Asenna liukuovi

Liukuovi on kätevä, sillä sen avaaminen ja sulkeminen säästää tilaa. Itse ovi on rakennettu verstaassa 50 x 100 mm:n lankkukehikosta, joka on verhoiltu 12 mm:n uravanerilla. Tämä ovi asennetaan nyt tukevan liukumekanismin päälle.

Liukuovi on kätevä, sillä sen avaaminen ja sulkeminen säästää tilaa. Itse ovi on rakennettu verstaassa 50 x 100 mm:n lankkukehikosta, joka on verhoiltu 12 mm:n uravanerilla. Tämä ovi asennetaan nyt tukevan liukumekanismin päälle.

Ensin mitataan mekanismin kiinnityskohdat.Liukuovi on päätetty asentaa noin 6 cm pihalaattojen yläpuolelle, joten oven korkeudeksi tulee 244 cm. Tästä merkistä mitataan vielä 8 cm ylöspäin, mikä vastaa liukovimekanismin korkeutta maasta.

Ennen mekanismin asentamista se kootaan. Tankoon ruuvataan ripustusmekanismit.Se kootaan pujottamalla tangon sisään pieni pultti, joka kiristetään mutterilla. Mutteri tulee tangon ulkopuolella mekanismissa olevan pienen loven kohdalle.

Ohjaustanko kiinnitetään paikalleen pienen tukiruuvin avulla. Kun tanko on oikealla korkeudella, se voidaan kiinnittää ensin keskeltä. Vatupassilla tarkistetaan, että tanko on vaaterissa, ja vasta sitten kiinnitetään muut ruuvit.

Ensin tankoon pujotetaan kaksi liukukelkkaa. Sitten toiseen päähän tulee stoppari. Myös toiseen päähän tulee stoppari, mutta sitä ei vielä ruuvata paikalleen. Se kiinnitetään vasta sitten, kun ovi on paikallaan.Seuraavaksi mitataan, mille kohdalle asennetaan helat, jotka ripustetaan liukukelkkojen varaan.

Tässä on tärkeää mitata etäisyys kahdesta kattopalkista niin, että helat ovat oikealla kohdalla oven yläreunassa. Ne pitää kiinnittää niin, että oven ja kattoparrun väliin jää noin sentin ilmarako.

Näin ovi ei pääse iskeytymään parruun, vaikka oven puuaines hiukan vääntyisikin. Tässä kiinnitetään kaksi helaa 30 cm:n päähän oven kummastakin sivusta. Tähän merkitään listan ja etujuoksun välinen mitta.

Helat kiinnitetään neljällä ruuvilla ja niin, että helojen aukko on kattojuoksua kohti. Nyt oven voi nostaa ylös ja ja kiinnittää toisen kelkan varaan. Mutteria kiristetään vielä vähän, jotta hela ei pääse irtoamaan.

Sitten kiinnitetään toisen puolen hela. Nyt onkin jo koeajon aika.Ovi liukuu hienosti, mutta ennen helojen lopullista kiinnitämistä tolppaan asennetaan pieni ohjain. Tämä pieni, naulalevystä taivutettu ohjain estää oven keikkumisen edestakaisin.

Oven pohjaan on jyrsitty ura, jonka leveys on kaksi kertaa pikku helan paksuus, Ura on niin syvä, ettei hela osu uran pohjaan. Se siis ohjaa oven alaosaa juuri sopivasti.

Nyt ovi on paikallaan, ja mutterit voidaan kiristää niin, että hela on tukevasti paikallaan.Jos ovi ei ole aivan täsmälleen oikealla kohdalla, korkeutta voi muuttaa kannatinmekanismin mutterien avulla.

Lopuksi kiristetään stopparit. Ne varmistavat, että ovi avautuu ja sulkeutuu eli liukuu vain niin pitkälle kuin halutaan. Ovi pitää saada myös lukkoon. Sitä varten asennetaan oven reunaan lukkosalpa.

Se kiinnitetään siten, että salpa ulottuu silmukkaosan päälle. Silloin varkaat eivät pääse irrottamaan salpaa avaamalla sen ruuvit silloin kun riippulukko on paikallaan.Lopuksi kannattaa kiinnittää kahva tähän melko painavaan oveen.

Liukuoviin tarkoitettuja heloja myydään valmiina pakkauksina, ja on aina varmistuttava, että kahva kannattaa oven painon.Tämä kahva kantaa 200 kiloa, ja se riittää tälle ovelle oikein hyvin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pihavarasto