Terassi pihan keskellä

Tämä ilta-auringossa kylpevä terassi on tehty alusta asti ensiluokkaisista materiaaleista. Koko komeus maksoi noin 10000 euroa. Se on paljon rahaa, mutta terassissa on ainutlaatuisia yksityiskohtia kuten viilennetty olutkaappi, joka nousee terassin nurkasta nappia painamalla.

Terassi pihan keskellä.

Tämän luksusterassi on suunniteltu huolellisesti viimeistä yksityiskohtaa myöten.

Johdanto

Laadusta tinkimättä

Michael on aiemmalta ammatiltaan puutarhuri, mutta työskentelee nykyään rautateiden rakentajana. Ammatillinen tausta, hyvät kädentaidot ja tinkimätön luonteenlaatu näkyvät tämän terassin ja sen suojaksi rakennetun pergolan upeissa yksityiskohdissa.

Michael sai idean aurinkoterassista Espanjassa. Hän istui perheineen ravintolan terassilla ilmavan, pergolaa muistuttavan katoksen alla ja tiesi heti, että haluaa kotiinsa samanlaisen. Terassista piirrettiin luonnos, mutta Michael päätti yksityiskohdista sitä mukaa, kun rakentaminen eteni.

Michael halusi, että pergola suojaa terassia auringolta ja tihkusateelta, mutta halusi myös katsella taivaalle pergolan läpi. Kun Michael ajatteli, kuinka paljon kesällä sataa, hän päätti asentaa pergolan suojaksi lasikatteen, jotta terassilla voi istua joka säällä.

LUE LISÄÄ: Täydellinen tulos ilmaisella 3D-suunnitteluohjelmalla!

Katso, miten terassi rakennettiin

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten Michael rakensi katetun terassin. Katso, miten:

  • asennat tolpat tolppakenkiin
  • asennat lasikaton
  • rakennat terassin
  • rakennat takaseinään kätevän olutkaapin

Ohjeet

Michael on aiemmalta ammatiltaan puu tarhuri, mutta työskentelee nykyään rautateiden rakentajana. Ammatillinen tausta, hyvät kädentaidot ja tinkimätön luonteenlaatu näkyvät tämän terassin ja sen suojaksi rakennetun pergolan upeissa yksityis kohdissa.

Michael sai idean aurinkoterassista Espanjassa. Hän istui perheineen ravintolan terassilla ilmavan, pergolaa muistuttavan katoksen alla ja tiesi heti, että haluaa kotiinsa samanlaisen. Terassista piirrettiin luonnos, mutta Michael päätti yksityiskoh-dista sitä mukaa, kun rakentaminen eteni.

Michael halusi, että pergola suojaa terassia auringolta ja tihkusateelta, mutta halusi myös katsella taivaalle pergolan läpi. Kun Michael ajatteli, kuinka paljon kesällä sataa, hän päätti asentaa pergolan suojaksi lasikatteen, jotta terassilla voi istua joka säällä.

Tolpat

Terassin ääriviivat kannattaa merkitä heti urakan aluksi nurkkakepeillä ja linjalangalla. Se helpottaa esimerkiksi tolppien pystyttämistä, sillä ne voi pystyttää oikeaan linjaan lankojen avulla.

Betonijalustoja varten kaivetaan neljä isoa kuoppaa. Tolpan tyven ympärille kääritään huopakaistaleet ja etutolppien alle valetaan betonijalat. Tolpat pystytetään keskelle valumuotteja, jotka ovat päältä avoimia laatikoita.

Tässä jutussa käytetään valmisbetonia, johon pitää lisätä vain vesi. Kun betoni on kovettunut tarpeeksi ja valumuotit on purettu, jalat pinnoitetaan luonnonkivilaatoilla. Kivet hakataan aluksi pieniksi palasiksi, jotta valmis pinta näyttää mahdollisimman luonnolliselta.

1

Kaiva kuopat betonijalustoille ja pystytä tolpat. Terassin nurkissa on kepit, joiden väliin on viritetty linjalangat. Hienosäädä tolpat oikeisiin paikkoihin linjalangan avulla.

2

Kiinnitä huopa kaistaleet tolppien juureen. Huopa suojaa kosteudelta betonin sisään jäävää osaa.

Etujaloille tehdään valu muotit vanerista. Muotin pohjan koko on 42x42 senttiä, ja sen korkeus on 65 senttiä.
Kiinnitä tolpan juureen 65 senttiä korkeat huopakaistaleet niiteillä.

3

Asenna yläpalkit ja vala jalat etutolppien ympärille. Kohdista muotit tarkasti ja täytä ne betonilla. Asenna palkit ristiin toistensa päälle. Kiinnitä jokainen palkki tolppaan kahdella pultilla.

4

Pura valumuotit 1-2 päivän päästä, mutta odota vähintään 4 viikkoa, ennen kuin päällystät jalat kivillä. Näiden jalkojen pinta on tasoitettu viistoksi, jotta vesi valuu nopeasti maahan niiden päältä.

5

Päällystä betonijalat luonnonkivillä. Hakkaa isot kivet pienemmiksi paloiksi ja kiinnitä ne anturoihin laatoituslaastilla. Saumaa kivien väliset raot vuorokauden päästä saumalaastilla.

Katto

Tämä pergola on erittäin järeää tekoa. Katolla on tavallista enemmän palkkeja ja poikkiruoteet, joiden tarkoitus on luoda varjoa pergolan alle.

Etu- ja takatolppien molemmille puolille on kiinnitetty tukevat runkopalkit. Niiden päälle asennetaan 11 lankkua 47 sentin jaolla, sillä se sopii katolle asennettavien lasien kokoon. Sekä runkopalkkien että niiden päälle asennettujen poikkilankkujen päät sahataan vinoiksi, jotta valmis pergola näyttää kevyemmältä.

Poikkilankkuihin kiinnitetään 20 ruodetta. Ne upotetaan lankkuihin sahaamalla niihin lovet monitoimityökalulla. Lasit kiinnitetään joka toiseen lankkuun kiinnitysnauhalla ja alumii-nista tehdyillä erikoislistoilla.

1

Asenna lankut palkkien päälle. Sahaa lankkuihin samanlaiset vinot päät kuin palkkeihin. Lankut asennetaan 47 sentin jaolla, jotta lasien reunat osuvat lankkujen keskelle. Kiinnitä lankut palkkeihin pitkillä ruuveilla.

2

Asenna ruoteet lankuissa oleviin loviin. Tee lovista niin syvät, että ruoteet painuvat lankkujen pinnan tasolle. Lovet kannattaa tehdä monitoimi työkalulla, sillä se on nopein tapa.

3

Lasit ovat nyt paikoillaan. Sitä ennen ruoteisiin on kiinnitetty asennusnauhat. Lasit kiinnitetään joka toisen lankun kohdalle erikoislistoilla, jotka on tarkoitettu Plasmon valokatteille.

4

Lasilevyt on nyt kiinnitetty alumiinilistoilla joka toisen lankun kohdalta. Alumiinilistat kiinnitetään lankkuihin ruuveilla.

Terassi

Pergolan alle rakennetaan terassi lehtikuusilaudoista. Rungon tekemiseen käytetään 45x95 millin kestopuulankkuja. Runko ei jää näkyviin, joten lankkujen ei tarvitse olla lehtikuusta.

Runkolankut kiinnitetään tolppakenkiin, jotka valetaan tukevasti kiinni betoniin 60 sentin välein. Tolppakenkien paikat kannattaa mitata pergolan etu- ja takatolppien väliin asennettavien mittakeppien avulla.

Mittakeppeihin viritetään linjalangat tolppakenkien asenta-mista varten. Linjalangat näyttävät oikean asennuskorkeuden, suunnan ja tolppakenkärivien välisen etäisyyden.

Terassilaudat kiinnitetään piiloruuveilla erikoispihtien avulla, jotta lautoihin ei jää näkyviä ruuvinreikiä. Terassin reunat viimeistellään asentamalla niihin peitelaudat.

1

Asenna tolppakengät terassin runkolankkuja varten. Asenna tolppakengät 30 sentin syvyyteen 60 sentin välein sekä leveys- että syvyyssuunnassa. Siten runkolankut pysyvät tukevasti paikallaan, eikä terassi notku.

2

Ruuvaa runkolankut kiinni tolppakenkiin. Tähän terassiin tarvittiin seitsemän 45x95 millin lankkua. Lankut ovat 460 senttiä pitkiä. Terassi on 370 senttiä syvä.

3

Terassilautojen kiinnitys­ ruuvit asennetaan viistosti lautojen reunoihin, jotta ruuvien kannat eivät jää näkyviin.

Peräseinän olutkaappi

Lopuksi katokseen tehdään peräseinä. Takatolppiin kiinnite­ tään neljä poikkilankkua vuorilautojen kiinnittämistä varten. Vuorilaudat asennetaan kahteen kerrokseen siten, että pääl­ limmäiset laudat peittävät alempien lautojen väliin jäävät raot. Vuoraustyyliä sanotaan lomalaudoitukseksi.

Kun laudoitus on valmis, siihen sahataan reikä, jonka päälle tehdään olutkaapin luukku. Luukun alla on puurunko, jonka yläosassa on hissi ja alapuolella maahan upotettu viemäri­ putki. Putkessa on lieriö täynnä kylmää olutta. Se on yhdis tetty sähköhissiin, joka nostaa kylmät oluet luukun kohdalle nappia painamalla.

1

Asenna katoksen vuorilaudat. Kiinnitä laudat limittäin kahteen kerrokseen takatolppiin asennettuihin poikkilankkuihin.

2

Sahaa laudoitukseen reikä ja kiinnitä luukku kahdella pianosaranalla. Sahaa reikä pistosahalla. Sahaa sivulle pienempi reikä olutkaapin hissin käyttönapille.

3

Rakenna kylmä kaapin takaseinä. Tee viemäriputken ympärille puurunko. Putki ulottuu maassa 130 sentin syvyyteen ja yltää kansiluukulle asti. Päällä oleva sähköhissi liikuttaa lieriötä ylös ja alas.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Katettu terassi