Tyylikäs luksusvaja

Vajan pitää olla käytännöllinen, mutta se saisi myös näyttää hyvältä. Näytämme, miten voit rakentaa suhteellisen nopeasti tilavan ja perinteisen vajan, joka on vuorattu pitkään kestävillä Superwoodlaudoilla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
7.000 euroa

Johdanto

Useimmat tee se itse -rakentajat osaavat koota vajan valmiista rakennussarjan osista. Se on helppoa mutta ei näytä kovin mielenkiintoiselta.

Tämä vaja suunniteltiin alusta asti pienintä yksityiskohtaa myöten. Runko koostuu kolmesta seinäelementistä ja etuseinästä, jotka on tehty 45x95 millin lankuista. Mustaksi maalattu räystäs suojaa etuseinää sateelta, ja takana olevan pitkän räystään alla on tilaa peräkärrylle ja kompostille.

Vajan seinät on eristetty, joten ne ovat ulkoverhouslautojen kanssa melko paksut.

Katosta ja seinistä on saatu kevyemmän näköiset tekemällä sivuille valeseinät ja kaventamalla eturäystästä. Lisäksi vaja on maalattu kahdella eri värillä, jotta etuseinä näyttää mustalta kehykseltä.

Vajan ulkoverhous on tehty ympäristöystävällisistä Superwood-laudoista. Puut on kyllästetty ennen sahaamista sydäntä myöten, mutta laudat näyttävät käsittelemättömiltä kuusilaudoilta. Superwood on kallista, eikä sitä myydä tavallisissa puutavaraliikkeissä. Voit tehdä samanlaisen ulkoverhouksen tavallisista laudoista.

Perustus ja lattia

Vajan lattia on oikeastaan laattaterassi, joka on vähän maan pinnan yläpuolella. Laatoituksen reunoilla olevat reunakivet on upotettu betoniin, ja ne toimivat vajan perustuksena. Rakentaminen aloitetaan kaivamalla terassin reunoille kouru reunakiviä varten. Ne upotetaan betoniin siten, että betoni nousee jonkin verran kivien reunoille. Levitä pohjalle 15 sentin kerros mursketta, tiivistä se, ja levitä päälle 3-4 sentin kerros asennushiekkaa. Asenna laatat reunakivien sisäpuolelle ja taakse, jos teet samanlaisen kiveyksen kuin tässä jutussa.

Toinen vaihtoehto on tehdä vajaan eristetty betonilattia ja valaa sille sokkeli, mutta se on oma urakkansa.

LUE LISÄÄ: Valaa vajan ja autotallin perustukset

Ohjeet

01
Seinien kokoaminen 3 Vaihe

Seinäelementit tehdään 45x95 millin lankusta.

Aloita kokoamalla seinäelementit maassa ja nosta ne pystyyn. Ne ovat yhtä korkeita, ja ne jäykistetään metallivanteella. Etuseinä on muita korkeampi, ja se rakennetaan paikalleen.

1

Poraa reiät alalankkuihin (A, C ja E). Tee reiät 12 millin terällä, neljä reikää sivuseiniin sekä kuusi taakse ja eteen.

2

Aseta alalankut perustuksen päälle ja poraa siihen reiät poravasaralla alalankkujen reikien läpi.

3

Kiinnitä huopakaistale alalankkujen alle hakaspistoolilla. Huopa suojaa lankkuja alhaalta päin nousevalta kosteudelta.

02
Pystytä seinät 8 Vaihe

1

Rakenna sivuseinä. Käytä kulmarautoja ja asenna runkotolpat (F) alalankun (E) päälle 60 sentin jaolla. Se vastaa villalevyjen leveyttä.

2

Asenna metallivanteet seinien nurkasta nurkkaan. Kiinnitä vanne ruuvilla toisesta päästä, vedä se kireälle ja kiinnitä toinen pää.

3

Pyydä työkaveria kiristämään vanne pihdeillä ja ruuvaa se kiinni. Vanteen pitää olla kireällä, jotta se vakauttaa seinän kunnolla.

4

Poraa reiät betonireunakiviin kiilaankkureita varten. Käytä poravasaraa ja laadukasta kiviterää.

5

Imuroi reiät puhtaiksi ja asenna ankkurit. Ne laajenevat myöhemmin, kun mutterit ruuvataan kiinni kierteisiin.

6

Nosta sivuseinä pystyyn tukikapuloiden varaan ja kohdista reiät ankkurien kohdalle. Poista kapulat, kun reiät ovat kohdillaan, laske seinä alas ja ruuvaa se kiinni. Yhdistä seinät toisiinsa nurkista.

7

Kiristä mutterit kiintoavaimella ja muista asentaa aluslevy puun ja mutterin väliin.

8

Kokoa ja pystytä takaseinä ja viimeinen seinä samalla tavalla. Sen jälkeen pitää rakentaa enää etuseinä. Muista jäykistää sivuseinät vanteilla, kun ne ovat pystyssä.

03
Etuseinä 2 Vaihe

Etuseinästä tehdään muita seiniä korkeampi, jotta vesi valuu alas katolta. Etuseinä ruuvataan kiinni sivuseiniin.

Etuseinän päälle asennetaan kattopalkit, joiden päät kavennetaan etupuolelta kevyemmän näköisiksi. Tämän vajan katto on vain 5 astetta kalteva, mutta katosta kannattaa tehdä jyrkempi, jos sille ei ole estettä.

1

Asenna alalankku (A) etuseinän kohdalle ja kiinnitä se kiila-ankkureilla samalla tavalla kuin sivuseinissä. Muista levittää lankkujen alle huopakaistaleet, jotta kosteus ei nouse lankkuun.

2

Pystytä runkotolpat (B) sivuseinien sisään. Asenna ylälankku (A) paikalleen ja lisää lankut (B1) yläreunan ja ulkoreunan väliin. Katso piirros.

04
Ruuvaa palkit kiinni 3 Vaihe

1

Palkkien (G) molempiin päihin on tehty lovet, jotta räystäistä tulee kevyemmän näköiset. Etupuolelle on sahattu 40 senttiä pitkä ja kymmenen senttiä syvä lovi.

2

Asenna kattopalkit 60 sentin välein. Kiinnitä ne kulmaraudoilla molemmilta puolilta. Käytä apuna linjalankaa palkkien kohdistamisessa.

3

Asenna viimeiset palkit ja kiinnitä ne. Etuseinän runkotolpat on asennettu siten, että niiden välissä on tilaa ovelle ja ikkunalle.

05
Ulkoverhous 5 Vaihe

Tämän vajan ulkoverhous tehdään Superwood-laudoista. Ne on kyllästetty erikoismenetelmällä, jossa kyllästysaine imeytetään puuhun ytimeen asti kovassa paineessa ja lämmössä. Puu näyttää käsittelyn jälkeen tavalliselta, käsittelemättömältä puulta. Vajan taka- ja sivuseinät jätetään alkuperäisen värisiksi, mutta etuseinä käsitellään seetriöljyllä.

Superwood-laudat käsitellään ilman raskasmetalleja ja orgaanisia liuottimia, mikä on hyväksi luonnolle.

1

Asenna rungon päälle tuulipahvi (V). Siihen kannattaa käyttää hakaspistoolia, mutta myös nitoja kelpaa. Aloita alhaalta ja asenna pahvit vaakasuoraan 20 sentin limityksellä.

2

Ruuvaa 25 millin koolauslaudat pahvin päälle, jotta runkoon tulee tuuletusrako. Etuseinän koolauslaudat asennetaan pystysuuntaan, sillä laudat tulevat vaakasuoraan.

3

Sahaa sivuseinien lautojen alapäät vinoiksi, ennen kuin asennat ne, jotta vesi valuu helposti maahan.

4

Asenna sivuseinien laudat (U). Lyö laudat ponttiin välikapulan avulla, jotta pontit eivät mene rikki. Naulaa tai ruuvaa laudat kiinni. Jatka lautojen asentamista koolauslautojen (J) päihin asti.

5

Valeseinän etupuoli on vain 10 senttiä leveä. Lopuksi etuseinän peitoksi asennetaan 32x100 millin laudat. Otsalaudat tehdään samasta laudasta. Ne asennetaan siten, että ne yltävät 5 senttiä palkkien yläpuolelle.

06
Asenna katelevyt ja huopa 4 Vaihe

Vajan katolle asennetaan kaksi kerrosta huopaa. Alempi huopa lämmitetään kaasuliekillä ja hitsataan kiinni kattolevyihin. Erikoishuopa tarttuu kiinni vain sieltä täältä, joten se ei kupruile kuumalla säällä.

Toiseen kerrokseen kannattaa käyttää itseliimautuvaa huopaa, joka levitetään katolle ja naulataan kiinni yläreunasta. Huopa tarttuu kiinni seuraavaan kaistaleeseen, kun suojapaperi irrotetaan.

1

Asenna kattolevyt palkkeihin 45x70 millin ruuveilla. 22 milliä paksuissa vanerilevyissä on pontit joka puolella.

2

Asenna katolle kaksi kerrosta huopaa. Alushuovassa on liimaa ohuina kaistaleina, joten huopa ei kupruile kuumalla säällä. Toisessa kerroksessa on leveä liimakaistale, joka tarttuu kiinni seuraavaan huopaan.

3

Asenna reunapelti, jotta vesi ei valu katolta otsalautoihin ja rakenteisiin. Muista käyttää alumiininauloja, jotta pelti ei ruostu.

4

Nyt on aika asentaa ikkuna ja ovi ja asentaa etupuolelle ulkoverhouslaudat. Runko eristetään 100 milliä paksuilla kivivillalevyillä ja peitetään 6 milliä paksuilla vanereilla.

Materiaalit

45x95 mm lankkua:

 • 2 ylä- ja alalankkua eteen (A) á 480 cm
 • 8 runkotolppaa eteen (B) á 240 cm

5 tukilankkua:

 • 2 kpl (B1) á 30 cm,
 • 2 kpl (B2) á 30 cm oven ja ikkunan päälle
 • 1 kpl (B3) 90 cm ikkunan alle
 • 2 kpl (B4) a´ 110 cm, ikkunan ja oven päälle
 • 1 kpl (B5), 100 cm, oven päälle
 • 4 kpl ylä- ja alalankkua sivuille (C) á 300 cm
 • 10 kpl runkotolppaa sivuille (D) á 210 cm
 • 2 ylä- ja alalankkua taakse (E) á 480 cm
 • 9 runkotolppaa taakse (F) á 210 cm

48x148 mm lankkua:

 • 9 kattopalkkia (G) á 480 cm

25x100 mm lautaa:

 • 8 koolauslautaa eteen (H) á 240 cm
 • 6 koolauslautaa sivuille (J) á 360 cm
 • 3 koolauslautaa taakse (K) á 480 cm

32x100 mm lautaa:

 • 2 peitelautaa eteen (L) á 240 cm
 • 3 otsalautaa (M), yhteensä 15 metriä

Katto:

 • 9 kpl 22 mm kattovaneria á 122x244 cm
 • 3 rullaa alushuopaa á 10 m
 • 3 rullaa pintahuopaa á 10 m
 • 21 m kolmiorimaa
 • 540 cm alumiinireunapeltiä
 • Alumiininauloja pellin kiinnittämiseen
 • 3 alumiiniräystäspeltiä, 15 m
 • 21x119 mm Superwood-lautoja 404 m ulkoverhoukseen (U)

Lisäksi:

 • 40 m² tuulipahvia (V)
 • 40 m² eristettä, 100 mm
 • 40 m² vaneria, 5 mm
 • Valeseinän koolauskapuloita
 • 20 kpl 8 mm kiila-ankkureita tarvikkeineen
 • 38 m sidosvannetta
 • 168 kulmarautaa rungoille ja kattopalkeille
 • Naulauslevyruuveja kulmaraudoille
 • 21 m huopakaistaletta perustuksen päälle

Erikoistyökalut

 • Poravasara ja 8 millin kiviterä
 • Kaasupoltin kattohuovalle

Vie aikaa

Noin viikon kahdelta ihmiseltä.

Hinta

Noin 7000 euroa ilman perustusta.

Vaikeusaste

Tämän vajan rakentaminen ei ole vaikeaa harjaantuneelle tee se itse -rakentajalle, mutta sen tekeminen on paljon helpompaa kahdestaan kuin yksin.

Piirustus

Vajan rakenne

Tämä vaja on kooltaan noin 16 neliötä, ja sen runko tehdään neljästä elementistä, jotka yhdistetään toisiinsa kulmaraudoilla. Elementit on tehty 45x95 millin lankuista. Yksinkertaisen rakenteen mittoja on helppo säätää tarpeen mukaan. Etuseinä on muita korkeampi, ja katto kallistuu taaksepäin noin 5 astetta. Voit tehdä katosta myös jyrkemmän.

Vajan rakenne

Lattian rakenne

Laattalattian ja ulkopuolisten terassien pohjat ovat samanlaiset sillä erolla, että ne ovat kymmenen senttiä eri tasoilla.

Lattian rakenne

Etuseinän nurkkaliitokset

Pystytä reunimmaiset runkotolpat (B), jotka ovat pitempiä kuin sivuseinät (D), ja kiinnitä ne. Nosta tolppien päälle ylälankut (A) ja varmista, että ne yltävät sivuseinien ulkopuolelle. Tue päät runkotolpilla (B1).

Etuseinän nurkkaliitokset

”Valeseinän” periaate

Palkkien päät on kavennettu, jotta eturäystäs näyttää kevyemmältä. Lisäksi etupuolelle tehdään valeseinä, joka on puolet oikean seinän paksuudesta. Se tekee etuseinästä kevyemmän näköisen, ja tummempi väri korostaa vaikutelmaa. Sivuseinät ulottuvat vajan etupuolelle koolauslautoja pitkin, ja taakse on asennettu laudanpätkiä ennen sisäverhouksen asentamista. Etuseinän päälle on asennettu lopuksi 32x100 millin peitelaudat.

”Valeseinän” periaate

Video

Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

Video

Näin käytät poravasaraa

Videolla kerrotaan kaikki poravasarasta. Poravasaralla ja oikeilla työkaluilla on helppo porata reikiä tiiliseiniin ja betoniin tai purkaa esimerkiksi laattoja.

Video

Johda vesi maahan laudan päästä

Video

Kaksikerroksinen kattohuopa

Kaksi liimapohjaista huopakerrosta tekevät katosta tiiviin

Video

Leikkaa huopaa helposti

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pihavarasto