Kurssi: RAKENNA vaja

Tee Itsen isossa rakennuskurssissa on kaikki tiedot ja ohjeet, joita tarvitset vajan rakentamiseen. Opit perustekniikat, rakennusperiaatteet ja saat tietoa materiaaleista. Lisäksi saat 17 rakennusohjetta. Työn iloa!

1. Ennen kuin aloitat

Saat kaiken tämän rakennuskurssissa RAKENNA VAJA:

  • Ammattilaisten ja asiantuntijoiden neuvoja
  • Vinkkejä, joilla saat ammattimaisen lopputuloksen
  • 17 rakennusohjetta, joiden mukaan voit rakentaa
  • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet ja perusteelliset piirustukset
  • Paljon videoita, 3D-malleja ja materiaalilistoja
  • Lyhyesti sanottuna: opit rakentamaan vajan

Katsaus teemapaketin sisältöön

Jos suunnittelet vajan rakentamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä isossa teemapaketissa käydään läpi kaikki, mitä tarvitset ammattimaiseen lopputulokseen.

Teemapaketti alkaa alustavalla suunnitelulla. Ennen rakentamista pitää päättää muun muassa, miltä vaja näyttää ja mihin se rakennetaan. Suunnittelussa pitää tietää perusasioita rakentamisperiaatteista, jotta vajasta tulee hyvä.

Kun olet lukenut mielenkiintoiset kappaleet ja asiantuntijoiden neuvot, voit aloittaa rakentamisen. Saat 17 rakennusohjetta, jotka takaavat hyvän lopputuloksen.


Tarkista säännöt

Selvitä aluksi, saatko rakentaa tontillesi vajan. Se selviää kunnan rakennusvalvonnasta. Kaavasta käy ilmi myös se, mihin päin tonttia vajan saa rakentaa.


Kuinka iso vajan pitää olla?

Selvitä aluksi, kuinka iso vajan pitää olla tai kuinka iso se saa olla. Vajan koko riippuu yleensä siitä, mihin tarkoitukseen se tulee.

Jos sinulla on vaikeuksia hahmottaa vajan kokoa, voit asetella maahan lautoja vajan kohdalle. Se on helppo tapa kokeilla, kuinka iso vaja paikalle sopii.


Harkitse paikkaa

Harkitse, mihin haluat rakentaa vajan. Vajan paikka riippuu myös siitä, mihin sitä on tarkoitus käyttää. Pyörävaja kannattaa rakentaa talon ja tien lähelle, mutta pihavajan paras paikka on pihan perällä. Joskus vajan voi rakentaa talon päätyyn.

Mieti myös rakennuspaikan pohjaa, jotta vajasta tulee tukeva. Vajaa ei kannata rakentaa pehmeälle multamaalle vaan mieluummin hiekalle tai kiviterassille.


Mihin vajaa on tarkoitus käyttää?

Vajan ei tarvitse olla iso, jos siinä on tarkoitus säilyttää vain pihatyökaluja ja -kalusteita. Sama pätee pyörävajaan. Jos aiot tehdä vajasta verstaan ja säilyttää siellä akkutyökaluja ja maaleja, vaja pitää eristää. Eristetyssä vajassa voi säilyttää myös vaatteita.

Jos vajassa on tarkoitus säilyttää polttopuita, rakenteen pitää olla ilmava, jotta puut kuivuvat. Harkitse myös, haluatko säilyttää vajassa isoja tavaroita ja tarvitaanko vajaan esimerkiksi liukuovi.

LUE MYÖS: Näin rakennat pihavaraston edullisista materiaaleista


Pitääkö vajan kestää pakkasta?

Vaja pitää eristää, jos siellä on tarkoitus säilyttää maaleja ja akkutyökaluja. Vajan voi eristää myös jälkikäteen, mutta eristäminen on helpompaa rakennusvaiheessa.

Eristetty vaja pitää suojata jyrsijöiltä. Rautakaupoissa on erilaisia jyrsijöiden kiipeilyä estäviä verkkoja, levyjä ja muita tarvikkeita, jotka pitävät hiiret ja rotat ulkona.

LUE MYÖS: Näin rakennat eristetyn varaston


Valo ja sähköt

Mieti, kuinka paljon valoa vajassa tarvitaan vai tarvitaanko sitä lainkaan. Jos vajaa käytetään vain ruohonleikkurin ja pihatyökalujen säilyttämiseen, siihen ei ole pakko tehdä ikkunoita tai asentaa sähköjä. Jos haluat vajaan päivänvaloa, voit asentaa siihen pari ikkunaa tai lasioven. Voit myös tehdä osan katosta valokatelevyistä.

Jos haluat käyttää vajaa verstaana, tarvitset sähköä. Sähköjen asentaminen kuuluu ammattilaisille.


Miltä vajan pitää näyttää?

Vaja näyttää luonnolliselta ja sulautuu ympäristöön, kun se rakennetaan samalla tyylillä kuin pihapiirin muut rakennukset. Mieti, millainen ulkovuoraus ja katto sopii yhteen muiden rakennusten kanssa. Voit käyttää samanlaista laudoitustyyliä tai samanvärisiä lautoja kuin talossa. Vajan seinät tehdään tavallisista laudoista tai ulkovuoripaneeleista.

Myös katon muoto ja katemateriaalit vaikuttavat vajan ulkonäköön. Musta peltikatto tai harmaa huopakatto ei näytä yhtä räikeältä kuin punainen tiilikatto.


Ajattele vajan käyttöä alusta asti

Vajan sisustus pitää suunnitella sen mukaan, mihin sitä on tarkoitus käyttää. Ota huomioon myös korkeussuunta ja käytä se hyödyksi mahdollisimman hyvin. Eri korkeuksilla olevat hyllyt ovat käteviä, mutta voit myös ripustaa tavaraa kattoon.

Mieti myös sitä, millaisen lattian vajaan haluat. Eristämättömän vajan lattian voi laatoittaa, mutta halkokatoksen pohjan voi tehdä kuormalavoista. Eristettyyn vajaan tarvitaan puusta tai betonista tehty lattia.

Iso vaja kannattaa usein jakaa väliseinällä kahteen osaan. Toisessa päässä voi säilyttää esimerkiksi pyöriä ja toisessa pihatyökaluja.


Pitääkö vajaa huoltaa?

Kuinka paljon aikaa haluat käyttää vajan huoltamiseen? Jos vihaat maalaamista, vajan seiniä ei ehkä kannata tehdä puusta vaan komposiitista tai lämpöpuusta.

Rakenna vaja siten, että sen rakenteet kärsivät kosteudesta mahdollisimman vähän. Tee vajaan kunnon räystäät ja sahaa lautojen alapäät viistossa kulmassa, jotta vesi valuu nopeasti maahan.


Hinta, laatu ja käyttöikä

Materiaalit vaikuttavat siihen, kuinka pitkään vaja kestää. Halvat valokatelevyt kestävät noin viisi vuotta, mutta laadukkaat valokatteet voivat kestää jopa 20 vuotta. Harkitse, haluatko säästää rahaa nyt ja korjata särkyneitä paikkoja jo muutaman vuoden päästä.

Runkolankut kannattaa yleensä valita itse, jotta ne ovat mahdollisimman suoria ja rakentaminen sujuu mahdollisimman helposti.

2. Suoruus

Vajan perustusten ja rungon rakentamisessa kannattaa olla tarkkana. Rakentaminen sujuu hyvin ja vajasta tulee siistin näköinen, kun perustus ja runko ovat suorakulmaisia. Rungon pitää olla vaaka- ja pystysuora.


Mittaaminen

Päätä ja mittaa vajan paikka. Merkitse nurkkien kohdat pienillä kepeillä ja viritä niiden välille linjalangat. Niiden avulla on helppo varmistaa, että vajasta tulee suorakulmainen.


Suorat kulmat

Vajan pitää olla suorakulmainen. Voit tarkistaa kulmien suoruuden pythagoraan lausella eli kolmiolla, jonka sivujen pituudet ovat suhteessa 3-4-5.

3-4-5-sääntö perustuu siihen, että yksi kolmion sivuista 3 metriä, toinen 4 metriä ja kolmas 5 metriä. Silloin kolmio on suorakulmainen. Voit tehdä laudoista samaa suhdelukua noudattavan kolmion ja käyttää sitä apuna mittaamisessa.


Vaarasuora runko

Rungon pitää olla vaakasuora ja runkotolppien pystysuoria.


Vatupassi vai laser?

Voit käyttää rungon rakentamiseen vatupassia, mutta suoruus on helpompi tarkistaa laserilla.

Perinteinen vatupassi
Käytä vatupassia ahkerasti. Siitä on hyötyä esimerkiksi tolppakenkien valamisessa ja säätämisessä.

VINKKI!

Tarkista aluksi, että vatupassi näyttää oikein. Aseta se tasaiselle alustalle, tarkista, että kupla on keskellä ja käännä vatupassi toisin päin. Vatupassi on kunnossa, jos kupla on edelleen samassa paikassa.

Pyörivä laser
Aseta pyörivä laser rakennuspaikan keskelle ja käynnistä laser. Laser heijastaa punaisen, vaakasuoran viivan joka puolelle.

VINKKI!

Laserviivaa voi olla vaikea erottaa ulkona kirkkaassa päivänvalossa. Siinä tapauksessa voit odottaa pimeän tuloa.

3. Fundament og fastgørelse

3. Tukeva perustus

Vajalla pitää olla tukevat perustukset, jotta se ei kaadu myrskyssä tai vajoa maahan. Suosittelemme tekemään vajalle kunnon sokkelin tai tukevan pisteperustuksen. Pelkät maahan upotetut tolpat eivät kestä kovin pitkään.


Tolppakivet

Betonista valetut tolppakivet upotetaan maahan. Niissä on säädettävät tolppakengät, joiden koko ja muoto vaihtelevat. Tolppakivien maahan upottaminen on melko työlästä, sillä niille pitää kaivaa isot ja syvät kuopat.

3D-malli

Tolppakivet

Maahan upotetut tolppakivet muodostavat vajalle tukevan perustuksen.

Avaa 3D-malli


Valetut pisteperustukset

Pisteperustukset valetaan betonista paikan päällä. Kaiva kuoppa ja levitä kuoppaan betonia. Asenna kuoppaan muovi- tai pahviputki ja täytä se betonilla. Upota betoniin tolppakenkä, joka koko sopii vajan rakenteelle. Se on hyvin joustava ja halpa tapa saada sopivat perustukset. Rautakaupoissa on paljon erilaisia tolppakenkiä.

3D-malli

Valetaan putkeen

Tolppakengät valetaan kiinni 10 sentin putkiin.

Avaa 3D-malli


Ruuvipaalut

Ruuvipaalut ovat kuin isoja ruuveja, jotka väännetään maahan. Rautakaupoissa on erikokoisia ja erityyppisiä ruuvipaaluja. Niitä on helppo käyttää, niille ei tarvitse kaivaa kuoppia ja ne voi irrottaa ja käyttää uudestaan. Ne ovat kuitenkin kalliita betoniin verrattuna.

3D-malli

Jordskruer

Ruuvipaalut väännetään maahan. Ne kestävät yllättävän paljon painoa.

Avaa 3D-malli

4. Puurunko ja kattorakenteet

Runkolankkujen koko riippuu muun muassa vajan koosta ja siitä, onko se tarkoitus eristää. Pelkkään halkovajaan riittää neljän tuuman lankku.

Jokaisessa teemapaketin rakennusohjeessa on tarkat materiaalilistat. Toisin sanoen olemme laskeneet materiaalit puolestasi.


Käytä oikeaita lankkuja ja asenna ne oikein päin

Käsistämme kätevinä osaamme rakentaa autokatoksen, ulkorakennuksen, autotallin tai työkaluvajan. Mutta entä sitten, kun on aika pohtia kattorakenteita? Kuinka luja palkin tulee olla, jotta se pystyy kannattelemaan rakenteen painon? Lujuuden laskeminen ei olekaan niin helppoa, jos työkalupakista ei löydy esim. insinöörin papereita.

Nämä sivut lukemalla sinusta ei vielä tule rakennesuunnittelijaa eikä insinööriäkään, mutta saat hyvää tietoa, jotta pystyt keskustelemaan suunnittelijasi kanssa kattorakenteisiin käytettävästä puutavarasta sekä sen lujuusluokan, mittojen ja kuormankantokyvyn merki-tyksestä. Artikkelissa keskitytään vain yksinkertaisiin piharakennuksiin, ei vaativiin harjaristikoihin tai monimutkaisiin kattotuolirakenteisiin. Kattotuolirakenteista löytyy lisätietoja kattotuoleja valmistavien yritysten kotisivuilta.

Kattokannattimina käytetään yleisimmin rakennuspuutavaraa tai vaativammissa kohteissa kerto- tai liimapuusta valmistettuja palkkeja. Sahatavaran lujuus hyödynnetään parhaiten, jos sen leveys on jopa nelinkertainen sen paksuuteen verrattuna.


Lankun pitää olla oikein päin

Palkin tulee olla syrjällään. Tämä johtuu siitä, että palkin lujuus riippuu pitkälti sen oikeasta asennosta. Joskus tietysti voi joutua huijaamaan esimerkiksi tilanpuutteen vuoksi ja kääntämään palkin lappeelleen.

Palkin koko lujuus saadaan käyt-töön sen ollessa syrjällään. Jos syrjällään olevan kerto- tai liimapuupalkin mitat ovat esimerkiksi 50 x 100 mm, on palkin lujuus lähes nelinkertainen lappeellaan olevaan palkkiin verrattuna. Eli palkin on syytä olla syrjällään.

SYRJÄLLÄÄN
Palkki voi kannattaa kattoa koko lujuudellaan.

LAPPEELLAAN
Palkista katoaa suurin osa sen lujuudesta. Palkki ei kannattale, vaan taipuu.

Find de rigtige dimensioner

Suunnittelija laskee kattorakenteiden mittasuhteet ja palkkien koon monen eri tekijän perusteella. Esimerkiksi rakennuksen sijainti vaikuttaa katolle kerty-vän lumikuorman määrään, tai paremminkin lumikerroksen sisältämän veden määrään. Lapissa katon on kestettävä raskaampaa kuormitusta kuin EteläSuomessa. Myös katon haluttu kaltevuus vaikuttaa katon kantavien rakenteiden mitoitukseen. Piirroksista selviää mitä palkkien pituus, palkkijako ja jänneväli tarkoittavat ja kuinka palkkien jänneväli (palkin tukematon osa) mitataan.

Muista loput rakennuksesta
Rakennusta suunniteltaessa on huomioitava myös se, että pelkkä katon kestävyys ei riitä. Katon jäykistämiseen tarvi-taan lisäksi tuulisiteitä, vinotuentaa, levytystä yms. Myös liitokset on tehtävä aina kunnolla. Katon on kestettävä, mutta myös rakennuksen muiden mittojen tulee olla oikeassa suhteessa toisiinsa. Niitä emme tässä käsittele.

Jännevälistä aloitetaan
Rakennesuunnittelijan työtä ohjaa alusta alkaen jänneväli, joka huomioidaan aina todellisen kaltevuuden mukaan. Palkkijako on ’annettu’ tekijä, jonka mukaan muut mitat määräytyvät.

Ota huomioon kaltevuus
Taulukot on laadittu vaakatasossa oleville palkeille (tasakatto), joita Suomessa ei juuri suositella. Niitä voi kuitenkin käyttää apuna ottamalla kaltevuuden huomioon. Jänneväli lasketaan vaakatasoisena mittana 1:4 kaltevuuksiin saakka. Suuremmissa kaltevuuksissa on varminta ottaa lähtökohdaksi vino palkkimitta jännevälinä. Katon kantavuus on syytä antaa ammattitaitoisen suunnittelijan laskettavaksi.

Yksinkertainen esimerkki
Taulukot on tehty 4 x 4 metrin vajalle. Palkkijako on 600 mm. Katso taulukosta palkkijaon 600 kohdalta alaspäin, kunnes saavutat luvun 4000 mm (jänneväli). Vasemmalla olevista sarak-keista näet palkin mitat (tässä 1. taulukossa esim. mitat ovat 50 x 175 mm).

Kaltevuus alle 1:4
Loivan katon jänneväli on kahden tolpan välinen vaakasuorasti mitattu etäisyys, siis etäisyys A-B.

Kaltevuus yli 1:4
Kaltevamman kuin 1:4 katon jänneväli on kahden tolpan välisen kattolappeen etäisyys, siis etäisyys A-B.

Liimapuu kestää pitkillä etäisyyksillä

Suuriin, julkisiin rakennuksiin
Kerto- ja liimapuuta käytetään julkisten rakennusten, pien- ja kerrostalojen kantavissa rakenteissa. Liimapuu on lujempaa kuin vastaavan kokoinen yksittäinen puukappale. Kertopuu on paksun vanerin kaltainen kuusiviiluista valmistettu tuote. Kertopuupalkit voivat olla jopa 23 m pituisia.

Lujuus ja jäykkyys
Laskiessaan palkin kantavuutta suunnittelija laskee mitoituksen ensin lujuuden ja sen jälkeen jäykkyyden perusteella. Jäykkyys kuvaa kuormitetun palkin hyväksyttyä taipumaa. Useimmiten juuri jäykkyys ratkaisee mitoituksen, koska kantokyky saavutetaan ennen hyväksyttävää jäykkyyttä.

Rakennus, jossa on tolpat takana (esim. autokatos) ja puurunkoseinä edessä. L on tukien välinen jänneväli. S on palkkijako keskeltä keskelle mitattuna. Piirroksessa ei ole mahdollisia palkkien päällisiä ruoteita.

S = Palkkijako

L = Jänneväli

Kuvassa olevan rakennuksen takaosassa on autokatos ja etupuolella puurunko. J tarkoittaa jänneväliä ja P palkkijakoa. Ruoteet eivät näy kuvassa.


Eristämätön kevyt katos

Katemateriaali esimerkiksi pelti tai huopa.


Eristetty rakennus, jossa on raskas katto

Katemateriaali esimerkiksi tiiltä.


Eristämättömät piharakennukset

Koskee esimerkiksi huopa- ja peltikattoja.


Valitse oikea katemateriaali

Aluskatteen tyyppi riippuu siitä, mistä materiaalista katto tehdään. Tässä tavallisimpia aluskatteita ja katemateriaaleja:

Huopakatto asennetaan kattovanerin päälle. Vanerilevyt ovat joka puolelta pontattuja. Huopakaton voi tehdä pienistä paloista eli huopapaanuista tai isoista rullista. Huopapaanut muistuttavat hieman tiilikattoa tai perinteistä paanukattoa. Kaikkia kattohuopia voi leikata mattopuukolla.

Valokatelevyt ruuvataan kiinni ruoteisiin valmistajan ohjeiden mukaan erikoisruuveilla, joissa on tiivisteet. Valokatelevyjä voi sahata käsisahalla tai kulmahiomakoneella. Valokatteen päädyt voi tiivistää polystyreenitiivisteillä.

Peltikatto ruuvataan kiinni poikkiruoteisiin. Joissakin peltikatteissa on lukkopontit, ja ruuvit asennetaan piiloon. Kattopellit pitää leikata peltisaksilla, jotta maali ei pala pilalle. Jos niin käy, pelti ruostuu nopeasti. Kattopellit tilataan katon mittojen mukaan. Peltikaton alle asennetaan muovinen aluskate.

Varttikatelevyt kiinnitetään ruuveilla ruoteisiin. Levyjä voi leikata kulmahiomakoneella, ja niiden reunat voi tiivistää polystyreenitiivisteillä.

5. Ulkovuoraus

Tässä osiossa esitellään 5 yleistä ulkovuoraustyyliä, jotka ovat yleisiä piharakennuksissa: Lomalaudoitus, paneelit, rimat, vinovuorilaudat ja hirsipaneelit.


Lomalaudoitus

Lomalaudoitus on perinteinen ja suosittu ulkoverhoustyyli, jonka tekemiseen voi käyttää tavallisia lautoja. Tapa on yksinkertainen, mutta pinnasta tulee elävän näköinen.

Tee näin: Laudat kiinnitetään koolausrimoihin tai -lautoihin. Koolausrimat pitävät huolen siitä, että ilma kiertää lautojen takana. Se on tärkeää, jotta sisältä seinän läpi tuleva kosteus pääsee tuulettumaan ulkoilmaan, eikä rakenne kastu.

Tärkeää: Lomalaudoituksen tekemisen tärkein vaihe on toisen kerroksen lautojen tai rimojen asentaminen. Ensimmäisen kerroksen laudat asennetaan yhtä kauas toisistaan, ja toisen kerroksen lautoja limitetään niiden päälle vähintään 25 millin verran.

Toisen kerroksen laudat tai rimat tekisi mieli ruuvata kiinni ensimmäisen kerroksen lautoihin, mutta sitä EI SAA tehdä. Ruuvit tai naulat pitää asentaa suoraan koolausrimoihin. Jos ruuvit tai naulat yritetään asentaan alempien lautojen läpi, niiden reunat halkeavat helposti, eivätkä ruuvit tai naulat tartu kunnolla kiinni mihinkään.

Lautojen välinen rako kannattaa mitoittaa siten, että jako sopii kokonaisille laudoille.

Kiinnitys

Ensimmäisen ja toisen kerroksen laudat pitää asentaa oikein.

Ensimmäisen kerroksen ruuvit asennetaan laudan keskelle. Jos lauta on leveä, sen voi naulata tai ruuvata kiinni molempien reunojen läheltä.

Toisen kerroksenruuvit asennetaan vähintään 25 millin päähän laudan ­reunoista. Ruuvien kohdistamisessa pitää kiinnittää huomiota siihen,
etteivät ne mene alemman laudan läpi.


Paneelit

Ulkovuorauspaneeleissa on pontit molemmissa reunoissa. Pontit pitää painaa tiukasti pohjaan asti, sillä muuten laudoitus alkaa kääntyä vinoon.

Tee Näin: Vaakalaudoituksessa lautojen asentaminen aloitetaan seinän alaosasta. Laudat asennetaan urospontti ylöspäin. Se on asentamisen kannalta loogista ja estää veden valumisen saumojen läpi seinän sisään.

Vaakalaudoituksen ruuvit tai naulat ­pitää kohdistaa vähintään 25 millin ­päähän lautojen reunoista. Jos ruuvi tai naula asennetaan liian lähelle laudan yläreunaa, se voi halkaista pontin ja haitata seuraavan laudan asentamista. Pysty­laudoituksessa naulat tai ruuvit pitää asentaa vähintään 50 millin päähän lautojen päistä, jotta ne eivät halkea.

Ruuvien ja naulojen asentamiseen kannattaa kiinnittää huomiota, jotta laudoituksesta tulee siistin näköinen. Voit räpsäyttää koolausrimoihin suorat viivat värilangalla ja asentaa ruuvit tarkasti niiden kohdalle.

TÄRKEÄÄ: Jos paneelit ovat yli 140 milliä leveitä, ne kannattaa kiinnittää kahdella ruuvilla. Kohdista naulat ja ruuvit vähintään 25 millin päähän lautojen reunoista.

Laudat ruuvataan kiinni koolauslautoihin.

Kiinnitys

Ota huomioon lautojen leveys, kun ruuvaat tai naulaat niitä kiinni.

Ruuvien tai ­naulojen pitää olla vähintään 25 millin päässä lautojen ­reunoista.

Leveät laudat pitää kiinnittää kahdella ruuvilla.

Ruuvin pitää olla kaksi kertaa pitempi kuin lauta on paksu.


Rimat

Peiterimalaudoitus on läheistä sukua lomalaudoitukselle. Peite­rimat ovat kuitenkin kapeampia kuin ensimmäisen kerroksen ­laudat, ja alempien lautojen väliin jätetään pienemmät raot.

Tee Näin: Laudat ja rimat asennetaan yleensä pystyyn, sillä vaakasuunnassa vesi voi jäädä seisomaan rimojen päälle.

Ensimmäisen kerroksen laudat asennetaan melko lähelle toisiaan, jotta toisen kerroksen rimat ­yltävät tarpeeksi pitkälle lautojen päälle.

Alemmat laudat kiinnitetään yhdellä tai kahdella ruuvilla tai naulalla sen mukaan, kuinka leveitä laudat ovat. Toisen kerroksen rimat kiinnitetään vain yhdellä ruuvilla, sillä muuten rimat halkeavat. Ruuveille kannattaa porata valmiit reiät, jotta kapeat rimat eivät halkea kiinnitys­vaiheessa.

Tärkeää: Riman kiinnitysruuvi tai naula EI SAA osua alempaan lautaan. Jos ruuvi tai naula menee alla olevan laudan läpi, sen reuna lohkeaa helposti irti, kun puu laajenee ja supistuu. Se näyttää rumalta ja helpottaa veden valumista seinän sisään.

Laudat kannattaa maalata ennen rimojen asentamista.

Kiinnitys

Ruuvit pitää asentaa tarkasti etenkin rimoihin.

Ensimmäisen kerroksen laudat kiinnitetään ­yhdellä tai kahdella ruuvilla tai naulalla laudan leveydestä riippuen.

Toisen kerroksen rimat kiinnitetään yhdellä ruuvilla. Ruuvi ei saa osua alla olevaan lautaan. Ruuvin pitää olla vähintään kolme kertaa niin pitkä kuin rima on paksu, jotta se yltää koolausrimaan asti.

Rimoihin kannattaa ­porata valmiit ruuvin­reiät, jotta ne eivät halkea.


Vino­vuorilaudoitus

Vinovuorilaudoitus on vanha ulko­vuoraustapa, jossa ylempi lauta menee alemman laudan päälle. Laudoituksen voi tehdä valmiista vinovuorilaudoista tai tavallisista laudoista, jolloin sitä kutsutaan
limilaudoitukseksi.

Oikeista vinovuorilaudoista tehty ulkoseinä näyttää tyylikkäältä. Laudat ovat kuitenkin hieman kalliimpia kuin tavalliset ulkovuorauspaneelit. Niin sanottu limilaudoitus tulee halvemmaksi ja näyttää periaatteessa samalta.

Tee näin: Vinovuorilaudoissa on puolikas pontti tai huullos, joka sopii alemman laudan päälle. Vinovuorilaudat ovat ylhäältä ohuita ja alhaalta paksuja. Melkein saman näköisen laudoituksen voi tehdä tavallisista laudoista asentamalla ensimmäisen laudan vinoon välikapuloiden avulla.

Tärkeää: Ruuvit kannattaa asentaa lautoihin suorassa kulmassa eli hieman yläviistosta, jotta ruuvinkannat jäävät siististi laudan pinnan tasolle.

Laudat kiinnitetään yhdellä tai kahdella ruuvilla tai naulalla sen mukaan, kuinka leveitä laudat ovat. Jos laudat ovat kapeita, yksi ruuvi tai naula alareunaan riittää.

Naulain nopeuttaa asentamista.

Kiinnitys

Kapeat vinovuorilaudat voi kiinnittää ­pelkästään alareunasta.

Kapeat laudat kiinnitetään yhdellä ruuvilla jokaiseen koolausrimaan. ­Ruuvin pitää olla kaksi kertaa pitempi kuin lauta on paksu.

Asenna ruuvi vähintään 25 millin päähän laudan alareunasta. Ruuvi ja laudan alareuna painavat edellisen laudan yläreunan tiiviisti seinää vasten. Ruuvi ei saa mennä alemman laudan läpi.


Hirsi­paneelit

Kuperat hirsipaneelit luovat mökkitunnelmaa talon ulko­seiniin. Niitä voi käyttää yhtä hyvin asuinrakennusten kuin piharakennustenkin julkisivuihin.

Perinteiset hirsipaneelit ­asennetaan yleensä vaaka­suuntaan, mutta mikään ei estä asentamasta niitä pystyyn.

Ulkovuoraukseen käytetään yleensä kuusipaneeleita, mutta kuperia, säätä kestäviä paneeleja tehdään myös lehtikuusesta. Se tarkoittaa, että lautojen hinnat vaihtelevat huomattavasti.

Tee Näin: Laudoissa on puolikkaat ­pontit, eli ne asennetaan painamalla ylemmän laudan huullos kiinni alemman laudan urosponttiin. Rakenne on tiivis, eikä vesi pääse valumaan lautojen välistä seinään.

TÄRKEÄÄ: Vaakalaudoituksen tekeminen aloitetaan seinän alaosasta. Ruuvaa ensimmäinen lauta tarkasti suoraan ja jatka asentamista siitä ylöspäin.
Kapeat hirsipaneelit kiinnitetään ­yhdellä ruuvilla tai naulalla jokaiseen koolausrimaan. Ruuvi kohdistetaan vähintään 25 millin päähän laudan alareunasta.

Tässä laudat on asennettu valmiiksi runko- ­elementteihin.

Kiinnitys

Ole huolellinen, ­jotta ruuvit eivät riko alla olevan laudan ponttia.

Jokaiseen lautaan ­asennetaan yksi ruuvi. ­Ruuvin pitää olla kaksi kertaa pitempi kuin lauta on paksu.

Ruuvi pitää kohdistaa 25–30 millin päähän ­laudan alareunasta. Siten ylempi lauta painaa alemman laudan yläreunan tiiviisti runkoa vasten.
ÄLÄ asenna ruuvia ­alemman laudan läpi.

6. Ovet ja lattiat

Vajan oven ja lattian voi tehdä monella tavalla eri materiaaleista. Isot pariovet ja liukuovi ovat tavallisimmat vaihtoehdot.

Tässä kappaleessa näytetään, miten teet tukevan liukuoven ja laattapohjan, joka kestää vajan painon.


Liukuoven asentaminen

Liukuovi on kätevä, sillä sen avaaminen ja sulkeminen säästää tilaa. Itse ovi on rakennettu verstaassa 50 x 100 mm:n lankkukehikosta, joka on verhoiltu 12 mm:n uravanerilla. Tämä ovi asennetaan nyt tukevan liukumekanismin päälle.


Yksinkertainen laattapohja

Voit tehdä vajan pohjan pihalaatoista samalla periaatteella kuin laattaterassin. Voit katsoa perusohjeet tästä.

Pohjan rakenne
Pohjan rakenne on melko yksinkertainen. Pinnalla ovat laatat, niiden alla 2-3 sentin kerros asennushiekkaa ja sen alla 10-15 sentin kerros mursketta.

Poista multa
Kaiva laatoituksen kohdalle 17-23 senttiä syvä kuoppa. Jos pehmeää pintamaata on enemmän, poista se kokonaan. Tiivistä perusmaa juntalla ja levitä päälle mursketta.

Tiivistä murske
Käytä 90-100 kilon tärylevyä eli lätkää. Jätä murskeen päälle tilaa 3-4 sentin asennushiekkakerrokselle.

Tasoita asennushiekka
Levitä murskeen päälle noin kolmen sentin kerros asennushiekkaa ja tiivistä se. Tasoita pinta lopuksi ohjareiden ja suoran laudan avulla.

Asenna laatat
Kun pohja on valmis, voit asentaa laatat.

Reunatuet
Varmista lopuksi, etteivät laatat luisu sivuille ajan kuluessa. Voit tehdä sen valamalla betonista reunatuet kiveyksen viereen.

7. Ota oppia ammattilaisilta

Kuvat ja tekstit ovat auttavat ymmärtämään rakentamisen perusteita, mutta muutama hyvä video näyttää, miten työt tehdään käytännössä. Kokosimme yhteen asiaan liittyviä videoita, joita voit tutkia tarkemmin.


Suorakulma isoihin projekteihin

Voit tehdä sen helposti kolmesta laudasta


Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja


Ruuvipaalujen asentaminen

Käytä vatupassia tiheästi, jotta ruuvi menee suoraan


Lankut ruuvipaalujen väliin

Kiilat tukevat lankun suoraan


Putkeen valetut tolppakengät

Siten saat tolppakengät vaakasuoraan ja samaan linjaan keskenään


Suorat ruuvirivit ulkovuoraukseen

Porausohjaimella työ sujuu nopeasti ja riveistä tulee suorat


Huopapaanujen asentaminen

Huopakatto on helppo tehdä pienistä paloista


Kaksikerroksinen kattohuopa

Kaksi liimapohjaista huopakerrosta tekevät katosta tiiviin


Räystäspellin asentaminen

Räystäspelti johtaa veden pois ja suojaa seinää.


Huopakaton reunapellit

Asenna huopakatto oikein kolmiorimojen avulla.


Otsalautojen asentaminen

Näin teet tiiviin sauman - katon kaltevuudesta riippumatta

8. Työkalut

Vajan rakentamiseen tarvitaan paljon erilaisia työkalula. Tärkeimpiä ovat laser ja sirkkeli. Kerromme tässä, miten käytät vajanrakennustyökaluja.


RUUVINVÄÄNNIN

Näin käytät ruuvinväännintä. Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.


ISKURUUVINVÄÄNNIN

Näin käytät iskuruuvinväännintä. Iskuruuvinväännin on tavallista ruuvinväännintä vahvempi ja monipuolisempi työkalu. Tällä videolla näytetään, miten käytät konetta isojen ja syvien reikien poraamiseen sekä pitkien ruuvien vääntämiseen. Siihen tarvitaan vain oikeat tarvikkeet ja asetukset.


KÄSISIRKKELI

Näin käytät käsisirkkeliä. Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.


KATKAISU- JA JIIRISIRKKELI

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä. Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.


VIIMEISTELYNAULAIN

Näin käytät viimeistelynaulainta. Videolla esitellään viimeistelynaulaimen toiminnot ja säätömahdollisuudet. Naulaimesta on paljon apua monissa eri töissä kuten listojen tai räystäspohjalautojen asentamisessa. Naulaimen ansiosta toinen käsi jää vapaaksi listojen ja lautojen kannatteluun.


PYÖRIVÄ LASER

Näin käytät pyörivää laseria. Tällä videolla näytetään, miten käytät ja säädät pyörivää laseria. Laite heijastaa ympärilleen yhtenäisen viivan ja tarkan pisteen yhteen suuntaan. Kun olet opetellut käyttämään pyörivää laseria, voit merkitä helposti tarkat korkomerkit pitkille etäisyyksille. Siitä on hyötyä esimerkiksi lattian ja terassin tekemisessä.

9. Rakennusohjeet

Rakennusohjeissa näytetään, miten vaja tehdään vaihe vaiheelta. Saat perusteelliset rakennuspiirustukset, 3D-kuvat, paljon asiaan liittyviä videoita, vinkkejä ja niksejä ja materiaalilistat. Rakennusohjeet ovat hyvän lopputuloksen tae!

Rakennusohjeet vaja

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pihavarasto