Suunnittele kesäkeittiö

Kesäkeittö kannattaa suunnitella huolellisesti, sillä se säästää aikaa ja vaivaa. Katso tästä, mitä kaikkea pitää päättää etukäteen.

Olet päättänyt rakentaa kesäkeittiön, ja olet varmasti jo miettinyt, tuleeko keittiöön grillin lisäksi pizzauuni ja jääkaappi. Mutta oletko miettinyt, missä kaasupullojen paikka on, miten ne tuulettuvat ja miten aurinko paistaa ruuanlaittopaikkaan? Tässä jutussa käydään läpi kysymyksiä, joita et ole ehkä tullut vielä harkinneeksi.

Tarvitsetko juoksevaa vettä?

Juoksevasta vedestä on paljon iloa kesäkeittiössä, mutta vesijohdon vetäminen kesäkeittiöön on kovan työn takana, jos hanasta pitäisi tulla myös lämmintä vettä. Sen sijaan kylmän veden vetäminen kesäkeittiöön ei ole homma eikä mikään. Asenna vain hana tiskialtaan päälle ja yhdistä siihen puutarhaletku.

Onko sähkö välttämätöntä?

Sähkön suhteen kesäkeittiössä on käytännössä kolme
vaihtoehtoa: ei ollenkaan sähköä, jatkojohdolla toimivat sähköt tai kiinteät sähköasennukset, joiden tekemiseen tarvitaan ammattitaitoinen sähköasentaja. Ulkona pitää käyttää oikein suojattuja sähkölaitteita.

Osaatko käyttää kaasupulloja?

Jos säilytät kaasupulloja keittiökaappien sisällä, muista ottaa huomioon kaksi asiaa. Kaasupullon ja grillin välinen letku saa olla korkeintaan 120 senttiä pitkä, ja sen sisähalkaisija saa olla korkeintaan
10 milliä. Sen lisäksi on tärkeää, että kaasupullon säilytyspaikka on hyvin ilmastoitu. Kaasu on ilmaa raskaampaa, tuuletusaukkojen pitää olla alhaalla.

Mihin katsot?

Tämä voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta muista miettiä myös sitä, miten päin keittiö on ruokailupaikkaan ja ilmansuuntiin nähden. Kannattaa miettiä, seisotko grillin ääressä selkä vieraisiin päin käännettynä tai miltä grillaaminen tuntuu, jos aurinko paistaa silmiin koko kesän.

Kestääkö katto kuumuutta?

Ennen kuin teet katoksen kaasulieden, grillin tai pizzauunin päälle, tarkista, kuinka korkealla katoksen pitää olla. Kaasugrillistä ei nouse kovin paljon kuumuutta, joten sen päälle voi asentaa muovilevyn metrin korkeuteen. Puulla lämpiävä pizzauuni sen sijaan on niin kuuma, että katoksen pitää olla kolmen metrin korkeudessa.

Onko ulkona jääkaappi?

Jos haluat kesäkeittiöön jääkaapin, jonka on tarkoitus olla päällä myös kylmällä ­säällä, muista hankkia ulkokäyttöön tarkoitettu malli. Muuten jääkaappi käyttää aivan liikaa sähköä tai ei toimi ollenkaan.

Kaivo vai viemäri?

Jos keittiössä on juokseva vesi ja tiskiallas, siihen tarvitaan myös viemäri. Se ei kuitenkaan tarkoita välttämättä, että veden pitää mennä kaivoon. Jos huuhtelet keittiössä vain vihanneksia tai peset käsiäsi, tiskipöydän alla oleva ämpäri voi riittää. Jos lähistöllä on hulevesikaivo tai -kasetti, voit johtaa veden myös siihen puutarhaletkulla tai muoviputkella. Jätevesi­viemäriin liittyminen on yleensä paljon työläämpi operaatio.

Kestääkö grillin vierusta tulta?

Grillin vierustan pitää kestää kuumuutta. Se koskee sekä kiinteitä grillejä että jalustalla olevia, siirrettäviä pallogrillejä. Voit eristää grillin puurakenteista esimerkiksi teräs- tai kuitukipsilevyillä. Jos et asenna lämpöeristystä, grilli voi pahimmassa tapauksessa sytyttää tuleen sitä ympäröivän kalusteen.

    Lisää samasta aiheesta Kesäkeittiö