Johdanto
Ohjeet
01
Taivutus ja liimaus
6
Vaihe
Yhteen liimatuista liimapuulaudoista ei ole vaikea tehdä kaarevaa kappaletta. Puun on kuitenkin oltava hyvälaatuista ja lähes oksatonta. Muussa tapauksessa puu saattaa murtua, kun sitä taivutetaan toivottuun muotoon.
Kun lautoja taivutetaan muottiin, on hyvä, jos ensimmäinen lauta on seuraavaa pidempi. Näin päät saadaan pysymään paikoillaan ja varmistetaan, että laudat pysyvät kaarevina, jolloin seuraava lauta voidaan asettaa ensimmäisen laudan kaarevaa osaa vasten ongelmitta. Ensimmäisen laudan päät voidaan sahata muiden lautojen kanssa yhtä pitkiksi, kun koko palkki on liimattu. Työhön tarvitaan monta ruuvipuristinta.
Rivi tukevia paloja ruuvataan levyyn kiinni merkityn kaaren muotoiselle linjalle. Kaari valmistetaan neljästä laudasta, joiden koko on 15 x 90 mm ja pituus 450 cm (A1 = 500 cm).
Ensimmäiset laudat puristetaan yhteen. Pala tarttumatonta leivinpaperia estää lautojen liimaantumisen alustaan. Aloita kiinnittäminen keskeltä ja siirry sitten molempiin reunoihin päin.
Tasainen ja ohut liimakerros, joka peittää koko pinnan, takaa vahvimman lopputuloksen. Liima tasoitetaan lastalla, jonka voi käytön jälkeen puhdistaa ohentimella.
Liimaa lauta kerrallaan. PU-liiman tulee antaa kuivua 2-3 tuntia. Kuivumisaika pitenee, jos lämpötila on alle 15°C. Liima vaahtoaa ja laajenee, joten liimajäämien poistaminen voi olla tarpeen ennen seuraavan laudan paikoilleen liimaamista.
Liimaa seuraavat laudat. PU-liima kovettuu kosteuden vaikutuksesta, yleensä puun luonnollisesta kosteudesta. Hyvin kuivassa puussa kovettumisprosessia voi vauhdittaa pirskottamalla vettä sille puupinnalle, jolle liimaa ei levitetä.
02
Kestävät liitokset
8
Vaihe
Puuta työstettäessä nautinto vain lisääntyy, kun varaat itsellesi aikaa kauniiden ja kestävien liitosten tekoon.
Tarkoista liitoksista tulee kestävät jopa ilman liimaa. Lukitseva pyrstölapa voidaan kuitenkin porata, jotta liitos voidaan tarvittaessa myöhemmin irrottaa. Pääpalkki kootaan luotikappaleilla (D). Palkki ja kaari liitetään päistään kahteen luotikappaleeseen, jotka sitovat rakenteen yhteen. Luotikappaleet kiinnitetään seiniin, mutta niiden tarkoituksena on pitää palkkia ja kaarta paikoillaan.
Palkki kiinnitetään suurilla pyrstölapaliitoksilla, joilla estetään palkin nouseminen tuulen osuessa lasiin.
Muotin avulla pyrstölapaliitoksen muoto on helpompi piirtää samanlaiseksi molempiin kappaleisiin. Palkki (B) koostuu kahdesta kappaleesta, joiden koko on 45 x 125 mm. Kappaleita pidetään piirrettäessä paikoillaan.
Lovi on valmiina taltattavaksi. Loven ääriviivat on piirretty puuhun. Aukko voitaisiin jyrsiä kokonaiseen palkkiinkin, mutta se on helpompi tehdä kahteen puolikkaaseen, joten palkki jaetaan jälleen kahtia.
Rajaa taltattava pinta veistämällä ensin reunoja pitkin. Käytettävien talttojen tulee olla ERITTÄIN terävät. Näin työ sujuu helpommin ja tuloksesta tulee parempi. Taltta ei myöskään saa olla liian kapea. 22 mm on hyvä taltan leveys.
Sovita loveen. Kaksi palkin kappaletta on nyt puristettu yhteen. Lovea voidaan sovittaa muotilla ja suoristaa tarvittaessa.
Sahaa lapa. Itse lapakin merkitään samalla muotilla kuin sen lovi. Sahaa lovi aavistuksen merkkiviivan ulkopuolelta, jolloin se sopii aukkoon napakasti.
Tee koeliitos. Kahden osan tulee liukua sisäkkäin keveillä iskuilla ja siten, että liitoksissa ei ole välystä. Liitoksiin ei tarvita nauloja, koska niiden vuoksi puun vaihtaminen tarvittaessa myöhemmin uuteen on hankalaa.
HELPPO RATKAISU:
NÄITÄ PUUSEPÄN LIITOKSIA ei voi millään kutsua helpoiksi. Jos haluat päästä helpommalla, sinulla on kaksi vaihtoehtoa:
- Yläjyrsimellä saa tehtyä samanlaiset liitokset ilman talttaa, jonka käyttäminen vaatii jonkin verran harjoitusta ennen kuin lopputuloksesta saa tarkan. Useimmat selviytyvät tehtävästä paljon nopeammin yläjyrsimen avulla.
- Kaikkein helpointa on liittää osat toisiinsa ruuveilla ja heloilla. Huomioi tällöin kuitenkin, että liitoksista ei millään tule yhtä vahvoja kuin tässä.
03
Päätytapit
6
Vaihe
Kun palkit (B) ja luotikappaleet (D) on koottu yhteen väliaikaisesti ja niitä pidetään suorassa kulmassa, kaari viedään rakenteen sivulle ja pakotetaan lopulliseen muotoonsa.
Kaaren päihin tehdään merkinnät leikkaukselle ja tappiliitokset merkitään kaareen (A) ja luotikappaleisiin (D).
Kaari kohtaa luotikappaleet vinossa kulmassa, ja niiden aukot on veistettävä taltalla niin ikään vinoon. Tappiaukot viedään kokonaan luotikappaleiden läpi. Näin estetään veden jääminen aukkoihin ja johtuminen ulos takakautta.
Kaari asetetaan ja kiinnitetään paikoilleen puristimilla, jolloin voit merkitä tappien paikat tarkalleen.
Vinot tappiaukot merkitään luotikappaleisiin (D). Tappiaukon vino kulma on helpompi säilyttää työskentelyn aikana, kun tukee talttaa työn aikana samaan vinokulmaan muotoiltuun pupalaan.
Kaaren päissä tappi leikataan siten, että siinä on koko ajan rinta, siis reuna, jonka avulla päätetään, kuinka syvälle tappi ulottuu luotikappaleeseen.
Palkin suuren yhtenäisen pinnan rikkomiseksi siihen leikataan reliefinomainen kuvio sen ulospäin kääntyvälle sivulle. Kuvio tehdään yläjyrsimellä, jota ohjataan muotin avulla. Muottia voidaan siirtää vähitellen palkkia pitkin alaspäin.
Kantava yksikkö kootaan. Palkin kuvio on valmis. Tapit ja tappiaukot on voideltu puunsuojalla (tässä on käytetty sienimyrkkyä sisältävää pellavaöljyä). Koko rakenne voidaan koota yhteen puunuijalla naputellen.
HELPPO RATKAISU:
HELPOT TAPIT
- Yläjyrsimen avulla voidaan tehdä lohenpyrstöjä. Se, onko se helpompaa kuin taltalla työskentely, onkin jo sitten aivan makuasia. Kaaren päissä oleviin tappeihin ja luotikappaleiden kalteviin tapinreikiin käytetään talttaa. Yläjyrsintä ei voida noin vain asentaa kaltevaan asentoon - ja jos se onnistuisikin, vaatisi työskentely hyvin pitkän jyrsinterän.
- Kaikkein helpointa on jälleen kerran käyttää rakennusheloja kaikkiin liitoksiin. Sitä ei kuitenkaan voi väittää kaikkein kauneimmaksi ratkaisuksi.
04
Orren asentaminen
2
Vaihe
Tässä lasikatto on sijoitettu tiiliseinän päälle, ja se korvaa seinän suojana käytettävän ylimmän kattotiilikerroksen. Korvaamme poistamamme kattotiilet muutamalla kerroksella tavallisia tiiliä, jotta tiiliseinä on tarpeeksi korkea kannatellakseen puurakennetta.
Orsi ja kaarirakenne asetetaan paikoilleen. Vaakaripustuksessa 4 m:n vesivaa’alla on vaikea mitata näin pitkää etäisyyttä tarkasti. Letkuvesivaaka sen sijaan on omiaan merkittäessä samaa korkeutta molempiin seiniin.
Puun tiiliseinän vastaisia sivuja suojataan kosteudelta kahdella puukappaleiden taakse pannulla kylmäasfaltti- tai aluskatepalalla.
Asenna orsi, joka kannattelee tiiliseinän päällä olevia paarteita, vahvoilla karmiruuveilla. Ruuvien reiät kitataan jälkikäteen. Orren alle sijoitetaan aluskatetta tueksi niihin kohtiin, jotka eivät ole kiinni epätasaisessa tiiliseinässä.
05
Paarteet valmiiksi
4
Vaihe
Jotta paarteiden kumpaankin päähän saadaan vankat kiinnityspinnat, paarteiden alareunasta sahataan kolmionmalliset palat pois. Jotkut kutsuvat tällaista leikkausmuotoa satulaksi.
Ensin paarteet asetetaan niille mitattuihin paikkoihin juuri oikeisiin kohtiin sekä pituus- että poikkisuunnassa sekä oikeaan kulmaan palkkiin ja orteen. Kireäksi vedettyä narua voi hyvin käyttää apuna paarteiden sovittamisessa.
Leikkauksen ääriviivat merkitään palkkeihin käyttäen apuna pientä vesivaakaa ja vinokulmaa. Paarteet voidaan ottaa alas niiden leikkaamisen ajaksi. Kun paarteet numeroidaan, ne saadaan takaisin oikeille paikoilleen.
Vesivaaka asetetaan palkkia (B) ja partta (C) vasten. Tee merkinnät pystysuoraan ja paarteisiin. Palkin molemmat sivut siirretään pystysuorilla viivoilla paarteeseen. Vastakkaisessa päässä (ortta vasten) tehdään samalla tavalla.
Palkin etureuna saadaan vinokulman avulla piirrettyä paarteeseen, minkä jälkeen voidaan tehdä leikkaukset. Pistosahalla on vaikea leikata tarpeeksi tarkkaan etenkään takareunasta, joten kannattaa käyttää mielummin käsisahaa.
Paarteet asennetaan, kun sahatut kolmiot sopivat paikoilleen. Naulaa tai ruuvaa paarteiden molemmissa päissä molemmilta puolilta vinosti palkkiin. Esiporaa ruuvien reiät, jotta puu ei vain halkeaisi.
HELPPO RATKAISU:
PAARTEET HELPOLLA TAVALLA.
Myös tässä voidaan leikkausten sijaan käyttää rakennusheloja tai vaikkapa ruuveja, jotka ruuvataan paarteiden läpi palkkeihin. Jos valitset rakennushelat, paarteet voivat levätä esim. palkin (B) sisäreunaan asennettujen palkkikenkien päällä.
06
Paarteiden kiinnitys
4
Vaihe
Lasien ja muiden kattolevyjen asentamiseen on olemassa monia erilaisia profiililistoja. Valitettavasti mitkään niistä eivät ollleet samanlevyisiä kuin vakiomittaiset paarteemme, joiden mitta on 45 mm.
Tämän lasikaton kiinnitykseen valittiin 60 mm leveä profiililista. Jotta lasin alla olevaan puuhun saadaan sama leveys, paarteiden päälle ruuvataan 15 x 60 mm:n listat. Tämä on täysin ylimääräistä lisätyötä, joka johtuu vakiomittojen puutteesta. Saat kuitenkin samalla hyvän mahdollisuuden puurakenteiden viimeiseen hienosäätöön, jonka avulla ne saadaan sopimaan lasiin täydellisesti.
Puulistat ruuvataan paarteiden päälle, jotta leveys sopii kiinnityslistoihin ja niiden kumitiivisteisiin. Kumitiivistelistojen alimpiin päihin jyrsitään taltalla tai yläjyrsimellä paikat lasien asentamiselle.
Lasi on painavaa. Pelkät kumitiivisteet eivät riitä pitämään lasia paikoillaan. Pala alukulmaprofiilia jokaisen paarteen alareunassa muodostaa pienen ulokkeen, jonka avulla lasi suojaa puuta sadevedeltä. Käytä ruostumattomia ruuveja.
Kaksi reunimmaista lasia viedään hieman seinän sisään uriin, jotka on tehty kulmahiomakoneella. Betoniseosta tai mineraalivillaa viedään lasin ylä- ja alapuolelle sauman pohjaksi ja sauma saumataan laihalla sementittömällä laastilla.
HELPPO RATKAISU:
JOS ET HALUA LEIKATA URIA, voit viedä tiiliseinään palkin tai riman kannattelemaan lasia. Tällöin joudut tekemään lasien reunoille katteita, joiden avulla vesi pidetään poissa puusta ja tiiliseinästä.
07
Lasi asennetaan
3
Vaihe
Paarteisiin asennetaan ensin koko paarteen leveyden (tässä 60 mm) peittävä profiloitu kumilista. Kumi kiinnitetään pienillä hakasilla, jotta se ei pääse liikkumaan. Lasi nostetaan paikoilleen varovasti ja viedään reunoihin saakka. Kannattaa työskennellä kahdestaan ja käyttää telineitä apuna. Aluprofiileihin esiporataan aukot ruuveille 30 cm:n välein, tarkalleen keskilinjaan. Profiilit varustetaan reunauristaan kumilistoilla. Profiililista kiinnitetään paikoilleen, kun kaksi lasia on asetettu paikoilleen noin 20 mm:n etäisyyksin. Kiinnittämiseen käytetään erityisiä ruostumattomia tiivistelevyllisiä ruuveja.
Profiililista, kumilistat ja aluslevylliset ruuvit tekevät lasin liitoskohdasta tiiviin. Kaikki nämä on valmistettu säänkestävistä materiaaleista.
Profiilien ruuvit kiinnitetään niin tiukasti, että profiili painuu litteämmäksi kuitenkaan taipumatta.
HELPPO RATKAISU:
MUOVIN KANSSA ON HELPOMPAA TYÖSKENNELLÄ
Markkinoilla on myös useita erilaisia, enemmän tai vähemmän läpinäkyviä kattolevyjä joko trapetsiprofiileilla tai ilman. Jotkin muovilevyistä ovat lasinkirkkaita ja muistuttavat pitkälti oikeaa lasia. Toisten mielestä oikea lasi on kuitenkin ainoa oikea, kaunein ja täydellisin vaihtoehto. Ja ainakin se kestää muovisia tuotteita kauemmin.
08
Koristeellinen viimeistely
19 mm:n vedenpitävästä ristivanerista voidaan leikata pistosahalla koristeellinen kuviotäyte palkin ja kaaren väliin.
Kuviotäyte on pelkkää koristelua. Se leikataan ja asetetaan paikoilleen viimeiseksi, kun kaari on löytänyt paikkansa rasituksen alla. Näkyvimmät reunat on pyöristetty yläjyrsimellä. Maalaaminen tehdään ennen paikoilleen kiinnittämistä. Kuvio kiinnitetään paikoilleen nauloilla vinottain reunoja pitkin. Kannattaa valita galvanoidut uppokantanaulat esiporattuihin reikiin, jotta puu ei halkeile.
Lopullinen maalaus tehtiin kuivassa säässä. Enää puuttuu vain seinän rappauskerroksen korjaaminen. Lasikatto suojaa tulevaisuudessa seinää parhaiten sekä vedeltä että pakkaselta.
Materiaalit
15 x 90 mm:n oksatonta mäntyä:
• 1 lauta, 500 cm (A1)
• 3 lautaa, à 450 cm (A2, A3, A4)
45 x 125 mm:n palkki:
• 2 pituutta, à 450 cm (B)
45 x 90 mm:n palkki:
• 7 pituutta, à 200 cm (C)
• 2 pituutta, à 70 cm (D)
• 1 pituus, 450 cm (E)
15 x 60 mm:n listaa:
• 7 pituutta, à 200 cm (F)
6 mm:n laminoitua turvalasia:
• 8 ruutua, à 55 x 200 cm
Lisäksi:
• Lastulevyä kaaren muotiksi
• 100 cm:n alukulmia lasikattoon
• Peitelistoja kumitiivisteillä ja ruuveilla
• 19 mm:n vedenkestävää vaneria kuvioon
• Tiilikatetta, betoniseosta, kalkkilaastia, maalia, kehysruuveja, uppokantaruuveja, PU-liimaa
Vie aikaa
3-5 päivää, tarvike- ja vaihtoehtovalinnoista riippuen.
Hinta
Noin 1 000 €, josta lasin osuus oli noin 800 €.
Vaikeusaste
Jos aiot tehdä kaiken itse, tarvitset paljon kokemusta. Jos valitset helpomman toteutustavan, työn vaikeusaste putoaa vastaavasti.
Piirustus
Rakenneperiaate
Luonnoksesta näkyy koko puurakenne lukuun ottamatta palkin ja kaaren välistä kuviollista täytettä. Useimpiin osiin on käytetty vakiomittaisia palkkeja, mutta kaari on valmistettu neljästä höylätystä ja ensiluokkaisesta mäntylaudasta, jotka ovat lähes viisi metriä pitkiä ja joissa ei ole oksanreikääkään. Laatu on hyvin tärkeää valittaessa lautoja, joiden halutaan kaartuvan kauniisti.

MUOTTI
Harpilla, joka on muodostettu tolpan ympäri kiertävistä naruista tai listoista, piirretään kaari esimerkiksi masoniittilevyyn, joka samalla toimii työsuunnitelmana. Levyyn kiinnitetään rivi tukevia paloja piirretylle kaarelle. Palat tulee kiinnittää hyvin.
Liimapuu ei säilytä ihan koko kaarevuuttaan vaan suoristuu hieman, kun ruuvipuristimet on irrotettu. Puu voidaan kuitenkin itse rakennelmassa pakottaa helposti paikoilleen, jolloin kaaresta saadaan juuri toivotun kaltainen.
