Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Muovivalokatteet

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Valokate on erinomainen valinta katoksiin ja terasseille, sillä läpinäkyvistä levyistä pääsee sisälle paljon valoa. Pitääkö valokatteen olla ohut vai paksu, kirkas vai sävytetty, PVC:tä vai polykarbonaattia? Esittelemme erilaiset muovivalokatteet tässä jutussa.

Muovivalokatteet: Muovilevyt ovat keveitä ja helppoja asentaa. Markkinnoilla on iskunkestäviä, eristäviä ja viilentäviä malleja.

Muovilevyt ovat keveitä ja helppoja asentaa. Markkinnoilla on iskunkestäviä, eristäviä ja viilentäviä malleja.

MIHIN MUOVILEVYJÄ KÄYTETÄÄN?

Mihin muovilevyjä käytetään? Katoksiin ja autokatoksiin.

KATOKSIIN JA AUTOKATOKSIIN Muovilevyt sopivat terassin suojaksi ja autokatoksiin. Yksikerroksiset levyt suojaavat riittävästi sateelta ja pinnoille tiivistyvältä kosteudelta.

Mihin muovilevyjä käytetään? Kasvihuoneisiin.

KASVIHUONEISIIN Kasvihuoneen pitää olla mahdollisimman valoisa. Muovilevyt ovat kevyempiä kuin pinnoitetut lasit ja kestävät paremmin iskuja.

Mihin muovilevyjä käytetään? Viherhuoneisiin.

VIHERHUONEISIIN Lämpövalokate sopii erinomaisesti viherhuoneeseen, sillä levyt eristävät lämpöä eikä niihin tiivisty kosteutta. Helmenvalkoisten levyjen sävy on miellyttävä.

Miten valokatteita käytetään?

Muovivalokatteiden sahaaminen voi olla hankalaa, sillä muovi sulaa ja tarttuu kiinni terään, jos se kuumenee liikaa.

Sahaamiseen pitää käyttää oikeita työkaluja eli pistosahaa ja PVC-terää tai kulmahiomakonetta ja metallilaikkaa. Poimulevyt kannattaa kiinnittää työpöytään lautojen ja puristinten avulla, jotta levyt eivät pompi terän mukana.

Näin käytät muovilevyä: Valokatteiden sahaaminen on tarkkaa puuhaa. Sahaamiseen pitää käyttää oikeaa työkalua: pistosahaa ja PVC-terää tai kulmahiomakonetta ja metallilaikkaa.

Kulmahiomakone sopii muovivalokatteen leikkaamiseen.

Polykarbonaattilevyjen asennustapa vaihtelee valmistajan mukaan. Useimmissa levyissä on jonkinlaiset pontit.

Halvimmat poimulevyt asennetaan samalla tavalla valmistajasta riippumatta. Levyjä limitetään parin poimun verran, ja levyt ruuvataan kiinni ruoteisiin porakärkiruuveilla.

Poimulevyjä limitetään yleensä kahden aallon verran.

Poimulevyjä limitetään yleensä kahden aallon verran.

ERILAISIA MUOVIVALOKATTEITA

Erilaisia muovivalokatteita: Poimulevy

POIMULEVY Ohut poimulevy, joka kiinnitetään ruuveilla levyn läpi. PVC-poimulevyt ovat halvimpia valokatteita, mutta ne ovat hauraampia kuin polykarbonaattilevyt.

Erilaisia muovivalokatteita: Pontattava aaltolevy

PONTATTAVA AALTOLEVY Paksu yksikerroksinen polykarbonaattilevy, jonka reunahuullokset toimivat lukon tavoin. Levyt ovat 20 senttiä leveitä, ja ne yhdistetään erikoiskiinnikkeillä.

Erilaisia muovivalokatteita: Lasimainen yksikerroslevy

LASIMAINEN YKSIKERROSLEVY Kolme milliä paksut, läpinäkyvät polykarbonaattilevyt näyttävät lasilta. Levyt ovat lujia ja kestävät suhteellisen pitkään. Levyt yhdistetään erikoiskiinnikkeillä.

Erilaisia muovivalokatteita: Ohut lämpölevy

OHUT LÄMPÖLEVY Noin 10 milliä paksuja polykarbonaattilevyjä, joissa on monta kerrosta. Levyt eristävät lämpöä ja estävät kosteuden tiivistymistä. Levyt kiinnitetään kumilistoihin ja lukitaan kiinni alumiinilistoilla.

Erilaisia muovivalokatteita: Paksu lämpölevy

PAKSU LÄMPÖLEVY Markkinoilla on myös noin 30 milliä paksuja polykarbonaattilevyjä, joiden monikerroksinen M-rakenne eristää tehokkaasti lämpöä. Levyt asennetaan kumikiinnikkeillä tai alumiinilistoilla.

Erilaisia muovivalokatteita: Pontattava lämpölevy

PONTATTAVA LÄMPÖLEVY Joissakin monikerroslevyissä on lukkopontti molemmilla puolilla. 46 milliä paksu levy on luja ja kestää pitkään.

Erilaisia muovivalokatteita: Lasimainen lämpölevy

LASIMAINEN LÄMPÖLEVY Tämä lämpölevy näyttää lasilta, mutta on paljon kevympi. Levy on vahva ja kestää hyvin lumen painon. Levyt asennetaan alumiinilistojen avulla.

Levyjen koot

Valokatteiden mitat vaihtelevat valmistajan ja mallin mukaan. Useimmat levyt ovat joko 20 tai 60 senttiä leveitä, mutta jotkut levyt ovat reilusti yli metrin levyisiä. Levyjen pituus vaihtelee noin kahdesta seitsemään metriin.

Läpinäkyvyys

Jotkut PVC-levyt ovat kirkkaita, toiset sinertäviä. Kirkas levy päästää lävitseen noin 85 prosenttia auringonvalosta. Sinertävän levyn läpi pääsee noin 20 prosenttia vähemmän valoa.

Polykarbonaattilevyjä on kahta tyyppiä, kirkkaita ja helmenvalkoisia. Kirkkaat levyt päästävät lävitseen 55–75 prosenttia auringonvalosta. Lasimaisten levyjen läpi pääsee noin 90 prosenttia valosta. Helmenvalkoiset päästävät lävitseen noin 30–55 prosenttia valosta.

Tärkeää muovilevyistä!

Uv-suodatin suojaa levyjä auringon paahteelta ja on ratkaisevan tärkeä asia valokatteen käyttöiän kannalta. Joidenkin levyjen toisella puolella on ylimääräinen uv-suodatin. Hyvin suojatut levyt sopivat etenkin etelänpuoleisille katoille.

Halvat PVC-valokatteet ovat suosittuja, ja ne sopivat hyvin katoksiin ja autokatoksiin, joissa levyjen ulkonäöllä ei ole juuri väliä. Halvat muovilevyt eivät kuitenkaan kestä painetta ja iskuja, joten niihin tulee helposti reikiä esimerkiksi oksista ja jäästä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin