Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rakenna terassille lasikatto

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Markkinoilla on monenlaisia valokatteita, joten miksi terassin tai viherhuoneen katteeksi kannattaisi valita lasi? Lasi on hyvä materiaali, joka ei muutu auringon valossa eikä kerää pinnalleen levää. Lasi näyttää hyvältä ja on lisäksi käytännöllinen materiaali.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
1.000 euroa
Lasikatto terassille

Johdanto

Terassin katteen rakentamisessa pitää käyttää oikeita materiaaleja. Markkinoilla on lukemattomia erilaisia katelevyjä, joilla on kaikilla omat hyötynsä ja haittansa. Muovilevyt muuttuvat auringon valossa rumiksi, ja levät viihtyvät niiden pinnalla. Sen vuoksi katto pitää pestä ajoittain.

Huoleton lasikatto

Lasikatto on hyvä, tyylikäs ja huoleton vaihtoehto. Lasikatto voi toki mennä rikki esimerkiksi, jos sen päälle putoaa iso oksa. Terassin kattoon käytetään kuitenkin paksua, pinnoitettua lasia, joka kestää kovaa rasitusta.

Varo lunta

Lasikaton rakentamisessa pitää ottaa huomioon, että lumi voi kasaantua isoksi kinokseksi lasin päälle. Lasin ja sen alla olevan puurakenteen pitää kestää paksun lumikerroksen paino. Pyydä ammattilaista laskemaan, kuinka vahvat lasit ja rakenteet lumikuormalle tarvitaan.

Tee terassille tyylikäs lasikatto

Lasi on siisti ja tyylikäs materiaali, joten myös katon rakenteiden pitää näyttää kevyiltä. Tässä rakenteet tehtiin yhteen liimatuista mäntylaudoista, joista tehtiin tyylikkäitä kaaria. Kevyt vaikutelma sopii hyvin lasikatolle.

Puuliitokset ovat piste iin päälle

Katto rakennettiin puuliitoksilla, jotka kestävät yhtä hyvin kuin ruuvit, mutta näyttävät paljon tyylikkäämmiltä ja sopivat hyvin terassin lasikatolle. Puuliitosten tekeminen ei ole aivan helppoa, mutta pienen harjoittelun jälkeen kestävien liitosten teko onnistuu.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Siistit puuliitokset ilman rautoja

Täydelliset rakennusohjeet: Lasikatto terassille

Ohjeissa kerrotaan, miten Tee Itsen asiantuntijat tekevät katolle tyylikkään ja kestävän rakenteen.

Lue juttu myös siinä tapauksessa, että et aio rakentaa lasikattoa. Jutussa kerrotaan, miten liimapuupalkki taivutetaan, miten puuhun tehdään perinteiset ja kestävät puusepänliitokset.

Tee terassille lasikatto: Ilmava ja kevyt lasikatto suojaa pientä grilli- ja puutarha-nurkkausta tuulelta ja sateelta.

Ilmava ja kevyt lasikatto suojaa pientä grilli- ja puutarha-nurkkausta tuulelta ja sateelta.

Ohjeet

Taivutus ja liimaus

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Yhteen liimatuista liimapuulaudoista ei ole vaikea tehdä kaarevaa kappaletta. Puun on kuitenkin oltava hyvälaatuista ja lähes oksatonta. Muussa tapauksessa puu saattaa murtua, kun sitä taivutetaan toivottuun muotoon.

Kun lautoja taivutetaan muottiin, on hyvä, jos ensimmäinen lauta on seuraa-vaa pidempi. Näin päät saadaan pysy-mään paikoillaan ja varmistetaan, että laudat pysyvät kaarevina, jolloin seuraa-va lauta voidaan asettaa ensimmäisen laudan kaarevaa osaa vasten ongelmitta. Ensimmäisen laudan päät voidaan sahata muiden lautojen kanssa yhtä pitkiksi, kun koko palkki on liimattu. Työhön tarvitaan monta ruuvipuristinta.

Lasikatto terassille: Rivi tukevia paloja ruuvataan levyyn kiinni merkityn kaaren muo-toiselle linjalle. 1

Rivi tukevia paloja ruuvataan levyyn kiinni merkityn kaaren muo-toiselle linjalle. Kaari valmistetaan neljästä laudasta, joiden koko on 15 x 90 mm ja pituus 450 cm (A1 = 500 cm).

Lasikatto terassille: Ensimmäiset laudat puristetaan yhteen. 2

Ensimmäiset laudat puristetaan yhteen. Pala tarttumatonta leivin-paperia estää lautojen liimaantumisen alustaan. Aloita kiinnittäminen keskeltä ja siirry sitten molempiin reunoihin päin.

Lasikatto terassille: Tasainen ja ohut liimakerros, joka peittää koko pinnan, takaa vahvimman lopputuloksen. 3

Tasainen ja ohut liimakerros, joka peittää koko pinnan, takaa vahvimman lopputuloksen. Liima tasoitetaan lastalla, jonka voi käytön jälkeen puhdistaa ohentimella.

Lasikatto terassille: Liimaa lauta kerrallaan. 4

Liimaa lauta kerrallaan. PU-liiman tulee antaa kuivua 2-3 tuntia. Kuivu-misaika pitenee, jos lämpötila on alle 15°C. Liima vaahtoaa ja laajenee, joten liimajää-mien poistaminen voi olla tarpeen ennen seuraavan laudan paikoilleen liimaamista.

Lasikatto terassille: Liimaa seuraavat laudat. 5

Liimaa seuraavat laudat. PU-liima kovettuu kosteuden vaikutuksesta, yleensä puun luonnollisesta kosteudesta. Hyvin kuivassa puussa kovettumisprosessia voi vauhdittaa pirskottamalla vettä sille puupinnalle, jolle liimaa ei levitetä.

Lasikatto terassille: Laudan reunat höylätään. 6

Laudan reunat höylätään. Neljä lautaa on liimattu paikoilleen, ja kaaren poikkileikkausmitat ovat nyt 60 x 90 mm. Näkyvät laudanreunat höylätään tasaisiksi ja siisteiksi.

HELPPO RATKAISU:

UNOHDA LIIMAPUINEN KAARI
Jos liimapuisen kaaren valmistaminen tuntuu liian hankalalta, voit muuttaa rakennetta asettamalla kaksi jäykis-tävää vinopalkkia kulkemaan vaaka-palkin (B) keskeltä kohti molempien sivujen pystytolppia. Vinopalkit sahataan päistään 45°:n kulmaan ja kiinnitetään sivujen pystytolppiin (D) ruuveilla tai rakennusheloilla.

Kestävät liitokset

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Puuta työstettäessä nautinto vain lisään-tyy, kun varaat itsellesi aikaa kauniiden ja kestävien liitosten tekoon.

Tarkoista liitoksista tulee kestävät jopa ilman liimaa. Lukitseva pyrstölapa voidaan kuitenkin porata, jotta liitos voi-daan tarvittaessa myöhemmin irrottaa. Pääpalkki kootaan luotikappaleilla (D). Palkki ja kaari liitetään päistään kahteen luotikappaleeseen, jotka sitovat raken-teen yhteen. Luotikappaleet kiinnitetään seiniin, mutta niiden tarkoituksena on pitää palkkia ja kaarta paikoillaan.

Palkki kiinnitetään suurilla pyrstölapa-liitoksilla, joilla estetään palkin nouse-minen tuulen osuessa lasiin.

Lasikatto terassille: Muotin avulla pyrstölapaliitoksen muoto on helpompi piirtää samanlaiseksi molempiin kappaleisiin. 1

Muotin avulla pyrstölapaliitoksen muoto on helpompi piirtää samanlaiseksi molempiin kappaleisiin. Palkki (B) koostuu kahdesta kappaleesta, joiden koko on 45 x 125 mm. Kappaleita pidetään piirrettäessä paikoillaan.

Lasikatto terassille: Lovi on valmiina taltattavaksi. 2

Lovi on valmiina taltattavaksi. Loven ääriviivat on piirretty puuhun. Aukko voitaisiin jyrsiä kokonaiseen palkkiinkin, mutta se on helpompi tehdä kahteen puolikkaaseen, joten palkki jaetaan jälleen kahtia.

Lasikatto terassille: Rajaa taltattava pinta veistämällä ensin reunoja pitkin. 3

Rajaa taltattava pinta veistämällä ensin reunoja pitkin. Käytettävien talttojen tulee olla ERITTÄIN terävät. Näin työ sujuu helpommin ja tuloksesta tulee parempi. Taltta ei myöskään saa olla liian kapea. 22 mm on hyvä taltan leveys.

Lasikatto terassille: Sovita loveen. 4

Sovita loveen. Kaksi palkin kappaletta on nyt puristettu yhteen. Lovea voidaan sovittaa muotilla ja suoristaa tarvittaessa.

Lasikatto terassille: Sahaa lapa. 5

Sahaa lapa. Itse lapakin merkitään samalla muotilla kuin sen lovi. Sahaa lovi aavistuksen merkkiviivan ulkopuolelta, jolloin se sopii aukkoon napakasti.

Lasikatto terassille: Viimeinen sovitus. 6

Viimeinen sovitus. Pyrstölapaa työstetään taltalla, kunnes se sopii sille tarkoitettuun aukkoon.

Lasikatto terassille: Tee koeliitos. 7

Tee koeliitos. Kahden osan tulee liukua sisäkkäin keveillä iskuilla ja siten, että liitoksissa ei ole välystä. Liitoksiin ei tarvita nauloja, koska niiden vuoksi puun vaihtaminen tarvittaessa myöhemmin uuteen on hankalaa.

HELPPO RATKAISU:

NÄITÄ PUUSEPÄN LIITOKSIA ei voi millään kutsua helpoiksi. Jos haluat päästä helpommalla, sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

  • Yläjyrsimellä saa tehtyä saman-laiset liitokset ilman talttaa, jonka käyttäminen vaatii jonkin verran harjoitusta ennen kuin lopputuloksesta saa tarkan. Useimmat selviytyvät tehtävästä paljon nopeammin yläjyrsimen avulla.
  • Kaikkein helpointa on liittää osat toisiinsa ruuveilla ja heloilla. Huomioi tällöin kuitenkin, että liitoksista ei millään tule yhtä vahvoja kuin tässä.

Päätytapit

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Lasikatto terassille: Kun palkit (B) ja luotikappaleet (D) on koottu yhteen väliaikaisesti ja niitä pidetään suorassa kulmassa, kaari vie-dään rakenteen sivulle ja pakotetaan lopulliseen muotoonsa.

Palkin kaksi puolikasta on nyt ruuvattu ja liimattu kiinni toisiinsa. Palkkien ja luotikappa-leiden välinen suora kulma tulee säilyttää laudan ja parin ruuvi-puristimen avulla sii-hen saakka kunnes rakenne saadaan nostettua seinien väliin.

Kun palkit (B) ja luotikappaleet (D) on koottu yhteen väliaikaisesti ja niitä pidetään suorassa kulmassa, kaari vie-dään rakenteen sivulle ja pakotetaan lopulliseen muotoonsa.

Kaaren päihin tehdään merkinnät leikkaukselle ja tappiliitokset merkitään kaareen (A) ja luotikappaleisiin (D).

Kaari kohtaa luotikappaleet vinossa kulmassa, ja niiden aukot on veistettävä taltalla niin ikään vinoon. Tappiaukot viedään kokonaan luotikappaleiden läpi. Näin estetään veden jääminen aukkoi-hin ja johtuminen ulos takakautta.

Lasikatto terassille: Kaari asetetaan ja kiinnitetään paikoilleen puristimilla, jolloin voit merkitä tappien paikat tarkalleen. 1

Kaari asetetaan ja kiinnitetään paikoilleen puristimilla, jolloin voit merkitä tappien paikat tarkalleen.

Lasikatto terassille: Vinot tappiaukot merkitään luoti-kappaleisiin (D). 2

Vinot tappiaukot merkitään luoti-kappaleisiin (D). Tappiaukon vino kul-ma on helpompi säilyttää työskentelyn aikana, kun tukee talttaa työn aikana samaan vinokulmaan muotoiltuun pupalaan.

Lasikatto terassille: Kaaren päissä tappi leikataan siten, että siinä on koko ajan rinta, siis reuna, jonka avulla päätetään, kuinka syvälle tappi ulottuu luotikappaleeseen. 3

Kaaren päissä tappi leikataan siten, että siinä on koko ajan rinta, siis reuna, jonka avulla päätetään, kuinka syvälle tappi ulottuu luotikappaleeseen.

Lasikatto terassille: Palkin suuren yhtenäisen pinnan rikkomiseksi siihen leikataan relie-finomainen kuvio sen ulospäin kääntyvälle sivulle. 4

Palkin suuren yhtenäisen pinnan rikkomiseksi siihen leikataan relie-finomainen kuvio sen ulospäin kääntyvälle sivulle. Kuvio tehdään yläjyrsimellä, jota ohjataan muotin avulla. Muottia voidaan siirtää vähitellen palkkia pitkin alaspäin.

Lasikatto terassille: Kantava yksikkö kootaan. 5

Kantava yksikkö kootaan. Palkin kuvio on valmis. Tapit ja tappiaukot on voideltu puunsuojalla (tässä on käytetty sienimyrkkyä sisältävää pellavaöljyä). Koko rakenne voidaan koota yhteen puunuijalla naputellen.

HELPPO RATKAISU:

HELPOT TAPIT

  • Yläjyrsimen avulla voidaan tehdä lohenpyrstöjä. Se, onko se helpompaa kuin taltalla työskentely, onkin jo sitten aivan makuasia. Kaaren päissä oleviin tappeihin ja luotikappaleiden kalteviin tapinreikiin käytetään talttaa. Yläjyrsintä ei voida noin vain asentaa kaltevaan asentoon - ja jos se onnistuisikin, vaatisi työskentely hyvin pitkän jyrsinterän.
  • Kaikkein helpointa on jälleen ker-ran käyttää rakennusheloja kaikkiin liitoksiin. Sitä ei kuitenkaan voi väittää kaikkein kauneimmaksi ratkaisuksi.

Orren asentaminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Tässä lasikatto on sijoitettu tiiliseinän päälle, ja se korvaa seinän suojana käy-tettävän ylimmän kattotiilikerroksen. Korvaamme poistamamme kattotiilet muutamalla kerroksella tavallisia tiiliä, jotta tiiliseinä on tarpeeksi korkea kannatellakseen puurakennetta.

Orsi ja kaarirakenne asetetaan paikoil-leen. Vaakaripustuksessa 4 m:n vesi-vaa’alla on vaikea mitata näin pitkää etäisyyttä tarkasti. Letkuvesivaaka sen sijaan on omiaan merkittäessä samaa korkeutta molempiin seiniin.

Puun tiiliseinän vastaisia sivuja suoja-taan kosteudelta kahdella puukappa-leiden taakse pannulla kylmäasfaltti-tai aluskatepalalla.

Lasikatto terassille: Asenna orsi, joka kannattelee tiiliseinän päällä olevia paarteita, vahvoilla karmiruuveilla. 1

Asenna orsi, joka kannattelee tiiliseinän päällä olevia paarteita, vahvoilla karmiruuveilla. Ruuvien reiät kitataan jälkikäteen. Orren alle sijoitetaan aluskatetta tueksi niihin kohtiin, jotka eivät ole kiinni epätasaisessa tiiliseinässä.

Lasikatto terassille: Paina koko rakenne paikoilleen. 2

Paina koko rakenne paikoilleen. Aseta pystypalkki (D) pystysuoraan ja tue sitä vinotuella ruuvien esiporauksen ajan. Kiinnitä palkki oikealle korkeudelle vahvoilla ruuveilla. Muista laittaa aluskatetta tai muovikiiloja pystypalkin taakse.

Paarteet valmiiksi

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Jotta paarteiden kumpaankin päähän saadaan vankat kiinnityspinnat, paartei-den alareunasta sahataan kolmion-malliset palat pois. Jotkut kutsuvat tällaista leikkausmuotoa satulaksi.

Ensin paarteet asetetaan niille mitat-tuihin paikkoihin juuri oikeisiin kohtiin sekä pituus- että poikkisuunnassa sekä oikeaan kulmaan palkkiin ja orteen. Kireäksi vedettyä narua voi hyvin käyt-tää apuna paarteiden sovittamisessa.

Leikkauksen ääriviivat merkitään palkkeihin käyttäen apuna pientä vesivaakaa ja vinokulmaa. Paarteet voidaan ottaa alas niiden leikkaamisen ajaksi. Kun paarteet numeroidaan, ne saadaan takaisin oikeille paikoilleen.

Lasikatto terassille: Vesivaaka asetetaan palkkia (B) ja partta (C) vasten. 1

Vesivaaka asetetaan palkkia (B) ja partta (C) vasten. Tee merkinnät pystysuoraan ja paarteisiin. Palkin molem-mat sivut siirretään pystysuorilla viivoilla paarteeseen. Vastakkaisessa päässä (ortta vasten) tehdään samalla tavalla.

Lasikatto terassille: Palkin etureuna saadaan vinokul-man avulla piirrettyä paarteeseen, minkä jälkeen voidaan tehdä leikkaukset. 2

Palkin etureuna saadaan vinokul-man avulla piirrettyä paarteeseen, minkä jälkeen voidaan tehdä leikkaukset. Pistosahalla on vaikea leikata tarpeeksi tarkkaan etenkään takareunasta, joten kannattaa käyttää mielummin käsisahaa.

Lasikatto terassille: Paarteet asennetaan, kun sahatut kolmiot sopivat paikoilleen. 3

Paarteet asennetaan, kun sahatut kolmiot sopivat paikoilleen. Naulaa tai ruuvaa paarteiden molemmissa päissä molemmilta puolilta vinosti palkkiin. Esiporaa ruuvien reiät, jotta puu ei vain halkeaisi.

HELPPO RATKAISU:

PAARTEET HELPOLLA TAVALLA.
Myös tässä voidaan leikkausten sijaan käyttää rakennusheloja tai vaikkapa ruuveja, jotka ruuvataan paarteiden läpi palkkeihin. Jos valitset rakennushelat, paarteet voivat levätä esim. palkin (B) sisäreunaan asennettujen palkkikenkien päällä.

Paarteiden kiinnitys

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Lasikatto terassille: Lasien ja muiden kattolevyjen asenta-miseen on olemassa monia erilaisia profiililistoja.

Puurakenteesta kaari-neen ja luotikappalei-neen tulee auttamatta hyvin raskas. Tämän vuoksi kannattaa tehdä pari väliaikaista tukea kannattelemaan rakenteita asennuksen ajaksi. Paikat on mitattu ja tarkkaan merkitty seiniin.

Lasien ja muiden kattolevyjen asenta-miseen on olemassa monia erilaisia profiililistoja. Valitettavasti mitkään niistä eivät ollleet samanlevyisiä kuin vakiomittaiset paarteemme, joiden mitta on 45 mm.

Tämän lasikaton kiinnitykseen valit-tiin 60 mm leveä profiililista. Jotta lasin alla olevaan puuhun saadaan sama leveys, paarteiden päälle ruuvataan 15 x 60 mm:n listat. Tämä on täysin ylimää-räistä lisätyötä, joka johtuu vakiomitto-jen puutteesta. Saat kuitenkin samalla hyvän mahdollisuuden puurakenteiden viimeiseen hienosäätöön, jonka avulla ne saadaan sopimaan lasiin täydellisesti.

Lasikatto terassille: Puulistat ruuvataan paarteiden päälle, jotta leveys sopii kiinnitys-listoihin ja niiden kumitiivisteisiin. 1

Puulistat ruuvataan paarteiden päälle, jotta leveys sopii kiinnitys-listoihin ja niiden kumitiivisteisiin. Kumitiivistelistojen alimpiin päihin jyrsitään taltalla tai yläjyrsimellä paikat lasien asentamiselle.

Lasikatto terassille: Lasi on painavaa. 2

Lasi on painavaa. Pelkät kumitiivis-teet eivät riitä pitämään lasia paikoil-laan. Pala alukulmaprofiilia jokaisen paarteen alareunassa muodostaa pienen ulok-keen, jonka avulla lasi suojaa puuta sade-vedeltä. Käytä ruostumattomia ruuveja.

Lasikatto terassille: Kaksi reunimmaista lasia viedään hieman seinän sisään uriin, jotka on tehty kulmahiomakoneella. 3

Kaksi reunimmaista lasia viedään hieman seinän sisään uriin, jotka on tehty kulmahiomakoneella. Betoniseosta tai mineraalivillaa viedään lasin ylä- ja ala-puolelle sauman pohjaksi ja sauma sauma-taan laihalla sementittömällä laastilla.

HELPPO RATKAISU:

JOS ET HALUA LEIKATA URIA, voit viedä tiiliseinään palkin tai riman kannattelemaan lasia. Tällöin joudut tekemään lasien reunoille katteita, joiden avulla vesi pidetään poissa puusta ja tiiliseinästä.

Lasi asennetaan

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Paarteisiin asennetaan ensin koko paarteen leveyden (tässä 60 mm) peittävä profiloitu kumilista. Kumi kiinnitetään pienillä hakasilla, jotta se ei pääse liikku-maan. Lasi nostetaan paikoilleen varo-vasti ja viedään reunoihin saakka. Kannattaa työskennellä kahdestaan ja käyttää telineitä apuna. Aluprofiileihin esiporataan aukot ruuveille 30 cm:n välein, tarkalleen keskilinjaan. Profiilit varustetaan reunauristaan kumilistoilla. Profiililista kiinnitetään paikoilleen, kun kaksi lasia on asetettu paikoilleen noin 20 mm:n etäisyyksin. Kiinnittämiseen käytetään erityisiä ruostumat-tomia tiivistelevyllisiä ruuveja.

Lasikatto terassille: Profiililista, kumilistat ja aluslevylliset ruuvit tekevät lasin liitoskohdasta tiiviin. 1

Profiililista, kumilistat ja aluslevylliset ruuvit tekevät lasin liitoskohdasta tiiviin. Kaikki nämä on valmistettu säänkestävistä materiaaleista.

Lasikatto terassille: Profiilien ruuvit kiinnitetään niin tiukasti, että profiili painuu litteämmäksi kuitenkaan taipumatta. 2

Profiilien ruuvit kiinnitetään niin tiukasti, että profiili painuu litteämmäksi kuitenkaan taipumatta.

HELPPO RATKAISU:

MUOVIN KANSSA ON HELPOMPAA TYÖSKENNELLÄ
Markkinoilla on myös useita erilaisia, enemmän tai vähemmän läpinäkyviä kattolevyjä joko trapetsiprofiileilla tai ilman. Jotkin muovilevyistä ovat lasinkirkkaita ja muistuttavat pitkälti oikeaa lasia. Toisten mielestä oikea lasi on kuitenkin ainoa oikea, kaunein ja täy-dellisin vaihtoehto. Ja ainakin se kes-tää muovisia tuotteita kauemmin.

Koristeellinen viimeistely

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Lasikatto terassille: 19 mm:n vedenpitävästä ristivanerista voi-daan leikata pistosahalla koristeellinen kuviotäyte palkin ja kaaren väliin.

Kevyen näköinen lasikatto lepää palkin päällä. Palkkia kannattelee kaareva liimapuupalkki. Palkin ja orren väliin jäi tilaa koristeille.

19 mm:n vedenpitävästä ristivanerista voi-daan leikata pistosahalla koristeellinen kuviotäyte palkin ja kaaren väliin.

Kuviotäyte on pelkkää koristelua. Se leika-taan ja asetetaan paikoilleen viimeiseksi, kun kaari on löytänyt paikkansa rasituksen alla. Näkyvimmät reunat on pyöristetty yläjyrsi-mellä. Maalaaminen tehdään ennen paikoil-leen kiinnittämistä. Kuvio kiinnitetään pai-koilleen nauloilla vinottain reunoja pitkin. Kannattaa valita galvanoidut uppokantanau-lat esiporattuihin reikiin, jotta puu ei halkeile.

Lopullinen maalaus tehtiin kuivassa säässä. Enää puuttuu vain seinän rappauskerroksen korjaa-minen. Lasikatto suojaa tulevaisuudessa seinää parhaiten sekä vedeltä että pakkaselta.

Materiaalit

15 x 90 mm:n oksatonta mäntyä:
• 1 lauta, 500 cm (A1)
• 3 lautaa, à 450 cm (A2, A3, A4)

45 x 125 mm:n palkki:
• 2 pituutta, à 450 cm (B)

45 x 90 mm:n palkki:
• 7 pituutta, à 200 cm (C)
• 2 pituutta, à 70 cm (D)
• 1 pituus, 450 cm (E)

15 x 60 mm:n listaa:
• 7 pituutta, à 200 cm (F)

6 mm:n laminoitua turvalasia:
• 8 ruutua, à 55 x 200 cm

Lisäksi:
• Lastulevyä kaaren muotiksi
• 100 cm:n alukulmia lasikattoon
• Peitelistoja kumitiivisteillä ja ruuveilla
• 19 mm:n vedenkestävää vaneria kuvioon
• Tiilikatetta, betoniseosta, kalkkilaastia, maalia, kehysruuveja, uppokantaruuveja, PU-liimaa

Vie aikaa

3-5 päivää, tarvike- ja vaihto-ehtovalinnoista riippuen.

Hinta

Noin 1 000 €, josta lasin osuus oli noin 800 €.

Vaikeusaste

Jos aiot tehdä kaiken itse, tarvitset paljon kokemusta. Jos valitset helpomman toteutustavan, työn vaikeus-aste putoaa vastaavasti.

Piirustus

Rakenneperiaate

Luonnoksesta näkyy koko puurakenne lukuun ottamatta palkin ja kaaren välistä kuviollista täytettä. Useimpiin osiin on käytetty vakiomittaisia palkkeja, mutta kaari on valmistettu neljästä höylätystä ja ensiluokkaisesta mäntylaudasta, jotka ovat lähes viisi metriä pitkiä ja joissa ei ole oksanreikääkään. Laatu on hyvin tärkeää valittaessa lautoja, joiden halutaan kaartuvan kauniisti.

Lasikatto terassille: Luonnoksesta näkyy koko puurakenne lukuun ottamatta palkin ja kaaren välistä kuviollista täytettä.

Kirjaudu tai hanki pääsy to see the drawing

MUOTTI

Harpilla, joka on muodostettu tolpan ympäri kiertävistä naruista tai listoista, piirretään kaari esimerkiksi masoniittilevyyn, joka samalla toimii työsuunni-telmana. Levyyn kiinnitetään rivi tukevia paloja piirretylle kaarelle. Palat tulee kiinnittää hyvin.

Liimapuu ei säilytä ihan koko kaarevuuttaan vaan suoristuu hieman, kun ruuvipuristimet on irrotettu. Puu voidaan kuitenkin itse rakennelmassa pakottaa helposti paikoilleen, jolloin kaaresta saadaan juuri toivotun kaltainen.

Lasikatto terassille: Harpilla, joka on muodostettu tolpan ympäri kiertävistä naruista tai listoista, piirretään kaari esimerkiksi masoniittilevyyn, joka samalla toimii työsuunni-telmana.

Kirjaudu tai hanki pääsy to see the drawing

Lasikatto terassille: Tee terassille lasikatto

Kirjaudu tai hanki pääsy to see the drawing

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lasikatto terassille: Tee terassille lasikatto
Lasikatto terassille: Tee terassille lasikatto
Lasikatto terassille: Tee terassille lasikatto
Lasikatto terassille: Tee terassille lasikatto
Lasikatto terassille: Tee terassille lasikatto
Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin