Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nämä asiat pitää tietää ennen piharakennusten rakentamista

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Piharakennusten rakentamista koskevat monenlaiset säännöt, ja niiden suunnittelussa pitää tehdä erilaisia valintoja. Aloita lukemalla tämä juttu!

Ennen kuin rakennat piharakennuksen

Jos suunnittelet vajan, pyöräkatoksen, halkokatoksen, autokatoksen, kasvihuoneen tai autotallin rakentamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Löydät meiltä perusteellisia rakennusohjeita sekä listan asioista, jotka pitää ottaa huomioon.


Tarkista säännöt

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Ota aluksi selvää, saako tontillesi rakentaa mitään. Asemakaavassa sanotaan, kuinka paljon tontille saa rakentaa ja millaisia rakennusten pitää olla.

Jos tontille saa rakentaa, tarvitset rakennusluvan.

Piharakennusta ei saa yleensä rakentaa alle kahden metrin päähän tontin rajasta.


Kuinka iso rakennus saa olla?

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Ota aluksi selvää, kuinka iso rakennus saa olla ja kuinka iso sen pitäisi olla. Se riippuu yleensä siitä, mihin rakennusta käytetään.

Jos et osaa hahmottaa, kuinka ison piharakennuksen tarvitset, voit levittää maahan esimerkiksi lautoja rakennuksen paikalle.


Harkitse paikkaa

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Mieti, mihin uusi rakennus tulee. Paikka riippuu luonnollisesti siitä, mihin rakennusta on tarkoitus käyttää. Esimerkiksi pyörävaja kannattaa rakentaa talon viereen pihatien ja tien lähelle. Jos vaja on tarkoitettu pihatyökaluille ja -kalusteille, se kannattaa tehdä takapihalle tai talon päätyyn. Silloin vajassa on jo yksi valmis seinä.

Mieti myös rakennuksen pohjaa. Pehmeä ja multainen maa on yleensä huono vaihtoehto, sillä vajan pohjan pitää olla tukeva. Voit käyttää pohjana esimerkiksi pihalaattoja.

LUE MYÖS: Opi valaamaan helppo perustus


Mihin rakennusta käytetään?

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Vajan ei tarvitse olla kovin iso, jos käytät sitä vain pihakalusteiden ja työkalujen säilyttämiseen. Sama koskee pyörävajaa. Jos haluat käyttää piharakennusta verstaana tai säilyttää siellä sähkötyökaluja ja maalia, vaja pitää eristää ja siihen pitää asentaa lämmitysjärjestelmä. Lämpimässä vajassa voi säilyttää myös vaatteita.

Jos haluat rakentaa halkokatoksen, rakenteen pitää olla ilmava, jotta puut kuivuvat. Mieti myös, haluatko siirrellä sisään ja ulos isoja tavaroita ja tarvitsetko liuku-oven tai pariovet.


Pitääkö rakennuksen olla eristetty?

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Vaja pitää eristää, jos haluat säilyttää siinä sähkötyökaluja tai maaleja. Eristämistä kannattaa miettiä alusta asti, jotta rakenteista tulee tarpeeksi paksut. Jälkikäteen eristäminen ei ole yhtä hyvä ratkaisu.

Piharakennus kannattaa suojata hiiriltä ja rotilta. Rakennuksen alareunaan voi asentaa metalliverkon, joka estää jyrsijöitä pääsemästä sisälle. Voit käyttää myös kuitusementtilevyjä.


Valot ja sähkö

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Harkitse, kuinka paljon valoja tarvitset. Jos käytät vajaa vain pihatyökalujen ja ruohonleikkurin säilyttämiseen, et tarvitse ikkunoita tai sähköä. Jos haluat saada vajaan luonnonvaloa, voit asentaa siihen ikkunan tai lasioven. Myös valokatteen läpi tulee paljon valoa.

Voit hankkia vajaan sähköt, jos aiot käyttää sitä verstaana tai haluat kunnon valot. Siihen tarvitaan sähköasentajaa.


Miltä sen pitää näyttää?

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Piharakennus näyttää tasapainoiselta, jos se sopii muiden rakennusten tyyliin. Voit tehdä esimerkiksi vajan seinät samasta materiaalista ja samalla tyylillä kuin talon seinät. Jos talossa on mustaksi rapatut seinät, pihavajan seinät kannattaa tehdä mustasta puusta.

Vajan ulkonäkö ja rakennusmateriaalit voivat vaikuttaa rakenteeseen ja esimerkiksi katon kallistuskulmaan. Katto vaikuttaa muutenkin suuresti vajan ulkonäköön. Musta peltikatto tai harmaa huopakatto sulautuvat paremmin ympäristöön kuin sinertävä valokate tai punainen tiilikatto.


Ajattele sisustusta alusta asti

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Vajan sisustus riippuu siitä, mihin sitä käytetään. Ajattele myös, miten voit käyttää tilaa hyödyksi korkeussuunnassa. Eri korkeuksille asennetut hyllyt voivat olla käteviä, mutta mieti myös, voitko ripustaa tavaroita seinille ja kattoon.

Mieti myös, millaisen pohjan haluat. Eristämättömän vajan lattia on usein tehty laatoista. Pyörävajan pohjalle voi levittää myös soraa, ja halkokatoksen pohjan voi tehdä kuormalavoista. Lämpimän vajan lattia pitää eristää joko betonilaatan alle asennettavilla styrokseilla tai rossipohjaan asennettavilla eristelevyillä.

Isoon vajaan kannattaa tehdä väliseinä, jotta esimerkiksi pyörät ja pihatyökalut pysyvät järjestyksessä.


Vajan huoltaminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Kuinka paljon aikaa haluat käyttää uuden vajan kunnossapitoon? Jos inhoat maalaamista, voit tehdä seinät kuitusementistä puun sijaan.

Mieti myös rakenteellisesta suojaamista, jotta puu kestää mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi pystylautojen alapäät kannattaa sahata poikki viistossa kulmassa, jotta vesi valuu nopeasti maahan niiden päistä.


Hinta, laatu ja käyttöikä

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Materiaalit vaikuttavat vajan käyttöikään. Halvoista valokatelevyistä tehty katto kestää vain muutaman vuoden. Kalliimmat valokatteet ovat laadukkaampia, ja ne voivat kestää jopa 15 vuotta. Harkitse, haluatko säästää rahaa vai käyttää materiaaleja, jotka kestävät pitempään.

LUE MYÖS: Näin rakennat pihavaraston edullisista materiaaleista

Runkopuut kannattaa yleensä valita itse. Osta mahdollisimman suoria lankkuja lautoja, sillä niitä on helpointa käyttää.

Osta puutavara vasta, kun olet valmis rakentamaan. Muuten laudat ja lankut voivat vääntyä kieroon.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin