Nämä asiat pitää tietää ennen katoksen rakentamista

Katoksen rakentaminen on helpoimpia ja selkeimpiä tee se itse -projekteja. Lue tästä, mitä siinä pitää ottaa huomioon, jotta saat hyvän lopputuloksen!

Neljä tolppaa, muutama palkki, valokatetta sekä kasa kulmarautoja ja ruuveja. Tyylikkään ja tukevan terassin katoksen rakentamiseen ei tarvita paljon muuta. Tolpat pitää kuitenkin osata pystyttää oikein, ja kattopalkkien koko ja etäisyys pitää osata mitoittaa oikein. Lopuksi katokseen pitää tehdä oikeanlainen katto.

Tässä on 3 tärkeintä asiaa, jotka pitää ottaa huomioon katoksen suunnittelussa.


Tolpat ja perustus

Mieti aluksi katoksen perustusta. Kuumasinkityt tolpat ovat yksi vaihtoehto, mutta useimmat katokset tehdään 75x75 millin tai 100x100 millin painekyllästetyistä mäntytolpist. Ne ovat halpoja ja niitä on helppo käyttää.

Mieti seuraavaksi tolppien paikkoja. Voit pystyttää ne esimerkiksi terassin eteen tai upottaa ne terassin sisään. Mieti, mikä näyttää hyvältä mutta ota huomioon myös se, miten rakenne kestää. Kattopalkkien koko ja etäisyys pitää mitoittaa katoksen koon ja tolppien välin mukaan.

Päätä myös, miten kiinnität katoksen taloon. Yksi vaihtoehto on kiinnittää seinään palkki, mutta jos tilaa ei ole tarpeeksi, voit joutua asentamaan tolpat myös talon viereen.

Stolpene kan enten graves ned og støpes fast, eller plasseres i stolpesko. Det første alternativet er mest solid, mens det andre kanskje er enklest og raskest.


Valitse oikeat kattopalkit

Kattopalkkien pitää kestää katoksen paino. Terassin katos tehdään yleensä valokatelevyistä, mutta rakenteen pitää kestää lumen paino.

Selvitä kattopalkkien sopivat etäisyydet ja koot rakennesuunnittelijalta. Alla oleva taulukko on suuntaa-antava.

Kantavuustaulukko

Kantavuustaulukko

Katelevyt

Terassin katoksen voi tehdä monista eri materiaaleista. Suosittelemme käyttämään jotain muuta materiaalia kuin halvinta muovivalokatetta. Ne rispaantuvat, harmaantuvat ja menevät rikki helposti.

Suosittelemme käyttämään iskunkestäviä ja uv-suojattuja katelevyjä. Esimerkiksi Plasmon levyt ovat kestäviä, ja ne eristävät jopa hieman lämpöä keväällä ja syksyllä.

Selv om det kan virke litt voldsomt, er faktisk vinkelsliperen det verktøyet som lager penest snitt i plastplater. Pass bare på at du fører den forsiktig, for kantene smelter lett av kutteskivens 12.000 omdreininger i minuttet.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Katettu terassi