Pizzauuni – näin sytytät pizzauunin

Oletko aikeissa valmistaa herkullisia pitsoja vastarakennetussa pizzauunissa, mutta et ole varma siitä, miten uuni pitäisi sytyttää? Seuraavassa kerromme, miten puulämmitteinen pizzauuni sytytetään ja mikä on paras polttopuu pizzauuniin. Annamme myös vinkkejä pizzauunin tuhkan hävittämiskeinoista.

Millä polttopuulla pizzauuni sytytetään?

Mikään ei ole yhtä herkullista kuin omassa pizzauunissa valmistettu kotitekoinen pitsa.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Maailman helpoin pizzauuni

Jos olet rakentanut oman hyvin eristetyn pizzauunin, se voi varata lämpöä hyvin pitkään. Mutta se vaatii tietenkin, että sytytät sen juuri oikeilla polttopuilla.

On esimerkiksi tärkeää, ettet käytä painekyllästettyä puuta tai puuta, jossa on maalia ja lakkajäämiä.

Parasta puuta pizzauuniin on kuiva puu, jossa ei ole paljon pihkaa.

Monet pizzauunien ystävät ovat yhtä mieltä siitä, että paras puu pizzauuniin on pyökki tai tammi, sillä näiden kovien puiden polttoarvo on hyvä ja ne palavat pitkään.

Pyökki ja tammi ovat hyvä tapa sytyttää puilla toimiva pizzauuni, sillä ne lämmittävät pizzauunia tasaisesti. Lisäksi molempien puulajien puu antaa pitsalle hyvän savun maun.

Myös muut puulajit, kuten saarni tai koivu, ovat hyviä polttopuita pizzauuniin.

Vältä käyttämästä polttopuina havupuita, koska ne palavat liian nopeasti ja niissä oleva pihka voi antaa pitsalle huonon maun.

Pizzauunin lämpötilan on oltava vähintään 300 astetta. Siksi puiden palamisajan on oltava pitkä, jos käytät uunia pidemmän aikaa ja haluat paistaa pitsoja koko perheelle.

LUE MYÖS: Kotitekoisen pitsan resepti

Näin sytytät puulämmitteisen pizzauunin

Kun sytytät pizzauunin, käytä aluksi pienempiä polttopuita.

Voit käyttää pieniä sytytysbrikettejä tai -paloja, mutta älä käytä sytytysnestettä tai muita syttyviä nesteitä.

Kun pieni nuotio palaa hyvin, voit lisätä muutaman ison puupalan säilyttääksesi lämmön pizzauunissa. Älä kuitenkaan käytä liian suuria polttopuita, koska silloin uunin lämpötilaa on vaikeampi säädellä.

Entä tuhka?

Puulämmitteisen pizzauunin sytyttäminen voi kuulostaa vaikealta verrattuna kaasupizzauuniin, joka syttyy muutamassa sekunnissa. Puulämmitteisessä pizzauunissa on kuitenkin monia etuja.

Lue lisää puulämmitteisen pizzauunin eduista täältä.

Pizzauunia ei tarvitse puhdistaa niin paljon, mutta tuhka ja noki on tietenkin poistettava käytön jälkeen.

Jos sinulla on puulämmitteinen pizzauuni, olet onnekas, koska silloin sinulla on aina lannoitetta puutarhaasi varten.

Voit nimittäin käyttää tuhkan kasvien lannoittamiseen.

On kuitenkin tärkeää käyttää sitä vain pieniä määriä, koska liian suuri tuhkamäärä maassa tai lähellä kasveja voi muuttaa liikaa maaperän pH-arvoa ja mineraalitasapainoa, jolloin kasvit eivät enää kasva.

Voit myös kaataa tuhkan kompostiisi, jolloin ravinteiden määrä lisääntyy. Sitä tarvitsee kuitenkin tehdä vain, jos et käytä tuhkaa vihannespuutarhasi lannoittamiseen. Muista käyttää vain pieniä määriä tuhkaa.

Jos puutarhassasi on kanala, jossa kanat voivat tepastella ympäriinsä, voit käyttää pizzauunin tuhkaa mukavan pölykylvyn luomiseen kanoille.

Sekoita tuhkaan hieman kuivaa, hienoa hiekkaa ja laita kaikki astiaan. Tuhka sisältää runsaasti K-vitamiinia, kalsiumia ja magnesiumia, jotka ovat hyviä ravinteita kaikille linnuille.

Kanat todella nauttivat pölykylvystä, ja se auttaa myös pitämään loiset ja tuholaiset loitolla.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pizzauuni