Kesäkeittiö puusta ja pöytälevy betonista

Tämä kesäkeittiö on todellinen luksusmalli, jossa on ajateltu kaikkea! Grilli on täydellisellä työskentelykorkeudella, ja sen molemmilla puolilla on paljon säilytys- ja pöytätilaa. Lisäksi grillipöydässä on upotettu leikkuulauta, roskakori ja paikka kylmille juomille.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
600 euroa

Udekøkkenet er spækket med fede detaljer. Der er både plads til kolde øl, skraldespand og opbevaring.

Johdanto

Katso kaikki kätevät yksityiskohdat

UPOTETTU JÄÄHDYTYSASTIA
Betonipöytälevyssä on jäähdytysastian kokoinen reikä. Kun astia täytetään jäillä, kylmät juomat ovat aina käden ulottuvilla.

KUNNOLLA SÄILYTYSTILAA
Pöytälevyn alla on säilytystilaa esimerkiksi juomille. Oven takana tavarat ovat siististi poissa silmistä mutta samalla kätevästi saatavilla.

TILAA VÄLINEILLE
Grillin vieressä on tanko ja astia ruuanlaittovälineiden säilyttämistä varten. Siten kauhat ja lastat ovat koko ajan käden ulottuvilla.

PIILOTETTU ROSKAPÖNTTÖ
Leikkuulaudan alla on roskapönttö, johon roskat voi pudottaa suoraan pöydän läpi. Astia roikkuu parin puuriman varassa ja on helppo tyhjentää.

LEIKKUULAUTA, JOSSA ON AUKKO
Pöytälevyn toisessa päässä on reikä leikkuulautaa varten. Leikkuulaudassa on pieni avattava luukku, josta roskat on helppo pudottaa roskakoriin.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Rakenna pizzauuni - se on helppoa

Ohjeet

01
Vala pöytälevy 8 Vaihe

Grillipöydän työtaso valetaan betonista. Pöydän rakentaminen kannattaa aloittaa levyn valamisella, sillä sen kuivuminen kestää pari viikkoa.

Valumuotti tehdään muottivanerista ja muotin reunoille kiinnitettävistä rimoista. Betoni pitää vahvistaa raudoitusverkolla, jotta pöytälevy ei katkea. Pöytälevyyn pitää tehdä myös leikkuulaudan ja jäähdytysastian reiät. Reiät tehdään leikkaamalla styroksiin tarkasti oikean kokoiset aukot.

Betonilevy pitää peittää, ja sitä pitää kastella kovettumisen aikana, jotta levy ei kuivu liian nopeasti.

1

Aseta pala muottilevyä tasaiselle alustalle, jonka päällä voi valaa pöytälevyn. On tärkeää, että levy on aivan vaakatasossa. Tarkista suoruus vatupassilla ja kiilaa levy suoraan tarvittaessa.

2

Ruuvaa rimat levyn reunoille 4x50 millin ruuveilla. Leikkaa raudoitusverkko sopivaksi. Verkko tekee pöytälevystä kestävän.

3

Tiivistä rimojen ja levyn väliset saumat. Käytä saumaamiseen silikonia tai akryylia. Sauma varmistaa, että reunoista tulee siistit eikä betonia valu rimojen alle.

4

Leikkaa raudoitusverkko sopivaksi ja aseta se muottiin. Aseta verkon reikiin styroksi levyt. Kiinnitä muotin keskivaiheille pari poikkirimaa ja sido verkko kiinni rimoihin rautalangalla.

5

Kaada muottiin betonia. Sekoita betoni perusteellisesti ohjeiden mukaan ja levitä se mahdollisimman tasaisesti. Koputa muottia, jotta betoni leviää nurkkiin ja reunoille asti.

6

Täytä muotti kokonaan ja tasoita pinta mahdollisimman suoraksi. Muurauskauha sopii tarkoitukseen mainiosti. Tiivistä betoni, jotta kaikki ilmakuplat poistuvat. Koputa muotin reunaa esimerkiksi vasaralla.

7

Kostuta betonia kovettumisen aikana. Sivele pintaan vettä noin joka toinen päivä, jotta betoni ei kuivu liian nopeasti ja halkea. Irrota rimat noin viikon kuluttua valamisesta. Anna levyn kuivua vielä viikon ajan.

8

Hio reunat, kun betonilevy on kovettunut. Käännä levy ympäri ja hio sen pinta kauttaaltaan. Hio levyn reunat käsin hiomapaperilla.

02
Rakenna puurunko 6 Vaihe

Grillipöydän runko rakennetaan kolmesta yhtä isosta elementistä. Grillin kummallekin puolelle tulee pöytälevy ja kaappi.

Puurungon pitää olla tukeva, jotta se kestää betonilevyn painon. Poikkirimat sitovat elementit toisiinsa. Kaikkiin liitoksiin käytetään liimaa ja kulmarautoja. Vaakaosat tuetaan kulmaraudoilla.

Runko suojataan grillin kuumuudelta tulenkestävillä kipsilevyillä.

1

Mittaa poikkirimojen (B ja C) paikat. Alimmat poikkipuut asennetaan 10 senttiä jalkojen alapään yläpuolelle.

2

Kiinnitä ylärimat (B). Levitä rimoihin liimaa. Ruuvaa osat kiinni toisiinsa 4,5x70 millin ruuveilla. Yksi ruuvi kumpaankin päähän riittää.

3

Asenna jokaiseen jalkaan kulmarauta, jotta liitoksista tulee mahdollisimman kestävät. Ruuvaa kulmaraudat poikkipuiden alle, jotta ne eivät jää näkyviin. Käytä 4x40 millin ruuveja.

4

Ruuvaa vaakarimat (E ja F) runkoon. Kiinnitä rimat 4x70 millin ruuveilla joka puolelle etupuolen keskikohtaa lukuun ottamatta. Siihen pitää jättää tilaa grillille.

5

Leikkaa keskikohdan päälle kolme tulen-kestävää kipsilevyä. Levyjen tarkoitus on suojata puurunkoa grillin kuumuudelta.

6

Ruuvaa tulenkestävät levyt kiinni 4x40 millin ruuveilla. Asenna aluksi kolme poikkirimaa (D ja B) keskimmäisten jalkojen yläosaan ja ruuvaa levyt kiinni niihin.

03
Asenna listat 6 Vaihe

Grillipöytä vuorataan puulistoilla. Kiinnitä listat grillin pohjaan ja reunoihin sellaisin välein, että listat peittävät näkyvyyden kaappeihin ja jäykistävät pöydän rakenteen.

Kiinnitä listat rungon sisäpuolelle asennettuihin koolausrimoihin, jotta vuorilistat asettuvat samaan tasoon runkopuiden kanssa. Tee ovet grillin molemmilla puolilla oleviin kaappeihin.

Puuosat kannattaa käsitellä öljyllä tai kuullotteella, jotta pöytä kestää käytössä pitkään.

1

Poraa rimoihin (G) valmiit reiät vuori-listojen kohdalle. Sahaa listat aluksi oikean mittaisiksi ja poraa jokaiseen listaan neljä reikää neljän millin terällä.

2

Kiinnitä rimat (G) puurungon sisäreunaan 4x50 millin ruuveilla. Asenna rimat siten, että niiden takareuna on samalla tasolla kuin poikkipuiden ja pystypuun sisäreuna.

3

Kiinnitä listat (H ja K) pöydän pohjaan ja sivuille. Sahaa listat ja ruuvaa ne kiinni 3,5x30 millin ruuveilla koolausrimoihin (G). Kiinnitä vuorilistat tarkasti yhtä kauas toisistaan, jotta pöytä näyttää siistiltä.

4

Rakenna ovet. Oven runko rakennetaan neljästä listasta, jotka kiinnitetään toisiinsa 4x50 millin ruuveilla. Poraa reiät valmiiksi, jotta listat eivät halkea. Kiinnitä ovet kahdella pianosaranalla.

5

Ruuvaa vuorilistat (M) oven runkoon. Mit-taa ja merkitse aluksi listojen paikat. Kiinnitä listat välikapulan avulla tarkasti yhtä kauas toisistaan.

6

Sahaa pöytälevystä reikään sopiva pala. Sitä tarvitaan leikkuulaudaksi. Sahaa levyyn pistosahalla pieni luukku. Poraa luukkuun reikä kuppiterällä, jotta voit pudottaa roskat nopeasti roskapönttöön.

Materiaalit

 • 18 millin muottivaneria
 • Raudoitusverkkoa, koko 5x5 cm
 • Styroksia Valmisbetonia
 • 10 mm tulenkestävää kipsilevyä
 • Esim. 38x66 mm rankoja (muottiin), kaikkiaan 7 m

45x45 mm rimoja (runkoon):

 • 8 jalkaa (A) á 81,5 cm
 • 10 poikkirimaa (B) á 61 cm
 • 4 poikkirimaa (C) á 53,5 cm
 • 3 rimaa (D) á 63 cm
 • 1 ylärima (E) 190 cm
 • 2 ylärimaa (F) á 62,5 cm

19x30 mm listaa (ohjureiksi ja oviin), kaikkiaan noin 17 m:

 • Listoja (G), sahataan mittaan

21x43 mm listaa (vuoraukseen ja pohjaan):

 • 42 listaa (H) á 61 cm
 • 6 listaa (J) á 63 cm
 • 24 listaa (K) á 53,5 cm
 • 8 listaa (L) á 60,2 cm
 • 8 listaa (M) á 52,7 cm
 • 2 laatikon rimaa (N) á 57 cm

Lisäksi:

 • Vahaa
 • Silikonia ja akryylimassaa
 • Teräslankaa
 • Hiomapaperia, koko 120
 • Ruuveja: 3,5x30, 4x40, 4x50 ja 4,5x70 mm
 • 16 kulmarautaa: 60x60x40x2,5 mm
 • 4 pianosaranaa ja 2 ovensulku-magneetit
 • Pöytälevyä (leikkuulautaan)

Erikoistyökalut

 • Vispilä porakoneeseen
 • Laastikauha

Vie aikaa

2-3 päivää + kuivumisajat.

Hinta

Noin 600 euroa.

Vaikeusaste

Tiivistä betoni huolellisesti, jotta levy ei halkea.

Piirustus

Näin rakennat grillipöydän

Raskas betonipöytälevy tarvitsee tuekseen vankan puurungon. Runko rakennetaan laudoista, ja osat kiinnitetään toisiinsa liimalla ja kulmaraudoilla. Sekä alahyllyn lautojen että vuorilautojen väliin jätetään pienet raot.

Näin rakennat grillipöydän

3D-malli

3D-malli

Kesäkeittiö

Sopivan korkuinen kesäkeittiö, jossa on säilytystilaa

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pöytälevyn muotti

Muotti on rakennettu valetusta vanerilevystä, jonka reunat ovat ristit ja polystyreeni kaikille aukoille.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Puurunko

Puurunko koostuu kolmesta yhtä isosta lautaelementistä ja grillin molemmilla puolilla olevista pöytälevyistä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Ulkovuoraus

Grillin ympärille on asennettu tulenkestävät levyt, ja ulkovuorilautojen välissä on paljon tilaa.

Avaa 3D-malli

Video

VINKIT: Betonia ilman ilmakuplia

Video

VINKIT: Paikkaa betonipinnan kolot

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Kesäkeittiö