Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Siististi viimeistelty vaja

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tyylikäs design ja fiksut toiminnot eivät aina käy kalliiksi. Päinvastoin. Tämä ainutlaatuinen vaja on rakennettu huokeista materiaaleista, mutta se on suunniteltu huolellisesti pienintä yksityiskohtaa myöten.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
700 euroa
Pihavaja

Yksinkertainen ja tyylikäs vaja on helppo rakentaa valmiista elementeistä. Yksityiskohdat on harkittu alusta alkaen.

Johdanto

Vaja on tarpeellinen rakennus jokaisella pihalla. Ruohonleikkurit, puutarhatyökalut ja kalusteiden tekstiilit pitää säilyttää suojassa talven yli, eikä varastotilaa ole koskaan liikaa.

Tämä vaja on mitoiltaan vain 2x3,6 metriä, mutta se on pienestä koostaan huolimatta tarpeeksi iso useimmille pihoille. Vaja rakennetaan lähes kokonaan puusta ja tavallisista materiaaleista.

Vaja kootaan neljästä seinäelementistä, jotka kiinnitetään nurkkatolppiin. Katto tehdään helppokäyttöisistä ja tyylikkäistä huopapaanuista.

Seinien limivuorilaudoitus näyttää tyylikkäältä, mutta maksaa vain vähän, sillä se tehdään tavallisista kestopuulaudoista. Ne tulevat paljon halvemmiksi kuin valmiiksi pontatut vinovuorilaudat.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Vala maailman helpommat perustukset

Kätevät pariovet

Vajan etuseinään tehdään lasiset pariovet. Pariovista pääsee vajaan paljon valoa, joten muita ikkunoita ei tarvita.

Pariovet ovat kätevät, sillä niistä voi kuljettaa isojakin esineitä. Itse rakennettavasta ovesta on helppo tehdä juuri sopivan kokoinen. Se on lisäksi halvempi vaihtoehto kuin tehdasvalmisteinen ovi.

LUE LISÄÄ: Täydellinen tulos ilmaisella 3D-suunnitteluohjelmalla!

Ohjeet

Siistit, suorat linjat: tarkat mitat helpottavat vajan kokoamista

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Vajan rakenne on yksinkertainen. Siinä on neljä seinää, jotka rakennetaan irrallaan ja kiinnitetään nurkkatolppiin valmiina elementteinä. Jokaisessa seinässä on pystyrunko, johon vuorilaudat kiinnitetään limittäin.

Huolellisesta mittaamisesta on paljon hyötyä. Vuorilaudat asettuvat samalle korkeudelle joka puolella vajaa, kun niiden paikat mitataan heti alussa. Suorilla linjoilla on suuri merkitys sille, kuinka hyvältä lopputulos näyttää.

1

Aloita rakentaminen sahaamalla sivuseinien ylä- ja alajuoksut (R1). Sahaa 46,2 senttiä pitkä välikapula ja merkitse sen avulla pysty tolppien (R2) ja (R5) paikat ylä- ja alajuoksuihin. Tolppien molemmat reunat on helppo merkitä juoksuihin tolpasta tehdyn puukapulan avulla.

2

Poraa ylä- ja alajuoksuihin (R1) valmiit reiät. Poraa jokaisen tolpan kohdalle kaksi valmista ruuvinreikää 5 millin puuterällä. Purista osat toisiaan vasten ja piirrä kaikki merkit samalla kertaa.

3

Merkitse vuorilautojen paikat pystytolppiin (R2). Merkitseminen sujuu helposti, kun tolppien kylkeen kiinnitetään mittarima kahdella puristimella. Piirrä kaikkiin tolppiin samalla kertaa pitkät merkit suorakulman avulla. Ulkovuorilautoja pitää limittää kahden sentin verran, joten merkkiviivojen välinen etäisyys on 7,5 senttiä. Vajasta tulee todella siistin ja huolitellun näköinen, jos oven yläpuolista lautaa ei halkaista. Mittaa lautojen paikat siten, että oven päälle mahtuu kokonainen lauta. Kavenna tarvittaessa ylintä lautaa.

4

Kokoa sivuseinät. Aseta osat tasaiselle alustalle kuten terassille.

5

Kiinnitä osat toisiinsa jokaisen tolpan kohdalta kahdella 5x100 millin ruuvilla.

6

Piirrä vinon yläjuoksun (R8) ja päätytolppien mitat ja paikat. Aseta osat (R2, R6, R7, R5 ja R9) oikeille paikoilleen. Käytä alanurkassa apuna suorakulmaista levyä ja tolppien välissä sopivaa välikapulaa. Mittaa yläjuoksun (R8) korkeus ja pituus. Piirrä tolppiin vinot katkaisumerkit.

Halvat vuorilaudat: siisti ja edullinen limilaudoitus

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Vajan ulkovuorilaudoitus tehdään tavallisesta kestopuusta. Tavalliset kestopuulaudat ovat halpoja, ja niistä on helppo rakentaa. Ylempi lauta naulataan aina kaksi senttiä alemman päälle. Markkinoilla on myös pontattuja vinovuorilautoja, joista voi rakentaa samanlaisen seinän. Ne ovat kuitenkin paljon tavallisia kalliimpia. Lautojen paikat kannattaa merkitä tolppiin valmiiksi, sillä merkit nopeuttavat lautojen kiinnittämistä ja varmistavat, että laudat tulevat suoraan.

1

Kiinnitä vuorilaudat (D) tolppiin. Aloita naulaaminen alimmasta laudasta, ja kohdista se rungon alareunaan. Käytä naulaamiseen esimerkiksi kuumasinkittyjä 2,5x55 millin nauloja.

2

Limitä lautoja 2 senttiä. Aseta laudat tolppien (R2) päälle apuviivojen kohdalle. Apuviivat nopeuttavat työskentelyä huomattavasti, sillä niiden ansiosta jokaisen laudan paikkaa ei tarvitse mitata erikseen. Varmista, että naulat menevät molempien lautojen läpi.

3

Jatka lautojen naulaamista samaan tapaan, kunnes kaikki neljä seinää ovat valmiit. Voit jättää vuorilaudat aluksi hieman ylipitkiksi ja kohdistaa niiden toiset päät tarkasti rungon reunaan. Ylipitkät laudanpäät on helppo sahata poikki yhdellä kertaa käsisirkkelillä tai upotussahalla

4

Sahaa vuorilautojen päät poikki. Työ sujuu helpoiten upotussahan ja ohjain kiskon avulla. Suora lauta ja käsisirkkeli ajavat saman asian. Purista kisko kiinni lautoihin ja työnnä sirkkeliä kiskoa pitkin.

Fiksut elementit: vaja on helppo koota valmiista osista

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Vajan kaltaiset isot rakennukset on helppo koota valmiista osista. Seinäelementit ruuvataan kiinni nurkkatolppiin. Sen jälkeen vaja on kattoa ja ovea vaille valmis.

Tämä vaja rakennetaan suojaisaan paikkaan laattaterassin päälle, joten sitä ei tarvitse ankkuroida maahan tolppakengillä. Riittää, että tolpat ruuvataan kiinni laattoihin kulmaraudoilla. Jos vaja rakennetaan avoimelle ja tuuliselle paikalle, se kannattaa pystyttää tolppakenkien varaan.

1

Ruuvaa nurkkatolppa (B) kiinni takaseinään 5x100 millin ruuveilla. Kohdista seinä tolpan ulkoreunan linjaan. Kiinnitä seinä tolppaan ruuveilla noin 30 sentin välein.

2

Kiinnitä tolppaan (B) laudanpätkä, joka tukee päädyn samalle korkeudelle sivuseinän kanssa. Reunat pitää nostaa irti maasta ja keskenään yhtä korkealle. Katso oikea korkeus huolellisesti vatupassilla tai linjalaserilla. Kaltevalla alustalla seinän korkeutta ei voi mitata tolpan juuresta.

3

Nosta päätyseinä tukikapulan varaan ja ruuvaa pääty kiinni etutolppaan (A). Ruuvaa tolppaan pari väliaikaista tukilautaa, jotka pitävät tolpan ja seinän pystyssä siihen asti, kunnes toisen päädyn tolpat ja pääty on pystytetty.

4

Ruuvaa pääty kiinni tolppaan (B) 5x100 millin ruuveilla noin 30 sentin välein. Kiinnitä toinenkin pääty takatolppaan, ennen kuin irrotat etutolppien väliaikaiset tukilaudat.

5

Nosta etuseinä paikalleen ja ruuvaa se kiinni etutolppiin (A) 5x100 millin ruuveilla.

6

Sahaa tolppien päät poikki päätyjen kallistuskulman mukaan. Tolpat on tärkeä sahata poikki vinossa kulmassa, jotta katon voi rakentaa tasaiselle alustalle. Tolpat kannattaa sahata poikki terävällä käsisahalla rauhallisin vedoin.

Helppo huopakatto: huopapaanut näyttävät hyviltä, ja ne on helppo asentaa

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Ennen huopakaton tekemistä on rakennettava katon runko. Asenna kattopalkit paikoilleen ja kiinnitä niihin kattovanerit. Kiinnitä palkit jokaisen runkotolpan (R2 ja R5) kohdalle. Kun vanerit ovat paikoillaan, kiinnitä niihin huopapaanut. Paanuissa on valmis liimapinta, joten niiden asentaminen sujuu nopeasti. Viimeistele lopuksi räystäät.

1

Kiinnitä palkit (C) pystytolppiin (R2 ja R5) kulmaraudoilla ja ruuveilla. Palkkien asentaminen sujuu helposti, kun kulmaraudat kiinnitetään palkkeihin jo maassa. Kulmarautoja pitää vääntää hieman, jotta ne taipuvat katon kallistuskulmaan. Palkin päälle kannattaa ruuvata väliaikaisesti pitkä lauta, jotta palkki pysyy seinän päällä ruuvaamisen ajan.

2

Sahaa vanerilevyt (M) sopiviksi ja ruuvaa ne kiinni palkkeihin 4x50 millin ruuveilla. Paina vanerilevyjen pontit tiukasti yhteen. Suoran vajan kattovanerit voi sahata valmiiksi maassa, mutta kaikkein varminta on kiinnittää levyt katolle ja sahata ne sopiviksi vasta kiinnittämisen jälkeen.

3

Ruuvaa kolmiorimat (K) sivuseinien yläjuoksuihin 5x70 millin ruuveilla. Ruuvaa takimpien vanerilevyjen alle rima (J) 4x40 millin ruuveilla.

4

Poista paanuista suojamuovit ja naulaa paanut kattoon huopanauloilla. Lue paanujen ohjeista, miten ne ladotaan ja kuinka paljon niitä pitää limittää. Leikkaa paanut lopuksi poikki katon reunaa pitkin terävällä mattopuukolla.

5

Ruuvaa otsalaudat (D) katon pinnan tasolle. Sahaa päätyotsalaudat poikki vinosti katon kallistuskulman mukaan. Ruuvaa otsalaudat kiinni 5x60 millin ruuveilla.

6

Purista kumibitumiliimaa huovan ja otsalaudan (D) väliseen rakoon. Ruuvaa peitelaudat (D) katon reunoille alareunaa lukuun ottamatta.

Lisää valoa lasiovilla: isot tavarat mahtuvat helposti sisään pariovista

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Nyt vaja on pariovia vaille valmis. Itse rakennettu ovi on juuri sopivan kokoinen ja paljon halvempi kuin kaupoissa myytävät valmisovet. Ovet rakennetaan rimoista ja laudoista. Kumpaankin oveen tarvitaan kaksi pystyosaa ja kolme vaakapuuta. Oviin asennetaan lasilistojen avulla isot ikkunat. Kun kahva on paikallaan, koko vaja pitää vielä kiinnittää laattoihin järeillä kulmaraudoilla.

1

Tee oville karmi, jotta vajasta tulee siistin näköinen. Sahaa laudat (E) ja (F) ja ruuvaa ne oviaukkoon 5x60 millin ruuveilla. Ovien koko on helppo mitata, kun karmit ovat paikoillaan. Jätä saranapuolelle ja keskelle 5 milliä tyhjää tilaa, jotta ovet avautuvat. Tee ovesta sentin karmin sisämittaa lyhyempi.

2

Purista pystyosat (D2) yhteen. Mittaa ja merkitse vaakapuiden (D1) paikat.

3

Kokoa ovi kahdella 5x100 millin ruuvilla vaakapuiden (D1) molemmista päistä. Ovet kannattaa kasata suorakulmaisen levyn päällä, jotta osat pysyvät varmasti suorassa kulmassa toisiinsa nähden. Naulaa toisen puolen lasilistat (L) kiinni 1,8x40 millin nauloilla.

4

Asenna pariovet paikoilleen. Ruuvaa aluksi saranat jokaisen vaakapuun (D1) kohdalle, jotta voit asentaa ovet paikoilleen. Käytä 4x30 millin ruuveja. Kiilaa ovi siten, että karmin ylä- ja alapuolella on yhtä paljon tyhjää tilaa. Purista ovet paikalleen puristimilla ja ruuvaa saranat kiinni karmiin (F) 4x30 millin ruuveilla. Asenna huulloslistat (G) oviaukon sisäpuolelle, jotta ovet eivät avaudu vajan sisään. Asenna toiseen oveen raon peittävä peitelista (H).

5

Asenna lasit. Kiinnitä aluksi itseliimautuva saumanauha listoihin ja huulloksiin. Kun lasi on paikallaan, naulaa se kiinni lasilistojen (L) väliin 1,8x40 millin nauloilla. Asenna oveen kahva ja haka.

6

Kiinnitä vaja lopuksi pihalaattoihin järeillä kulmaraudoilla, tulpilla ja ruuveilla

Materiaalit

95x95 mm kestopuutolppia:

 • 2 tolppaa (A) á 220 cm
 • 2 tolppaa (B) á 190 cm

45x95 mm lankkua:

 • 6 kattopalkkia (C) á 204 cm
 • 6 oven vaakapuuta (D1) á 62,7 cm

42x66 mm väliseinätolppia: (seinien runkotolpiksi)

 • 4 osaa (R1) á 360 cm
 • 8 osaa (R2) á 212,4 cm
 • 1 osa (R3) á 148,9 cm
 • 2 osaa (R4) á 24,4 cm
 • 10 osaa (R5) á 182,4 cm
 • 2 osaa (R6) á 202,5 cm
 • 2 osaa (R7) á 192,8 cm
 • 2 osaa (R8) á 202,3 cm
 • 2 osaa (R9) á 200 cm

15x95 mm kestopuulautaa:

 • Limilaudoitus (D) koko vajaan sekä katon otsa- ja päällyslaudat. Yhteensä noin 310 metriä.

45x45 mm rimaa:

 • 4 oven osaa (D2) á 181,2 cm

21x95 mm terassilautaa:

 • 1 ovenkarmi (E) á 148,9 cm
 • 2 ovenkarmia (F) á 186 cm

20x45 mm listaa:

 • Huulloslistaa (G) oveen, n. 7 m
 • 1 peitelista oveen (H) á 181,2 cm
 • 1 lista (J) takimpien kattovanerien alle 385 cm

12x15 mm lasilistaa:

 • Lasilistaa (L) oviin, yhteensä noin 22 m

3 mm kasvihuonelasia:

 • 2 ruutua (N) á 62 x 120 cm
 • 2 ruutua (P) á 62x 33 cm

19 mm kattovaneria:

 • 4 levyä (M) á 122x244 cm. Levyt sahataan siten, että saumat osuvat kattopalkkien keskelle.

45x45 mm kolmiorimaa:

 • Kolmiorimoja (K) katon räystäille, yhteensä noin 8 m

Lisäksi:

 • Kattohuopaa noin 9 m²
 • Ruuveja: 4x30, 4x40, 4x50, 5x60, 5x70 ja 5x100 mm
 • 12 kulmarautaa, 40x90x90 mm
 • 3 salpaa
 • 1 haka
 • 6 saranaa
 • 1 ovenkahva
 • Itseliimautuvaa saumanauhaa laseihin
 • Kuumasinkittyjä nauloja, 1,8x40 ja 2,5x55 mm
 • Kumibitumiliimaa
 • 2x20 mm huopanauloja
 • Puolipeittävää kuullotetta

Erikoistyökalut

 • Upotussaha tai käsisirkkeli ja ohjainkisko

Vie aikaa

3–4 päivää ilman maalausta.

Hinta

7 neliön vaja maksaa noin 700 euroa.

Vaikeusaste

Vajan runko on yksinkertainen ja helppo rakentaa. Myös huopakatto on helppo tehdä huopapaanuista eli palahuovasta.

Piirustus

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Arkkitehdin suunnittelema vaja

Kääntele arkkitehdin suunnittelemaan vajaa ja katso yksityiskohdat tarkasti.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Vuoraus aitalaudoistaVaja vuorataan aitalaudoilla, jotka asennetaan tarkasti yhtä kauas toisistaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Palkkien kiinnittäminen

Palkit kiinnitetään kulmaraudoilla pystylautoihin.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Pariovi lankuista ja laudoista

Pariovi on tehty lankuista ja laudoista. Jokaisessa ovessa on kolme vinotukea ja kaksi pystyosaa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Seinät yhdistetään aluksi

Kun olet rakentanut kaksi seinää, yhdistä ne toisiinsa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Katon tekeminen

Katolle asennetaan huopapaanut. Niitä on helppo käyttää, ja ne näyttävät hyviltä.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Huopapaanujen asentaminen

Huopakatto on helppo tehdä pienistä paloista

VINKIT: Leikkaa huopaa helposti

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

VINKIT: Suojaa ikkunalasi kuljetuksen ajaksi

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Siististi viimeistelty vaja
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin