Arkkitehdin suunnittelema pihavarasto edullisista materiaaleista

Tyylikäs design ja fiksut toiminnot eivät aina tarvitse maksaa maltaita. Päinvastoin. Tämä ainutlaatuinen pihavarasto on rakennettu huokeista materiaaleista, mutta se on suunniteltu huolellisesti pienintä yksityiskohtaa myöten.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
700 euroa

Johdanto

Pihavarasto on tarpeellinen rakennus jokaisella pihalla. Ruohonleikkurit, puutarhatyökalut ja kalusteiden tekstiilit pitää säilyttää suojassa talven yli, eikä varastotilaa ole koskaan liikaa.

Tämä pihavarasto on mitoiltaan vain 2x3,6 metriä, mutta se on pienestä koostaan huolimatta tarpeeksi iso useimmille pihoille. Pihavarasto rakennetaan lähes kokonaan puusta ja tavallisista materiaaleista.

Pihavarasto kootaan neljästä seinäelementistä, jotka kiinnitetään nurkkatolppiin. Katto tehdään helppokäyttöisistä ja tyylikkäistä huopapaanuista.

Seinien limivuorilaudoitus näyttää tyylikkäältä, mutta maksaa vain vähän, sillä se tehdään tavallisista kestopuulaudoista. Ne tulevat paljon halvemmiksi kuin valmiiksi pontatut vinovuorilaudat.

Kätevät pariovet

Pihavaraston etuseinään tehdään lasiset pariovet. Pariovista pääsee pihavarastoon paljon valoa, joten muita ikkunoita ei tarvita.

Pariovet ovat kätevät, sillä niistä voi kuljettaa isojakin esineitä. Itse rakennettavasta ovesta on helppo tehdä juuri sopivan kokoinen. Se on lisäksi halvempi vaihtoehto kuin tehdasvalmisteinen ovi.

Ohjeet

01
Pihavaraston seinien rakentaminen 6 Vaihe

Pihavaraston seinien rakentaminen

Pihavaraston rakenne on yksinkertainen. Siinä on neljä seinää, jotka rakennetaan irrallaan ja kiinnitetään nurkkatolppiin valmiina elementteinä. Jokaisessa seinässä on pystyrunko, johon vuorilaudat kiinnitetään limittäin.

Huolellisesta mittaamisesta on paljon hyötyä. Vuorilaudat asettuvat samalle korkeudelle joka puolella vajaa, kun niiden paikat mitataan heti alussa. Suorilla linjoilla on suuri merkitys sille, kuinka hyvältä lopputulos näyttää.

Pihavaraston neljän seinän mittaaminen 1

Aloita rakentaminen sahaamalla sivuseinien ylä- ja alajuoksut (R1). Sahaa 46,2 senttiä pitkä välikapula ja merkitse sen avulla pysty tolppien (R2) ja (R5) paikat ylä- ja alajuoksuihin. Tolppien molemmat reunat on helppo merkitä juoksuihin tolpasta tehdyn puukapulan avulla.

Poraa pihavaraston seinien palkkeihin 2

Poraa ylä- ja alajuoksuihin (R1) valmiit reiät. Poraa jokaisen tolpan kohdalle kaksi valmista ruuvinreikää 5 millin puuterällä. Purista osat toisiaan vasten ja piirrä kaikki merkit samalla kertaa.

Merkitse pihavaraston vuorilautojen paikat pystytolppiin 3

Merkitse vuorilautojen paikat pystytolppiin (R2). Merkitseminen sujuu helposti, kun tolppien kylkeen kiinnitetään mittarima kahdella puristimella. Piirrä kaikkiin tolppiin samalla kertaa pitkät merkit suorakulman avulla. Ulkovuorilautoja pitää limittää kahden sentin verran, joten merkkiviivojen välinen etäisyys on 7,5 senttiä. Pihavarastosta tulee todella siistin ja huolitellun näköinen, jos oven yläpuolista lautaa ei halkaista. Mittaa lautojen paikat siten, että oven päälle mahtuu kokonainen lauta. Kavenna tarvittaessa ylintä lautaa.

Pihavaraston seinien kokoaminen 4

Kokoa sivuseinät. Aseta osat tasaiselle alustalle kuten terassille.

Pihavaraston seinien osat kiinnitetään yhteen 5

Kiinnitä osat toisiinsa jokaisen tolpan kohdalta kahdella 5x100 millin ruuvilla.

Mittaa pihavaraston vino yläjuoksu 6

Piirrä vinon yläjuoksun (R8) ja päätytolppien mitat ja paikat. Aseta osat (R2, R6, R7, R5 ja R9) oikeille paikoilleen. Käytä alanurkassa apuna suorakulmaista levyä ja tolppien välissä sopivaa välikapulaa. Mittaa yläjuoksun (R8) korkeus ja pituus. Piirrä tolppiin vinot katkaisumerkit.

02
Pihavaraston ulkovuorilaudoitus 4 Vaihe

Pihavaraston ulkovuorilaudoitus

Pihavaraston ulkovuorilaudoitus tehdään tavallisesta kestopuusta. Tavalliset kestopuulaudat ovat halpoja, ja niistä on helppo rakentaa. Ylempi lauta naulataan aina kaksi senttiä alemman päälle. Markkinoilla on myös pontattuja vinovuorilautoja, joista voi rakentaa samanlaisen seinän. Ne ovat kuitenkin paljon tavallisia kalliimpia. Lautojen paikat kannattaa merkitä tolppiin valmiiksi, sillä merkit nopeuttavat lautojen kiinnittämistä ja varmistavat, että laudat tulevat suoraan.

Pihavaraston puu ulkoverhous 1

Kiinnitä vuorilaudat (D) tolppiin. Aloita naulaaminen alimmasta laudasta, ja kohdista se rungon alareunaan. Käytä naulaamiseen esimerkiksi kuumasinkittyjä 2,5x55 millin nauloja.

Lautojen kiinnittäminen pihavaraston seiniin 2

Limitä lautoja 2 senttiä. Aseta laudat tolppien (R2) päälle apuviivojen kohdalle. Apuviivat nopeuttavat työskentelyä huomattavasti, sillä niiden ansiosta jokaisen laudan paikkaa ei tarvitse mitata erikseen. Varmista, että naulat menevät molempien lautojen läpi.

Lautojen naulaaminen pihavaraston seiniin 3

Jatka lautojen naulaamista samaan tapaan, kunnes kaikki neljä seinää ovat valmiit. Voit jättää vuorilaudat aluksi hieman ylipitkiksi ja kohdistaa niiden toiset päät tarkasti rungon reunaan. Ylipitkät laudanpäät on helppo sahata poikki yhdellä kertaa käsisirkkelillä tai upotussahalla

Pihavaraston vuorilautojen päiden sahaus 4

Sahaa vuorilautojen päät poikki. Työ sujuu helpoiten upotussahan ja ohjain kiskon avulla. Suora lauta ja käsisirkkeli ajavat saman asian. Purista kisko kiinni lautoihin ja työnnä sirkkeliä kiskoa pitkin.

03
Pihavaraston seinien kokoaminen yhteen 6 Vaihe

Pihavaraston seinien kokoaminen yhteen

Pihavaraston kaltaiset isot rakennukset on helppo koota valmiista osista. Seinäelementit ruuvataan kiinni nurkkatolppiin. Sen jälkeen pihavarasto on kattoa ja ovea vaille valmis.

Tämä pihavarasto rakennetaan suojaisaan paikkaan laattaterassin päälle, joten sitä ei tarvitse ankkuroida maahan tolppakengillä. Riittää, että tolpat ruuvataan kiinni laattoihin kulmaraudoilla. Jos pihavarasto rakennetaan avoimelle ja tuuliselle paikalle, se kannattaa pystyttää tolppakenkien varaan.

Nurkkatolppien kiinnittäminen pihavaraston takaseinään 1

Ruuvaa nurkkatolppa (B) kiinni takaseinään 5x100 millin ruuveilla. Kohdista seinä tolpan ulkoreunan linjaan. Kiinnitä seinä tolppaan ruuveilla noin 30 sentin välein.

Laudanpätkän kiinnittäminen pihavaraston tolppaan 2

Kiinnitä tolppaan (B) laudanpätkä, joka tukee päädyn samalle korkeudelle sivuseinän kanssa. Reunat pitää nostaa irti maasta ja keskenään yhtä korkealle. Katso oikea korkeus huolellisesti vatupassilla tai linjalaserilla. Kaltevalla alustalla seinän korkeutta ei voi mitata tolpan juuresta.

Pihavaraston päätyseinän nostaminen tukikapulan varaan 3

Nosta päätyseinä tukikapulan varaan ja ruuvaa pääty kiinni etutolppaan (A). Ruuvaa tolppaan pari väliaikaista tukilautaa, jotka pitävät tolpan ja seinän pystyssä siihen asti, kunnes toisen päädyn tolpat ja pääty on pystytetty.

Pihavaraston päätyseinän ruuvaaminen tolppaan 4

Ruuvaa pääty kiinni tolppaan (B) 5x100 millin ruuveilla noin 30 sentin välein. Kiinnitä toinenkin pääty takatolppaan, ennen kuin irrotat etutolppien väliaikaiset tukilaudat.

Pihavaraston etuseinä nostetaan paikoilleen 5

Nosta etuseinä paikalleen ja ruuvaa se kiinni etutolppiin (A) 5x100 millin ruuveilla.

Pihavaraston tolppien päiden sahaaminen 6

Sahaa tolppien päät poikki päätyjen kallistuskulman mukaan. Tolpat on tärkeä sahata poikki vinossa kulmassa, jotta katon voi rakentaa tasaiselle alustalle. Tolpat kannattaa sahata poikki terävällä käsisahalla rauhallisin vedoin.

04
Katon rakentaminen vanerilevyistä ja huopapaanuista 6 Vaihe

Katon rakentaminen vanerilevyistä ja huopapaanuista

Ennen huopakaton tekemistä on rakennettava katon runko. Asenna kattopalkit paikoilleen ja kiinnitä niihin kattovanerit. Kiinnitä palkit jokaisen runkotolpan (R2 ja R5) kohdalle. Kun vanerit ovat paikoillaan, kiinnitä niihin huopapaanut. Paanuissa on valmis liimapinta, joten niiden asentaminen sujuu nopeasti. Viimeistele lopuksi räystäät.

Palkkien kiinnittäminen pihavaraston pystytolppiin 1

Kiinnitä palkit (C) pystytolppiin (R2 ja R5) kulmaraudoilla ja ruuveilla. Palkkien asentaminen sujuu helposti, kun kulmaraudat kiinnitetään palkkeihin jo maassa. Kulmarautoja pitää vääntää hieman, jotta ne taipuvat katon kallistuskulmaan. Palkin päälle kannattaa ruuvata väliaikaisesti pitkä lauta, jotta palkki pysyy seinän päällä ruuvaamisen ajan.

Vanerilevyjen sahaus ja kiinnittäminen pihavaraston kattoon 2

Sahaa vanerilevyt (M) sopiviksi ja ruuvaa ne kiinni palkkeihin 4x50 millin ruuveilla. Paina vanerilevyjen pontit tiukasti yhteen. Suoran vajan kattovanerit voi sahata valmiiksi maassa, mutta kaikkein varminta on kiinnittää levyt katolle ja sahata ne sopiviksi vasta kiinnittämisen jälkeen.

Kolmiorimojen ruuvaaminen pihavarastoon 3

Ruuvaa kolmiorimat (K) sivuseinien yläjuoksuihin 5x70 millin ruuveilla. Ruuvaa takimpien vanerilevyjen alle rima (J) 4x40 millin ruuveilla.

Kattohuovan asentaminen pihavaraston kattoon 4

Poista paanuista suojamuovit ja naulaa paanut kattoon huopanauloilla. Lue paanujen ohjeista, miten ne ladotaan ja kuinka paljon niitä pitää limittää. Leikkaa paanut lopuksi poikki katon reunaa pitkin terävällä mattopuukolla.

Otsalautojen ruuvaaminen pihavaraston katon rajaan 5

Ruuvaa otsalaudat (D) katon pinnan tasolle. Sahaa päätyotsalaudat poikki vinosti katon kallistuskulman mukaan. Ruuvaa otsalaudat kiinni 5x60 millin ruuveilla.

Kubituliiman levittäminen pihavaraston kattohuovan ja otsalaudan väliseen rakoon 6

Purista kumibitumiliimaa huovan ja otsalaudan (D) väliseen rakoon. Ruuvaa peitelaudat (D) katon reunoille alareunaa lukuun ottamatta.

05
Pariovien asennus 6 Vaihe

Pariovien asennus

Nyt pihavarasto on pariovia vaille valmis. Itse rakennettu ovi on juuri sopivan kokoinen ja paljon halvempi kuin kaupoissa myytävät valmisovet. Ovet rakennetaan rimoista ja laudoista. Kumpaankin oveen tarvitaan kaksi pystyosaa ja kolme vaakapuuta. Oviin asennetaan lasilistojen avulla isot ikkunat. Kun kahva on paikallaan, koko pihavarasto pitää vielä kiinnittää laattoihin järeillä kulmaraudoilla.

Rakenna pihavaraston oville karmi 1

Tee oville karmi, jotta pihavarastosta tulee siistin näköinen. Sahaa laudat (E) ja (F) ja ruuvaa ne oviaukkoon 5x60 millin ruuveilla. Ovien koko on helppo mitata, kun karmit ovat paikoillaan. Jätä saranapuolelle ja keskelle 5 milliä tyhjää tilaa, jotta ovet avautuvat. Tee ovesta sentin karmin sisämittaa lyhyempi.

Pihavaraston pariovien pystyosien yhteen puristaminen 2

Purista pystyosat (D2) yhteen. Mittaa ja merkitse vaakapuiden (D1) paikat.

Pihavaraston pariovien kokoaminen 3

Kokoa ovi kahdella 5x100 millin ruuvilla vaakapuiden (D1) molemmista päistä. Ovet kannattaa kasata suorakulmaisen levyn päällä, jotta osat pysyvät varmasti suorassa kulmassa toisiinsa nähden. Naulaa toisen puolen lasilistat (L) kiinni 1,8x40 millin nauloilla.

Pihavaraston pariovien asentaminen 4

Asenna pariovet paikoilleen. Ruuvaa aluksi saranat jokaisen vaakapuun (D1) kohdalle, jotta voit asentaa ovet paikoilleen. Käytä 4x30 millin ruuveja. Kiilaa ovi siten, että karmin ylä- ja alapuolella on yhtä paljon tyhjää tilaa. Purista ovet paikalleen puristimilla ja ruuvaa saranat kiinni karmiin (F) 4x30 millin ruuveilla. Asenna huulloslistat (G) oviaukon sisäpuolelle, jotta ovet eivät avaudu pihavaraston sisään. Asenna toiseen oveen raon peittävä peitelista (H).

Lasien asennus pihavaraston parioviin 5

Asenna lasit. Kiinnitä aluksi itseliimautuva saumanauha listoihin ja huulloksiin. Kun lasi on paikallaan, naulaa se kiinni lasilistojen (L) väliin 1,8x40 millin nauloilla. Asenna oveen kahva ja haka.

Pihavarasto ruuvatan kiinni pihalaattoihin kulmaraudoilla, tulpilla ja ruuveilla 6

Kiinnitä pihavarasto lopuksi pihalaattoihin järeillä kulmaraudoilla, tulpilla ja ruuveilla

Materiaalit

95x95 mm kestopuutolppia:

 • 2 tolppaa (A) á 220 cm
 • 2 tolppaa (B) á 190 cm

45x95 mm lankkua:

 • 6 kattopalkkia (C) á 204 cm
 • 6 oven vaakapuuta (D1) á 62,7 cm

42x66 mm väliseinätolppia: (seinien runkotolpiksi)

 • 4 osaa (R1) á 360 cm
 • 8 osaa (R2) á 212,4 cm
 • 1 osa (R3) á 148,9 cm
 • 2 osaa (R4) á 24,4 cm
 • 10 osaa (R5) á 182,4 cm
 • 2 osaa (R6) á 202,5 cm
 • 2 osaa (R7) á 192,8 cm
 • 2 osaa (R8) á 202,3 cm
 • 2 osaa (R9) á 200 cm

15x95 mm kestopuulautaa:

 • Limilaudoitus (D) koko vajaan sekä katon otsa- ja päällyslaudat. Yhteensä noin 310 metriä.

45x45 mm rimaa:

 • 4 oven osaa (D2) á 181,2 cm

21x95 mm terassilautaa:

 • 1 ovenkarmi (E) á 148,9 cm
 • 2 ovenkarmia (F) á 186 cm

20x45 mm listaa:

 • Huulloslistaa (G) oveen, n. 7 m
 • 1 peitelista oveen (H) á 181,2 cm
 • 1 lista (J) takimpien kattovanerien alle 385 cm

12x15 mm lasilistaa:

 • Lasilistaa (L) oviin, yhteensä noin 22 m

3 mm kasvihuonelasia:

 • 2 ruutua (N) á 62 x 120 cm
 • 2 ruutua (P) á 62x 33 cm

19 mm kattovaneria:

 • 4 levyä (M) á 122x244 cm. Levyt sahataan siten, että saumat osuvat kattopalkkien keskelle.

45x45 mm kolmiorimaa:

 • Kolmiorimoja (K) katon räystäille, yhteensä noin 8 m

Lisäksi:

 • Kattohuopaa noin 9 m²
 • Ruuveja: 4x30, 4x40, 4x50, 5x60, 5x70 ja 5x100 mm
 • 12 kulmarautaa, 40x90x90 mm
 • 3 salpaa
 • 1 haka
 • 6 saranaa
 • 1 ovenkahva
 • Itseliimautuvaa saumanauhaa laseihin
 • Kuumasinkittyjä nauloja, 1,8x40 ja 2,5x55 mm
 • Kumibitumiliimaa
 • 2x20 mm huopanauloja
 • Puolipeittävää kuullotetta

Erikoistyökalut

 • Upotussaha tai käsisirkkeli ja ohjainkisko

Vie aikaa

3–4 päivää ilman maalausta.

Hinta

7 neliön pihavarasto maksaa noin 700 euroa.

Vaikeusaste

Pihavaraston runko on yksinkertainen ja helppo rakentaa. Myös huopakatto on helppo tehdä huopapaanuista eli palahuovasta.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli: Rakenna arkkitehdin suunnittelema pihavarasto
3D-malli

Arkkitehdin suunnittelema pihavarasto

Kääntele arkkitehdin suunnittelemaan pihavarasto ja katso yksityiskohdat tarkasti.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Pihavaraston vuoraus aitalaudoilla
3D-malli

Pihavarasto vuorataan aitalaudoilla, jotka asennetaan tarkasti yhtä kauas toisistaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Pihavaraston palkkien kiinnittäminen kulmaraudoilla
3D-malli

Palkkien kiinnittäminen

Palkit kiinnitetään kulmaraudoilla pystylautoihin.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Rakenna pihavaraston pariovet lankuista ja laudoista
3D-malli

Pariovi lankuista ja laudoista

Pariovi on tehty lankuista ja laudoista. Jokaisessa ovessa on kolme vinotukea ja kaksi pystyosaa.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Pihavaraston seinien kiinnittäminen yhteen
3D-malli

Seinät yhdistetään aluksi

Kun olet rakentanut kaksi seinää, yhdistä ne toisiinsa.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Pihavaraston katolle asennetaan kattohuovat
3D-malli

Katon tekeminen

Katolle asennetaan huopapaanut. Niitä on helppo käyttää, ja ne näyttävät hyviltä.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Huopapaanujen asentaminen

Huopakatto on helppo tehdä pienistä paloista

Video

VINKIT: Leikkaa huopaa helposti

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Video

VINKIT: Suojaa ikkunalasi kuljetuksen ajaksi

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Pihavarasto