja kattopalkit) ja viimeistellä ne maalaamalla.

MUISTA, että voit aina nähdä vaihekuvat isompina klikkaamalla niitä. Näet esimerkiksi pienet numerot ja muut tarpeelliset yksityiskohdat.

Valitse tolpan kaikki pinnat. 1

Tuplaklikkaa tolppaa ja paina Ctrl+A (PC:llä) tai CMD+A (Macilla), jotta saat valittua tolpan kaikki pinnat.

Kun olet maalannut kaikki osat, sulje työkalupalkki napsauttamalla sitä. 2

Klikkaa kohtaa Materials (1) oikeasta työkalupalkista ja paina sen jälkeen suurennus lasia (2).

Puupinnat SketchUp-suunnitteluohjelmassa. 3

Selaa alaspäin materiaalilistaa ja klikkaa kohtaa Wood (3). Valitse painekyllästetty pinta (4) ja klikkaa tolppaa. Nyt tolppa saa oikean värisen pinnan.

Kun pienet siniset pilkut näkyvät, ensimmäinen pinta on valittu. 4

Puupinta osoittaa väärään suuntaan, joten sitä pitää kääntää. Valitse nuoli (Select), zoomaa ja klikkaa tolpan ensim-mäistä pintaa kerran (5).

VAROITUS: Se voi olla todella vaikeaa, mutta kokeile silti!

Klikkaa valittua pintaa hiiren oikealla napilla. Valitse Texture ja Position. 5

Klikkaa oikealla valittua pintaa. On tärkeää, että osut tarkasti tolpan keskelle etkä nurkkaan.

Valitse Texture (6) ja Position (7).

Käännä pinta oikein päin. 6

Klikkaa nyt vihreää nappia (8) ja pidä hiiren nappia pohjassa. Voit kääntää napilla pinnan ympäri. Paina enteriä, kun olet tyytyväinen.

Kun olet kääntänyt pinnan oikein päin tolpan ensimmäiselle sivulle (9), mene takaisin vaiheeseen 4, valitse seuraava pinta ja tee samat asiat uudestaan. Kaikki pinnat pitää kääntää yksi kerrallaan.

Tee palkit!

Nyt olet luonut ensimmäisen 90x90x2 400 millin tolpan ja värjännyt sen pinnan painekyllästetyn näköiseksi.

Tee seuraavaksi 45x195x3 000 millin poikkipalkit ja 44x145x3 000 millin katto-palkit samalla tavalla.

05
Rakenna pergolan runko 8 Vaihe

Tämä pergola tehdään neljästä tolpasta, kahdesta poikkipalkista ja kuudesta kattopalkista. Kaikki osat on piirretty, ja nyt niitä kopioi-daan tarvittava määrä. Sen jälkeen ne yhdistetään toisiinsa.

Aluksi tolpat asennetaan oikeisiin paikkoihin. Maahan piirretään apu-kolmio, tolppien päälle asennetaan poikkipalkit ja niiden päälle katto-palkit.

Vaikeinta on oppia siirtele-mään osia paikasta toiseen. Siihen tarvitaan Move- ja Rotate-työkaluja sekä Orbit- ja zoom-toimintoa kameran ohjaamiseen. Sen jälkeen mitataan ja tehdään merkit, jotta kaikki menee oikein. Opit tekemään kaiken tässä, mutta ole kärsivälli-nen! Harjoitteluun tarvitaan pari tuntia aikaa ja hyviä hermoja, mutta muutaman kokeilun jälkeen kaikki vaiheet alkavat sujua.

HUOM!
Jos et saa kopiointi pikanäppäimiä (Ctrl tai Alt) toimimaan, voit käyttää kopioi­ miseen komentoja Crtl+C ja Ctrl+V.

MUISTA, että voit aina nähdä vaihekuvat isompina klikkaamalla niitä. Näet esimerkiksi pienet numerot ja muut tarpeelliset yksityiskohdat.

Piirrä nelikulmio maahan Rectangle-työkalulla. 1

Aloita piirtämällä maahan neliö Rectangle-työkalulla. Tämä neliö on 3 000x2 910 millin kokoinen. Lyhin mitta on tehty sen mukaan, että poikki palkit ovat 45 millin paksuisia (45+45+2 910=3 000).

Aloita valitsemalla tolpasta oikea nurkka. Se on tärkeää. 2

Pystytä ensimmäinen tolppa. Valitse Move-työkalu, klikkaa tolpan vasenta alanurkkaa, raahaa se paikalleen ja klikkaa neliön vasenta alakulmaa (1). Nyt tolppa on paikallaan.

Jos tolpat eivät meinaa napsahtaa kiinni oikeisiin paikkoihin, voit muuttaa kameran kuvakulmaa tai sää-tää zoomia. Se voi auttaa. 3

Klikkaa ensimmäisen tolpan oikeaa alanurkkaa (2) ja siirrä sitä hieman alaspäin. Paina kerran Ctrl-näppäintä (Windows) tai Alt-näppäintä (Mac), jotta saat kopioitua tolpan. Napsauta tolppa paikalleen neliön oikeaan alanurkkaan (3). Kopioi ja pystytä seuraavat tolpat samalla tavalla.

Siirrä palkki Move-työkalulla, jotta voit käyttää palkkia. 4

Siirrä poikkipalkkia painamalla Move. Valitse Rotate ja siirrä ympyrää palkin päätä pitkin, kunnes se muuttuu siniseksi (4). Klikkaa toista kulmaa ja sen jälkeen vastapäistä kulmaa. Nyt voit pyörittää palkkia sen pystyakselin ympäri.

Käytä Rotatea uudestaan. 5

Palkin pitää kääntyä myös vaakasuunnassa, joten paina uudestaan Rotate. Tällä kertaa ym-pyrän pitää muuttua vihreäksi (5). Aseta ympyrä palkin yläkulman päälle ja liikuta sitä ylös ja alas, kunnes se muuttuu vihreäksi. Klikkaa, siirrä Rotate-työkalu toiseen päähän ja klikkaa uu-destaan. Nyt voit kääntää palkin vaakaan.

Paina Move, jotta palkki siirtyy paikalleen 3D-kuvassa. 6

Valitse Move, jotta saat siirrettyä palkin tolpan päälle. Klikkaa palkin yläsisäkulmaa aseta se paikalleen tolpan ulkonurkkaan (6).

Kopioi ja kiinnitä palkki takatolppiin. 7

Kopioi poikkipalkki ja kiinnitä se takatolppiin.

Klikkaa palkin ulkoylänurkkaa Move työkalulla, pidä Ctrl-näppäintä (Windows) tai Alt-näppäintä (Mac) pohjassa, siirrä hiirtä takatolppaa kohti ja klikkaa uusi kopio kiinni tolppaan (7). Muista käyttää Zoomia ja Orbitia ahkerasti!

Kääntötyökalun kolme väriä

Rotate kuuluu samaan työkaluryhmään kuin Move, ja se on tarkoitettu erilaisten elementtien kääntelyyn. SketchUpin koordinaatio­ järjestelmässä on kolme erilaista akselia, joten värejäkin on kolme: punai­ nen, vihreä ja sininen. Myös Rotate työkalussa on samat värit. Akselit ja värit vaihtuvat automaattisesti, kun kuljetat Rotate työkalua materiaalien pintaa pitkin.

06
Katto­palkkien jako 3 Vaihe

Projektin viimeinen vaihe on piirtää kattopalkit poikkipalkkien päälle. Sen voi tehdä monella tavalla, mutta tässä näytetään, miten käytät mittanauhaa ja sen käteviä toimintoja.

Tähän pergo-laan tulee kuusi kattopalkkia kolmen metrin matkalle, ja niiden paikat lasketaan näin: 3 000 mm miinus ensimmäisen palkin paksuus 45 mm = 2 955 mm. Tulos jaetaan viidellä, koska ensimmäinen palkki on jo paikallaan. Laskutoimitus kertoo, että palkit pitää asentaa 591 millin välein.

MUISTA, että voit aina nähdä vaihekuvat isompina klikkaamalla niitä. Näet esimerkiksi pienet numerot ja muut tarpeelliset yksityiskohdat.

Tähtää tarkasti palkkien väliin, kun mittaat. 1

Asenna ensimmäinen palkki näin (1).

Valitse Tape Measure (rullamitta), klikkaa poikkipalkin yläkulmaa ensimmäisen kattopalkin kohdalta (2), avaa mittaa hieman poikkipalkin suuntaan, syötä luku 591 ja paina enteriä. Nyt mittatyökalu tekee pieniä mustia merkkejä (3). Klikkaa niitä, jatka mittaamista, syötä taas 591 ja tee uusi merkki. Jatka samaa palkin päähän asti.

Kopioi ja klikkaa loput 5 palkkia kiinni. 2

Kun olet tehnyt viisi merkkiä mittanauhalla, voit kopioida kattopalkin viisi kertaa ja panna palkit paikoilleen.

Valitse Move, klikkaa ensimmäisen katto­ palkin etuyläkulmaa, paina pohjaan Ctrl­ (Windows) tai Alt­näppäin (Mac) ja vedä kopioitu palkki seuraavan mittapisteen kohdalle (4). Tee samat vaiheet uudestaan, kunnes olet kopioinut ja asentanut kaikki kuusi palkkia.

Olet tehnyt ensimmäisen yksinkertaisen rakenteen SketchUp 3D-suunnitteluohjelmalla. 3

Onnea! Olet rakentanut ensimmäisen yksinkertaisen rakennuksesi. Osaat nyt piirtää materiaaleja, siiirrellä niitä paikasta toiseen ja tehdä erilaisia rakenteita.

07
Tee kaareva räystäs 4 Vaihe

Ohjelmalla voi muokata rakenteiden osia ja tehdä niihin erilaisia yksityis-kohtia. Voit kokeilla esimerkiksi kaare-vien muotojen tekemistä.

Tässä näytetään, miten teet pergolan palkkeihin kaarevat päät. Voit teh-dä muita muotoja suunnilleen samalla tavalla. Vain mielikuvitus on rajana. Ota huomioon, että ensimmäiseen palkkiin tehdyt muutokset kopioituvat muihin palkkeihin.

Tässä esimerkissä se tarkoittaa, että kaikki palkit muuttuvat, jos teet muutat yhtä palkkia. Jos haluat välttää sen, merkitse muutettava palkki, klikkaa hiiren oikealla napilla ja valitse Make unique.

MUISTA, että voit aina nähdä vaihekuvat isompina klikkaamalla niitä. Näet esimerkiksi pienet numerot ja muut tarpeelliset yksityiskohdat.

Tuplaklikkaa osaa suunnitteluohjelmassa. 1

Tuplaklikkaa kattopalkkia ja sen jälkeen yhden kerran pilkullista puolta (1) ). Valitse nyt joku 2 Point Arc-työkaluista.

Tee palkkiin kaari lyijykynällä. 2

Klikkaa jotakin kohtaa palkin päästä (2) ja sen jälkeen taas pitkää sivua (3). Siirrä lyijykynää ylös ja alas, kunnes saat mie-leisesi kaaren. Viimeistele klikkaamalla.

Valitse nuolityökalu - klikkaa kaarta. 3

Valitse nyt nuolityökalu ja klikkaa kaaren sisäpuolta (4).

Poista kaari Push/Pull-työkalulla. 4

Nyt voit poistaa kaarteen sisäpuolisen osan Push/Pull-työkalulla. Klikkaa kaaren sisäpuolta (5) ja pyöritä rullaa eteenpäin. Kun pääset reunaan asti, kaaren sisäpuoli katoaa.

08
Tee tolppiin lovet 2 Vaihe

Palkin upottaminen tolppaan kuuluu pergolan ideaan. Tässä tolppaan tehdään tarkasti palkin kokoinen lovi.

Se tehdään piirtämällä tolpan kylkeen nelikulmio, joka poistetaan Push/ Pull-työkalulla. Myös tässä vaiheessa kannattaa ottaa huomioon, että yhteen osaan tehty muutos kopioituu muihin osiin. Se tarkoittaa, että kaikkiin tolp-piin tulee samankokoiset ja oikeaan suuntaan osoittavat lovet.

MUISTA, että voit aina nähdä vaihekuvat isompina klikkaamalla niitä. Näet esimerkiksi pienet numerot ja muut tarpeelliset yksityiskohdat.

Tuplaklikkaa tolppaa 3D-piirustuksessa. 1

Tuplaklikkaa tolppaa. Piirrä sen jälkeen tolpan kylkeen nelikulmio, joka on saman kokoinen kuin palkin pää eli 45x195 milliä (1).

Poista palanen Push/ Pull-työkalulla.

Klikkaa palkki kiinni tolpassa olevaan loveen. 2

Ota kiinni palkin oikeasta alanurkasta ja napsauta se paikalleen tolpan loveen (2).

Muista kääntää kaksi takimmaista tolppaa siten, että lovet ovat oikealla puolella.

09
5 asiaa, jotka kannattaa tietää 5 Vaihe

1. Näin avaat ja tallennat

SketchUp tallentaa luonnoksen joka viides minuutti, mutta jos haluat tehdä kuvista eri versioita, ne kannattaa tallentaa. Klikkaa valikkoa, joka on merkitty kolmella viivalla, valitse Save as ja anna kuvalle nimi. Voit avata kuvan samasta valikosta paina-malla (Open).

2. Kopioidut elementit kuuluvat yhteen

Osien kopioimisessa kannattaa ottaa huomioon, että alkuperäinen ja kopiot ovat yhteydessä toisiinsa. Jos kopioit esimerkiksi lankun viisi kertaa ja käytät osia 3D-kuvassa, yhteen lankkuun tehdyt muutokset vaikuttavat kaikkiin. Jos teet yhdestä lankusta pitem-män, muistakin tulee pitempiä. Jos haluat purkaa yhteyden, klikkaa osaa hiiren oikealla napilla ja valitse Make Unique, ennen kuin teet muutoksen.

3. Ctrl + Z on paras varmistus

Suunnittelussa tulee PALJON virheitä. Se ei kuitenkaan ole vaa-rallista, sillä voit aina peruuttaa edellisen muutoksen painamalla Ctrl + Z.

4. Kuvan luominen

3D-kuvaa ei voi käyttää hyödyksi sellaisenaan materiaalien tilaamiseen, mutta voit muuttaa ne helposti tavallisiksi digikuviksi. Mene vasemmassa yläkulmassa olevaan valikkoon, klikkaa kohtaa Export ja valitse PNG. Seuraavassa vaiheessa voit tehdä erilaisia säätöjä. Klikkaa lopuksi Export as PNG. Saat valmiin havainne-kuvan, jota voit käyttää esimerkiksi sähköpostin liitteenä.

5. Käytä 3D Warehousea

Jos tarvitset tietynlaista elementtiä, voit tarkistaa aluksi, löytyykö sellainen valmiina 3D Warehouse -kirjastosta. 3D Warehousen käyttäminen on ilmaista, ja siellä on tuhansittain isoja ja pieniä elementtejä, joita voit käyttää. Klikkaa oikeanpuoleisesta työkalu-palkista kohtaa Components ja kirjoita kenttään, mitä etsit. Kun löydät sopivan mallin, klikkaa alaspäin osoittavaa nuolta (download) ja upota se omaan 3D-kuvaasi.

Vinkit & niksit

Näin saat kaiken irti

Tee Itsen 3D-graafikko Stephan Andersen paljasti meille 3D-vinkkinsä. Tässä neljä parasta!

Tee Itsen 3D-graafikko Stephan Andersen
Käytä tavallista hiirtä 3D-suunnitteluohjelman kanssa.

1. Käytä tavallista hiirtä

Tavallinen hiiri, jossa on kaksi tai enemmän nappeja ja sormirulla, sopii ohjelmalle parhaiten.

Tee pikakuvake SketchUp-suunnitteluohjelmalle.

2. Tee pikakuvake SketchUpille

Aloita kirjautumalla sisään SketchUpiin, pidä hiirtä osoite-rivin viereissä olevan lukon päällä, paina vasen nappi pohjaan ja raahaa pikakuvake työpöydälle.

Lähennä kuvaa, jotta saat siitä isomman.

3. Lähennä kuvaa

SketchUpissa on paljon pieniä työkalukuvakkeita, joita kannattaa suurentaa. Eri selaimilla zoomataan eri tavoilla, mutta voit kokeilla esimerkiksi Näytä-kohdasta.

Käytä televisiota näyttönä, kun teet 3D-kuvia.

4. Käytä TV:tä

Useimpiin tavallisiin laaja-kuvatelevisioihin voi yhdistää tietokoneen. 3D-ohjelmaa on sitä helpompi käyttää, mitä isompi näyttö on.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Työkalut