Nämä asiat pitää tietää ennen kesäkeittiön rakentamista

Vaikeinta pizzauunin rakentamisessa on päättää, miltä uunin pitää näyttää ja millainen sen pitää olla sisältä. Katso tästä, mitä kannattaa tietää ennen rakentamista.

Ruuan laittaminen ulkona on silkkaa nautintoa. Kesäkeittiö on hyvä idea, jos olet sitä mieltä, että kököttäminen hyvällä säällä on ajanhukkaa.

Ulkokeittiön rakentaminen ei ole kovin vaikeaa, mutta materiaaleissa, uunin koossa ja muodossa sekä toiminnoissa ja yksityiskohdissa on paljon valinnanvaraa.

Mahdollisuuksiin kannattaa tutustua huolellisesti, jotta saat juuri sellaisen uunin, joka sopii omiin tarpeisiisi.

Tässä esitellään projektin eri osat:

Vuoden ympäri vai hyvällä säällä käytettävä?

Aluksi pitää valita kesäkeittiön paikka. Jos keittiön päälle tulee pysyvä katos, voit tehdä kaiken puusta. Jos keittiö on taivasalla, siihen kannattaa tehdä katos ja laittaa pöytälevy, joka kestää säätä. Jos pöytää on tarkoitus siirrellä auringon tai tuulen suunnan mukaan, sen alle kannattaa asentaa kunnon pyörät, jotka voi myös lukita.

Mieti myös, kuinka paljon tilaa kesäkeittiö saa viedä. Jos terassilla on paljon tilaa, sille voi rakentaa kiinteän keittiön, jossa voi laittaa ruokaa koko perheen voimin. Pienelle terassille sopii paremmin kokoon taitettava pöytä, joka voi työntää pois edestä tarpeen mukaan.

LUE MYÖS: Rakenna pizzauuni terassille


Millaiset pöytälevyt ovat mahdollisia?

Ruostumaton teräs, graniitti ja klinkkerit sopivat hyvin kesäkeittiön pöytälevyksi. Ne on helppo pitää puhtaana, ja ne kestävät hyvin säätä. Ota kuitenkin huomioon, että betoni on raskasta, joten se soveltuu lähinnä kiinteään kesäkeittiöön.

Puinen pöytälevy on helppo tehdä, eikä se tule kalliiksi. Sitä pitää kuitenkin öljytä säännöllisesti ja pitää suojassa suurimman osan vuodesta. Muuten levy menee nopeasti pilalle. Älä käytä painekyllästettyä puuta, sillä se ei sovi pinnoille, joilla käsitellään elintarvikkeita. Käytä höylättyä puuta ja käsittele se huolellisesti.


Kuinka paljon säilytystilaa?

Kesäkeittiössä tarvitaan säilytystilaa. Katoksen alla olevaan kesäkeittiöön mahtuu paljon ruuanlaittovälineitä, joita voi säilyttää esimerkiksi hyllyillä tai lukittavissa kaapeissa. Tavaroita kannattaa säilyttää lähellä, jotta niitä ei tarvitse hakea sisältä ja palauttaa takaisin vähän väliä.

Myös grillin vieressä olevassa pienessä pöydässä voi säilyttää tärkeimpiä ruuanlaittovälineitä. Pöytälevyllä on tilaa grillaamisessa tarvittaville tavaroille, ja sen alla voi säilyttää lautasia, grillihiiliä ja sytytysnestettä. Pöydän sivuille voi asentaa koukkuja ruuanlaittovälineille ja talouspaperille.


Altaalla vai ilman?

Jos kesäkeittiössä on tiskiallas, ruuan voi laittaa kokonaan ulkona. Silloin keittiössä voi pestä kädet, puhdistaa vihannekset ja huuhdella likaiset astiat. Puiseen pöytäevyyn on helppo sahata reikä, mutta betonilevyyn on vaikeampi valaa reikä allasta varten. Yksi vaihtoehto on ostaa kaupasta valmis tiskipöytä ja asentaa se puurunkoon.

Vesi on helpointa ottaa talon ulkoseinässä olevasta hanasta puutarhaletkulla, joka yhdistetään kesäkeittiön vesihanaan.

Likavedet voi johtaa ämpäriin tai kiinteään viemäriin. Se on kätevää, mutta melko työlästä.


Katoksella vai ilman?

Pienen kesäkeittiön katokseksi riittää iso auringonvarjo. Jos kesäkeittiö on keskellä pihaa, katoksen rakentaminen voi olla paikallaan.

Katto suojaa rakenteita ja ruokia sadekuuron sattuessa. Jos katos on tarpeeksi iso, voit jatkaa ruuanlaittoa myös sadekuuron aikana. Lisäksi katos varjostaa ruokia, jotta ne eivät kärsi suorasta auringonvalosta.


Sisusta oikein

Kesäkeittiön suunnittelu kannattaa aloittaa ajattelemalla sitä, millaista siinä on työskennellä. Se pätee sekä pieniin ruuanlaittotasoihin että kokonaisiin keittiöihin.

Materiaalien lisäksi keittiön suunnittelussa pitää ajatella sitä, mitä tarvikkeita tarvitaan eniten, miten tilan voi hyödyntää mahdollisimman hyvin ja millaisessa kesäkeittiössä on mukava työskennellä.

Voit käännellä alla olevaa piirrosta ja katsella tarkemmin fiksuja yksityiskohtia.

Pöytälevy

Jos kesäkeittiössä on tarpeeksi tilaa, siihen kannattaa asentaa iso pöytälevy, jonka ääressä on tilaa kahdelle. Jos kesäkeittiössä on kiinteä grilli, muista jättää laskutilaa myös sen viereen.

Hyllyt

Avohyllyt ovat käteviä, sillä niillä olevat tavarat on helppo ottaa nopeasti käyttöön. Pöytälevyn alla voi säilyttää isoja tavaroita kuten grillihiiliä, patoja ja kattiloita. Pöydän takana olevaan seinään voi kiinnittää kapeita hyllyjä, joilla voi säilyttää mausteita ja muuta tarvittavaa.

Kaapit

Isoon, kiinteään ulkokeittiöön kannattaa asentaa tavalliset kaapit, jotta ruuanlaittovälineet pysyvät puhtaina.

Koukut ym.

Käytä kesäkeittiön reunoja grillipihtien, grillaushanskojen ja pyyhkeiden säilyttämiseen. Voit tehdä paikan myös talouspaperille.

Roskat

Tavallinen, maassa oleva sanko sopii roskaämpäriksi. Jos haluat ison keittiön, jota käytetään koko kesän ajan, voit upottaa roskiksen kaappiin, jotta se ei ole keskellä terassia.

Grilli

Grilli on keskeinen osa kesäkeittiötä. Voit upottaa sen pöytälevyyn ja tehdä keittiöön tilaa kaasupullolle tai pelleteille. Harkitse kuitenkin myös sitä, haluatko helposti muokattavan keittiön, jonka grillin voi vaihtaa uuteen. Jos ulkokeittiö on keskellä pihaa, integroitu grilli ei ole välttämättä hyvä ratkaisu. Silloin grilliä ei voi siirtää, vaikka se savuttaa terassin pöytää kohti.

Liesi

Liedellä voi keittää vihanneksia, perunoita, riisiä ja pastaa myös ulkona. Voit upottaa pöytälevyyn kaasulieden, mutta helpointa on käyttää ketterää kaasulevyä tai sähköllä toimivaa keittolevyä, jonka voi nostaa pöydälle tarpeen mukaan.

Pitsauunit

Pihakeittiön pitsauunissa voi valmistaa aitoja pitsoja, jotka tuoksuvat ja maistuvat Italialta.

Voit rakentaa itse kotitekoisen pitsauunin.

Pitsauunin rakentamisen ei tarvitse olla vaikeaa eikä kallista, ja puilla lämmitettävä pitsauuni päihittää monin tavoin kaasulla toimivan pitsauunin, joka ostetaan valmiina.

Voit esimerkiksi hyödyntää omatekoisen pitsauunin tuhkat.

Pitsauunin voi rakentaa monella eri tavalla.

Voit esimerkiksi rakentaa muuratun pitsauunin tai valaa yksinkertaisen pitsauunin perliitistä jumppapallon ympärille.

Täältä löydät kaikki pitsauunien rakennusohjeemme: Pitsauuni pihakeittiöön

Katos

Taivasalla olevasta keittiöstä on enemmän iloa, jos siinä on pitkäräystäinen katos. Se suojaa ruokia sateelta ja suoralta auringonpaisteelta. Voit käyttää suojana myös suurta auringonvarjoa.

Allas

Tiskiallas on todella hyvä lisä ulkokeittiöön myös siinä tapauksessa, että hanasta tulee vain kylmää vettä. Vesiliittymän ja viemäröinnin voi hoitaa helposti vetämällä keittiöön puutarhaletkun ja ison paljun.

Pyörät

Pyörien päälle rakennettua ulkokeittiötä voi liikutella oman mielen mukaan ympäri pihaa. Se koskee ensisijaisesti pieniä malleja. Käytä isoja pyöriä, joilla keittiön voi lukita paikalleen.

Virta

Kesäkeittiöön tai sen läheisyyteen kannattaa vetää sähköt, jotta keittiössä on virtaa keittolevylle ja muille sähkölaitteille.

    Lisää samasta aiheesta Kesäkeittiö