Johdanto
Näin pilariperustus valetaan
Pilariperustuksen maanalainen osa täytetään betonilla. Maan pinnan yläpuolelle jäävä osa valetaan muoviputkeen.
Putkea nostetaan ylös betonista sen verran, että pilarikengän vartta jää näkyviin korkeintaan 5 cm.
Muoviputket säädetään langalla suoraan linjaan ja oikeaan korkoon. Putkien ympärillä oleva kuoppa täytetään melkein kokonaan betonilla.
Putki täytetään eristeellä, kunnes betoni on kuivaa. Seuraavana päivänä eriste poistetaan putkesta, pilarikenkä valetaan kiinni putkeen ja se tuetaan kiinni putken yläreunaan.
Muoviputkien asemesta voidaan käyttää pahvirullia. Ne on helppo poistaa lopuksi, jolloin näkyviin jäävät vain pilarikenkien kaulat ja pyöreät betonitolpat. Pilarin alaosa voidaan peittää kivillä tai ruoholla.
Ohjeet
Ensimmäisenä päivänä pilarit valetaan maahan. Jokaiseen pilariin valetaan kiinni väliaikaisesti tukittu putki. Pilarikengät valetaan myöhemmin kiinni putkiin millintarkasti.
Putket nousevat hieman maan yläpuolelle, mutta pilari jää kokonaan maan alle: sen pinta jätetään vähintään 5 cm maan pinnan alapuolelle.
Matalan pilariperustuksen voi tehdä vain routimattomaan maahan. Routivalla maalla perustuksen pitää olla routa suojattu tai lähteä routarajan alapuolelta.
Viritä lanka pilarikenkien linjalle. Jos nurkkiin laitetaan vain yksi keppi, naru haittaa kaivamista. Kannattaa virittää kaksi keppiä joka nurkkaan kuvan esittämällä tavalla.
Kaiva reiät ja täytä ne osittain karkealla betonilla. Betoni voidaan ostaa valmiina tai sekoittaa itse (1 osa sementtiä, 3-4 osaa mursketta tai pikkukiviä). Täytä 25 cm maan pinnasta. Poista linjalangat.
Paina 30 cm pitkät putket märkään betoniin. Tuki putket sitä ennen esimerkiksi tupolla mineraalivillaa. Pilarit valetaan yleensä seinän kantavien tolppien kohdalle.
Seuraavana päivänä betoni on kuivunut putkien ympärille. Nyt pilarikengät on helppo valaa tarkasti paikoilleen, koska ne voidaan kiilata oikeaan korkoon putken yläreunasta.
Jos rakentamisella on kiire, voidaan kaikki kengät valaa samalla kertaa. Aikataulun venyttäminen yhdellä päivällä kuitenkin helpottaa työtä, sillä pilarikengät voidaan valaa tässä vaiheessa vain nurkkiin, eikä muita kenkiä tarvitse hienosäätää märkään betoniin.
Täytä putket hienolla betonilla. Muista ensin poistaa villatuppo putkesta! Sekoita betonista notkeaa, jotta se painuu helposti pohjaan asti. Jos teet massan itse, sekoita yksi osa sementtiä kolmeen osaan hiekkaa.
Tiivistä betoni koputtamalla kevyesti putken kylkeen, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Täytä putki yläreunaan asti ja tasoita pinta lastalla.
Paina pilarikengän kaula märkään betoniin ja tiivistä betoni uudelleen. Koputa putken kylkeen, jotta betoni tarttuu lujasti kiinni tankoon.
Kolmantena aamuna pilarikengät ovat lujasti paikoillaan nurkissa, ja pohjalankut voidaan ruuvata niihin kiinni. Sitä ennen lankkuihin ruuvataan kiinni loput pilarikengät, jotta ne voidaan nostaa oikeille paikoilleen.
Enää pitää valaa kiinni loput kengät. Ei ole väliä, täytetäänkö putket ennen pohjalankkujen asentamista vai vasta sen jälkeen.
Rakennuksen koko määrittää, kannattaako pohja koota osissa vai nostaa paikalleen valmiina kehikkona.
Asenna palkit nurkissa oleviin kenkiin sen jälkeen, kun olet täyttänyt tyhjät putket tuoreella betonilla. Voit täyttää reiät myös jälkikäteen, jos haluat käyttää enemmän aikaa pilarikenkien asetteluun.
Materiaalit
• Karkeaa betonia
• Hienoa betonia
• 100 mm:n viemäriputken pätkiä, 30 cm pitkiä
• Palkkia
• Pilarikenkiä
• Kulmarautoja ja -nauloja.
3D-malli
Video
Vinkit & niksit
Samaa tekniikkaa voi käyttää tolpissa
Yksinkertaisen pilariperustuksen tekniikkaa voi käyttää myös tolppien pystyttämiseen. Ruuvaa tolppakengät väliaikaisesti kiinni lankkuun. Kun betoni on kovettunut tolppakenkien ympärille, irrota lankku. Tolppakengät ovat juuri oikeilla paikoillaan, ja tolpat voi ruuvata niihin kiinni. Ota kuitenkin huomioon, että rakenteesta tulee heikompi kuin maahan upotetuista tolpista. Jos rakennat esimerkiksi aidan, joudut tukemaan tolppia jäykistävillä, vinoilla tolpilla.
Kuinka syvälle perustus pitäisi kaivata?
Jos rakennuksesi pitää kestää monia vuosia, on silloin betoni hyvä valata roudattomaan syvyyteen saakka. Suomessa routaraja vaihtelee etelän noin 180 cm:stä pohjoisen 260 cm:iin. Myös maalaji vaikuttaa routasyvyyteen. Routasyvyys voi siis erota paljonkin riippuen siitä, missä päin Suomea asuu.
LUE LISÄÄ: Pysy roudasta erossa
Perustuksen rakentaminen luontoon
Perustuksen voi rakentaa myös epätasaiselle maalle. Pilariperustus on oiva ratkaisu, jos rakennettavan rakennuksen alusta on kalteva ja epätasainen. Jos maa on kalteva kohdasta, johon haluat rakentaa pilariperustuksen, on silloin hyvä asentaa pilarit eri syvyyksiin, jolloin perustuksesta tulee tasainen.
Lue lisää täältä: Näin rakennat perustukset luontoon
Lehtiversio
Lataa lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

