Yksinkertainen terassin katos

Auringonvarjo ei suojaa terassia tarpeeksi hyvin, kun alkaa sataa. Sen sijaan terassin päälle rakennettu valokate suojaa terassia myös iltakasteelta. Katos tekee terassista kuin ylimääräisen kesähuoneen, jota voi käyttää monipuolisesti. Katoksen rakentaminen on suhteellisen helppoa ja halpaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
1.500 euroa

Johdanto

Terassin päällä oleva katto pitää sen lämpimänä, eikä sisälle tarvitse paeta heti, kun alkaa sataa. Toisin sanoen saat paljon käyttökelpoisemman terassin, jos päätät rakentaa sille katoksen.

Ota huomioon, että kattorakenne voi estää valon pääsyä huoneisiin, jotka ovat terassin takana. Näytämme, mitä kattolevyjä voit valita kattorakenteisiin, ja kerromme, millaisia etuja ja haittoja niillä on.

Ohjeet

01
Tolpat ja palkit 5 Vaihe

Tämä katos rakennetaan talon päätyyn. Sisempi poikkipalkki ruuvataan kiinni talon päätyristikkoon, ja ulkoreunan poikkipalkki asennetaan tolppien varaan.

Terassin reunimmaiset laudat irro­ tetaan tolppien pystyttämistä varten. Tolpat upotetaan tukevasti noin metrin syvyyteen ja säädetään tarkasti pysty­ suoraan. Sen jälkeen maa tiivistetään tukevasti tolppien ympärille.

Pyydä rakennesuunnittelijaa laskemaan palkkien koko ja jako oman terassisi mittojen mukaan.

1

Asenna talon päätyyn palkki. Kiinnitä palkki pitkillä ruuveilla ulkovuorauslautojen läpi runkotolppiin tai päätyristikkoon.

2

Irrota reunimmaiset terassilaudat tolppien asentamista varten. Irrota niin monta lautaa, että pystyt kaivamaan tolpille kuopat. Maakaira mahtuu kahden laudan kohdalle.

3

Kaiva tolpille noin metrin syvyiset kuopat. Pystytä tolpat, ruuvaa ne alhaalta kiinni terassiin ja säädä tolpat suoraan.

4

Tiivistä maa tolpan ympärille, kun tolppa on suorassa. Tiivistä maa kymmenen sentin kerroksissa painelemalla sitä esimerkiksi rimanpätkällä.

5

Tolpat ovat paikoillaan, ja terassilaudat on asennettu takaisin niiden ympärille. Sahaa lautoihin lovet, jotta ne sopivat tiiviisti tolppien viereen.

02
Etupalkki 6 Vaihe

Katoksen etupalkki asennetaan tolppiin sahattuihin loviin. Lovirakenne näyttää kevyeltä ja kestää kovaa kuormitusta. Lovia voi olla vaikea sahata siististi käsisahalla, joten apuna kannattaa käyttää tukilautoja.

Ulomman palkin korko ratkaisee, millainen kallistus katokseen tulee. Tarkista, millaiseen kulmaan omat valokatelevysi pitää asentaa. Nämä levyt voi asentaa varsin loivaan 12 asteen kulmaan.

1

Päätä ja merkitse etupalkin korko. Käytä apuna pitkää vatupassia ja suoraa lautaa ja purista lauta kiinni tolppiin.

2

Sahaa tolpat poikki. Saha pysyy suorassa, kun kiinnität sahauskohdan alle suoran lankunpätkän puristimella.

3

Sahaa tolppaan lovi etupalkkia varten. Loviliitos on vahva rakenne, joka näyttää siistiltä. Tukikapuloista on apua myös loven sahaamisessa.

4

Tolpat ovat valmiina etupalkin asentamista varten. Lovi ei ole aivan yhtä syvä kuin palkki on paksu. Loven korkeus on noin kaksi kolmasosaa palkin korkeudesta.

5

Nosta etupalkki paikalleen. Poraa jokaisen tolpan päähän kaksi reikää, jotta voit kiinnittää palkit ja tolpat toisiinsa lukkokantapulteilla.

6

Kiinnitä palkki tolppiin lukkokanta­ pulteilla. Tee rei’istä hieman isommat kuin pulteista, jotta ne menevät helposti tolppien ja palkin läpi.

03
Kattopalkit 5 Vaihe

Etu- ja takapalkin päälle asennetaan katoksen suuntaiset kattopalkit. Palkkien välinen etäisyys riippuu valokatelevyjen asennusohjeista ja katoksen rakennesuunnitelmista.

Tämä katos rakennetaan vähälu misiin olosuhteisiin, mutta Suomessa palkkien väliin pitää asentaa poikkisuuntaiset tukirimat.

Kiinnitä kattopalkit etu- ja takapalkkiin kulmaraudoilla ja palkkikengillä. Katos kannattaa maalata ennen valokatteen asentamista.

1

Kiinnitä palkkikengät kattopalkkeja varten. Nämä palkkikengät asennetaan 70 sentin välein. Tarkista palkkien koko ja etäisyys rakennesuunnittelijalta.

2

Sahaa kattopalkit. Tässä käytetään käsisirkkeliä. Sahaa lankut poikki vinossa kulmassa, jotta ne yltävät palkkikenkien pohjaan asti.

3

Asenna kattopalkit palkkikenkiin. Kiinnitä jokainen kattopalkki parilla ruuvilla etupalkissa oleviin palkkikenkiin.

4

Kiinnitä kattopalkit kulmaraudoilla takapalkin päälle. Asenna kulmaraudat palkin molemmille puolille.

5

Asenna reunimmainen palkki. Viimeiset palkit asennetaan 65 sentin päähän toiseksi viimeisistä palkeista, jotta valokatelevy yltää otsalaudan päälle.

04
Katelevyt, pellit ja tiivisteet 12 Vaihe

Tämä valokate tehdään Riasin läm­ pökatelevyistä. Ne asennetaan kumi­ tiivisteiden päälle, jotta levyt pysyvät tukevasti paikoillaan eivätkä naar­ muunnu. Talon puoleiseen päähän asennetaan alumiiniteippi ja pelti, jotta vesi ei valu katokseen seinää pitkin.

Katelevyt kiinnitetään alumiini­ listoilla, jotka asennetaan levyjen päälle. Listat ruuvataan kiinni kattopalkkeihin 30 sentin välein.

1

Asenna kumitiivisteet palkkien päälle. Aloita seinän vierestä ja liimaa tiiviste tarkasti palkin keskelle. Tiiviste suojaa levyjä naarmuuntumiselta ja pitää saumat tiiviinä.

2

Kumitiivisteet on nyt asennettu kaikkien palkkien päälle. Jätä tiivisteet ylipitkiksi ja katkaise ne etupalkin päästä vasta sen jälkeen, kun levyt on asennettu.

3

Asenna valokatelevyt. Irrota suoja muovi ja tiivistä takareuna alumiiniteipillä, ennen kuin säädät levyt lopullisesti paikoilleen.

4

Asenna takareunan vesipelti. Se kiinnitetään levyihin butyylinauhalla, joka tarttuu lujasti kiinni levyihin. Tähtää kunnolla, sillä nauhaa on vaikea saada irti.

5

Levyt kiinnitetään litteillä alumiini­ listoilla. Lista asennetaan vesipellin päälle ja levyjen väliseen saumaan. Levitä listan alle ja päähän silikonia ennen asentamista.

6

Kiinnitä alumiinilistat ruuveilla. Poraa listoihin aluksi reiät noin 30 sentin välein. Ruuveissa on aluslevyt ja kumitiiviste, joka estää veden valumisen ruuvinreikien läpi.

7

Tämän katoksen otsalaudat tehdään kuitusementistä. Niitä ei tarvitse maalata, ja ne pysyvät kunnossa pitkään. Laudat asennetaan mustilla erikoisruuveilla.

8

Sahaa katelevyt sopivan mittaisiksi. Voit käyttää siihen pistosahaa ja muoville tarkoitettua terää. Sahaa levyt poikki noin viisi senttiä palkin ulkopuolelta.

9

Peitä levyjen päät teipillä. Teippi estää hyönteisiä ja roskia menemästä levyjen sisään mutta päästää levyjen sisälle kerty­ vän kosteuden haihtumaan ilmaan.

10

Sahaa tippanokkalista sopivan pituiseksi ja levitä siihen silikonia. Listan on tarkoitus johtaa vesi maahan.

11

Työnnä tippanokkapelti alumiinilistojen alle. Asenna alumiinilistojen viimeiset ruuvit vasta tässä vaiheessa, jotta ne pitävät paikallaan myös tippanokkapellin.

12

Asenna räystäskourut. Kiinnitä kouru­ koukut otsalautaan ja paina kourut kiinni koukkuihin. Asenna lopuksi syöksytorvi tolpan kohdalle.

Materiaalit

 • 3 tolppaa, 95x95 mm, á 360 cm
 • 2 palkkia, 48x148 mm, á 620 cm
 • 10 palkkia, 48x198 mm, á 360 cm
 • Rimaa, 48x48 mm poikkituiksi valokatelevyjen alle
 • Valokatelevyjä
 • 10 alumiinilistaa á 4 metriä
 • Erilaisia kulmapeltejä
 • Palkkikenkiä ja kulmarautoja
 • Lukkokantaruuveja, 10 mm
 • Butyylinauhaa
 • Valokatteen asennusruuveja
 • Läpinäkyvää silikonia
 • Kuitusementtilauta

Erikoistyökalut

 • Tolppavatupassi ja maakaira

Vie aikaa

Pitkän viikonlopun.

Hinta

Noin 1500 euroa

Vaikeusaste

Suunnittele ja mittaa katos huolel-lisesti. Sen jälkeen rakentaminen sujuu melko helposti.

Piirustus

Video

VINKIT: Helppo syvyysrajoitin teipistä

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Vinkit & niksit

Erilaisia valokatteita

Riatherm Thermo 10 mm, pronssinvärinen muovi. Tässä jutussa käytetään 10 milliä paksuja lämpökate levyjä. Levyt on tehty uv-suojatusta muovista, joka ei haperru auringon paisteessa. Kosteus ei tiivisty lämpökatelevyjen alapintaan, mutta ne ovat parhaimmillaan kokonaan lasitetuilla terasseilla. Pronssinväriset levyt himmentävät auringon valoa kuumana kesäpäivänä.

Icopal Fastlock Uni 3 mm, läpinäkyvää muovia. Lukkoponttilevyt on helppo napsauttaa yhteen, eikä niiden kanssa tarvita asennuslistoja. Kirkkaasta muovista tehdyt levyt eivät himmennä auringonvaloa. Levyistä on myös sävytettyjä versioita, jotka saavat katoksen tuntumaan vähemmän kasvihuonemaiselta.

Plastmo poimulevyt 3 mm, sinistä muovia. Muoviset poimulevyt ovat markkinoiden halvimpia valokatteita. Hieman kalliimmat poimulevyt on tehty kestävämmästä uv-suojatusta muovista, joka kestää käytössä pitempään. Levyistä on myös sävytettyjä versioita.

LUE MYÖS: Katettu terassi

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Katettu terassi