Vuoden ympäri vai hyvällä säällä käytettävä?
Aluksi pitää valita kesäkeittiön paikka. Jos keittiön päälle tulee pysyvä katos, voit tehdä kaiken puusta. Jos keittiö on taivasalla, siihen kannattaa tehdä katos ja laittaa pöytälevy, joka kestää säätä. Jos pöytää on tarkoitus siirrellä auringon tai tuulen suunnan mukaan, sen alle kannattaa asentaa kunnon pyörät, jotka voi myös lukita.
Mieti myös, kuinka paljon tilaa kesäkeittiö saa viedä. Jos terassilla on paljon tilaa, sille voi rakentaa kiinteän keittiön, jossa voi laittaa ruokaa koko perheen voimin. Pienelle terassille sopii paremmin kokoon taitettava pöytä, joka voi työntää pois edestä tarpeen mukaan.
LUE MYÖS: Rakenna pizzauuni terassille
Millaiset pöytälevyt ovat mahdollisia?
Ruostumaton teräs, graniitti ja klinkkerit sopivat hyvin kesäkeittiön pöytälevyksi. Ne on helppo pitää puhtaana, ja ne kestävät hyvin säätä. Ota kuitenkin huomioon, että betoni on raskasta, joten se soveltuu lähinnä kiinteään kesäkeittiöön.
Puinen pöytälevy on helppo tehdä, eikä se tule kalliiksi. Sitä pitää kuitenkin öljytä säännöllisesti ja pitää suojassa suurimman osan vuodesta. Muuten levy menee nopeasti pilalle. Älä käytä painekyllästettyä puuta, sillä se ei sovi pinnoille, joilla käsitellään elintarvikkeita. Käytä höylättyä puuta ja käsittele se huolellisesti.
Kuinka paljon säilytystilaa?
Kesäkeittiössä tarvitaan säilytystilaa. Katoksen alla olevaan kesäkeittiöön mahtuu paljon ruuanlaittovälineitä, joita voi säilyttää esimerkiksi hyllyillä tai lukittavissa kaapeissa. Tavaroita kannattaa säilyttää lähellä, jotta niitä ei tarvitse hakea sisältä ja palauttaa takaisin vähän väliä.
Myös grillin vieressä olevassa pienessä pöydässä voi säilyttää tärkeimpiä ruuanlaittovälineitä. Pöytälevyllä on tilaa grillaamisessa tarvittaville tavaroille, ja sen alla voi säilyttää lautasia, grillihiiliä ja sytytysnestettä. Pöydän sivuille voi asentaa koukkuja ruuanlaittovälineille ja talouspaperille.
Altaalla vai ilman?
Jos kesäkeittiössä on tiskiallas, ruuan voi laittaa kokonaan ulkona. Silloin keittiössä voi pestä kädet, puhdistaa vihannekset ja huuhdella likaiset astiat. Puiseen pöytäevyyn on helppo sahata reikä, mutta betonilevyyn on vaikeampi valaa reikä allasta varten. Yksi vaihtoehto on ostaa kaupasta valmis tiskipöytä ja asentaa se puurunkoon.
Vesi on helpointa ottaa talon ulkoseinässä olevasta hanasta puutarhaletkulla, joka yhdistetään kesäkeittiön vesihanaan.
Likavedet voi johtaa ämpäriin tai kiinteään viemäriin. Se on kätevää, mutta melko työlästä.
Katoksella vai ilman?
Pienen kesäkeittiön katokseksi riittää iso auringonvarjo. Jos kesäkeittiö on keskellä pihaa, katoksen rakentaminen voi olla paikallaan.
Katto suojaa rakenteita ja ruokia sadekuuron sattuessa. Jos katos on tarpeeksi iso, voit jatkaa ruuanlaittoa myös sadekuuron aikana. Lisäksi katos varjostaa ruokia, jotta ne eivät kärsi suorasta auringonvalosta.
Sisusta oikein
Kesäkeittiön suunnittelu kannattaa aloittaa ajattelemalla sitä, millaista siinä on työskennellä. Se pätee sekä pieniin ruuanlaittotasoihin että kokonaisiin keittiöihin.
Materiaalien lisäksi keittiön suunnittelussa pitää ajatella sitä, mitä tarvikkeita tarvitaan eniten, miten tilan voi hyödyntää mahdollisimman hyvin ja millaisessa kesäkeittiössä on mukava työskennellä.
Voit käännellä alla olevaa piirrosta ja katsella tarkemmin fiksuja yksityiskohtia.