Muovivalokatteet

Tutustu suosituimpiin valokatteisiin, joita voit käyttää piharakennuksiin. Niiden läpi pääsee paljon valoa, ja niitä on helppo käyttää.

Muovivalokatteet: Muovilevyt ovat keveitä ja helppoja asentaa. Markkinnoilla on iskunkestäviä, eristäviä ja viilentäviä malleja.

Muovilevyt ovat keveitä ja helppoja asentaa. Markkinnoilla on iskunkestäviä, eristäviä ja viilentäviä malleja.

Valokate on erinomainen valinta katoksiin ja terasseille, sillä läpinäkyvistä levyistä pääsee sisälle paljon valoa. Pitääkö valokatteen olla ohut vai paksu, kirkas vai sävytetty, PVC:tä vai polykarbonaattia? Esittelemme erilaiset muovivalokatteet tässä jutussa.

Mihin muovilevyjä käytetään?

KATOKSIIN JA AUTOKATOKSIIN Muovilevyt sopivat terassin suojaksi ja autokatoksiin. Yksikerroksiset levyt suojaavat riittävästi sateelta ja pinnoille tiivistyvältä kosteudelta.

KASVIHUONEISIIN Kasvihuoneen pitää olla mahdollisimman valoisa. Muovilevyt ovat kevyempiä kuin pinnoitetut lasit ja kestävät paremmin iskuja.

VIHERHUONEISIIN Lämpövalokate sopii erinomaisesti viherhuoneeseen, sillä levyt eristävät lämpöä eikä niihin tiivisty kosteutta. Helmenvalkoisten levyjen sävy on miellyttävä.

Erilaisia muovivalokatteita

POIMULEVY Ohut poimulevy, joka kiinnitetään ruuveilla levyn läpi. PVC-poimulevyt ovat halvimpia valokatteita, mutta ne ovat hauraampia kuin polykarbonaattilevyt.

PONTATTAVA AALTOLEVY Paksu yksikerroksinen polykarbonaattilevy, jonka reunahuullokset toimivat lukon tavoin. Levyt ovat 20 senttiä leveitä, ja ne yhdistetään erikoiskiinnikkeillä.

LASIMAINEN YKSIKERROSLEVY Kolme milliä paksut, läpinäkyvät polykarbonaattilevyt näyttävät lasilta. Levyt ovat lujia ja kestävät suhteellisen pitkään. Levyt yhdistetään erikoiskiinnikkeillä.

OHUT LÄMPÖLEVY Noin 10 milliä paksuja polykarbonaattilevyjä, joissa on monta kerrosta. Levyt eristävät lämpöä ja estävät kosteuden tiivistymistä. Levyt kiinnitetään kumilistoihin ja lukitaan kiinni alumiinilistoilla.

PAKSU LÄMPÖLEVY Markkinoilla on myös noin 30 milliä paksuja polykarbonaattilevyjä, joiden monikerroksinen M-rakenne eristää tehokkaasti lämpöä. Levyt asennetaan kumikiinnikkeillä tai alumiinilistoilla.

PONTATTAVA LÄMPÖLEVY Joissakin monikerroslevyissä on lukkopontti molemmilla puolilla. 46 milliä paksu levy on luja ja kestää pitkään.

LASIMAINEN LÄMPÖLEVY Tämä lämpölevy näyttää lasilta, mutta on paljon kevympi. Levy on vahva ja kestää hyvin lumen painon. Levyt asennetaan alumiinilistojen avulla.

Levyjen koot

Valokatteiden mitat vaihtelevat valmistajan ja mallin mukaan. Useimmat levyt ovat joko 20 tai 60 senttiä leveitä, mutta jotkut levyt ovat reilusti yli metrin levyisiä. Levyjen pituus vaihtelee noin kahdesta seitsemään metriin.

Läpinäkyvyys

Jotkut PVC-levyt ovat kirkkaita, toiset sinertäviä. Kirkas levy päästää lävitseen noin 85 prosenttia auringonvalosta. Sinertävän levyn läpi pääsee noin 20 prosenttia vähemmän valoa.

Polykarbonaattilevyjä on kahta tyyppiä, kirkkaita ja helmenvalkoisia. Kirkkaat levyt päästävät lävitseen 55–75 prosenttia auringonvalosta. Lasimaisten levyjen läpi pääsee noin 90 prosenttia valosta. Helmenvalkoiset päästävät lävitseen noin 30–55 prosenttia valosta.

Näin käytät muovilevyjä

Muovivalokatteiden sahaaminen voi olla hankalaa, sillä muovi sulaa ja tarttuu kiinni terään, jos se kuumenee liikaa.

Sahaamiseen pitää käyttää oikeita työkaluja eli pistosahaa ja PVC-terää tai kulmahiomakonetta ja metallilaikkaa.

Poimulevyt kannattaa kiinnittää työpöytään lautojen ja puristinten avulla, jotta levyt eivät pompi terän mukana.

Näin käytät muovilevyä: Valokatteiden sahaaminen on tarkkaa puuhaa. Sahaamiseen pitää käyttää oikeaa työkalua: pistosahaa ja PVC-terää tai kulmahiomakonetta ja metallilaikkaa.

Kulmahiomakone sopii muovivalokatteen leikkaamiseen.

Polykarbonaattilevyjen asennustapa vaihtelee valmistajan mukaan. Useimmissa levyissä on jonkinlaiset pontit.

Halvimmat poimulevyt asennetaan samalla tavalla valmistajasta riippumatta. Levyjä limitetään parin poimun verran, ja levyt ruuvataan kiinni ruoteisiin porakärkiruuveilla.

Poimulevyjä limitetään yleensä kahden aallon verran.

Poimulevyjä limitetään yleensä kahden aallon verran.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kattopelti