Lasikatos terassille

Katso tästä, miten rakennat terassin ja sille sopivan ylellisen, tyylikkään ja läpinäkyvän katon, joka säteilee päivänvaloa olohuoneeseen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
6000 euroa

Johdanto

Katoksen rakentamiseen kannattaa käyttää laadukkaita materiaaleja. Liian kevyestä puutavarasta ja halvoista valokatelevyistä tehtä katos alkaa näyttää herkästi tulvantuomalta roskalta.

Tässä jutussa kantavat tolpat tehdään itse liimaamalla, jotta tolpista saadaan oikean kokoiset. Liimatut tolpat eivät väänny ajan kuluessa.

Poikki- ja kattopalkkeina käytetään järeitä liimapuupalkkeja, jotka eivät taivu mutkalle edes pitkillä jänneväleillä.

Katto tehdään kestävistä polykarbonaattilevyistä, jotka näyttävät lasilta ja päästävät lävitseen paljon valoa. Ne varmistavat, että saat kaiken irti valoisista tunneista, sekä katoksen alla että olohuoneessa.

Ohjeissa käydään läpi kaikki rakennusvaiheet kuvien ja tekstien kanssa. Saat myös materiaalilistan, jotta tiedät, mitä kaikkea tarvitset rakentamiseen.

Ohjeet

01
Takapalkki 5 Vaihe

Katoksen tekeminen aloitetaan asentamalla palkki talon seinään. Se kannattelee kattopalkkien takapäätä.

Tässä jutussa palkkeihin tehdään lovet, mutta yleensä kattopalkit asennetaan palkkien päälle lovettomina. Noudata aina rakennesuunnittelijan ja katemateriaalin valmistajan ohjeita palkkien koosta sekä palkki- ja ruodejaosta.

Tämän talon ulkoseinässä on niin iso mutka, ettei palkki taivu sen ympäri. Takapalkki tehdään suosiolla kahdesta osasta.

1

Merkitse lovien kohdat tarkasti ja piirrä takapalkkiin kohtisuorat viivat. Tässä lovista tehdään puolen palkin syvyiset.

2

Voit sahata lovet käsisirkkelillä. Sirkkelin syvyysrajoitin on säädetty siten, ettei terä mene liian syvälle.

3

Voit sahata palat irti monitoimityökalulla lovien kohdalta.

4

Tee viimeiset viilaukset terävällä taltalla. Voit maalata lovien kohdat, jos haluat varmistaa, ettei puu ime vettä.

5

Nyt voit kiinnittää palkin seinään. Tässä käytetään 10 millin kansiruuveja eli täkkipultteja. Sitä ennen palkkiin ja seinään on porattu reiät tulppia varten.

02
Tolpat 5 Vaihe

Palkin tueksi tarvitaan vain kaksi tolppaa, mutta tässä toiseen reunaan asennetaan ylimääräinen tolppa kaiteen rakentamista varten.

Voit käyttää valmiita liimapuutolppia tai tehdä ne itse. Tässä tolpat tehdään liimaamalla kahdesta 45x95 millin lankusta.

1

Levitä kummankin lankun toiselle puolelle reilusti ulkokäyttöön sopivaa liimaa. Liimaa pitää olla niin paljon, että se tihkuu ulos yhteen puristettujen lankkujen välistä. Maalaa lankut sitä ennen.

2

Aseta lankut yhteen liimapuolet vastakkain.

3

Paljon puristimia. Lankut puristetaan yhteen sekä lappeen että syrjän puolelta, jotta ne eivät pääse vääntymään ja kiertymään.

4

Sitten tolpat voi pystyttää. Maahan on tehty kairalla 90 senttiä syvä kuoppa. Tolpan pystyttämisen jälkeen kuoppaan on kaadettu betonia. Pidä huoli, että tolppa on suorassa sekä syvyys- että sivusuunnassa.

5

Tolpat yhdistetään väliaikaisesti palkkeihin siksi aikaa, kun betoni kovettuu. Molemmat tolpat ovat suorassa sivu- ja syvyyssuunnassa.

03
Kattopalkit 3 Vaihe

Nyt on aika päättää katoksen kallistuskulma ja mitata kattopalkit. Katos kallistuu 5 senttiä metriä kohti, jotta lumi valuu alas. Tässä tapauksessa otetään huomioon myös se, että olohuoneesta pitää nähdä pihalle etupalkin alta.

Kattopalkit ovat leveitä, jotta ne kestävät pitkällä palkkivälillä. Ne ovat myös paksuja, jotta palkit peittävät näkyvistä 65 milliä leveät listat, jotka tulevat valokatelevyjen väliin.

1

Sahaa lovi tolppiin etupalkkia varten. Pystylovi tehdään lankkujen väliseen saumaan asti. Liimaa on vaikea sahata käsisahalla, joten sahaamiseen kannattaa käyttää monitoimityökalua.

2

Siirrä etupalkki takapalkin alle ja merkitse kattopalkkien paikat. Etupalkin lovien pitää olla tarkasti takapalkin lovien kohdalla. Merkitsemisen jälkeen palkki kiinnitetään uudestaan etutolppiin puristimilla.

3

Nosta kattopalkit etu- ja takapalkin päälle ylipitkinä. Sahaa takapää viistoksi, jotta se painuu tiiviisti seinää vasten. Piirrä viiva ja sahaa palkki.

Jänneväli ja tiheys vaikuttavat palkin kokoon

Moni autokatos, valokate ja vaja on notkahtanut, koska ne on tehty liian hepposesta puutavarasta. Kattorakenteet voivat painua myös siksi, että palkit ovat liian kaukana toisistaan. Rakenteet kestävät hyvin oman painonsa, mutta märkä lumi on niin raskasta, että se painaa katon notkolle.

Alla oleva taulukko on ohjeellinen, mutta se havainnollistaa, miten jänneväli ja palkkien välinen etäisyys vaikuttavat puutavaran kokoon.

04
Etupalkki 11 Vaihe

Seuraavaksi on aika mitata kattopalkkien paikat ja tehdä niille lovet etupalkin kohdalle.

Loviliitokset ovat tyylikkäitä, ja ne pitävät katoksen vakaana. Lovet sahataan katoksen kallistuskulman mukaan.

Jokainen palkki kohdistetaan tarkasti oikeaan paikkaan ennen merkkien piirtämistä.

1

Jokainen kattopalkki asetetaan etu- ja takapalkin päälle, ja lovien paikat piirretään kattopalkkiin alhaalta päin.

2

Käytä apuna palkinpätkää ja piirrä loven syvyys sen avulla. Tässä kattopalkkeihin tehdään 6 senttiä syvät lovet.

3

Sahaa palkkiin lovi. Irti sahattava osa on katoksen kallistuskulman takia viisto. Merkit kannattaa piirtää palkin molemmille puolille, jotta lovet on helppo sahata tarkasti. Alareunan voi sahata monitoimityökalulla.

4

Sahaa loven alareuna monitoimityökalulla. Sahaa molemmilta puolilta, jotta reunasta tulee mahdollisimman suora.

5

Valmista. Voit maalata loven pohjan, jotta puu ei ime vettä.

6

Ruuvaa palkki kiinni tolppiin 10x120 millin kansiruuveilla. Tähän asti palkki on ollut kiinni puristimilla, mutta nyt palkin voi kiinnittää kunnolla.

7

Asenna aluksi kaksi reunimmaista palkkia. Tässä kohdassa tolpasta piti sahata pieni pala, jotta kattopalkki saatiin palkin tasolle.

8

Kattopalkit kiinnitetään takapalkkiin alhaalta päin. Poraa ruuveille valmiit reiät.

9

Kohdista jokainen palkki tarkasti ennen kuin ruuvaat sen kiinni. Palkin voi vääntää paikalleen isolla puristimella.

10

Jokainen palkki kiinnitetään takapäästä 5x100 millin ruuvilla. Ne pitävät palkit lujasti kiinni toisissaan.

11

Palkkien etupäät upotetaan etupalkkiin yhtä kauas toisistaan ja väännetään pysty suoriksi isojen puristimien avulla. Sen jälkeen palkit kiinnitetään yläpuolelta 5x100 millin ruuveilla.

05
Valokate 6 Vaihe

Rakenne on valmis, ja on aika asentaa katolle valokatelevyt.

Kattopalkit on asennettu tarkasti oikealle etäisyydelle valmistajan ohjeiden mukaan. Palkkien koko on mitoitettu siten, että ne kestävät kolme metriä pitkässä välissä.

1

Jokainen levy mitataan erikseen, koska talon seinä on kaareva. Levyt pitää sahata eripituisiksi, jotta valokatteen etureunasta tulee suora.

2

Asennuslistat on aika kiinnittää, kun kaksi levyä on sahattu valmiiksi. Asennus listat ruuvataan kiinni palkkeihin ylhäältäpäin.

3

Asenna kiinnityslista. Poraa ruuveille valmiit reiät 6 millin terällä ja asenna lista niiden mukana tulevilla 6 millin ruuveilla. Tässä asennetaan aluksi kaksi listaa ja sen jälkeen yksi kerrallaan ennen jokaista levyä.

4

Nyt levy työnnetään paikalleen. Se kannattaa tehdä kahdestaan niin, että toinen kannattelee levyä ja toinen työntää levyä päästä.

5

Kun levyt on työnnetty asennuslistaan, niiden päälle kiinnitetään peitelista. Peitelistan ruuvit mahtuvat levyjen väliin. Ruuvit tulevat listojen mukana.

6

Peitelistan keskiuraan napsautetaan lopuksi kapea lista ruuvien suojaksi. Kun kaikki listat ovat paikoillaan, telineet voi siirtää seuraavan palkin kohdalle.

06
Pelti ja tiivisteet 4 Vaihe

Seinän viereen asennetaan suojapelti, jotta vesi ei valu sisään seinän ja katoksen välistä.

Pellit kuuluvat samaan pakettiin katelevyjen kanssa. Jos pellit ovat liian pitkiä, niitä ei tarvitse leikata, vaan ne voi limittää.

Katoksen päälle kannattaa nostaa lautoja, jotta siellä voi kontata rikkomatta levyjä.

1

Valokatelevyt eivät kestä työkengillä kävelemistä, sillä niihin tulee herkästi naarmuja. Levyt kannattaa suojata huolellisesti pressuilla ja laudoilla.

2

Poraa peltiin reiät 60 sentin välein ja ruuvaa se kiinni tulpilla ja 4,5x60 millin ruuveilla.

3

Työnnä jokaisen palkin alle tiivistekaistale pellin ja levyn väliin. Se tekee katoksesta tiiviin ja pitää terassin kuivana myös kaatosateella.

4

Kun levyt on huuhdeltu puhtaiksi pölystä ja roskista, terassilla voi nauttia kirkkaasta päivänvalosta.

Materiaalit

Puurakenne:

  • 65x133 mm liimapuupalkkeja katto- ja takapalkeiksi.
  • 45x95 mm höylättyä kestopuulankkua (liimataan yhteen tolpiksi).
  • 45x145 mm höylättyä kestopuulankkua etupalkiksi.

Katto:
(Tässä käytetiin Plastmon SunGlaze-valokatetta)

  • 4 mm katelevyjä á 58,5x420 mm
  • Listasarja (mukana ruuvit)
  • 4 mm päätytulppia
  • 4,8x35 mm ruuveja listoille
  • Alumiinipeltiä
  • 3,2 mm laajenevaa saumanauhaa

Lisäksi:

  • Alumiiniräystäspeltiä (Icopal)
  • Säänkestävää puuliimaa
  • 10 mm kansiruuveja ja tulppia (takapalkin kiinnittämiseen)
  • M10 x 120 mm kansiruuveja (etupalkin kiinnittämiseen)
  • 5x80 mm, 5x100 mm ja 5x120 mm ulkoruuveja
  • 2 säkkiä kuivabetonia

Vie aikaa

Viikon.

Hinta

25 neliön katos maksaa noin 6000 euroa.

Vaikeusaste

Lue asennusohjeet ja suunnittele työt huolellisesti, ennen kuin aloitat.

3D-malli

3D-malli

Lasikatos

Katettu terassi on kätevä ja mukava, ja lasikatto päästää sisään paljon valoa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Takapalkki

Seinään kiinnitetty takapalkki kantaa kattopalkkien painon. Takapalkki pultataan kiinni seinään.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kattopalkit

Lovet sahataan katon kallistuskulman mukaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Lasikatto

Kattolasit työnnetään listaan ja peitetään peitelistoilla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tiivisteet

Seinän ja katoksen välinen rako tiivistetään tiivistyskaistaleella.

Avaa 3D-malli

Video

Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellääna työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

Maahan valetut tolpat

Tuki pitää ne suorassa betonin kovettumisen ajan

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa etatä viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Katettu terassi