Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Täydellinen tulos ilmaisella 3D-suunnitteluohjelmalla!

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Istu aamupäivä tietokoneella ja katso, miltä uusi pihavaja tulisi näyttämään. Vaihda esim. verhoilua, väriä tai kokoa ja tee sitten päätöksesi. Piirustusohjelmalla voit työstää hankettasi muistuttavan mallin, jonka mukaan voit rakentaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
6 tuntia
Hinta
0 euroa
Piirustusohjelma: Voit piirtää esimerkiksi uuden pihavajan 3D-suunnitteluohjelmalla ennen rakentamista.

Voit piirtää esimerkiksi uuden pihavajan 3D-suunnitteluohjelmalla ennen rakentamista.

Johdanto

Enää et joudu tilanteeseen, jossa puutavaraa on liian vähän tai laattoja aivan liikaa, koska et ollut huomioinut kaikkia tekijöitä. Kun piirrät hankkeesi 3D-ohjelmalla ennen kuin aloitat työt, vältyt rakentamisen aikaisilta yllätyksiltä. Tarjolla on lukuisia kalliita 3D-ohjelmia, ja joitakin niistä on todella vaikea käyttää.

Ilmainen piirustusohjelma, jota on helppo käyttää

Me valitsimme ilmaisen SketchUp Make -ohjelman, joka on helppo ladata netistä ja ottaa käyttöön. Asennus sujuu nopeasti ja tämän pienen oppaan avulla työhön pääsee heti kiinni.

Lue lisää: Mittaa Google Earthilla

Harjoittele seuraamalla tarkasti ohjeitamme, kun piirrät tämän kaltaisen vajan. Näin saat hyvän tuntuman siitä, miten erilaiset työkalut toimivat, ennen kuin ryhdyt rakentamaan omaa hankettasi.

SketchUp:n käynnistys

Voit noutaa piirustusohjelman osoitteesta www.sketchup.com. Jos valitset Personal Projects, voit ladata ilmaisversion. Klikkaa Download SketchUp Make.

Kun piirustusohjelma on asennettu ja aloitat sen käytön, valitse ensin, millaisen projektin teet. Valitse myös mitta-asteikko. Klikkaa Architectural Design–Millimeters, siitä on hyvä aloittaa.

ENNEN

Kun olet piirtänyt vajan, on aika kysyä naapureiden ja perheen mielipidettä, ennen kuin hankkii materiaalit.

JÄLKEEN

Itse tekemisen ilo on suuri. Eikä ilo yhtään vähene, kun vaja muistuttaa pilkulleen sitä, jonka on itse piirtänyt.

Ohjeet

SketchUp:n käynnistys

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

PÄIVITYS MAALISKUU 2021

Tässä jutussa mainittu Sketchupin versio on vanhentunut. Voit ladata ja käyttää uudempaa Sketchup Make v16 -versiota. Teemme Sketchupista parhaillaan uutta ja isoa juttua, joka ilmestyy vuoden 2021 lopulla.

Sketchup Make 16 - Click Free Download

Kun ohjelma on asennettu ja aloitat sen käy tön, valitse ensin, millaisen projektin teet. Valitse myös mitta-asteikko. Klikkaa Architectural Design-Millimeters, siitä on hyvä aloittaa.

Suunnittelu SketchUp -ohjelmassa tapah-tuu kolmiulotteisella ”näyttämöllä”, jossa on kolme akselia 1, punainen (pituus), 2 vihreä (syvyys) ja 3 sininen (korkeus). Voit liikkua maisemassa ja suurentaa ja pienentää sitä työ-kaluilla, jotka näkyvät valikossa.

Piirrä ensimmäinen elementti

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Ensin on hankittava materiaalit ihan kuten todellisessakin elämässä, kun aloittaa vajan teon ja suuntaa rakennustarvikeliikkeeseen hake-maan tolppia, rimoja ja lautoja. Täs-sä tapauksessa materiaalit on siis ensin piirrettävä. Vajaan tarvitaan mm. 95 x 95 mm:n tolppia.

Huomaa, että tolpat eivät piirustuksessamme uppoa maahan. Jos ne on kaivettava roudattomaan syvyyteen, piirrä vaja ensin 90 cm:n korkeuteen ja siirrä lopuksi ko ko vajaa 90 cm punaisen akselin alle.

1

Peruskuvio – neliö

Tolppa tehdään piirtämällä 95 x 95 mm:n neliö ja vetämällä se sopivalle pituudelle. Valitse Shapes-työkalu 1, jota käytetään kuvion piirtämiseen. Klikkaa ja vedä hiirellä työstääksesi neliön 2. Kannattaa aloittaa punaisen akselin (viivan) kohdalta. Dimensions-kentästä 3 (alh. oik.) voit nähdä merkityn kuvion mitat. Mittoja voi korjata pelkästään syöttämällä 95;95 klikkaamatta kenttää ensin. Paina sitten Enter.

2

Neliöstä tolpaksi

Nyt sinulla on oikeankokoinen 95 x 95 mm:n neliö. Seuraavaksi se on muokattava kolmiulotteiseksi tolpaksi. Valitse Push/ Pull-työkalu 1. Klikkaa neliötä ja 2 vedä hiirellä ylöspäin. Nyt tolppa kasvaa pystysuuntaan. Voit taas syöttää tarkan korkeusmitan Dimensions-kenttään 3. Palkin tulee olla 3300 mm pitkä, siis 3,3 metriä. Syötä 3300 ja paina Enter

3

Tee tolpasta puumainen

Nyt tolppa yltää korkealle alustastaan. Jotta tolppa näyttäisi luonnolliselta, luo siihen puun kaltainen pinta. Näytön oik. reunassa on Materials 1 -paletti, joka sisältää mm. Wood 2 -ryhmän. Valitse esim. Wood Board Cork 3. Klikkaa Paint Bucket (maaliämpäri) 4 ja tämän jälkeen tolpan niitä pintoja, joihin haluat puukuvion. Muista että tolpassa on kuusi pintaa. Käytä työkaluja Orbit, Pan ja Zoom 5, jotta pääset kuvion kaikille pinnoille.

4

Rakenna oma kauppa

Kun tolppa on valmis, sinun on tehtä-vä siitä hyllytavaraa ”rakennustarvikekauppaasi”. Näin siitä tulee kohde, ja voit aina hankkia uuden tolpan valitsemalla sen oikealla olevasta Component-paletista. Merkitse koko tolppa vetämällä neliö sen ympärille Select- työkalulla 1 ja avaamalla Edit 2. Valitse Make Component 3. Nyt saat näytölle valintaikkunan Create Component. Anna sille sopiva nimi Name-kentässä 4 ja klikkaa Create 5.

Nyt voit alkaa ”rakentaa”

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun rakennat vajaa todellisuu-dessa, työ alkaa aina tolppien pystytyksellä. Näin tehdään myös piirustusohjelmassa.

Materiaalit ovat paikoillaan, joten nyt voit aloittaa vajan ra-kentamisen. Se koostuu seitsemästä 95 x 95 mm:n tolpasta ja 26 x 120 mm:n terassilaudoista tehdyistä poikkijäykisteistä.

1

Kopioi elementit

Klikkaa Select-työkalua 1 ja tämän jälkeen 95 x 95 tolppaa valitaksesi sen. Klikkaa sitten Move-työkalua 2. Pidä Ctrl-painike painettuna, kun klikkaat ja vedät hiirellä 3. Nyt olet tehnyt tolpasta kopion. Käytä samaa menetelmää myöhemmin, kun joudut tekemään useampia kappaleita erilaisista materiaaleista. Nyt voit siis luoda kaikki seitsemän tolppaa, joita käytetään vajan runkoon.**

2

Siirrä ja pyöritä elementtejä

Siirrä yhtä tolppaa hieman pitkin X-akselia kulmatolpaksi. Ota sitten kopio 26 x 120 mm:n terassilaudasta. Käytä Rotate-työkalua 1 asettaaksesi sen alas (kierrä 90 astetta vaaka-akselin ympäri) ja aseta se X-akselille 2. Lauta on liian pitkä, sen pitäisi olla vain 83 cm, koska etusivuun tulee myös ovi. Käytä Scale-työkalua 3 laudan lyhentämiseen. Klikkaa laudan päätypintaa ja valitse keskimmäinen kahva 4. Vedä/työnnä lautaa 830 mm.

3

Lyhennä elementtejä

Toista työvaihe 2 sijoittaaksesi takakul-matolpan 1 ja jäykistämiseen käytettä-vän vinotuen 2. Sijoita 2 viimeistä tolppaa takaseinälle. Käytä jälleen Scale-työkalua laudan lyhentämiseksi 3 vajan pituuteen.

4

Sijoita elementit oikein

Nyt voit tehdä ovelle tilaa. Olet merkinnyt Scale-työkalulla 1 laudan 83 cm:n etäisyyden 2, lyhentänyt laudan ja lisännyt vielä yhden tolpan 3, josta tehdään vasen ovikarmi. Jatka nyt oven oikealla puolella olevien tolppien tekoa ja aseta vinotuki 4 oikean ovikarmitolpan ja oikean kulmatolpan väliin. Vaja alkaa nyt saada oikean muodon!**

5

Sido elementit poikittain

Nyt voit asentaa tukilaudat 1 etu- ja takaseinän väliin. Voit myös jatkaa vinotukien asettamista ylös keskelle tolppia ja yläreunaan. Niiden ei tarvitse sijaita tarkasti tietyllä korkeudella. Kopioi vain ne laudat, jotka olet jo ”asentanut” pitämällä Ctrl-painiketta alhaalla samalla kun vedät lautoja ylöspäin. Ne on jo ”sahattu” oikeaan pituusmittaan.**

6

Mittaa mittanauhalla

Nyt kaikki palkit ja tukilaudat ovat paikoillaan. Vaja tosin on toki hiukan liian korkea, itse asiassa 3,3 m korkea. Jotta saisit vajasta oikean korkuisen, käytä Tape Measure -työkalua 1 (mittanauha). Valitse mittanauha, klikkaa kulmatolpan alaosaa 2 ja mittaa korkeus vetämällä ylöspäin. Nyt et valitettavasti voi syöttää etäisyyttä, joten ole tarkkana hiiren kanssa. Etusivun tulee olla 2,12 metriä korkea (2120 mm) 3. Merkitse samaan tapaan kolme muuta etusivun tolppaa.**

7

Lyhennä elementtejä

Lyhennä etuosan tolpat 212 cm:n pituuteen käyttämällä Scale -työkalua 1. Riittää, kun klikkaat tolpan yläpinnan kohdalla keskimmäistä ”kahvaa” 2 ja vedät hiirellä alaspäin siihen merkkiin, jonka olet asettanut mittanauhaan. Kahvat tulevat esiin, kun hiiri osoittaa tolpan yläpintaa.

8

Hienosäädä

Nyt kaikki neljä etutolppaa on sahattu oikeaan mittaan. Lyhennä samaan tapaan kolmea takimmaista tolppaa 1 237 cm:n korkeuteen, jotta kattoon saadaan sopiva kaltevuus.

Vinkit & niksit

Luo oma rakennustarvikekauppa

Samaan tapaan kuin olet juuri muokannut tolpan, voit jatkaa luomalla malleja muista materiaaleista, joita tarvitaan vajan rakentamisessa. 90 x 90 mm:n tolppien lisäksi tarvitset nämä:

 • 45 x 120 mm lautoja, pituus 3700 mm
 • 45 x 45 mm rimoja, pituus 3640 mm
 • 26 x 120 mm terassilautoja, pituus 3300 mm
 • 21 x 120 mm mustia verhoilulautoja, pituus 2500 mm
 • 15 x 860 mm vanerilevy, pituus 1920 mm, jos haluat asentaa vajaan oven.

SketchUp-työkalut

Select

Tärkein valintatyö-kalu. Käytetään objektien valitsemiseen ja on näin ollen useimpien muiden toimintojen perustana. Klikkaa Select ja sen jälkeen sitä väli-nettä, jota haluat käyttää.

Eraser

Pyyhekumia käytetään tietenkin pyyhkimiseen: valitse Eraser ja klikkaa viivaa, niin viiva katoaa. Voit pyyhkiä pois koko pinnan klikkaamalla ensin sitä ja klikkaamalla heti sen jälkeen hiiren oikealla puolella ja valitsemalla valikosta Erase.

Line

Lyijykynäsymbolilla voi piirtää suoria linjoja pisteestä pisteeseen. Klikkaa kerran, kun aloitat viivan ja klikkaa toisen kerran, kun piirrät linjan kahden pisteen välille. Paina ESC, kun päätät linjan. Jos et tee tätä, jatkat linjan piirtämistä.

Arcs

Kaarityökalulla voi piirtää kaiken-laisia pyöreitä muotoja, sekä yksinkertaisia että vaativampia. Klikkaamalla alas-nuolta löydät työkalut 2 point Arc ja 3 Point Arc, joiden avulla voit venyttää kaaren muotoa.

Shapes

Shapes-työkalua käytetään kuvioi-den piirtämiseen. Tavallisin kuvio on suorakulmio, mutta voit piirtää myös ympyröitä ja monikulmioita. Valitse sivujen lukumäärä painamalla Ctrl+ ja Ctrl-painikeita. Kuviot sijoittu-vat lähimmälle akselille.

Push/Pull

Push/Pull -työkalulla voi muuttaa pinnat kolmiulotteisiksi. Klikkaa pintaa ja vedä hiirellä tehdäkse-si elementistä kolmiulotteisen. Kirjoita tarkka korkeus tai pituus näytön oikessa alareu-nassa olevaan numerokenttään ja paina Enter.

Offset

Offset-työkalu tuntuu aluksi oudolta, mutta sen avulla voi työstää pienempiä tai isompia kopioi ta elementistä muu-tamalla klikkauksella. Kopio tehdään valitsemalla elementin pinta ja vetämällä sitten hiirellä elementin koko.

Move

Move-työkalulla voi sekä siirtää että ko-pioida elementtejä. Jos haluat siirtää kokonaisen kuvion, on tärkeää merkitä koko kuvio (jos valitset yhden pinnan, kuvio ve-nyy). Pidä Ctrl-painike alhaalla, niin voit työstää kopion.

Rotate

Rotate-työkalulla voi pyörittää va littua kuviota kaikkien kol men akselin suhteen. Voit, Move-työkalun tapaan, lukita liikkeen yhden akselin suhteen painamalla nuolta. Lukituksen voi vapauttaa painamalla samaa nuolta uudelleen.

Scale

Scale-työkalulla voi suurentaa ja pie-nentää valittua kuviota (valitse Select-työkalu). Valitse sitten Scale. Vetämällä kulmista koko kuvio skaalautuu, ja voit tehdä kuviosta leveämmän, korkeam-man tai syvemmän vetämällä keskimmäisistä kahvoista.

Tape Measure

Mittanauhatyökalul-la voi mitata kahden pisteen välisen etäisyyden ja asentaa apuviivoja. Sitä voi käyttää myös koko mallin skaalaamiseen. Mittaa ensin etäisyys mittanauhalla ja syötä sitten haluttu etäisyys oikean alakulman numerokenttään.

Paint Bucket

Maaliämpärin toiminto on ehkä tuttu grafiikkaohjelmista. Sitä käytetään yhtenäisen pinnan värittämiseen. Sketchup-ohjelmassa voit ”maalata” monenlai-sia materiaaleja: mm. kiviseiniä, vesijohtoja ja puurakenteita. Muista kappaleiden takasivut.

Orbit

Orbit-painikkeella voi kiertää mallia ja lentää sen yli. Voit myös suurentaa ja pienentää mallinä-kymää hiiren rullasta. Suuren-taminen tapahtuu suhteessa siihen kohtaan, johon hiiren kursori osoittaa.

Pan

Piirroksesta tulee nopeasti liian suuri mahtuakseen näytölle koko-naan. Varsinkin sen vuoksi, että yksityiskohtia joutuu välillä kat-somaan tarkemmin. Pan-työkalu siirtää piirroksen näytölle, ja voit suurentaa ja pienentää näkymää hiiren rullasta.

Zoom

Zoom-työkalun avulla piirrosta voi suurentaa ja pienentää ja näin katsoa sekä isoa piirrosta että pieniä yksityiskohtia. Voit suurentaa paitsi hii ren rullaa käyttämällä myös piirrosta klikkaamalla ja hiirellä vetämällä.

Zoom Extends

Zoom Extends-työkalu suurentaa koko mallin yhdellä kertaa, jol-loin näet nopeasti koko mallin.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Täydellinen tulos ilmaisella 3D-suunnitteluohjelmalla!
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin