Pihakeittiö

Laita ruoka ulkona, kun sää sallii. Hyvässä pihakeittiössä se on mahdollista. Ohjeemme kertovat, miten rakennat helposti oman pihakeittiösi.

Rakenna itse pihakeittiö

Osaat varmasti rakentaa pihakeittiön itse. Kun aurinko paistaa ja ilma lämpenee, ruuanlaitto siirtyy pihalle kuin itsestään. Silloin kätevästä pihakeittiöstä on paljon hyötyä. Rakennusohjeemme opastavat pihakeittiön rakentamisessa vaihe vaiheelta. Jutuissa on myös paljon erilaisia ideoita. Voit rakentaa itse edullisen pihakeittiön, jos pitäydyt yksinkertaisimmissa malleissa.

Mitä pihakeittiön pitää näyttää?

Pihakeittiö on helpointa rakentaa puusta, mutta pöytälevyn voi tehdä säänkestävästä materiaalista kuten betonista. Mieti myös, kuinka paljon pöytätilaa tarvitset, upotatko pöytälevyyn tiskialtaan ja onko grilli kiinteä osa pihakeittiötä. Haluatko pihakeittiön, jossa on katto tai pyörillä liikkuvan pihakeittiön, jonka voi työntää sinne, mihin aurinko paistaa.

Pihakeittiön pöytälevy

Pyörillä liikkuva pihakeittiö kannattaa rakentaa puusta. Pöytälevy kannattaa tehdä ruostumattomasta teräksestä tai sinkistä, sillä ne eivät paina juuri mitään mutta kestävät kaikenlaista säätä. Jos teet pöytälevyn puusta, käytä höylättyä puuta, jotta pinnasta tulee mahdollisimman sileä. Maalaa puuosat tai käsittele ne öljyllä, jotta ne kestävät mahdollisimman pitkään. Älä koskaan käytä pöytälevyyn kestopuuta.

Voit myös valaa pöytälevyn betonista, sillä sekin kestää hyvin ulkona. Betonilevy tekee pihakeittiöstä hyvin painavan, joten betoni sopii parhaiten pihakeittiöihin, joiden on tarkoitus pysyä paikallaan. Paikallaan pysyvän pihakeittiön voi rakentaa myös tiilistä muuraamalla.

Grilli on yleensä ulkokeittiön keskipiste. Kannattaa harkita, pitäisikö pihakeittiö rakentaa grillin ympärille ja yhdistää se pöytälevyyn, jonka alla on tilaa kaasupullolle tai grillihiilille.

Pihakeittiö tiskialtaalla

Pihakeittiössä olevasta tiskialtaasta on paljon hyötyä, sillä vihannekset on helppo huuhdella puhtaiksi hanan alla. Tiskialtaasta tulee siisti, kun se upotetaan pöytälevyn sisään. Puiseen pöytälevyyn on helppo sahata reikä, mutta betonipöytälevyn valamiseen tarvittava muotti pitää rakentaa tarkasti tiskialtaan koon ja sijainnin mukaan. Tee reikä kiinnittämällä muottiin altaan kokoinen styroksilevyn pala. Voit myös ostaa valmiin, ruostumattomasta teräksestä tehdyt pöytälevyn ja asentaa sen puurungon päälle.

Ajattele myös, miten saat pihakeittiöösi vettä. Helpointa on käyttää tavallista puutarhaletkua ja liittää se vesihanaan. Vesiletku on helppo irrottaa, kun pihakeittiötä ei käytetä. Ota huomioon, että letkusta tulee vain kylmää vettä.

Katettu pihakeittiö

Katetusta pihakeittiöstä voi olla hyötyä. Jos pihakeittiö on taivasalla, harkitse katon rakentamista, jotta et joudu siirtämään ruokia sisälle jokaisen sadekuuron takia. Katettu ulkokeittiö suojaa ruokia myös suoralta auringonpaisteelta.