Rakenna luksuspizzauuni

Tämä pizzauuni on tukevalla pohjalla, ja se on vuorattu kevytbetoniharkoilla. Uuni kestää kovaa kuumuutta, sillä siihen on käytetty tulenkestäviä kiviä ja laastia.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
700 euroa

Johdanto

Aito italialainen pizza paistetaan tavallista kuumemmassa lämpötilassa.

Tämä pizzauuni ei ole mikään pienoismalli, vaan se vie paljon tilaa. Pizzauuni kestää kovaa kuumuutta, sillä siihen on käytetty tulenkestäviä kiviä. Uuni on myös eristetty, joten se paistaa pizzan toisensa jälkeen.

Voit rakentaa pizzauunin noin 700 eurolla yhdessä viikossa tai jakaa kuivumisajat pitemmälle ajanjaksolle.

Näissä rakennusohjeissa on:

 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Rakennuspiirustukset
 • Materiaalilista
 • Video

Ohjeet

01
Perustus ja runko 2 Vaihe

Pizzauuni on painava rakennelma, jolle tarvitaan tukeva pohja. Voit rakentaa pizzauunin vanhan betoniterassin päälle tai valaa uunille uuden pohjalaatan.

1

Voit sekoittaa betonin itse betonimyllyssä. Betonista valettu pohja näyttää siistiltä ja on helppo pitää kunnossa.

2

Voit tehdä pizzauunin rungon esimerkiksi lecaharkoista. Rungon pitää olla niin tukeva, että se kestää pizzauunin painon. Voit tehdä runkoon tilaa polttopuille tai hyllyjä pizzanpaistotyökaluja varten. Tee rungosta sopivan korkuinen, jotta uunia on mukava käyttää. Voit säätää aukon korkeutta, kun teet uunin pohjan.

02
Vala uunin pohja 4 Vaihe

Aluksi uunille valetaan hyvin eristetty pohja. Tee rungosta niin korkea, että sen päälle jää tarpeeksi tilaa tulenkestäville tiilille. Niistä tulee uunin sisäpohja.

1

Sahaa levystä uunin pohjan kokoinen palanen ja tue levy kunnolla. Käytä tukemiseen tiiliä tai lautoja. Voit ruuvata laudan rungon sisäpuolelle, tukea levyn sen varaan ja ruuvata sen kiinni. Ruuvaa alapuolelta, jotta voit irrottaa levyn myöhemmin.

2

Tee noin 5 senttiä paksu sapluuna, joka muodostaa kolon tuhkan pudottamista varten. Kolon yläosan leveys vastaa kolmen tulenkestävän tiilen leveyttä. Alaspäin kapeneva sapluuna on helppo irrottaa betonin kovettumisen jälkeen. Kolosta tulee suppilon muotoinen.

3

Tee valumuottiin sopivan korkuinen reunus. Ota huomioon, että reunuksen päälle tulee kerros tulenkestäviä tiiliä. Noin 25 senttiä korkea reunus on sopiva. Tee välikapulat, aseta muotin pohjalle valuverkko, välikapulat ja toinen valuverkko. Levitä verkon päälle eristeet, mutta älä levitä niitä reunoille asti. Asenna päällimmäiseksi vielä yksi verkko.

4

Ota pois päällimmäinen verkko ja eristeet, jotta voit kaataa muottiin ensimmäisen kerroksen betonia. Sekoita betoni ja hiekkaa suhteessa 1:3. Paina betoni lujasti nurkkia ja reunoja vasten ja tiivistä betoni laudan avulla. Pane eristeet takaisin, lisää betonia, valuverkko, levitä betoni reunoille asti ja tasoita pinta laudalla. Anna betonin kovettua pari päivää.

03
Uunin rakentaminen 8 Vaihe

Uuni muurataan tulenkestävistä kivistä ja tulen­ kestävästä laastista. Uunin pitää kestää kovaa kuumuutta, joten hyviin materiaaleihin kannattaa sijoittaa rahaa. Valumuotin annetaan olla toistai­ seksi paikallaan, sillä sitä tarvitaan vielä myöhem­ min. Uuni on reunoilta kolmen kiven korkuinen ja keskeltä kahdeksan kiveä korkea.

1

Lado tiilet takaseinälle ja reunoille. Lado kivet limittäin puolen tiilen välein, jotta saumat eivät osu samalle kohdalle.

2

Asenna sivuseinien viimeiset tiilet vinoon, jotta uunin suuaukosta ei tule liian leveä. Tee suuaukosta niin leveä, että pizzalapio mahtuu helposti sisään ja ulos. Sen jälkeen tiilet pitää leikata viistoiksi vesileikkurilla tai tiilisahalla, jotta ne sopivat tiiviisti suuaukon vieressä olevia pystysuuntaisia tiiliä vasten.

3

Lado uuni valmiiksi, tarkista, että kaikki tiilet sopivat paikoilleen ja pura ne pois. Toinen vaihtoehto on jättää muut tiilet paikoilleen ja purkaa pois alimman kerroksen reunimmaiset tiilet. Kaikki tiilet pitää panna likoamaan veteen, jotta ne kastuvat kunnolla ennen muuraamista. Muuten tiilet imevät laastin kuivaksi, ennen kuin se ehtii kovettua. Lado kivet takaisin paikoilleen sen jälkeen.

4

Korota muottia sillä aikaa, kun tiilet ovat likoamassa. Asenna takaseinälle ja sivuille valuverkot. Raudoitus tukee uunia ja estää sen sortumisen.

5

Voit aloittaa valamisen, kun olet korottanut muottia ja latonut kivet takaisin paikoilleen. Painele betoni huolellisesti reunoille ja nurkkiin asti. Levitä betonia myös takaseinälle.

6

Tee sapluuna kaarien muuraamista varten sillä aikaa, kun betoni kuivuu. Katso ohjeet viereisen sivun piirustuksesta. Tee sapluuna, jonka päälle mahtuu 15 tiiltä. Sapluuna tehdään kahdesta vanerilevystä ja välikapuloista, jotka tukevat tiiliä. Aseta sapluuna siten, että kaaren alapää tulee samaan linjaan sivujen yläreunan kanssa. Lado tiilet sapluunan päälle.
Muuraamiseen tarvitaan tulenkestävää laastia, sillä tavallinen muurauslaasti ei kestä pizzauunin kuumuutta. Työnnä laasti mahdollisimman syvälle tiilten väliin, mutta pidä huoli, ettei laasti työnnä tiiliä irti toisistaan.
Muuraa ensimmäinen kaari valmiiksi ja anna laastin kuivua. Toinen vaihtoehto on tehdä useampi sapluuna ja muurata kaaret yhtä aikaa.

7

Kun viimeinen kaari on kuivunut, voit irrottaa sapluunan ja muurata uunin suuaukon. Tässä käytetään apuna pitkää kulmarautaa, joka asennetaan suuaukon yläpuolelle. Tiilet asetetaan pystyyn, ja niiden jatkoksi asennetaan viistot tiilet, joiden yläreuna tulee samaan linjaan kaaren kanssa. Savupiippua varten valetaan jo tässä vaiheessa tasainen alusta.

8

Nyt on aika tiivistää kaikki raot tulenkestävällä laastilla. Tiivistämisen jälkeen uunissa saa olla vain yksi aukko eli se, josta pizza työnnetään uuniin. Uunin sisäpuolen pitäisi näyttää tässä vaiheessa samalta kuin alla olevassa kuvassa.

04
Kuoren valaminen 3 Vaihe

Seuraavaksi on aika tehdä tilaa savupiipulle ja eristää uuni ulkopuolelta. Se on tarpeen, jotta pizzat paistuvat kunnolla. Pizzauunin lämpötila ei nouse tarpeeksi, jos lämpö pääsee karkaamaan harakoille. Hyvin eristetty uuni paistaa pizzat rapeiksi myös kylmällä säällä.

1

Rakenna uunin eteen kehikko, jossa on tilaa savupiipun asentamista varten.

2

Levitä seuraavaksi tiilten päälle lämpöä eristävä matto, joka heijastaa ylöspäin nousevan lämmön takaisin uuniin. Asenna maton päälle taivutettu valuverkko, joka jää hieman uunin yläpuolelle. Se on kätevää, sillä taivutettua valuverkkoa ei tarvitse tukea uunia vasten välikapuloilla.

3

Sekoita betoniin lecasorarakeita, jotta massa eristää lämpöä mahdollisimman tehokkaasti. Massa ei saa olla liian kuivaa tai ohutta, jotta se leviää oikein. Kaada seos uunin päälle ja pidä huoli, että massa leviää tasaisesti joka nurkkaan asti. Taputtele betoni siistiksi kaareksi ja anna sen kovettua rauhassa.

05
Ulkokuoren teko 8 Vaihe

Uunin ulkokuori tehdään kevytbetoniharkoista, jotka sahataan sopiviksi palasiksi. Lopuksi kuori pinnoitetaan rappauslaastilla. Voit tehdä kuoren suuaukon tulenkestävistä kivistä. Niiden paikka määrittelee kevytbetoniharkkojen paikat. Suuaukko erottuu rapatusta ulkopinnasta, joten rakenna suuaukko tarkasti.

1

Rakenna ulkokuori samalla tavalla kuin kuvassa. Tässä kuoreen tehdään kolo tulenkestäviä tiiliä varten, ja alle jätetään aukko polttopuiden säilytystilan kohdalle. Niiden väliin tehdään kolo, johon asennetaan tuhkaluukku ja -laatikko.

2

Rakenna ulkokuori siten, että se tulee samaan linjaan tulenkestävien tiilten kanssa. Sen jälkeen suuaukon kohdalle tehdään siisti kaari. Tee sapluuna, joka kestää 9 tiilen painon sen aikaa, että laasti kuivuu.

3

Rakenna seinät kevytbetoniharkoista. Sahaa harkot sopivan kokoisiksi paloiksi kevytbetonisahalla. Voit käyttää myös vanhaa käsisahaa. Voit tehdä myös pienen savupiipun suuaukon yläpuolelle.

4

Savupiippu tulee samaan linjaan uunin etuseinän kanssa.

5

Sahaa ylimmät kevytbetoniharkot viistoiksi, jotta ne tukevat kattoa sopivassa kulmassa. Voit tehdä kattopalkit esimerkiksi 45x95 millin lankuista tai käyttää hieman leveämpiä lankkuja.

6

Sahaa harkkoihin ja lankkuihin lovet ruoteita varten tai asenna ruoteet lankkujen päälle.

7

Tämän uunin katto tehtiin vanhoista katelevyistä. Voit tehdä katon myös pellistä tai kattotiilistä. Kiinnitä katelevyt ruoteisiin ruuveilla, joissa on vedenpitävä kaulus.

8

Viimeistele uuni rappaamalla kaikki seinät. Uuni on jo valmis pizzan paistamista varten, sillä rappaaminen vaikuttaa vain ulkonäköön. Tästä pizzauunista tehdään hieman rosoisen näköinen käyttämällä laastia, jonka seassa on lasikuituja. Voit valita rappauslaastin oman makusi mukaan.

Materiaalit

 • Kestopuulautaa 19x100 mm
 • Rimoja, esim. 57x63 mm
 • Ruuveja, 4x30 mm
 • Betonia
 • Hiekkaa
 • Valuverkkoa
 • Eristettä, 100 mm styroksia
 • Lecasoraharkkoja
 • Lecasorarakeita
 • Vaneria
 • Tulenkestäviä tiiliä
 • Tulenkestävää laastia
 • Lämpöä eristävä mattotiilten päälle
 • Kulmarautoja
 • Kevytbetoniharkkoja
 • Lankkua, 45 x 95 mm
 • Katelevyjä
 • Rappauslaastia

Erikoistyökalut

 • Vesileikkuri Betonimylly

Vie aikaa

Viikon tai enemmän kuivumis­ aikojen takia.

Hinta

Noin 700 euroa.

Vaikeusaste

Uuni saa näyttää rosoiselta, joten muurausjäljen ei tarvitse näyttää kovin siistiltä. Tulenkestävät tiilet pitää kuitenkin asentaa oikein.

Piirustus

Multimedia

Video

VINKIT: Pelasta liian vetelä laasti

Video

TOIMITUS SUOSITTELEE: Rakenna pizzauuni - se on helppoa

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Pizzauuni