Tukeva kesäkeittiö tiilistä ja betonielementeistä

Muuratulla grillillä on mukava laittaa ruokaa hyvällä säällä, ja kesäkeittiö on helppo rakentaa valmiista osista. Isot betonikivet sopivat hyvin grillin perustuksiksi, ja pöytälevyn voi tehdä esimerkiksi ylimääräisestä kevytbetonilevystä, joka liimataan kiinni betonikiviin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää.
Hinta
200 euroa
Kesäkeittiössä on mukava laittaa ruokaa, kun ritilän korkeutta voi säätää.

Kesäkeittiössä on mukava laittaa ruokaa, kun ritilän korkeutta voi säätää.

Johdanto

Haaveiletko kesäkeittiöstä, jossa on mukava laittaa ruokaa pitkälle syksyyn asti? Esittelemme tässä jutussa käytännöllisen kesäkeittiön ja näytämme, miten rakennat sen itse. Kesäkeittiö koostuu perustuksista ja pöytälevystä, jonka päälle tehdään kaksiosainen matala tiiliseinä. Seinän toisessa päässä on grilli, toisessa päässä lasku- ja työskentelytilaa.

Kesäkeittiö tehdään valmiista osista

Suuri osa materiaaleista on tarkoitettu alunperin johonkin muuhun käyttöön kuin kesäkeittiön rakentamiseen. Pitkiä betonikiviä käytetään yleensä porrasaskelmina, mutta tässä niitä käytetään kesäkeittiön perustuksiin. 90 senttiä pitkät kivet asetetaan pystyyn, upotetaan maahan kaivettavaan kouruun ja valetaan kiinni betoniin. Kivet ovat tukevia ja nostavat pöytälevyn sopivalle työskentelykorkeudelle. Perustusten rakentaminen on nopeaa, sillä betonikiviä tarvitaan vain muutama.

Pöytälevy tehdään kolmesta kevytbetonipalkista, jotka on tarkoitettu seinään ovien ja ikkunoiden päälle. Palkit asennetaan vierekkäin perustusten päälle ja kiinnitetään betonikiviin laatoituslaastilla.

Betonikivet säästävät aikaa ja vaivaa, kun perustuksia ei tarvitse valaa alusta asti. Voit käyttää säästyneen energian tiiliseinien rakentamiseen ja ritilän urien sahaamiseen, jotta voit vaihdella helposti grilliritilän korkeutta.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Maailman helpoin pizzauuni - näin rakennat pizzauunin

Lataa tee se itse -ohjeet

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten rakennat kesäkeittiön. Saat materiaalilistan ja kesäkeittiön piirustukset. Kesäkeittiön rakentaminen ei ole vaikeaa, mutta perustukset pitää valaa huolellisesti, jotta isot betonikivet tulevat tarkasti pystysuoraan.

Näytämme, miten:

 • rakennat perustuksen
 • teet kesäkeittiön pöytälevyn

Tärkeä grilliritilä

Kesäkeittiössä pitää olla kunnollinen grilliritilä, jonka voi siirtää hiilten päältä pöydälle ja takaisin. Ritilää pitää ajatella heti alusta asti.

Jos haluat, voit käyttää kesäkeittiön rakentamiseen myös vanhaa grilliritilää. Se onnistuu helposti säätämällä välisei-nän paikkaa siten, että keskimmäinen tiiliseinä sopii ritilän leveyteen. Toinen vaihtoehto on säätää ritilän leveyttä.

Jos haluat saada tietynkokoisen ritilän, voit tilata sen internetistä esimerkiksi osoitteesta www.grillrost.com. Voit tilata samalla ylimääräisen grilliritilän, jotta voit grillata kahdella ritilällä yhtä aikaa.

Tee väliseinän tiiliin urat ritilää varten. Mittaa ritilän korkeus ja leikkaa nurkka pois niin monesta tiilestä kuin ritilän kohdalle tarvitaan. Tiilet pitää leikata huolellisesti kulmahiomakoneella, jotta ne eivät halkea vääristä kohdista.

Ohjeet

01
Perustus 8 Vaihe

Suunnittele grillin paikka huolellisesti, ennen kuin kaivat kourun perustuksia varten. Mieti esimerkiksi sitä, mistä päin pihalla yleensä tuulee ja onko kesä-keittiön ympärillä tarpeeksi tilaa.

Perustukset tehdään pitkistä betonikivistä, joita käytetään yleensä porrasaskelmina tai pihakiveysten reunakivinä. Kivet upotetaan kouruun, valetaan kiinni betoniin ja ”liimataan” yhteen laatoituslaastilla.

1

Kaiva kouru betonikiviä varten. Tee kourusta noin 40 senttiä syvä, jotta kivet uppoavat noin 34 sentin syvyyteen.

2

Kaada kourun pohjalle betonia, jotta kivet pysyvät paikoillaan. Tarkista ennen betonin kaatamista, että kouru on oikean syvyinen. Valamiseen kannattaa käyttää kuiva­ betonia, johon lisätään vain vesi.

3

Paina kivet betoniin. Kiinnitä kivet toisiinsa laatoituslaastilla, jotta ne eivät liiku. Levitä laasti kiviin laastikauhalla.

4

Asettele kivet huolellisesti. Upota kivet betoniin ja varmista, että ne ovat suorassa vaaka - ja pystysuunnassa. Käytä vatu passia ahkerasti, jotta perustusten päältä on helppo jatkaa rakentamista.

5

Hienosäädä kivien korkeutta kumi­ vasaralla, kunnes ne ovat samalla tasolla. Pinnan pitää olla vaakasuora, jotta sen päälle voi asentaa pöytälevyn ja tiilet.

6

Täytä kouru kokonaan betonilla, kun kivet ovat oikeilla paikoillaan. Tiivistä betoni laudanpätkällä, jotta betoni valuu kourun pohjalle asti eikä siihen jää ilmakuplia.

7

Puhdista kivet sitä mukaa, kun pyyhit ylimääräisen laastin pois, jotta pinnasta tulee siisti ja tasainen. Säästät paljon vaivaa, jos pyyhit laastin pois, ennen kuin se kovettuu.

8

Poista kivien pinnasta mahdolliset rosot, jotta saat pöytälevylle tasaisen alustan. Rosot on helppo poistaa kivivasaralla tai meisselillä.

Kahteen tiiliriviin on jyrsitty urat, jotta grilliritilää on helppo nostaa ja laskea tarpeen mukaan.

Perustusten päälle kiinnitetään pitkät kevytbetonipalkit, jotka toimivat pöytälevynä ja grillin seinien pohjana.

Keskimmäistä betonikiveä voi käyttää myös hyllyjen kiinnittämiseen. Neljälle hyllylle mahtuu paljon tavaraa.

Kesäkeittiön perustuksia varten kaivetaan kouru, jotta betonikivet pysyvät tukevasti pystyssä. Kourun pitää olla noin 35 senttiä syvä ja 20 senttiä leveä, jotta kivien ympärille jää tilaa betonille.

02
Grilli ja pöytä 9 Vaihe

Kesäkeittiön perustusten päälle asennetaan pitkät kevytbetonipalkit, jotka kiinnitetään betonikiviin laastilla.

Pöytälevyn reunoille rakennetaan neljän tiilen korkuinen muuri. Tiilet asennetaan limittäin, jotta rakenteesta tulee kestävä.

Joistakin tiilistä sahataan nurkka pois kulmahiomakoneella, jotta tiilet sopivat grilliritilän alustaksi.

1

Asenna palkit perustusten päälle. Sekoita muurauslaasti säkin ohjeiden mukaan ja levitä sitä kivien päälle. Paina palkit laastiin ja tarkista, että ne ovat vaakatasossa.

2

Tee tiilistä koeladonta, ennen kuin aloitat muuraamisen. Koeladonta näyttää, miten tiilet kannattaa asetella, jotta niitä pitää leikata mahdollisimman vähän.

3

Sahaa nurkat pois grilliritilän kohdalle asennettavista tiilistä. Sahaa suorassa kulmassa, jotta ritilä pysyy tukevasti paikallaan. Käytä kulmahiomakonetta ja suojaimia.

4

Rakenna tiiliseinät pöydän reunoille. Tarkista vatupassilla, että tiilet ovat oikeassa linjassa. Asenna tiilet kolme senttiä pöydän reunan sisäpuolelle.

5

Viritä linjalanka nurkasta toiseen. Se helpottaa tiilten asentamista samaan korkeuteen ja suoraan linjaan.

6

Lisää laastia vähän kerrallaan yhden tai kahden tiilen kohdalle. Siten laasti ei ehdi kuivua liikaa, ennen kuin tiili on paikallaan.

7

Paina tiilet kiinni laastiin. Tarkista, että tiilten pinta on linjalangan tasolla. Laastikauhan kahva sopii hyvin tiilten hienosäätämiseen.

8

Tarkista linjarilla, että tiilirivi on suora sekä korkeus- että sivusuunnassa. Voit säätää tiilten paikkaa laastikauhan kahvalla.

9

Siisti saumat kapealla saumaimella jokaisen rivin jälkeen. Pyyhi ylimääräinen laasti pois laastikauhalla sitä mukaa kun muuraat, ja viimeistele pinta myöhemmin.

Materiaalit

 • 11 betonikiveä, á 8x30x90 cm
 • 3 kevytbetonipalkkia, á 10x26x171 cm
 • Tiiliä
 • Vedenkestävää vaneria hyllyihin
 • Kuivabetonia perustuksiin
 • Laatoituslaastia
 • Muurauslaastia
 • Grilliritilä

Vie aikaa

2-3 päivää.

Hinta

Noin 200 euroa.

Vaikeusaste

Kesäkeittiön rakentaminen ei ole vaikeaa, mutta perustus pitää valaa huolellisesti, jotta betonikivet pysyvät suorassa.

Piirustus

Näin rakennat kesäkeittiön

Kesäkeittiön perustukset tehdään pitkistä, pystyyn asennettavista betoni-kivistä. Pöytälevyyn käytetään kevytbetonipalkkeja, ja seinät tehdään tiilistä, joihin jyrsitään urat grilliritilää varten. Pöydän alla on hyllyjä.

Näin rakennat kesäkeittiön

3D-malli

3D-malli

Pihakeittiö betonikivistä

Isot betonikivet liimataan yhteen laatoituslaastilla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Grilliritilä sopii sisään

Kahteen tiiliriviin on jyrsitty urat, jotta ritilää voi siirrellä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Hyllyt

Voit tehdä grillin ympärille periaatteessa niin monta hyllyä kuin haluat. Tässä niitä on neljä.

Avaa 3D-malli

Video

VINKIT: Pelasta liian vetelä laasti

VINKIT: Kätevä työkalu pystysaumoille

VINKIT: Säästä laastia

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

KATSO RAKENNUSOHJEET: Rakenna laavu

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Kesäkeittiö