Nämä asiat pitää tietää ennen piharakennusten rakentamista

Piharakennusten rakentamista koskevat monenlaiset säännöt, ja niiden suunnittelussa pitää tehdä erilaisia valintoja. Aloita lukemalla tämä juttu!

Jos suunnittelet vajan, pyöräkatoksen, halkokatoksen, autokatoksen, kasvihuoneen tai autotallin rakentamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Löydät meiltä perusteellisia rakennusohjeita sekä listan asioista, jotka pitää ottaa huomioon.


Klikkaa otsikoita päästäksesi suoraan oikeaan osioon.

Tarkista säännöt

Ota aluksi selvää, saako tontillesi rakentaa mitään. Asemakaavassa sanotaan, kuinka paljon tontille saa rakentaa ja millaisia rakennusten pitää olla.

Jos tontille saa rakentaa, tarvitset rakennusluvan.

Piharakennusta ei saa yleensä rakentaa alle kahden metrin päähän tontin rajasta.


Kuinka iso rakennus saa olla?

Ota aluksi selvää, kuinka iso rakennus saa olla ja kuinka iso sen pitäisi olla. Se riippuu yleensä siitä, mihin rakennusta käytetään.

Jos et osaa hahmottaa, kuinka ison piharakennuksen tarvitset, voit levittää maahan esimerkiksi lautoja rakennuksen paikalle.


Harkitse paikkaa

Mieti, mihin uusi rakennus tulee. Paikka riippuu luonnollisesti siitä, mihin rakennusta on tarkoitus käyttää. Esimerkiksi pyörävaja kannattaa rakentaa talon viereen pihatien ja tien lähelle. Jos vaja on tarkoitettu pihatyökaluille ja -kalusteille, se kannattaa tehdä takapihalle tai talon päätyyn. Silloin vajassa on jo yksi valmis seinä.

Mieti myös rakennuksen pohjaa. Pehmeä ja multainen maa on yleensä huono vaihtoehto, sillä vajan pohjan pitää olla tukeva. Voit käyttää pohjana esimerkiksi pihalaattoja.

LUE MYÖS: Opi valaamaan helppo perustus


Mihin rakennusta käytetään?

Vajan ei tarvitse olla kovin iso, jos käytät sitä vain pihakalusteiden ja työkalujen säilyttämiseen. Sama koskee pyörävajaa. Jos haluat käyttää piharakennusta verstaana tai säilyttää siellä sähkötyökaluja ja maalia, vaja pitää eristää ja siihen pitää asentaa lämmitysjärjestelmä. Lämpimässä vajassa voi säilyttää myös vaatteita.

Jos haluat rakentaa halkokatoksen, rakenteen pitää olla ilmava, jotta puut kuivuvat. Mieti myös, haluatko siirrellä sisään ja ulos isoja tavaroita ja tarvitsetko liuku-oven tai pariovet.


Pitääkö rakennuksen olla eristetty?

Vaja pitää eristää, jos haluat säilyttää siinä sähkötyökaluja tai maaleja. Eristämistä kannattaa miettiä alusta asti, jotta rakenteista tulee tarpeeksi paksut. Jälkikäteen eristäminen ei ole yhtä hyvä ratkaisu.

Piharakennus kannattaa suojata hiiriltä ja rotilta. Rakennuksen alareunaan voi asentaa metalliverkon, joka estää jyrsijöitä pääsemästä sisälle. Voit käyttää myös kuitusementtilevyjä.

KATSO RAKENNUSOHJEET: Rakenna eristetty varasto


Valot ja sähkö

Harkitse, kuinka paljon valoja tarvitset. Jos käytät vajaa vain pihatyökalujen ja ruohonleikkurin säilyttämiseen, et tarvitse ikkunoita tai sähköä. Jos haluat saada vajaan luonnonvaloa, voit asentaa siihen ikkunan tai lasioven. Myös valokatteen läpi tulee paljon valoa.

Voit hankkia vajaan sähköt, jos aiot käyttää sitä verstaana tai haluat kunnon valot. Siihen tarvitaan sähköasentajaa.


Miltä sen pitää näyttää?

Piharakennus näyttää tasapainoiselta, jos se sopii muiden rakennusten tyyliin. Voit tehdä esimerkiksi vajan seinät samasta materiaalista ja samalla tyylillä kuin talon seinät. Jos talossa on mustaksi rapatut seinät, pihavajan seinät kannattaa tehdä mustasta puusta.

Lue lisää täältä: Ulkoverhouslaudat - katso vaihtoehdot täältä!

Vajan ulkonäkö ja rakennusmateriaalit voivat vaikuttaa rakenteeseen ja esimerkiksi katon kallistuskulmaan. Katto vaikuttaa muutenkin suuresti vajan ulkonäköön. Musta peltikatto tai harmaa huopakatto sulautuvat paremmin ympäristöön kuin sinertävä valokate tai punainen tiilikatto.


Ajattele sisustusta alusta asti

Vajan sisustus riippuu siitä, mihin sitä käytetään. Ajattele myös, miten voit käyttää tilaa hyödyksi korkeussuunnassa. Eri korkeuksille asennetut hyllyt voivat olla käteviä, mutta mieti myös, voitko ripustaa tavaroita seinille ja kattoon.

Mieti myös, millaisen pohjan haluat. Eristämättömän vajan lattia on usein tehty laatoista. Pyörävajan pohjalle voi levittää myös soraa, ja halkokatoksen pohjan voi tehdä kuormalavoista. Lämpimän vajan lattia pitää eristää joko betonilaatan alle asennettavilla styrokseilla tai rossipohjaan asennettavilla eristelevyillä.

Isoon vajaan kannattaa tehdä väliseinä, jotta esimerkiksi pyörät ja pihatyökalut pysyvät järjestyksessä.

Lue lisää täältä: Sisustus


Vajan huoltaminen

Kuinka paljon aikaa haluat käyttää uuden vajan kunnossapitoon? Jos inhoat maalaamista, voit tehdä seinät kuitusementistä puun sijaan.

Mieti myös rakenteellisesta suojaamista, jotta puu kestää mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi pystylautojen alapäät kannattaa sahata poikki viistossa kulmassa, jotta vesi valuu nopeasti maahan niiden päistä.

LUE LISÄÄ: Julkisivun huoltaminen


Hinta, laatu ja käyttöikä

Materiaalit vaikuttavat vajan käyttöikään. Halvoista valokatelevyistä tehty katto kestää vain muutaman vuoden. Kalliimmat valokatteet ovat laadukkaampia, ja ne voivat kestää jopa 15 vuotta. Harkitse, haluatko säästää rahaa vai käyttää materiaaleja, jotka kestävät pitempään.

LUE MYÖS: Näin rakennat pihavaraston edullisista materiaaleista

Runkopuut kannattaa yleensä valita itse. Osta mahdollisimman suoria lankkuja lautoja, sillä niitä on helpointa käyttää.

Piharakennusten: Hinta, laatu ja käyttöikä

Osta puutavara vasta, kun olet valmis rakentamaan. Muuten laudat ja lankut voivat vääntyä kieroon.

    Lisää samasta aiheesta Rakennukset