Savustuspönttö

Tee Itsen savustuspönttö on tehty harkkoelementeistä.

Tämä artikkeli on pääosin vanhaa materiaalia lehdestä nro 8/1989. Se oli aikanaan erittäin suosittu ja sitä on kysytty lukuisia kertoja uudestaan, joten päätimme tehdä siitä "päivitetyn" uusintapainoksen.

Kaupoissa on jos minkälaista pellistä taivutettua ja kauniisti maalattua suurta ja pientä grilliä ja savu-uunia, mutta mikään niistä ei vedä vertoja tälle jo 1989 valmistuneelle savustuspöntölle.

Harkkoelementit sopivat täydellisesti savustuspöntön tekemiseen

Jos 27 vuoden takainen lehti on omassa hyllyssä, ohje on siinä, mutta sen jälkeen on tullut paljonkin muutoksia materiaalipuolelle. Silloin savuhormiharkot olivat vasta tulossa käyttöön, ja niitä oli saatavana vain pari kokoa.

Mallityö tehtiin Tee Itse -artikkelituotantona siis jo vuonna 1989. Tekijäkin on edelleen niinsanotusti remmissä ja savustuspönttökin on tallella. Toistakymmentä vuotta ovat tuulet ja sateet piiskanneet uunia, mutta se on edelleen aiven erinomaisessa kunnossa.

Samaan aikaan teräslevystä prässätyistä ja ulkona pidetyistä grilleistä ei varmaan ole jäljellä yleenä muuta kuin ruosteisia levynkappaleita. Ei edes emaloiduista, vaikka parempia ovatkin. Leca-sorasta valmistettu hormielementti tai vastaava hohkakivestä tehty kestävät ulkona. Ne eivät ruostu. Ainoa vakava rasite on pakkanen, tarkemmin sanoen kostuminen ja jäätyminen, mutta harvoin sekään mitään aiheuttaa. Järkevää on kuitenkin pitää uuni talvisin peitettynä.

Omatekoinen savustuspönttö on myös riittävän tilava. Samaa eri voi sanoa kaikista kaupan tuotteista.

Hallittua savustusta

Vuosien varrella malliuunin käyttäjä on tottunut savustuspöntön ominaisuuksiin perin pohjin. Hän hallitsee vetoa ja lämpöä suuluukun, kannen ja välipellin avulla, jollaisia saa 10 eurolla.

Tässä savustuspöntössä ei pitäisi käyttää polttoaineena brikettejä vaan tavallista grillihiiltä. Briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisen hallinta tulee vaikeaksi.

Lataa koko artikkeli, niin saat tarkat työohjeet.

HYVÄ TIETÄÄ savustuksesta

Savustusuunin eräänlainen sydän on lämmönlähteen päällä ja savustettavan kalan tai muun ruoka-aineen alapuolella oleva välilevy, jolla on savua muodostaa purua tai lastua.Nykyisin savustuspurua on saatavana pusseissa kaikkialta; tavarataloista ja kesämökkiseutujen huoltoasemistakin. Viitseliäs nikkari tekee purun itse esimerkiksi lepästä.

HYVÄ TIETÄÄ savustuksesta

Savustuson paljon muutakin kuin mielenkiintoinen harrastus ja tapa valmistaa eri makuista kalaa ja muutakin ruokaa. Savustus on ikivanha ruoanvalmitustapa, joka tarjoaa monta hyötyä samalla kerralla. Savustettu ruoka on herkullista ja kypsää, savustettu kala ja muukin ruoka-aine säilyy paremmin kuin kypsyttämätön. Ennen muinoin kalankin säilytysmahdollisuudet olivat huonot. Silloin eräs tapa kalan säilyvyyden jatkamiseksi muutamalla päivällä oli savustaa se.
Savustettavaksi sopivat lähes kaikki ruoka-aineet: kala, sianliha, kana ja kananpoika, naudanliha – juustokin. Itävällan vuoristoseutujen asukkaat savustivat ennen makkaroita, meillä Suomessa tunnettu sianlihan palvaaminen on savustusta sekin. Thaimaalaiset kalastajat tapaavat savustaa saalistaan, kalaa ja erilaisia mereneläviä.
Savustuspönttö

Savustettaviksi uunin yläosaan ripustettavat isot silakat suolistetaan ennen ripustusta. Ne on myös huuhdeltu ja kuivattu. Savustettava kala ei saa olla märkä, koska se alkaa vain kypsyä eikä savustu.

RESEPTI: Isot silakat

Kokki Jens Kofoed on kotoisin Itämeren etäläosassa sijaitsevalta Bornholmin saarelta, jossa kalastaminen on ollut menneinä vuosina merkittävä elinkeino ja kalaa on luonnollisestikin valmistettu monessa muodossa.

Kokkimme ohje silakoiden savustamisesta tulee jäljempänä. Silakat ovat tuossa osassa merta suuria, jollaisia meillä ovat niistä vain suurimmat.

Näin teet savustetut silakat:

1. Puhdista ja kuivaa tuoreet silakat huolellisesti. Pujota silakat silmästä savustustikkuihin. Anna kalojen riippua kuivaksi viileässä ja tuulettuvassa paikassa, kunnes nahka on kuiva.

2. Levitä brikettejä hiiliarinalle ja sytytä ne sytytysnesteellä. Ilmaventtiili alhaalla saa olla aivan auki, kansi hieman raollaan. Näin koko uuni lämpenee tehokkaasti ja hiilet syttyvät.

3. Kun briketit hehkuvat hyvin, savupurukaukaloon kaadetaan reilusti purua, kokkimme käyttää pyökkipurua. Puru sytytetään sytytysnesteellä. Sytytysnesteen palamisen jälkeen kalat nostetaan uuniin, alaventtiili ja kansi suljetaan melkein kokonaan.

4. Lämpötilaa ja savunmuodostusta säädellään nyt ilmanottoluukkua ja kantta avaamalla ja sulkemalla. Kantta avataan vain, jos lämpötila uunissa nousee liian korkeaksi.

5. Noin neljännestunnin välein savupurua hämmennetään, että savua muodostuu hyvin. Tunnin kuluttua uunin lämpötilan pitäisi olla noin +70°C.

6. Kalat ovat valmiita 1,5–2 tunnin kuluttua. Levitä ne lautaselle ja suolaa.

Savustuspönttö

Kuluneiden 13 vuoden aikana savustusuunin omistaja Peter Svendsen on opetellut myös kylmäsavustuksen.

RESEPTI: Kalastajan kylmäsavulohi

Pitkäkestoinen savustus ja kylmä savu salaisuutena

Savustuksessa lämpötila nousee niin korkealle, että savustettava aine kypsyy. Kalan kyseessä ollessa se merkitsee valkuaisaineiden hyytymistä kuten keitetylle kananmunalle käy.

Kylmasavustuksessa savustusuunin lämpötila pidetään 28 asteessa. Siinä lämpötilassa ei tapahtu mainittavaa valkuaisaineen jähmettymistä.

Peter Svendsenin ohje tuoreen lohen kylmäsavustukseen:

1. Puhtaat fileet pannaan muovipussiin, jossa on suolaseosta: kolme osaa suolaa ja yksi osa sokeria. Pussista imetään ilma pois ja se suljetaan. Pussia käännetään kolmen tunnin välein. Noin vuorokauden kestäneen suolauksen jälkeen kala kuivataan.

2. Savupurukaukalon kolmelle sivulle hevosenkengän muotoon levitetään kymmenen senttiä leveä raita suvupurua. Se sytytetään. Muuta lämmitystä käytetään vain, jos lämpötila uunissa jää alle 10–12°C.

3. 12–14 tunnin kuluttua puru on palanut. Pieni kala on valmis, suuret saattavat tarvita uuden ksittelyn.

Nyt on jännittävä hetki! Jens Kofoed nostaa savustuneita kaloja uudesta uunista. Savuhormiharkoista valmistettu uuni on toiminut täydellisesti.

Nyt on jännittävä hetki! Jens Kofoed nostaa savustuneita kaloja uudesta uunista. Savuhormiharkoista valmistettu uuni on toiminut täydellisesti.