Rakenna terassille lasikatto

Markkinoilla on monenlaisia valokatteita, joten miksi terassin tai viherhuoneen katteeksi kannattaisi valita lasi? Lasi on hyvä materiaali, joka ei muutu auringon valossa eikä kerää pinnalleen levää. Lasi näyttää hyvältä ja on lisäksi käytännöllinen materiaali.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
1.000 euroa

Johdanto

Terassin katteen rakentamisessa pitää käyttää oikeita materiaaleja. Markkinoilla on lukemattomia erilaisia katelevyjä, joilla on kaikilla omat hyötynsä ja haittansa. Muovilevyt muuttuvat auringon valossa rumiksi, ja levät viihtyvät niiden pinnalla. Sen vuoksi katto pitää pestä ajoittain.

Huoleton lasikatto

Lasikatto on hyvä, tyylikäs ja huoleton vaihtoehto. Lasikatto voi toki mennä rikki esimerkiksi, jos sen päälle putoaa iso oksa. Terassin kattoon käytetään kuitenkin paksua, pinnoitettua lasia, joka kestää kovaa rasitusta.

Varo lunta

Lasikaton rakentamisessa pitää ottaa huomioon, että lumi voi kasaantua isoksi kinokseksi lasin päälle. Lasin ja sen alla olevan puurakenteen pitää kestää paksun lumikerroksen paino. Pyydä ammattilaista laskemaan, kuinka vahvat lasit ja rakenteet lumikuormalle tarvitaan.

Tee terassille tyylikäs lasikatto

Lasi on siisti ja tyylikäs materiaali, joten myös katon rakenteiden pitää näyttää kevyiltä. Tässä rakenteet tehtiin yhteen liimatuista mäntylaudoista, joista tehtiin tyylikkäitä kaaria. Kevyt vaikutelma sopii hyvin lasikatolle.

Puuliitokset ovat piste iin päälle

Katto rakennettiin puuliitoksilla, jotka kestävät yhtä hyvin kuin ruuvit, mutta näyttävät paljon tyylikkäämmiltä ja sopivat hyvin terassin lasikatolle. Puuliitosten tekeminen ei ole aivan helppoa, mutta pienen harjoittelun jälkeen kestävien liitosten teko onnistuu.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Siistit puuliitokset ilman rautoja

Täydelliset rakennusohjeet: Lasikatto terassille

Ohjeissa kerrotaan, miten Tee Itsen asiantuntijat tekevät katolle tyylikkään ja kestävän rakenteen.

Lue juttu myös siinä tapauksessa, että et aio rakentaa lasikattoa. Jutussa kerrotaan, miten liimapuupalkki taivutetaan, miten puuhun tehdään perinteiset ja kestävät puusepänliitokset.

Tee terassille lasikatto suojaksi

Ilmava ja kevyt lasikatto suojaa pientä grilli- ja puutarha-nurkkausta tuulelta ja sateelta.

Ohjeet

01
Taivutus ja liimaus 6 Vaihe

Yhteen liimatuista liimapuulaudoista ei ole vaikea tehdä kaarevaa kappaletta. Puun on kuitenkin oltava hyvälaatuista ja lähes oksatonta. Muussa tapauksessa puu saattaa murtua, kun sitä taivutetaan toivottuun muotoon.

Kun lautoja taivutetaan muottiin, on hyvä, jos ensimmäinen lauta on seuraavaa pidempi. Näin päät saadaan pysymään paikoillaan ja varmistetaan, että laudat pysyvät kaarevina, jolloin seuraava lauta voidaan asettaa ensimmäisen laudan kaarevaa osaa vasten ongelmitta. Ensimmäisen laudan päät voidaan sahata muiden lautojen kanssa yhtä pitkiksi, kun koko palkki on liimattu. Työhön tarvitaan monta ruuvipuristinta.

Rivi tukevia paloja ruuvataan levyyn kiinni terassin lasikattoa varten 1

Rivi tukevia paloja ruuvataan levyyn kiinni merkityn kaaren muotoiselle linjalle. Kaari valmistetaan neljästä laudasta, joiden koko on 15 x 90 mm ja pituus 450 cm (A1 = 500 cm).

Lasikatto terassille: Ensimmäiset laudat puristetaan yhteen 2

Ensimmäiset laudat puristetaan yhteen. Pala tarttumatonta leivinpaperia estää lautojen liimaantumisen alustaan. Aloita kiinnittäminen keskeltä ja siirry sitten molempiin reunoihin päin.

Lasikatto terassille: Tasainen ja ohut liimakerros 3

Tasainen ja ohut liimakerros, joka peittää koko pinnan, takaa vahvimman lopputuloksen. Liima tasoitetaan lastalla, jonka voi käytön jälkeen puhdistaa ohentimella.

Lasikatto terassille: Lauta liimataan kerrallaan 4

Liimaa lauta kerrallaan. PU-liiman tulee antaa kuivua 2-3 tuntia. Kuivumisaika pitenee, jos lämpötila on alle 15°C. Liima vaahtoaa ja laajenee, joten liimajäämien poistaminen voi olla tarpeen ennen seuraavan laudan paikoilleen liimaamista.

Lasikatto terassille: Seuraavien lautojen liimaus 5

Liimaa seuraavat laudat. PU-liima kovettuu kosteuden vaikutuksesta, yleensä puun luonnollisesta kosteudesta. Hyvin kuivassa puussa kovettumisprosessia voi vauhdittaa pirskottamalla vettä sille puupinnalle, jolle liimaa ei levitetä.

Lasikatto terassille: Laudan reunat höylätään 6

Laudan reunat höylätään. Neljä lautaa on liimattu paikoilleen, ja kaaren poikkileikkausmitat ovat nyt 60 x 90 mm. Näkyvät laudanreunat höylätään tasaisiksi ja siisteiksi.

02
Kestävät liitokset 8 Vaihe

Puuta työstettäessä nautinto vain lisääntyy, kun varaat itsellesi aikaa kauniiden ja kestävien liitosten tekoon.

Tarkoista liitoksista tulee kestävät jopa ilman liimaa. Lukitseva pyrstölapa voidaan kuitenkin porata, jotta liitos voidaan tarvittaessa myöhemmin irrottaa. Pääpalkki kootaan luotikappaleilla (D). Palkki ja kaari liitetään päistään kahteen luotikappaleeseen, jotka sitovat rakenteen yhteen. Luotikappaleet kiinnitetään seiniin, mutta niiden tarkoituksena on pitää palkkia ja kaarta paikoillaan.

Palkki kiinnitetään suurilla pyrstölapaliitoksilla, joilla estetään palkin nouseminen tuulen osuessa lasiin.

Lasikatto terassille: Muotin avulla pyrstölapaliitos 1

Muotin avulla pyrstölapaliitoksen muoto on helpompi piirtää samanlaiseksi molempiin kappaleisiin. Palkki (B) koostuu kahdesta kappaleesta, joiden koko on 45 x 125 mm. Kappaleita pidetään piirrettäessä paikoillaan.

Lasikatto terassille: Lovi on valmiina taltattavaksi 2

Lovi on valmiina taltattavaksi. Loven ääriviivat on piirretty puuhun. Aukko voitaisiin jyrsiä kokonaiseen palkkiinkin, mutta se on helpompi tehdä kahteen puolikkaaseen, joten palkki jaetaan jälleen kahtia.

Lasikatto terassille: Taltattavan pinnan rajaus 3

Rajaa taltattava pinta veistämällä ensin reunoja pitkin. Käytettävien talttojen tulee olla ERITTÄIN terävät. Näin työ sujuu helpommin ja tuloksesta tulee parempi. Taltta ei myöskään saa olla liian kapea. 22 mm on hyvä taltan leveys.

Lasikatto terassille: Loveen sovittaminen 4

Sovita loveen. Kaksi palkin kappaletta on nyt puristettu yhteen. Lovea voidaan sovittaa muotilla ja suoristaa tarvittaessa.

Lasikatto terassille: Lapan sahaaminen 5

Sahaa lapa. Itse lapakin merkitään samalla muotilla kuin sen lovi. Sahaa lovi aavistuksen merkkiviivan ulkopuolelta, jolloin se sopii aukkoon napakasti.

Lasikatto terassille: Viimeinen sovitus. 6

Viimeinen sovitus. Pyrstölapaa työstetään taltalla, kunnes se sopii sille tarkoitettuun aukkoon.

Lasikatto terassille: Koeliitoksen teko 7

Tee koeliitos. Kahden osan tulee liukua sisäkkäin keveillä iskuilla ja siten, että liitoksissa ei ole välystä. Liitoksiin ei tarvita nauloja, koska niiden vuoksi puun vaihtaminen tarvittaessa myöhemmin uuteen on hankalaa.

HELPPO RATKAISU:

NÄITÄ PUUSEPÄN LIITOKSIA ei voi millään kutsua helpoiksi. Jos haluat päästä helpommalla, sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

  • Yläjyrsimellä saa tehtyä samanlaiset liitokset ilman talttaa, jonka käyttäminen vaatii jonkin verran harjoitusta ennen kuin lopputuloksesta saa tarkan. Useimmat selviytyvät tehtävästä paljon nopeammin yläjyrsimen avulla.
  • Kaikkein helpointa on liittää osat toisiinsa ruuveilla ja heloilla. Huomioi tällöin kuitenkin, että liitoksista ei millään tule yhtä vahvoja kuin tässä.

03
Päätytapit 6 Vaihe

Kun palkit (B) ja luotikappaleet (D) on koottu yhteen väliaikaisesti ja niitä pidetään suorassa kulmassa, kaari viedään rakenteen sivulle ja pakotetaan lopulliseen muotoonsa.

Kaaren päihin tehdään merkinnät leikkaukselle ja tappiliitokset merkitään kaareen (A) ja luotikappaleisiin (D).

Kaari kohtaa luotikappaleet vinossa kulmassa, ja niiden aukot on veistettävä taltalla niin ikään vinoon. Tappiaukot viedään kokonaan luotikappaleiden läpi. Näin estetään veden jääminen aukkoihin ja johtuminen ulos takakautta.

Lasikatto terassille: Päätytapit

Palkin kaksi puolikasta on nyt ruuvattu ja liimattu kiinni toisiinsa. Palkkien ja luotikappaleiden välinen suora kulma tulee säilyttää laudan ja parin ruuvipuristimen avulla siihen saakka kunnes rakenne saadaan nostettua seinien väliin.

Lasikatto terassille: Kaari asetetaan ja kiinnitetään paikoilleen puristimilla 1

Kaari asetetaan ja kiinnitetään paikoilleen puristimilla, jolloin voit merkitä tappien paikat tarkalleen.

Lasikatto terassille: Vinot tappiaukot merkitään luotikappaleisiin 2

Vinot tappiaukot merkitään luotikappaleisiin (D). Tappiaukon vino kulma on helpompi säilyttää työskentelyn aikana, kun tukee talttaa työn aikana samaan vinokulmaan muotoiltuun pupalaan.

Lasikatto terassille: Tapin leikkaaminen kaaren päistä 3

Kaaren päissä tappi leikataan siten, että siinä on koko ajan rinta, siis reuna, jonka avulla päätetään, kuinka syvälle tappi ulottuu luotikappaleeseen.

Lasikatto terassille: Palkkiin leikataan reliefinomainen kuvio 4

Palkin suuren yhtenäisen pinnan rikkomiseksi siihen leikataan reliefinomainen kuvio sen ulospäin kääntyvälle sivulle. Kuvio tehdään yläjyrsimellä, jota ohjataan muotin avulla. Muottia voidaan siirtää vähitellen palkkia pitkin alaspäin.

Lasikatto terassille: Kantavan yksikön kokoaminen 5

Kantava yksikkö kootaan. Palkin kuvio on valmis. Tapit ja tappiaukot on voideltu puunsuojalla (tässä on käytetty sienimyrkkyä sisältävää pellavaöljyä). Koko rakenne voidaan koota yhteen puunuijalla naputellen.

HELPPO RATKAISU:

HELPOT TAPIT

  • Yläjyrsimen avulla voidaan tehdä lohenpyrstöjä. Se, onko se helpompaa kuin taltalla työskentely, onkin jo sitten aivan makuasia. Kaaren päissä oleviin tappeihin ja luotikappaleiden kalteviin tapinreikiin käytetään talttaa. Yläjyrsintä ei voida noin vain asentaa kaltevaan asentoon - ja jos se onnistuisikin, vaatisi työskentely hyvin pitkän jyrsinterän.
  • Kaikkein helpointa on jälleen kerran käyttää rakennusheloja kaikkiin liitoksiin. Sitä ei kuitenkaan voi väittää kaikkein kauneimmaksi ratkaisuksi.

04
Orren asentaminen 2 Vaihe

Tässä lasikatto on sijoitettu tiiliseinän päälle, ja se korvaa seinän suojana käytettävän ylimmän kattotiilikerroksen. Korvaamme poistamamme kattotiilet muutamalla kerroksella tavallisia tiiliä, jotta tiiliseinä on tarpeeksi korkea kannatellakseen puurakennetta.

Orsi ja kaarirakenne asetetaan paikoilleen. Vaakaripustuksessa 4 m:n vesivaa’alla on vaikea mitata näin pitkää etäisyyttä tarkasti. Letkuvesivaaka sen sijaan on omiaan merkittäessä samaa korkeutta molempiin seiniin.

Puun tiiliseinän vastaisia sivuja suojataan kosteudelta kahdella puukappaleiden taakse pannulla kylmäasfaltti- tai aluskatepalalla.

Lasikatto terassille: Orren asentaminen 1

Asenna orsi, joka kannattelee tiiliseinän päällä olevia paarteita, vahvoilla karmiruuveilla. Ruuvien reiät kitataan jälkikäteen. Orren alle sijoitetaan aluskatetta tueksi niihin kohtiin, jotka eivät ole kiinni epätasaisessa tiiliseinässä.

Lasikatto terassille: Koko rakenne painetaan paikoilleen. 2

Paina koko rakenne paikoilleen. Aseta pystypalkki (D) pystysuoraan ja tue sitä vinotuella ruuvien esiporauksen ajan. Kiinnitä palkki oikealle korkeudelle vahvoilla ruuveilla. Muista laittaa aluskatetta tai muovikiiloja pystypalkin taakse.

05
Paarteet valmiiksi 4 Vaihe

Jotta paarteiden kumpaankin päähän saadaan vankat kiinnityspinnat, paarteiden alareunasta sahataan kolmionmalliset palat pois. Jotkut kutsuvat tällaista leikkausmuotoa satulaksi.

Ensin paarteet asetetaan niille mitattuihin paikkoihin juuri oikeisiin kohtiin sekä pituus- että poikkisuunnassa sekä oikeaan kulmaan palkkiin ja orteen. Kireäksi vedettyä narua voi hyvin käyttää apuna paarteiden sovittamisessa.

Leikkauksen ääriviivat merkitään palkkeihin käyttäen apuna pientä vesivaakaa ja vinokulmaa. Paarteet voidaan ottaa alas niiden leikkaamisen ajaksi. Kun paarteet numeroidaan, ne saadaan takaisin oikeille paikoilleen.

Lasikatto terassille: Vesivaaka asetetaan palkkia ja partta vasten 1

Vesivaaka asetetaan palkkia (B) ja partta (C) vasten. Tee merkinnät pystysuoraan ja paarteisiin. Palkin molemmat sivut siirretään pystysuorilla viivoilla paarteeseen. Vastakkaisessa päässä (ortta vasten) tehdään samalla tavalla.

Lasikatto terassille: Palkin etureuna saadaan vinokulman avulla piirrettyä paarteeseen 2

Palkin etureuna saadaan vinokulman avulla piirrettyä paarteeseen, minkä jälkeen voidaan tehdä leikkaukset. Pistosahalla on vaikea leikata tarpeeksi tarkkaan etenkään takareunasta, joten kannattaa käyttää mielummin käsisahaa.

Lasikatto terassille: Paarteet asennetaan, kun sahatut kolmiot sopivat paikoilleen 3

Paarteet asennetaan, kun sahatut kolmiot sopivat paikoilleen. Naulaa tai ruuvaa paarteiden molemmissa päissä molemmilta puolilta vinosti palkkiin. Esiporaa ruuvien reiät, jotta puu ei vain halkeaisi.

HELPPO RATKAISU:

PAARTEET HELPOLLA TAVALLA.
Myös tässä voidaan leikkausten sijaan käyttää rakennusheloja tai vaikkapa ruuveja, jotka ruuvataan paarteiden läpi palkkeihin. Jos valitset rakennushelat, paarteet voivat levätä esim. palkin (B) sisäreunaan asennettujen palkkikenkien päällä.

06
Paarteiden kiinnitys 4 Vaihe

Lasien ja muiden kattolevyjen asentamiseen on olemassa monia erilaisia profiililistoja. Valitettavasti mitkään niistä eivät ollleet samanlevyisiä kuin vakiomittaiset paarteemme, joiden mitta on 45 mm.

Tämän lasikaton kiinnitykseen valittiin 60 mm leveä profiililista. Jotta lasin alla olevaan puuhun saadaan sama leveys, paarteiden päälle ruuvataan 15 x 60 mm:n listat. Tämä on täysin ylimääräistä lisätyötä, joka johtuu vakiomittojen puutteesta. Saat kuitenkin samalla hyvän mahdollisuuden puurakenteiden viimeiseen hienosäätöön, jonka avulla ne saadaan sopimaan lasiin täydellisesti.

Lasikatto terassille: Paarteiden kiinnitys

Puurakenteesta kaarineen ja luotikappaleineen tulee auttamatta hyvin raskas. Tämän vuoksi kannattaa tehdä pari väliaikaista tukea kannattelemaan rakenteita asennuksen ajaksi. Paikat on mitattu ja tarkkaan merkitty seiniin.

Lasikatto terassille: Puulistat ruuvataan paarteiden päälle. 1

Puulistat ruuvataan paarteiden päälle, jotta leveys sopii kiinnityslistoihin ja niiden kumitiivisteisiin. Kumitiivistelistojen alimpiin päihin jyrsitään taltalla tai yläjyrsimellä paikat lasien asentamiselle.

Lasikatto terassille: Alukulmaprofiili paarteen alareunassa 2

Lasi on painavaa. Pelkät kumitiivisteet eivät riitä pitämään lasia paikoillaan. Pala alukulmaprofiilia jokaisen paarteen alareunassa muodostaa pienen ulokkeen, jonka avulla lasi suojaa puuta sadevedeltä. Käytä ruostumattomia ruuveja.

Lasikatto terassille: Lasi viedään hieman seinän sisään uriin 3

Kaksi reunimmaista lasia viedään hieman seinän sisään uriin, jotka on tehty kulmahiomakoneella. Betoniseosta tai mineraalivillaa viedään lasin ylä- ja alapuolelle sauman pohjaksi ja sauma saumataan laihalla sementittömällä laastilla.

HELPPO RATKAISU:

JOS ET HALUA LEIKATA URIA, voit viedä tiiliseinään palkin tai riman kannattelemaan lasia. Tällöin joudut tekemään lasien reunoille katteita, joiden avulla vesi pidetään poissa puusta ja tiiliseinästä.

07
Lasi asennetaan 3 Vaihe

Paarteisiin asennetaan ensin koko paarteen leveyden (tässä 60 mm) peittävä profiloitu kumilista. Kumi kiinnitetään pienillä hakasilla, jotta se ei pääse liikkumaan. Lasi nostetaan paikoilleen varovasti ja viedään reunoihin saakka. Kannattaa työskennellä kahdestaan ja käyttää telineitä apuna. Aluprofiileihin esiporataan aukot ruuveille 30 cm:n välein, tarkalleen keskilinjaan. Profiilit varustetaan reunauristaan kumilistoilla. Profiililista kiinnitetään paikoilleen, kun kaksi lasia on asetettu paikoilleen noin 20 mm:n etäisyyksin. Kiinnittämiseen käytetään erityisiä ruostumattomia tiivistelevyllisiä ruuveja.

Lasikatto terassille: Lasin liitoskohta. 1

Profiililista, kumilistat ja aluslevylliset ruuvit tekevät lasin liitoskohdasta tiiviin. Kaikki nämä on valmistettu säänkestävistä materiaaleista.

Lasikatto terassille: Profiilien ruuvit kiinnitetään tiukasti. 2

Profiilien ruuvit kiinnitetään niin tiukasti, että profiili painuu litteämmäksi kuitenkaan taipumatta.

HELPPO RATKAISU:

MUOVIN KANSSA ON HELPOMPAA TYÖSKENNELLÄ
Markkinoilla on myös useita erilaisia, enemmän tai vähemmän läpinäkyviä kattolevyjä joko trapetsiprofiileilla tai ilman. Jotkin muovilevyistä ovat lasinkirkkaita ja muistuttavat pitkälti oikeaa lasia. Toisten mielestä oikea lasi on kuitenkin ainoa oikea, kaunein ja täydellisin vaihtoehto. Ja ainakin se kestää muovisia tuotteita kauemmin.

08
Koristeellinen viimeistely

19 mm:n vedenpitävästä ristivanerista voidaan leikata pistosahalla koristeellinen kuviotäyte palkin ja kaaren väliin.

Kuviotäyte on pelkkää koristelua. Se leikataan ja asetetaan paikoilleen viimeiseksi, kun kaari on löytänyt paikkansa rasituksen alla. Näkyvimmät reunat on pyöristetty yläjyrsimellä. Maalaaminen tehdään ennen paikoilleen kiinnittämistä. Kuvio kiinnitetään paikoilleen nauloilla vinottain reunoja pitkin. Kannattaa valita galvanoidut uppokantanaulat esiporattuihin reikiin, jotta puu ei halkeile.

Lopullinen maalaus tehtiin kuivassa säässä. Enää puuttuu vain seinän rappauskerroksen korjaaminen. Lasikatto suojaa tulevaisuudessa seinää parhaiten sekä vedeltä että pakkaselta.

Lasikatto terassille: Koristeellinen viimeistely

Kevyen näköinen lasikatto lepää palkin päällä. Palkkia kannattelee kaareva liimapuupalkki. Palkin ja orren väliin jäi tilaa koristeille.

Materiaalit

15 x 90 mm:n oksatonta mäntyä:
• 1 lauta, 500 cm (A1)
• 3 lautaa, à 450 cm (A2, A3, A4)

45 x 125 mm:n palkki:
• 2 pituutta, à 450 cm (B)

45 x 90 mm:n palkki:
• 7 pituutta, à 200 cm (C)
• 2 pituutta, à 70 cm (D)
• 1 pituus, 450 cm (E)

15 x 60 mm:n listaa:
• 7 pituutta, à 200 cm (F)

6 mm:n laminoitua turvalasia:
• 8 ruutua, à 55 x 200 cm

Lisäksi:
• Lastulevyä kaaren muotiksi
• 100 cm:n alukulmia lasikattoon
• Peitelistoja kumitiivisteillä ja ruuveilla
• 19 mm:n vedenkestävää vaneria kuvioon
• Tiilikatetta, betoniseosta, kalkkilaastia, maalia, kehysruuveja, uppokantaruuveja, PU-liimaa

Vie aikaa

3-5 päivää, tarvike- ja vaihtoehtovalinnoista riippuen.

Hinta

Noin 1 000 €, josta lasin osuus oli noin 800 €.

Vaikeusaste

Jos aiot tehdä kaiken itse, tarvitset paljon kokemusta. Jos valitset helpomman toteutustavan, työn vaikeusaste putoaa vastaavasti.

Piirustus

Rakenneperiaate

Luonnoksesta näkyy koko puurakenne lukuun ottamatta palkin ja kaaren välistä kuviollista täytettä. Useimpiin osiin on käytetty vakiomittaisia palkkeja, mutta kaari on valmistettu neljästä höylätystä ja ensiluokkaisesta mäntylaudasta, jotka ovat lähes viisi metriä pitkiä ja joissa ei ole oksanreikääkään. Laatu on hyvin tärkeää valittaessa lautoja, joiden halutaan kaartuvan kauniisti.

Rakenneperiaate

MUOTTI

Harpilla, joka on muodostettu tolpan ympäri kiertävistä naruista tai listoista, piirretään kaari esimerkiksi masoniittilevyyn, joka samalla toimii työsuunnitelmana. Levyyn kiinnitetään rivi tukevia paloja piirretylle kaarelle. Palat tulee kiinnittää hyvin.

Liimapuu ei säilytä ihan koko kaarevuuttaan vaan suoristuu hieman, kun ruuvipuristimet on irrotettu. Puu voidaan kuitenkin itse rakennelmassa pakottaa helposti paikoilleen, jolloin kaaresta saadaan juuri toivotun kaltainen.

MUOTTI

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Katettu terassi