Upea grillipöytä kierrätyspuusta

Laadun ja tyylikkään ulkonäön ei tarvitse tulla kalliiksi. Näillä ohjeilla rakennat upean grillipöydän kierrätyspuusta 30 eurolla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
10 päivää
Hinta
230 euroa

Johdanto

Afrikan sademetsissä kasvaa mahtavia puita, joista tehdyt pihakalusteet kestävät säätä paremmin kuin moni muu materiaali. Sademetsät hupenevat kovaa vauhtia, joten jalopuuta kannattaa hankkia ensisijaisesti kierrätettynä. On pelkästään hyvä asia, jos kerran kaadetut puut käytetään hyödyksi mahdollisimman monta kertaa.

Nämä azobesta eli siipibongossipuusta tehdyt tolpat löytyivät vanhalta omenatarhalta. Tolpat olivat leväkasvuston peitossa, mutta puun ydin oli hyvässä kunnossa. Tolpat saivat uuden elämän, kun niistä tehtiin ainutlaatuinen grillipöytä.

LUE MYÖS: Rakenna pizzauuni ulos

Tarkkuus on ratkaisevan tärkeää

Grillipöydän rakenne on yksinkertainen, mutta sen rakentaminen vaatii erittäin tarkkaa otetta. Kaikkien osien on sovittava täydellisesti yhteen.

Rakentamiseen tarvitaan hyvät ja kestävät työkalut, sillä azobe on melkein yhtä kovaa kuin betoni. Sirkkelin, poran ja yläjyrsimen terät tylsyvät nopeasti. Työssä tarvitaan myös hyviä hermoja, sillä pöydän runkoon pitää asentaa paljon pieniä rimoja.

Ohjeet

01
Sahaa tolpat sopiviksi 4 Vaihe

Grillipöytä rakennetaan kahden tukevan kehikon varaan, jotka liitetään toisiinsa nelikulmaisilla rimoilla.

Pöydän rakentamiseen ei käytetä lainkaan nauloja tai ruuveja, vaan pöytä pysyy koossa rimojen ja liiman avulla. Se on mahdollista vain, jos osat sahataan äärimmäisen tarkasti.

Azobe on niin kovaa, että sitä voi sahata tarkasti vain pöytäsirkkelillä.

1

Tolpat ovat olleet sateensuojassa. Nyt ne sahataan oikean kokoisiksi. Poista paksut likakerrokset aluksi siklillä.

2

Sahaa tolpat joka puolelta. Asenna pöytä-sirkkeliin karkea, 24-hampainen terä. Älä sahaa tolppia lopulliseen mittaansa vielä tässä vaiheessa.

3

Sahaa jalat (A) ja vaaka puut (B). Käytä 60-hampaista terää, joka tekee siistiä jälkeä. Jalat ja vaakapuut ovat kooltaan 4,3x4,3 senttiä. Rimat ovat 1,8x1,8-senttisiä.

4

Pöytäsirkkeliä ei enää tarvita. Jalat (A) on lyhennetty 60-senttisiksi. Vaakapuut (B) ja rimat (C) lyhennetään myöhemmin.

02
Jyrsi rimoille sopivat urat 4 Vaihe

Nyt on aika tehdä vaakapuihin (B) urat rimoja (C) varten. Varaa työhön kunnolla aikaa, sillä tarkkuus on erittäin tärkeää.

Urien sahaamiseen voi käyttää katkaisu- ja jiirisirkkeliä. Tässä urat tehdään kuitenkin yläjyrsimellä, jotta urista tulee suorat ja oikean kokoiset.

Jyrsimisessä käytetään apuna MDF-levystä tehtyä sapluunaa. Se varmistaa, että urien välinen etäisyys pysyy samana ja niistä tulee yhtä syvät.

1

Teippaa vaakapuut (B) yhteen. Yhdistä toisiinsa sekä ylähyllyn vaakapuut että alemman hyllyn vaakapuut.

2

Jyrsi ensimmäiset urat. Jätä vaaka -puiden (B) päihin kolme senttiä tilaa pääty-tappeja varten. Paina sapluunan poikkirima aina edelliseen uraan ja jyrsi kolot kaikille 57 rimalle. Jyrsi urista 8 milliä syvät.

3

Siisti urat. Uran pohja on tasainen, mutta reunat jäävät helposti rosoisiksi. Poista irtotikut terävällä taltalla.

4

Lyhennä vaakapuut (B). Tee vaakapuista 137,4 senttiä pitkät, jotta niiden päähän jää tarpeeksi tilaa kolmisenttisille tapeille. Pidä vaakapuut aloillaan riman (C) avulla ja sahaa vaakapuut yhtä pitkiksi.

03
Tee siistit tappiliitokset 8 Vaihe

Pöytä kootaan ilman ruuveja, jotta siitä tulee mahdollisimman tyylikäs. Runkopuut yhdistetään toisiinsa tappiliitoksilla ja liimalla. Tappiliitosten läpi porataan reiät, joihin työnnetään pienet rakennetta vahvistavat poikkitapit.

Tappiliitosten tekeminen on erittäin tarkkaa työtä. Taltan pitää olla hyvässä terässä, jotta se uppoaa kovaan puuhun. Ellet halua tehdä tappiliitoksia, voit koota rungon myös ruuveilla ja kulmaraudoilla.

1

Sahaa tapit vaakapuihin (B). Sahaa puun molemmille puolille monta vierekkäistä uraa ja poista puukaistaleet taltalla. Tapin leveys vastaa kolmannesta vaakapuun paksuudesta.

2

Mittaa ja merkitse tapin koko jalkaan (A). Sahaa tapin ylä- ja alapuolelle noin 5 millin huullokset. Merkitse tappien paikat kerralla kaikkiin jalkoihin (A).

3

Poraa tappien kolot jalkoihin (A). Tapit ovat 3 senttiä leveitä, mutta koloista tehdään 3,3-senttiset, jotta tapit mahtuvat varmasti paikoilleen. Porakonetelineen avulla koloista tulee varmasti suorat.

4

Siisti kolot reunoja myöten. Pidä taltan leveää puolta reunaa vasten. Vaihda tarvittaessa pienempään talttaan.

5

Poraa poikkitappien reiät. Reiän pitää osua tarkasti oikeaan kohtaan. Voit liittää porakoneen telineeseen tai käyttää pylväs-porakonetta.

6

Hio vaakapuut (B) nauhahiomakoneella. Aloita jyväkoon 60 hiomapaperilla ja jatka hiomista koon 120 ja 180 papereilla. Pyöristä terävät nurkat lopuksi höylällä.

7

Tee poikkitapit. Poraa tapit tulppaterällä samasta puusta kuin muu pöytä.

8

Vahvista liitokset poikkitapeilla. Purista kehikon osat yhteen, levitä tappeihin liimaa ja lyö ne reikiin.

04
Liimaa ja öljyä rimat 5 Vaihe

Grillipöydän rakentaminen on edennyt viimeiseen ja mielenkiintoisimpaan vaiheeseen. Nyt kehikoiden väliin asennetaan rimat, jotka pitävät pöydän pystyssä.

Kun rimat on katkaistu sopiviksi ja liimattu kiinni kehikoihin, grillipöytä on melkein valmis.

Lopuksi pöytä käsitellään pellava-öljyllä, johon on lisätty homehtumista estäviä fungisideja.

1

Lyhennä rimat (C) sopivan pituisiksi. Rimoja tarvitaan yhteensä 57 kappaletta.

2

Kokoa pöytä puristimien avulla. Liimaa pari rimaa (C) ylä- ja alahyllyn molempiin päihin. Rimat pitävät pöydän koossa ja suorassa kulmassa.

3

Liimaa rimat (C) kiinni vaakapuihin. Älä paina rimoja väkisin paikoilleen, jotta ne eivät halkea. Hio rimoja niin moneen kertaan, että ne mahtuvat uriinsa.

4

Käsittele pöytä pellavaöljyllä. Hio liima-jäämät pois ennen öljyämistä. Puun värin muuttuminen näkyy selvästi.

5

Grillipöytä on nyt valmis. Pellavaöljy suojaa pöytää säältä, ja kova jalopuu kestää hyvin vuodenaikojen vaihtelun.

Materiaalit

  • 4 jalkaa (A) á 60 cm, 4,3x4,3 cm
  • 4 vaakapuuta (B) á 137,4 cm, 4,3x4,3 cm
  • 57 rimaa (C) á 45 cm, 1,8x1,8 cm
  • MDF-levyä sapluunaan
  • Kuumuutta kestävä kivilaatta
  • Puuliimaa
  • Pellavaöljyä
  • Tappeja

Erikoistyökalut

  • Pöytäsirkkeli
  • Yläjyrsin
  • Sikli
  • Tulppaterä
  • Nauhahiomakone
  • Tarvittaessa porakoneteline

Vie aikaa

Kovan puun sahaaminen ja tarkka työ kestävät oman aikansa. Tämä pöytä tehtiin noin 10 päivässä.

Hinta

Kaikki materiaalit maksoivat noin 30 euroa. Työkaluja kului noin 200 euron edestä.

Vaikeusaste

Tarkkuus on tärkeää. Kovan puun kanssa työskentely on hankalaa.

Piirustus

Pöytä pysyy koossa 57 riman (C)avulla. On tärkeää, että kaikki rimat asennetaan millintarkasti.

Vaakapuut (B) on kiinnitetty jalkoihin (A) tapeilla. Rimat (C) asennetaan vaakapuihin (B) jyrsittyihin uriin.

3D-malli

3D-malli

Grillipöytä

Grillipöydässä on kaksi tukevaa runkoa, jotka yhdistetään ja kiinnitetään toisiinsa lankuilla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Sahaa tolpat

Tolpat sahataan oikean pituisiksi.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kokoa penkki

Kokoa rungot ja lukitse liitokset tapeilla.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

VINKIT: Selkeät merkit tummaan puuhun

TYÖKALUT: Näin käytät nauhahiomakonetta

Tällä videolla näytetään, miten käytät nauhahiomakonetta. Se on vahvin hiomakone, joka tekee karkeaa jälkeä. Epätasaisen pinnan hiomisessa voi säästää paljon aikaa, jos pinta hiotaan aluksi nauhahiomakoneella.

Vinkit & niksit

Kätevä sapluuna varmistaa, että urista tulee yhtä syvät

Rimat (C) upotetaan vaakapuihin (B). Rakenna kätevä sapluuna, jotta urista tulee suorat ja yhtä syvät.

Sapluuna tehdään MDF-levyn palasta, johon jyrsitään riman (C) mentävä ura. Levyn alapuolelle kiinnitetään kaksi laudanpätkää siten, että niiden välinen etäisyys vastaa kahden vaakapuun (B) leveyttä. Lautoihin jyrsitään ura, johon työnnetään riman (C) levyinen puukapula. Rima painuu aina edelliseen uraan ja varmis-taa, että kaikista urista tulee yhtä leveät ja samansuuntaiset.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kesäkeittiö