Rakenna pizzauuni kierrätysmateriaaleista

Tee yksinkertainen pieni pizzauuni pääosin kierrätysmateriaaleista. Tällaisen uunin saa koottua aamupäivän aikana, eikä siihen tarvita paljon materiaaleja. Tähän pizzauuniin on ostettu ainoastaan tulenkestävä kivi, joka erottaa kaksi kammiota toisistaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Aamupäivän
Hinta
100 euroa

Johdanto

Periaate on yksinkertainen, mutta se toimii!

Uuni voidaan valmistaa esimerkiksi vanhoista tiilistä tai betonikivistä, kuten tässä. Se ei ehkä kestä ikuisesti, mutta toisaalta kierrätysmateriaaleista saa tehtyä halvalla uunin muutamassa tunnissa.

Suosittelemme silti ostamaan yhden tulikiven, joka kestää suoria liekkejä - ja välttämään graniitin, piikiven ja hiekkakiven käyttämistä. Kunhan muistat tämän, niin voit vain aloittaa rakentamisen.

Ota mallia meistä ja tee sitten itse oma ”matalan kynnyksen” pizzauunisi.

LUE LISÄÄ: Rakenna maailman helpoin pizzauuni

Näissä rakennusohjeissa on:

 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Rakennuspiirustukset
 • Materiaalilista

Ohjeet

01
Helpon uunin rakentaminen 8 Vaihe

Tätä yksinkertaista pizzauunia ei ole tarkoitettu monivuotiseen käyttöön. Sinun ei siis tarvitse keskittyä uunin ulkonäköön tai viimeistelyyn. Yritä sen sijaan tehdä uunista mahdollisimman tiivis, jotta se kuumenee mahdollisimman hyvin. Uuni voidaan muurata tulenkestävällä laastilla tai vain tavallisella laastilla. Toinen mahdollisuus on asetella kivet mahdollisimman tiiviisti ja peittää uuni kokonaan mullalla. Lue lisää ja ota onkeesi vinkkimme yksinkertaisesta ja edullisesta ensikertalaisen pizzauunista.

1

Aloita kaivamalla pois 5 senttiä maata kohdasta, johon tulisija asetetaan. Uunin voi tehdä myös korokkeelle, mutta se vaatii pohjalaatan valamista ja vakaan perustan melko raskaalle kuormalle.

2

Täytä kaivanto soralla ja tasoita se. Aseta sen jälkeen soralle paksu betonilaatta, joka muodostaa uunin pohjan.

3

Ensimmäinen rivi asetellaan siten, että kivien väliset saumat ovat melko tasaiset. Kaiken ei tarvitse sopia aivan tarkasti paikalleen. Yritä saada uuni tehtyä kokonaista kivistä, jotta niitä ei tarvitse katkaista.

4

Pinoa 3-4 riviä kiviä päällekkäin. Varmista, että kivet ovat suorassa. Muista asetella kivet limittäin, jotta saat kestäviä liitoksia.

5

Merkitse kivet numeroilla, kun vasta kokeilet uunin rakentamista. Se vähentää huomattavasti työmäärää, jos uuni myöhemmin puretaan ja muurataan uudestaan kokoon.

6

Tulenkestävä kivi asetetaan paikalleen. Uunin takaseinän ja tulenkestävän kiven väliin jätetään noin 10 sentin rako, joka muodostaa yhteyden kahden kammion välille.

7

Tulenkestävän kiven päälle pinotaan vielä kaksi kerrosta kiveä ja niiden päälle toinen betonilaatta. Ylempi kammio on noin 30 prosenttia alempaa pienempi.

8

Jätä kivet paikalleen ja täytä aukkokohdat laastilla. Voit myös purkaa kivet ja muurata ne sitten yhteen. Uunin voi myös peittää kokonaan mullalla, jotta se olisi mahdollisimman tiivis.

Materiaalit

 • Noin 60 kpl betonikiviä
 • Betonilaattoja, 40 x 40 cm
 • 1 tulenkestävä kivi, 46 x 46 cm
 • Soraa alustaksi

Erikoistyökalut

 • Mahdollisesti kulmahiomakone timanttilaikalla.

Vie aikaa

Aamupäivän

Hinta

0-100 euroa

Vaikeusaste

Tämä uuni on helppo koota. Uunia voi vielä viimeistellä, mutta se ei ole välttämätöntä paistamisen kannalta.

Piirustus

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pizzauuni