Katettu terassi

Monet laajentavat taloa rakentamalla lasikuistin. Näin saa kesäksi lisää oleskelutilaa ilman mittavia rakennustöitä. Vielä helpompi ratkaisu on rakentaa katettu terassi.

Tätä terassia varten rakennettava katos on suunniteltu ja mitoitettu etukäteen asukkaiden toivomusten mukaan. Katoksen voi myöhemmin tarvittaessa sulkea, niin että terassista tulee kuisti. Tästä piirroksesta selviää, mihin ja missä järjestyksessä yksittäiset elementit asennetaan.

Ensimmäiseksi asennetaan kantavat pilarit, joiden varaan kattorakenteet tulevat. Pilarit suojataan kosteudelta kiinnittämällä niiden alareunaan bitumikermiä. Ennen asennuksen aloittamista otetaan mitat piirroksen mukaan ja merkitään, mihin kohtaan perustuksia pilarit tulevat.

On tärkeä, että kaikki mitat vastaavat piirrosta, sillä elementit on valmistettu sen mukaan. Nyt on tehty merkintä siihen kohtaan, mihin ensimmäinen pilari kiinnitetään talon seinään, mutta sitä ennen siihen kiinnitetään molemmilta puolilta kiinnittyvä laajeneva tiivistysnauha.

Tätä materiaalia käytetään silikonisauman sijaan, ja se kiinnittyy laajetessaan täysin tiiviisti ja täyttää pintojen välillä olevat epätasaisuudet. Sitten tarkistetaan, että pilari on täysin pystysuorassa.

Ensin pilari kiinnitetään keskeltä. Tämän ”kiintopisteen” avulla varmistetaan, ettei pilari liikahda, kun porataan reikiä muita ruuveja varten. Pilari kiinnitetään karmiruuveilla. Jotta siitä tulisi siistin näköinen, ruuvit upotetaan ja niiden päälle pannaan tappi.

Seuraavaksi pilareihin kiinnitetään ensimmäinen kattopalkki. Kun se on asetettu paikalleen, se ruuvataan heti kiinni pilareihin. Sitten tehdään merkintä seuraavaa pilareita varten.

Taas yksi kattopalkki asetetaan paikalleen ja asennetaan parilla ruuvilla. Viimeinen pilari asetetaan pystysuoraan ja asennetaan talon seinään Ensin pilarin läpi seinään porataan reikä pitkällä kiviporanterällä. Ja sen jälkeen ruuvataan karmiruuvit kiinni.

Viimeinen kantava kattopalkki asetetaan paikalleen. Lasermitalla tarkistetaan, että etäisyys on sama ylä- ja alareunassa. Kaikki on nyt suorassa, ja ruuvit voi kiristää kunnolla.

Sitten asennetaan kurkihirttä kannatteleva 4,5 metrin korkuinen keskipilari. Se on sahattu valmiiksi kurkihirteen sopivaksi. Pilari ruuvataan kiinni kattopalkkiin. Ja perustuksiin. Kurkihirteen merkitään, mihin kattoruoteet tulevat.

Sitten tarkistetaan, sopiiko talon päätyyn tuleva tukeva palkkikenkä kurkihirteen. Se sopii.ehikosta puuttuu enää kurkihirsi. Palkkikenkä kiinnitetään. Ja kurkihirsi nostetaan paikalleen.

Kurkihirsi asetetaan täysin vaakasuoraan. Nyt kehikko on kokonaan valmis, ja kattoruoteet voi asettaa kohdalleen. Sitä ennen asennetaan kuitenkin kiskot, joihin kattolevyt asennetaan. Kattoruoteet asetetaan paikoilleen ja ruuvataan kiinni.

Sitten asetetaan kennolevyt. Mutta aluksi ne on kiinnitettävä alumiinikiskon avulla. Levyjen suojakalvo poistetaan vasta, kun ne on asetettu paikalleen. Näin ne eivät naarmuunnu turhaan. Levyt suljetaan yläpäästä alumiiniteipillä.

Levyt asetellaan sellaisin välein, jotka vastaavat niitä kannattelevien alumiinilistojen profiileja. Alumiinilistoihin kuuluu kumilista, joka tulee tiiviisti levyjä vasten, niin ettei sadevesi pääse tunkeutumaan sisään.

Se on hyvä, sillä juuri kun katos on valmistumassa, alkaa sataa. Enää katonharja puuttuu, mutta sen kiinnittäminen sujuu nopeasti. Nyt terassi on katettu ja valmiina käyttöön.

LUE MYÖS: Pystytä näyttävä lasiterassi