Teema: 14 erilaista kesäkeittiötä

Kesäkeittiölle ei ole yhtä muottia tai kaavaa. Toiset ovat taivasalla ja keskellä pihaa, jotkut katoksessa talon vieressä tai uudella terassilla. Jotkut kesäkeittiöt on tehty muuraamalla, joissakin on teräsrunko ja osa on rakennettu puusta. Tässä jutussa kierretään Pohjoismaita ja tutustutaan erilaisiin kesäkeittiöihin.

Joillekin kesäkeittiö tarkoittaa pientä kalustetta, jossa on grilli ja kaasupullo. Toisten mielestä kesäkeittiöön kuuluu grilli, savustin, kaasuliesi, jääkaappi, sähköt ja juokseva vesi, eikä aito italialainen pizzauunikaan ole pahitteeksi. Tässä jutussa esitellään erilaisia kesäkeittiöitä eri Pohjoismaista. Voit ottaa niistä ideoita oman kesäkeittiösi suunnitteluun.

Ensin pöytätila, grilli vasta sitten

Kesäkeittiön suunnittelu pitää aloittaa pöytälevystä. Se on kesäkeittiön ydin ja toiminnallinen keskus. Sen jälkeen tulee grilli, joka on kesäkeittiön toinen oleellinen osa. Kun ne ovat kunnossa, vain mielikuvitus rajoittaa muiden osien suunnittelua.

Ulkona, sisällä tai välillä

Kesäkeittiöt ovat hyvin erilaisia myös sen puolesta, mihin ne on rakennettu. Suurin osa tämän jutun kesä­keittiöistä on taivasalla, mutta joissakin on seinät ja jopa katto.

Kesäkeittiö-olohuone alusta asti

Kesäkeittiöitä on kahdenlaisia. Jotkut valmistuvat vähä vähältä ja kädestä suuhun, toiset on tehty alusta asti tarkan vision mukaan. Tämä unelmaprojekti on tehty uuden terassin tyylin mukaan. Keittiössä on muutakin kuin pöytä, grilli ja pizzauuni: siihen
kuuluu myös tuulensuoja-aita, ruokapöytä ja penkki.

Kun vähän on tarpeeksi

Pyörillä liikkuva kaluste nostaa grillin hyvälle korkeudelle ja kätkee sisäänsä kaasupullon. Enempää ei aina tarvita.

Kesäkeittiöstä kuin huone

Tämä kesäkeittiö on taivasalla mutta tuntuu silti huoneelta. Keittiössä on kaksi isoa rimaseinää, jotka toimivat myös tuulensuojana.

Kierrätystiilet

Vanhat, hyväkuntoiset tiilet ovat kalliita, mutta ne antavat ilmettä kesäkeittiölle. Tässä keittiössä on myös puilla lämpiävä leivinuuni.

Suojaa ruosteelta

Säänkestävä teräs on epätavallinen mutta hyvä valinta kesäkeittiöön, sillä se suojaa itsensä ruostumalla vain pinnalta.

Käytössä vuoden ympäri

Tämän katoksen rakentaminen kesti pitempään kuin kesäkeittiön, joka on selkeä ja toimiva. Tätä kesäkeittiötä voi käyttää vuoden ympäri.

Pöytälevy on tärkein

Aina ei tarvita muuta kuin pöytä, jossa laittaa ruokaa ja grillata.

Keittiö luonnon helmassa

Itse valettu pöytälevy on siitä kätevä, että sen voi muotoilla tarpeen mukaan. Tässä pöytälevy mukailee isoa kiveä, joka jää pöydän keskelle.

Hulluna grillaukseen

Suurin osa kesäkeittiöistä näyttää suunnilleen tältä: työtaso, grilli ja työtaso. Grillaaminen on monelle kesäkeittiön keskeisin asia eikä ihme: lyhyttä kesää ei haluta viettää sisällä.

Rimat tekevät keittiösä kevyen ja tyylikkään

Tämän keittiön runko on tehty järeistä 10x10 sentin tolpista, mutta pitkät poikkirimat keventävät sen ulkonäköä ja pitävät huolen siitä, että pöydän alla leva kaasupullo tuulettuu.

Tähtiluokan kesäkeittiö

Tämä kesäkeittiö on suunniteltu totiseen ruuanlaittoon. Siinä on muun muassa kuusi grilliä, useita savustimia, kaasuliesi ja jääkaappi.

Ulkoravintola

Kesäkeittiötä ei ole pakko tehdä ruuanlaitto edellä. Tässä on ajateltu ennen kaikkea mukavuutta, syömistä ja sateensuojaa.

Omistettu pizzalle

Kaikkien sääntöjen mukaan rakennettu ja eristetty vaja, jossa on jääkaappi, pizzauuni, monitoimikone ja kylmiö pizzantäytteille.

Helppo pitää puhtaana

Puun ja teräksen parhaita puolia on se, että ne on helppo pitää puhtaana ja ne sopivat talon tyyliin.

    Lisää samasta aiheesta Kesäkeittiö