Nerokas kesäkeittiö teräsrungolla

Teräsrunkoinen, kuitukipislevyillä ja laatoilla pinnoitettu kesäkeittiö ja betonipöytälevy kestävät melkein mitä tahansa. Materiaaleja on yllättävän helppo käyttää.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 viikkoa
Hinta
1300 euroa

Johdanto

Haaveiletko kesäkeittiöstä, joka kestää pitkään vaihtelevassa säässä ja pysyy kunnossa ilman jatkuvaa huoltamista? Tässä jutussa rakennetaan erittäin kestävä kesä keittiö materiaaleista, joista voi rakentaa tavallisen väliseinän.

Näytämme, miten teet kesäkeittiön rungon väliseinärangoista ja asennat päälle kuitukipsilevyt. Näytämme myös, miten valat kesäkeittiön pöytälevyn kerralla paikalleen. Näytämme rakentamisvaiheet perusteellisesti alusta loppuun rungosta laattoihin ja nurkkalistoihin.

Jutussa on perusteelliset, vaihe vaiheelta etenevät ohjeet sekä paljon piirustuksia, jotka auttavat ymmärtämään keittiön rakennusperiaatteet. Ohjeiden avulla voit rakentaa kesäkeittiön, joka sopii parhaiten omalle pihallesi.

Ohjeet

01
Teräsrunko 12 Vaihe

Keittiön runko tehdään yksinkertaisesti teräsrangoista, jotka ruuvataan yhteen.

Rungosta tulee tarpeeksi kestävä, sillä se tehdään pienistä ja jäykistä kehikoista, jotka jaksavat kannatella pöytälevyn painon. Kehikot ovat suunnilleen yhtä kaukana toisistaan, mutta niiden etäisyyttä voi säätää jonkin verran kaappien kohdalla.

Lopuksi nurkkiin asennetaan ristivahvikkeet, ja kuitusementtilevyt pitävät huolen siitä, että keittiöstä tulee tarpeeksi vakaa.

1

Runko teräsrangoista. Kesäkeittiön runko tehdään väliseinärangoista. Ne ovat todella kestäviä, kun ne ruuvataan yhteen ja jäykistetään kuitusementtilevyillä ja puureunuksilla.

2

Sahaa sirkkelillä. Teräsrankoja on erittäin helppo käyttää, ja ne kestävät painoa hyvin. Rankoja voi kuitenkin sahata sirkkelillä ja metalliterällä.

3

Ruuvaa rangat yhteen. Rungosta tulee mahdollisimman jäykkä, kun rangat asennetaan toistensa sisään, kun se on mahdollista.

4

Käytä porakärkisiä metalliruuveja, mutta poraa niillekin aloitusreiät pienellä terällä ja anna ruuvin laajentaa reikää. Käytä ruuveja, joissa on litteä ja laaja kanta.

5

Rangan onttoa päätä ei voi ruuvata kiinni toiseen rankaan. Silloin rangan pää pitää taittaa sisään.

6

Taita rangan päät sisäänpäin siten, että päähän muodostuu tasainen pinta. Nyt voit ruuvata pään kiinni toiseen rankaan.

7

Taitetusta rangasta tehty puskuliitos on tavallista heikompi, joten pyri välttämään tällaisia liitoksia aina kun mahdollista.

8

Rakenna osa kerrallaan. Päätä minkä elementin teet ensiksi ja rakenna sen molemmat sivut. Kun ne ovat valmiit, voit tehdä päädyt ja väliin tulevat tukikehikot. Kun ne ovat valmiit, yhdistä osat toisiinsa, ennen kuin aloitat seuraavan elementin teon.

9

Muista jättää tilaa kaapeille ja laatikoille. Jos haluat keittiöön alakaapit, muista jättää runkoon tarpeeksi leveitä välejä.

10

Jäykistä ulkonurkat. Jos elementit heiluvat ja väpättävät, voit jäykistää ulkokulmat vinotuilla. Myös kuitusementtilevyt jäykistävät rakennetta.

11

Yhdistä osat toisiinsa. Kun elementit ovat valmiit, ne pitää yhdistää. Kokoa osat yhteen tarkasti oikeaan paikkaan, sillä kokonaista keittiötä on vaikea siirrellä.

12

Lautalattia. Rungon pinnoittaminen aloitetaan tekemällä pohjalle lautalattia. Sitä ei tarvitse kiinnittää runkoon.

02
Kuitusementtilevyt 3 Vaihe

Koko runko pinnoitetaan kuitusementtilevyillä. Levynpalasten pitää olla mahdollisimman isoja, jotta rakenteesta tulee tukeva.

Levyjen mittaaminen ja leikkaaminen on helppoa, sillä levyn voi asettaa runkoa vasten ja leikata sen mukaan. Piirrä ääriviivat vasta siinä vaiheessa, kun runko on suorassa, jotta levyistä tulee tarkasti oikean muotoiset.

1

Piirrä levyjen leikkauslinjat runkoa vasten. Voit käyttää merkitsemiseen esimerkiksi tussia.

2

Leikkaa levyt. Voit käyttää leikkaamiseen kulmahiomakonetta tai käsisirkkeliä ja kuitusementtiterää. Leikkaa mahdollisimman tarkasti viivoja pitkin. Muista käyttää hengityssuojainta, suojalaseja ja kuulosuojaimia.

3

Ruuvaa kuitusementtilevyt kiinni runkoon. Poraa ruuveille aloitusreiät, jotta ruuvit uppoavat rankoihin helposti. Käytä kuitusementille tarkoitettuja porakärkiruuveja.

03
Valumuotti 8 Vaihe

Pöytälevy tehdään betonista, ja sitä varten tarvitaan valumuotti. Muotin pohjalle asennetaan kuitukipsi levy, joka yltää rungon reunojen yli. Ruuanlaittopuolelle tulee lisäreunus ja vastapuolelle syvempi baaritiski, jonka edessä on mukava istua. Valumuotin rakentamisessa otetaan huomioon allas, joka tulee elementin B keskelle.

Asenna muotin reunukset tarkasti vaakatasoon, jotta voit käyttää niitä apuna betonin tasoittamisessa. Tiivistä lopuksi kaikki saumat silikonilla.

1

Aluksi tehdään valumuotti. Keittiön sisäpuolelle tehdään reunus, joka yltää 4,5 senttiä rungon ulkopuolelle. Vastakkaiselle puolelle tehdään 20 senttiä syvä baaritiski, joka tuetaan väliaikaisesti lankuilla. Grillin kohdalle ei tule ylimääräistä reunusta.

2

Tee reunus 45x95 millin lankuilla. Keittiön joka puolelle (baaritiskin kohtaa lukuun ottamatta) asennetaan 45x95 millin lankut. Lankku on pöytälevyn reunuksen syvyinen.

3

Tee baaritiskin syvennys. Elementin B ulkoreunaan tehdään lisärunko 45x95 millin lankuista. Ne tukevat baaritiskin alle tulevaa levyä.

4

Tue baaritiski väliaikaisesti lankuilla, jotta muotti ei painu sillä aikaa, kun betoni kuivuu.

5

Jätä tilaa altaalle. Elementin B keskelle tehdään reunus, jonka ulkomitat vastaavat altaan mittoja. Reunuksen pitää olla yhtä korkea kuin muiden reunusten.

6

Asenna reunukset levyn reunoille ja varmista, että ne ovat yhtä korkealla ja vaakasuorassa. Jos runko ei ole aivan suora, kiilaa reunukset vaakatasoon.

7

Tiivistä kaikki saumat silikonilla. Betonin pitää pysyä muotissa eikä valua ulos raoista.

8

Leikkaa valuverkosta sopiva pala ja aseta se muottiin. Tue verkko vähän irti pohjasta. 8 millin verkko on tarpeeksi paksua.

04
Betonipöytälevy 6 Vaihe

Toiseksi viimeinen ja työläin vaihe on pöytälevyn valaminen. Siihen käytetään tavallista kuivabetonia.

Betoni kaadetaan muottiin ja tasoitetaan teräslastalla. Sitä ennen betoni pitää tiivistää, jotta sen sekaan ei jää ilmakuplia.

Anna betonin kovettua ja lisää massaa tarvittaessa matalimpiin kohtiin.

Betonia pitää kostuttaa kuivumisen ajan, jotta levy ei halkea. Voit hioa pinnan, kun betoni on kuivunut vähintään kaksi vuorokautta.

1

Kaada betoni muottiin. Betonin pitää olla melko jämäkkää, jotta se tasoittuu mutta ei valu ulos muotista. Tiivistä betoni koputtamalla muotin reunoja koko ajan vasaralla. Tasoita pinta linjarilla reunuksia pitkin.

2

Anna betonin kuivua hieman ja täytä kuopat. Jos pinnalla on syvennyksiä, lisää niihin betonia. Käytä tässä vaiheessa juoksevampaa massaa.

3

Irrota muotti ja pidä levy kosteana. Anna levyn kovettua jonkin aikaa ja irrota muotin reunat. Kostuta pöytälevyn pintaa vähintään kerran vuorokaudessa, kunnes betoni on kovettunut kokonaan. Peittele levy tarvittaessa muovilla.

4

Hio pinta noin kahden vuorokauden päästä. Betoni ei ole vielä kokonaan kovettunut, joten sitä voi vielä hioa. Käytä hengitys suojainta, sillä betoni pölyää kovasti.

5

Kyllästä pinta. Muista käsitellä levyn pinta aineella, joka sopii elintarvikkeille. Voit käyttää esimerkiksi mehiläisvahaa tai nanopinnoitetta.

6

Asenna allas. Lopuksi voit purkaa sisäreunuksen ja asentaa altaan elementin B keskelle. Muista asentaa altaan pohjalle ohut poistoletku.

05
Laatat ja viimeistely 6 Vaihe

Lopuksi kesäkeittiö pitää laatoittaa. Siihen pitää myös asentaa ovet ja tehdä kaasupullon kaapin takaseinään tuuletusaukko.

Ulkokulmiin asennetaan kulmasuojalistat, jotta ne eivät kolhiinnu pilalle.

1

Tiivistä levyjen saumat. Seinissä on muutamia saumoja. Ne vahvistetaan sementti laastilla ja lasikuituteipillä.

2

Tee kaasupullolle kunnon t uuletusaukko. Kaasun säilytyspaikan pitää tuulettua kunnolla. Tee aukot alaosaan, sillä kaasu on ilmaa raskaampaa ja painuu alas.

3

Asenna laatat alhaalta ylös. Laatoituskuvio kannattaa suunnitella aina etukäteen, jotta reunoille jää yhtä leveät palaset. Liimaa laatat kiinni levyihin ulkokäyttöön tarkoitetulla laatoituslaastilla tai laattaliimalla.

4

Asenna kaapit ja laatikot ja ruuvaa ne kiinni runkoon porakärkiruuveilla. Tee ruuveille aloitusreiät pienellä metalliterällä.

5

Asenna reunalistat ulkokulmiin. Voit käyttää melkein mitä tahansa säänkestävää liimaa. Levitä liimaa listaan ja paina se paikalleen.

6

Viimeistele laatoitus nurkkalistoilla. Sen jälkeen kesäkeittiö on valmis.

Materiaalit

  • 45x70 mm väliseinärankoja, noin 60 m
  • 10 mm kuitusementtilevyjä, n. 10 m²
  • 10 cm lautoja, noin 7 m (valumuottiin)
  • 45x95 mm lankkua, noin 7 m valumuottiin
  • 45x120 mm lankkua, noin 2 m valumuottiin
  • Betonia (0-4 mm), 28 säkkiä á 20 kg pöytälevylle
  • Laattoja, noin 8 m²
  • 8 mm valuverkkoa, noin 2 m²

Lisäksi:

  • Litteäkantaisia porakärkiruuveja
  • Laatoituslaastia
  • Sementtilaastia
  • Lasikuituteippiä
  • Reunalistoja

Erikoistyökalut

  • Peltisakset
  • Sirkkeli ja metalliterä
  • Kuitusementtiterä
  • Kuitusementtiveitsi

Vie aikaa

3-5 viikkoa.

Hinta

Noin 1300 euroa ilman grilliä, kaappeja yms.

Vaikeusaste

Työssä pitää käyttää sekä betonia, terästä, laattoja että puuta.

Piirustus

Teräsrangat ovat käteviä

Teräsrangat ovat käteviä, sille ne vievät vain vähän tilaa rakenteen sisäpuolelta. Sen ansiosta pöytälevyn alle mahtuu esimerkiksi jääkaappi, kaasupullo ja hiilisäkki.

Teräsrangat ovat käteviä

Rakennussuunnitelma

Piirustuksissa näkyy, miten teräsrunko kootaan kahdesta pitkästä pääelementistä (A ja B), jotka koostuvat pienistä kehikoista. Molempien pääelementtien kaikki sivut (1, 2, 3 ja 4) rakennetaan valmiiksi, ennen kuin ne yhdistetään toisiinsa. Sama koskee päätyjä (5) ja sivujen (6) välissä olevia tukirankoja. Lopuksi kaikki ruuvataan yhteen.

Rakennussuunnitelma

Erisyvyiset ulokkeet

Erisyvyiset ulokkeet

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa etatä viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

Betonia ilman ilmakuplia

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Kesäkeittiö