Muovivalokatteet: Muovilevyt ovat keveitä ja helppoja asentaa. Markkinnoilla on iskunkestäviä, eristäviä ja viilentäviä malleja.

Muovilevyt ovat keveitä ja helppoja asentaa. Markkinnoilla on iskunkestäviä, eristäviä ja viilentäviä malleja.

Miten valokatteita käytetään?

Muovivalokatteiden sahaaminen voi olla hankalaa, sillä muovi sulaa ja tarttuu kiinni terään, jos se kuumenee liikaa.

Sahaamiseen pitää käyttää oikeita työkaluja eli pistosahaa ja PVC-terää tai kulmahiomakonetta ja metallilaikkaa. Poimulevyt kannattaa kiinnittää työpöytään lautojen ja puristinten avulla, jotta levyt eivät pompi terän mukana.

Näin käytät muovilevyä: Valokatteiden sahaaminen on tarkkaa puuhaa. Sahaamiseen pitää käyttää oikeaa työkalua: pistosahaa ja PVC-terää tai kulmahiomakonetta ja metallilaikkaa.

Kulmahiomakone sopii muovivalokatteen leikkaamiseen.

Polykarbonaattilevyjen asennustapa vaihtelee valmistajan mukaan. Useimmissa levyissä on jonkinlaiset pontit.

Halvimmat poimulevyt asennetaan samalla tavalla valmistajasta riippumatta. Levyjä limitetään parin poimun verran, ja levyt ruuvataan kiinni ruoteisiin porakärkiruuveilla.

Poimulevyjä limitetään yleensä kahden aallon verran.

Poimulevyjä limitetään yleensä kahden aallon verran.

Levyjen koot

Valokatteiden mitat vaihtelevat valmistajan ja mallin mukaan. Useimmat levyt ovat joko 20 tai 60 senttiä leveitä, mutta jotkut levyt ovat reilusti yli metrin levyisiä. Levyjen pituus vaihtelee noin kahdesta seitsemään metriin.

Läpinäkyvyys

Jotkut PVC-levyt ovat kirkkaita, toiset sinertäviä. Kirkas levy päästää lävitseen noin 85 prosenttia auringonvalosta. Sinertävän levyn läpi pääsee noin 20 prosenttia vähemmän valoa.

Polykarbonaattilevyjä on kahta tyyppiä, kirkkaita ja helmenvalkoisia. Kirkkaat levyt päästävät lävitseen 55–75 prosenttia auringonvalosta. Lasimaisten levyjen läpi pääsee noin 90 prosenttia valosta. Helmenvalkoiset päästävät lävitseen noin 30–55 prosenttia valosta.

Tärkeää muovilevyistä!

Uv-suodatin suojaa levyjä auringon paahteelta ja on ratkaisevan tärkeä asia valokatteen käyttöiän kannalta. Joidenkin levyjen toisella puolella on ylimääräinen uv-suodatin. Hyvin suojatut levyt sopivat etenkin etelänpuoleisille katoille.

Halvat PVC-valokatteet ovat suosittuja, ja ne sopivat hyvin katoksiin ja autokatoksiin, joissa levyjen ulkonäöllä ei ole juuri väliä. Halvat muovilevyt eivät kuitenkaan kestä painetta ja iskuja, joten niihin tulee helposti reikiä esimerkiksi oksista ja jäästä.